ΕΛΛΑΔΑ

Mία από τις πιο σημαντικές αντιδικτατορικές πράξεις

Η ανταρσία του αντιτορπιλικού «Βέλος»

Σαν σήμερα, πριν από 43 χρόνια, πραγματοποιήθηκε μία από τις πιο σημαντικές αντιδικτατορικές πράξεις, ανοιχτά του Φιουμιτσίνο της Ιταλίας.

Ο καπετάνιος του αντιτορπιλικού «Βέλος», ο αείμνηστος Νίκος Παππάς, πήρε την απόφαση μαζί με 30 αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, να ζητήσουν πολιτικό άσυλο στην Ιταλία και να διατρανώσουν σε όλον τον κόσμο ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι με το μέρος μίας ομάδας επίορκων αξιωματικών, που είχαν βάλει τη χώρα στον γύψο και είχαν καταργήσει τη Δημοκρατία από τη χώρα που τη γέννησε.

velos b

Αυτό επισημαίνει, με ανακοίνωσή του, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο οποίος νεαρός σημαιοφόρος του ιστορικού «Βέλους», τότε, συμμετείχε στο πρωτοφανές εγχείρημα για τα Νατοϊκά αλλά και τα παγκόσμια δεδομένα. «Ήταν ένα αποφασιστικό ράπισμα στο πρόσωπο της ξενοκίνητης δικτατορίας, ίσως το πιο σοβαρό», εκτιμά, καθώς οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες. Το συμβάν έγινε πρώτο θέμα σε όλα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία της υφηλίου. Η Χούντα πανικοβλήθηκε. Έκοψε τη χορηγία του βασιλιά, έκλεισε τα ξερονήσια, άνοιξε τις φυλακές και προκήρυξε το δημοψήφισμα για τη Βασιλεία, σε μία προσπάθεια να προσδώσει «επίφαση Δημοκρατίας» στον καταπιεζόμενο λαό.

velos c

Η κίνηση του αντιτορπιλικού «Βέλος» ανέβασε το ηθικό του λαού και δεν ήταν μόνο οι 30 που ακολούθησαν τον καπετάνιο, Νίκο Παππά, σύμφωνα με τον κ. Χατζηπέρο, αλλά ολόκληρο το πλήρωμα ενώ «το ίδιο θα έκανε και το πλήρωμα οποιουδήποτε άλλου ελληνικού πλοίου, γιατί τότε όλα τα πλοία του στόλου είχε αποφασιστεί να συμμετάσχουν στο Κίνημα του Ναυτικού. Αυτό, όμως, προδόθηκε και έτσι οι αξιωματικοί του συνελήφθησαν και βασανίστηκαν στο ΕΑΤ-ΕΣΑ και αλλού. Μεταξύ των συλληφθέντων και βασανισθέντων ήταν και ο αείμνηστος Σπύρος Μουστακλής….. ».

ef

Τα παραπάνω συγκλονιστικά γεγονότα, μαζί με τις λεπτομέρειες στο φόντο της εποχής, περιγράφει αναλυτικά ο αντιπεριφερειάρχης στο βιβλίο του με τίτλο «Στη σκιά του Ποσειδώνα-Η ανταρσία του Α/Τ Βέλος» από τις εκδόσεις Historical Quest, το οποίο παρουσίασε πρόσφατα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.