ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στόχος η αλλαγή της ψυχολογίας στο εσωτερικό, χρέος-κόφτης οι εκκρεμότητες στο εξωτερικό

Η διπλή μάχη της κυβέρνησης εντός και εκτός συνόρων

Τη διπλή μάχη της αλλαγής της ψυχολογίας στο εξωτερικό, σε συνδυασμό με τη διαπραγμάτευση για το χρέος και τον «κόφτη» που παραμένουν «αγκάθι» στο εξωτερικό, δίνει το Μέγαρο Μαξίμου, με στόχο να γυρίσει η χώρα σελίδα οριστικά, μόλις επιτευχθεί συμφωνία, με φόντο το Eurogroup της 24ης Μαΐου.
tsipras

του Γιώργου Μελιγγώνη

Ο πρωθυπουργός στην σύσκεψη της Δευτέρας που έχει παραδοσιακά με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και στενούς συνεργάτες του, θα εξετάσει όλα τα δεδομένα της διαπραγμάτευσης, ειδικά σε ό,τι αφορά τις εκκρεμότητες για τον δημοσιονομικό διορθωτή. Οι συζητήσεις μεταξύ Αθήνας-δανειστών συνεχίζονταν, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, και το σαββατοκύριακο, με κυβερνητικές πηγές να υποστηρίζουν ότι «βρίσκονται σε καλό δρόμο». Κατά πληροφορίες, «αγκάθι» αποτελεί το κατά πόσον οι μισθοί και οι συντάξεις θα αποτελούν «θύματα» του «κόφτη». Στόχος της κυβέρνησης είναι να μπορεί να επιλέγει ο υπουργός από ποιους κωδικούς του προϋπολογισμούς θα μπορεί να «κόψει» δαπάνες, σε περίπτωση αποκλίσεων, ενώ οι δανειστές εμφανίζονται επιφυλακτικοί στην εν λόγω πρόταση, θεωρώντας ότι αν εξαιρούνται οι κωδικοί
για μισθούς-συντάξεις, τότε πρακτικά θα είναι μικρά τα περιθώρια περικοπής δαπανών. Σε κάθε περίπτωση, μία συμβιβαστική πρόταση που φέρεται να έχει κατατεθεί από την ελληνική πλευρά είναι να μπορεί η Αθήνα να έχει την ευελιξία να «εξαιρέσει» τους μισθούς και τις συντάξεις αν η απόκλιση από τους στόχους δεν ξεπερνά το 1,5%-2% του ΑΕΠ. Στο Μαξίμου, αλλά και στο
οικονομικό επιτελείο, θεωρούν ότι με αυτή την συμβιβαστική πρόταση μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για συμφωνία –κάτι που αναμένεται να φανεί σήμερα, ως αργά το βράδυ.

Γολγοθάς το χρέος

Πάντως, στον δρόμο προς το Eurogroup της 24ης Μαΐου, το μεγάλο στοίχημα του Μεγάρου Μαξίμου είναι οι αποφάσεις που θα ληφθούν για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Εξάλλου, με τις αποφάσεις αυτές συνέδεσε ο πρωθυπουργός χθες, στην συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News και τον χρόνο επανόδου της χώρας στις αγορές, αλλά και το χρονικό ορόσημο υπέρβασης της οικονομικής κρίσης. Όπως και να έχει, η Αθήνα σε ό,τι αφορά το χρέος έχει δευτερεύοντα ρόλο, αφού αυτή τη στιγμή το «αγκάθι» παρατηρείται μεταξύ του ΔΝΤ και του Βερολίνου. Το μεν ΔΝΤ ζητεί από τώρα την υιοθέτηση ορισμένων
μέτρων που θα αποτελούν βαθιές παρεμβάσεις στο χρέος (εγγύηση επιτοκίων, αυτόματος μηχανισμός ελάφρυνσης χρέους, επανακαθορισμός στόχων για πλεονάσματα, «ρήτρα αύξησης του ΑΕΠ» στη αποπληρωμή του) την ώρα που το Βερολίνο, δια του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιμένει ότι έως το 2022, σχεδόν δεν… υφίσταται ζήτημα για το χρέος και συζητεί μόνο μείωση επιτοκίων και ελαφρά επιμήκυνση.

Η μάχη του εσωτερικού

Και, αν το θέμα του χρέους θα αποτελέσει πρωτευόντως αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των δανειστών και δευτερευόντως μάχη της Αθήνας, η κυβέρνηση επικεντρώνεται και στο δεύτερο σκέλος της μάχης που δίνει: στη μάχη για την αλλαγή της ψυχολογίας στο εσωτερικό. Την αλλαγή της ψυχολογίας ανέλαβε πλέον να σηκώσει στις πλάτες του ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος εξήγγειλε χθες μέσω της εφημερίδας Real News επιστροφή στις αγορές το 2017 και «απελευθέρωση» από το Μνημόνιο πολύ πριν την τυπική ημερομηνία λήξης του, το 2018, ενώ ταυτόχρονα αναφέρθηκε με ελπίδα και αισιοδοξία στη «δόση-μαμούθ» που αναμένεται να εκταμιευθεί για να πέσουν χρήματα στην αγορά, με την μορφή της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες-επιχειρήσεις. Το Μαξίμου ποντάρει στο ενδεχόμενο να υπάρξει
απόφαση εκταμίευσης της «δόσης-μαμούθ» μεθαύριο, στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, προκειμένου από αρχές Ιουνίου να αρχίσουν να αλλάζουν όλα.

Στο Μαξίμου ήδη φιλοτεχνούν το κλίμα για τις επενδύσεις που έρχονται, αφού η κυβέρνηση θέλει πάση θυσία να πείσει τους πολίτες ότι τα καλύτερα έρχονται –ή, ότι τελοσπάντων, τα δύσκολα είναι πίσω μας. Στο πλαίσιο αυτό, κυβερνητικές πηγές κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στην απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής για τα πρώτα 42 έργα που εντάσσονται στο «πακέτο Γιούνκερ», συνολικού προϋπολογισμού ύψους 5,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ταυτόχρονα, ως «ασφαλή προορισμό» για τους επενδυτές περιέγραψε την Ελλάδα και ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, στις επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη με πολυεθνικές εταιρείες, επίδοξους επενδυτές, εκπροσώπους μεγάλων funds και τραπεζών. Ο υπουργός Επικρατείας διαβεβαίωσε τους ως άνω οικονομικούς παράγοντες ότι η Ελλάδα έχει πλέον περάσει στην εποχή της σταθερότητας, έχει γυρίσει σελίδα και επανατοποθετείται στην παγκόσμια σκακιέρα του καταμερισμού των επενδύσεων, ενώ μήνυμα σταθερότητας για την προσέλκυση επενδύσεων αναμένεται να εκπέμψει αύριο και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρουσία του στα εγκαίνια του αγωγού ΤΑΡ στην Θεσσαλονίκη.

5 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. S. Porky 13:38 16/05/2016

  Η Ελλάδα φημίζεται γιά τις τραγωδίες της αλλά αυτό έτσι όπως τό κάνατε είναι Relity Show χειρίστης ποιότητας.
  Αφού σάν μεγάλοι μαέςτροι, (ετςι Θεωρείτε τούς εαυτούς σας) χτίσατε τόν γολγοθά, δικάζεστε καί καταδικάζεστε μόνοι σας κάθε μέρα. Αλλά δέν σάς φτάνει ως εδώ συνεχίζετε ακόμη να πληρώνετε καί τούς θεατές σας και παρακαλείτε νά σας αφαιρέσουν λίγα αγκάθια από τό στεφάνι πού οι ίδιοι πλέξατε.
  Πότε θα καταλάβετε ότι πρέπει νά σταματήσετε νά παιζετε αυτό τό κακόγουστο θέατρο και να γυρίσετε στά στό σπίτι σας στο χωριό σας τήν ΔΡΑΧΜΗ. Θέλετε μαστεκτομή στήν πόλη τού Ευρώ; ε αυτό δέν γίνεται τζάμπα δέν σας νοικιάζει κανείς διαμέρισμα τζάμπα .

  Θά πεθάνετε στό Σταύρο;

 2. NMan. 11:45 16/05/2016

  Ένωση Διοικητικών Δικαστών
  «Μνημόνιο διαρκείας ο κόφτης»

  Μνημόνιο διαρκείας χαρακτηρίζει τον επερχόμενο «κόφτη» η ένωση Διοικητικών Δικαστών εκφράζοντας την απόλυτη αντίθεσή της στο επερχόμενο νομοσχέδιο.
  Συγκεκριμένα οι Διοικητικοί Δικαστές αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους: Μετά την ψήφιση του νόμου για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού συστήματος, και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες την Κυριακή 8-5-2016 (χωρίς δυνατότητα πλήρους διαβούλευσης, επαρκούς συζήτησης στη Βουλή, στοιχειώδους ενημέρωσης του λαού και δυνατότητας ακρόασης όλων των ενδιαφερόμενων φορέων), δηλαδή με διαδικασία απαράδεκτη για νομοθέτημα κρίσιμο για τη ζωή όλων των πολιτών, δεδομένου ότι με αυτό ανατρέπονται θεμελιώδεις κατακτήσεις της Κοινωνικής Ασφάλισης, αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να εισαχθεί στη Βουλή προς ψήφιση νέο πολυνομοσχέδιο με το οποίο, μεταξύ άλλων, θα επιχειρηθεί να θεσπιστεί ο λεγόμενος μηχανισμός αυτόματης περικοπής δαπανών του Δημοσίου (“κόφτης”) που, όπως διαφαίνεται, θα αφορά και συντάξεις, μισθούς και παροχές κοινωνικής ασφάλισης, αλλά αντιστρόφως και επιβολή φορολογικών βαρών.
  Δηλώνουμε την απόλυτη αντίθεση της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών με την προώθηση προς ψήφιση διατάξεων που θα θεσπίσουν τον παραπάνω μηχανισμό. Ένας τέτοιος μηχανισμός, ανεξάρτητα από τα επιμέρους τεχνικά του χαρακτηριστικά, θα συνιστά ένα «Μνημόνιο διαρκείας», με θύματα τους εργαζόμενους, τους μικρούς επαγγελματίες και τους
  συνταξιούχους.
  Αποδοκιμάζουμε την αντιεπιστημονική ερμηνεία που επικράτησε στη Βουλή σύμφωνα με την οποία η γιγάντωση του Κρατικού Χρέους συνδέεται με το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Αντιθέτως όπως έχουμε ήδη επισημάνει, η αλήθεια είναι , ότι τα ελλείμματα των Ασφαλιστικών Ταμείων δημιουργήθηκαν επειδή διαχρονικά τα αποθεματικά τους αξιοποιήθηκαν με διάφορες τεχνικές για σκοπούς άσχετους με τον προορισμό τους (ιδίως κατάθεση στη Τράπεζα της Ελλάδος με μηδαμινό επιτόκιο για δεκαετίες επένδυση στο Χρηματιστήριο, PSI κλπ.),σε συνδυασμό με την εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή και εισφοροαποφυγή. Οι
  ασφαλισμένοι καλούνται άδικα να πληρώσουν ελλείμματα των Ταμείων για τα οποία δεν ευθύνονται.
  Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών εκφράζει την συμπαράστασή της στις κοινωνικές ομάδες που αντιστέκονται στην προώθηση αυτών των μέτρων.

 3. NMan. 11:38 16/05/2016

  Η ΜΑΡΤΥΡΙΑΡΑ ΓΑΤΑ »ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ»

  4 συναντήσεις του Αλέξη με τη διαπλοκή…λένε !
  (…..) «Συγχαρητήρια για τη νίκη σου. Θα κερδίσεις σίγουρα και τις εθνικές εκλογές» είπε ο εκδότης.
  «Ευχαριστώ πολύ. Θα ήταν σημαντικό να έχω την υποστήριξη του πιο ιστορικού συγκροτήματος Τύπου» απάντησε ο πολιτικός.
  Η συζήτηση πέρασε στα θέματα της επικαιρότητας, η οποία είχε αρχίσει να επιβραδύνεται για να προσαρμοστεί στους θερινούς ρυθμούς της… γνώριμης ακινησίας.
  Ο πολιτικός ηγέτης ανέλυσε στον εκδότη την άποψή του ότι η κυβέρνηση δεν θα κατόρθωνε να ανακάμψει και ότι πλέον οι ξένοι σύμμαχοι της χώρας, ανάμεσα στους οποίους και οι ΗΠΑ, διάκεινται φιλικά προς το κόμμα του.
  Η μυστική συνάντηση, η μοναδική στην οποία ήταν απολύτως μόνοι τους, διήρκεσε ακριβώς μία ώρα. Οι δύο άνδρες εγκατέλειψαν το διαμέρισμα σε διαφορετική ώρα, με πρώτο τον εκδότη.
  ΣΧΟΛΙΟ: Ήξερε ο πολιτικός και τις θέσεις και απόψεις των ξένων
  και ειδικά των ΗΠΑ ? Αμερικανάκι του » κερατά » ο πολιτικός , όπως όλα δείχνουν…

 4. Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΦΕΡΝΕΙ ΤΡΟΜΟ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΟΡΚΟΥΣ
  ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΤΟ ΛΑΟ …

  Η οικονομία σήμερα, ακόμη πιο πολύ από πρίν, βουλιάζει στα καΜένα πολιτικά εξαμβλώματα.

  *H ανεργία κτυπά κόκκινο και οι επιβήτορες εξουσίας και του ελληνικού λαού, κάνουν προπόνηση λαϊκισμού, πατριδοκαπηλίας, και προκλητικού παρασιτισμού. *1.500.000 άνεργοι ψάχνουν για μια θέση ’’στον ήλιο’’ ενώ οι αγράμματοι και άχρηστοι κομματικοί στρατοί γεμίζουν τις λίστες πληρωμών κάθε τέλους του μήνα και μάλιστα ‘’ανάξιων’’ και χαμένων πληρωμών.

  *Λιποθυμούν τα παιδιά στα σχολεία και ο καΜένος εντελώς ‘’καίει- αποτεφρώνει- τα δημόσια ταμεία και ..αναβαθμίζει το χρέος και τα ελλείμματα.

  *Τακιμιάζει ο Αλέξης με τον Πάκη τον φυσικό αυτουργό της χρεοκοπίας μας μαζεύει στην κυβέρνηση όλα τα ακροδεξιά απολειφάδια της κομματικής ..υποδιαστολής.

  *Σήμερα ο ΛΑΟΣ μας, αντιλαμβάνεται με τρόμο το λάθος του και ζητά εκδίκηση από τους εγκληματίες που τον εξαπάτησαν.

  *Γιατί και πώς(?) άραγε ‘’έπεσε στην παγίδα’’ των εξουσιολάγνων προδοτών και αποστατών?

  *Ποιος ‘’Αίολος’’ άνοιξε μόνος του τον ασκό της απιστίας των συκοφαντών και των μπουρδολόγων φοροφυγάδων?
  *Που είναι ο Βασίλης μαυροκόκκινος δικαστής ,που κάθε λίγο ‘’πυρπολούσε το πέλαγος’’ με τις κατηγορίες του και τις μισερές μιζέριες του, εναντίον του Πασόκ και ειδικά εναντίον του Γιώργου Παπανδρέου? Δεν ‘’καταδίκασε’’ τον Ανδρέα και ήθελε να συμβάλλει στην τιμωρία του Γιώργου?

  * Που είναι εκείνος ο μικρός και αδόκιμος Αλέξης, ο νεοπρωταθλήτης της ψευτιάς και της υποσχεσιολογίας
  να μας ενημερώσει για το ΝΕΟ »ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ» που μας ετοιμάζει?

  *Αυτό εννοούσε όταν έλεγε «θα σχίσει» τα μνημόνια τα μικρά και θα πάμε στα… μεγάλα? και εγώ περιμένω έξη μήνες να αλλάξει η ζωή μου, να γίνω περήφανος και αγωνιστής έλληνας γεμάτος αξιοπρέπεια και καλλίτερη και χωρίς άγχος ζωής?

  *Και αντί για αυτό, «συγκάλυψε» τον ΨΕΥΤΗ πολιτικό απατεώνα Καραμανλή, έκανε Πρόεδρο τον φυσικό αυτουργό εκτελεστή της οικονομίας Πάκη τον σεξουλιάρη, που λένε . »Τακίμιασε» με τα πολιτικά απόσκατα και συγκυβερνά με καΜένους, Γρηγοροβλαμμένους και Παυλοκαυλωμένους ?

  *Με αυτό το πρόγραμμα και με αυτά τα πολιτικά απορριμματοφόρα θα »επιδιώξει» να σώσει και να εκσυγχρονίσει την Ελλάδα μας?

  *Πόση πίκρα αισθάνομαι, μαζί με τον ‘’παρασυρόμενο’’ λαό μας, από τους ψευτοκαΜένους συκοφάντες ‘’κίναιδους’’ της αφελούς δημοκρατίας μας, να την ‘’βλέπω’” να ..βιάζεται ασύστολα, ανεπαίσχυντα και να »γεννά» τα εξώγαμα εξαμβλώματα της πολιτικής αλητείας, της καταστρατηγημένης δικαιοσύνης και της διεφθαρμένης παραοικονομίας?

  *Με θλίψη και οργή βλέπω και σκέπτομαι, ότι απεδείχθη περίτρανα, ότι οι προσπάθειες που έκανε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ήταν ότι το ανθρωπίνως δυνατόν για να σωθεί η Ελλάδα, μετά την αναισθησία του ..βουδιστή, την υπονόμευση του Καλαματιανού, του Τσίπρα και των άλλων..καμένων εγκεφάλων και ανεγκέφαλων, τόσο της μέσο-ακροδεξιά,ς όσο και της κουλτουροδιαστελόμενης ..αριστεράς καρδίας και της δεξιάς τσέπης.

  ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ να συλλάβει αυτούς πολιτικούς απατεώνες?

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.