ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορική επίσκεψη στη Χιροσίμα αλλά δεν ζήτησε συγγνώμη!

Η έκκληση του Ομπάμα για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά!

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απέτισε σήμερα φόρο τιμής στα θύματα της πρώτης πυρηνικής επίθεσης στην ιστορία της ανθρωπότητας, κατά τη διάρκεια της ιστορικής του επίσκεψης στη Χιροσίμα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε έντονα συγκινησιακό κλίμα, άλλοτε σφίγγοντας το χέρι επιζησάντων της ατομικής βόμβας και άλλοτε αγκαλιάζοντάς τους.
Obama lays a wreath at a cenotaph at Hiroshima Peace Memorial Park

Ο επικεφαλής του Λευκού Οίκου, με αφορμή την επίσκεψή του στην πόλη που βομβαρδίστηκε στις 8.15' το πρωί της 6ης Αυγούστου 1945 με αμερικανική ατομική βόμβα, απηύθυνε έκκληση για «έναν κόσμο χωρίς (πυρηνικά) όπλα».

Obama closes his eyes as he lays a wreath at a cenotaph at Hiroshima Peace Memorial Park

«Πριν από 71 χρόνια, ο θάνατος έπεσε από τον ουρανό», δήλωσε ο Ομπάμα μπροστά από το μνημείο που είναι αφιερωμένο στα θύματα της ατομικής βόμβας. Εκείνη την ημέρα, ο κόσμος «άλλαξε για πάντα», αυτή η βόμβα «απέδειξε ότι η ανθρωπότητα είχε τα μέσα για να καταστραφεί μόνη της».

U.S. President Barack Obama and Japanese Prime Minister Shinzo Abe walk in front of a cenotaph after they laid wreaths at Hiroshima Peace Memorial Park in Hiroshima, Japan

«Γιατί ήρθαμε εδώ στη Χιροσίμα; Ήρθαμε για να συλλογιστούμε αυτή την τρομερή δύναμη που εξαπολύθηκε σε ένα όχι και τόσο μακρινό παρελθόν. Είμαστε εδώ για να θρηνήσουμε τα θύματα, να τιμήσουμε τους νεκρούς. Οι ψυχές τους μας μιλούν, μας ζητούν να κοιτάξουμε βαθιά μέσα μας», πρόσθεσε.

U.S. President Barack Obama (R) puts his arm around Japanese Prime Minister Shinzo Abe after they laid wreaths in front of a cenotaph at Hiroshima Peace Memorial Park in Hiroshima, Japan

«Οι τεχνολογικές πρόοδοι χωρίς αντίστοιχη πρόοδο των ανθρώπινων θεσμών μπορούν να αποβούν μοιραίες για εμάς. Η επιστημονική επανάσταση που μας οδήγησε στη διάσπαση του ατόμου απαιτεί και μια ηθική επανάσταση».

Οι κυβερνήσεις της Ουάσινγκτον και του Τόκιο ελπίζουν ότι η επίσκεψη του Ομπάμα στη Χιροσίμα υπογραμμίζει μια νέα φάση συμφιλίωσης και ισχυρότερων δεσμών μεταξύ των πρώην εχθρών.

U.S. President Obama and Japan's PM Abe attends a ceremony at the Atomic Bomb Dome at Peace Memorial Park in Hiroshima, Japan

Πριν από την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο της Ειρήνης, ο Ομπάμα επισκέφθηκε ένα μουσείο όπου εκτίθενται φωτογραφίες θυμάτων που φέρουν βαριά εγκαύματα, τα κουρελιασμένα ρούχα που φορούσαν και αγάλματα που απεικονίζουν τα θύματα να λιώνουν εξαιτίας της ραδιενέργειας.

Σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου είπαν ότι κύριος στόχος του Ομπάμα στη Χιροσίμα είναι να προβάλει το πρόγραμμά του για τον πυρηνικό αφοπλισμό, για το οποίο βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2009.

U.S. President Barack Obama arrives late to participate in a G-7 Working Session in Shima

«Θυμόμαστε όλους τους αθώους που σκοτώθηκαν στο τόξο αυτού του τρομερού πολέμου», δήλωσε ο Ομπάμα. «Έχουμε κοινή ευθύνη να κοιτάξουμε την Ιστορία κατάματα. Πρέπει να αναρωτηθούμε τι πρέπει να κάνουμε διαφορετικά για να μην επαναληφθούν τέτοια δεινά».

Ikegami, 84, prays in front of the cenotaph for the victims of the 1945 atomic bombing, at Peace Memorial Park in Hiroshima

Ο Ομπάμα είχε δηλώσει νωρίτερα ότι θα τιμήσει όλους εκείνους που έχασαν τη ζωή τους στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά δεν θα ζητήσει συγνώμη για τον βομβαρδισμό. Η πόλη του Ναγκασάκι βομβαρδίστηκε από μια δεύτερη πυρηνική βόμβα στις 9 του Αυγούστου του 1945 και η Ιαπωνία συνθηκολόγησε έξι ημέρες αργότερα.

Η πλειοψηφία των Αμερικανών πιστεύει ότι οι βομβαρδισμοί ήταν αναγκαίοι για τον τερματισμό του πολέμου και για τη διάσωση του πληθυσμού, αν και ορισμένοι ιστορικοί αμφισβητούν την άποψη αυτή. Οι περισσότεροι Ιάπωνες πιστεύουν ότι οι βομβαρδισμοί ήταν αδικαιολόγητοι.

U.S. President Barack Obama hugs with atomic bomb survivor Shigeaki Mori as he visits Hiroshima Peace Memorial Park in Hiroshima, Japan

«Δεν θα επανεξετάσω την απόφαση για τη χρήση ατομικών όπλων στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, ωστόσο θα επισημάνω ότι η επίσκεψή μου εδώ στη Χιροσίμα μαζί με τον πρωθυπουργό (Σίντζο) Αμπε δείχνει στον κόσμο τη δυνατότητα της συμφιλίωσης -- ότι ακόμη και πρώην αντίπαλοι μπορεί να γίνουν οι ισχυρότεροι σύμμαχοι», έγραψε ο Ομπάμα απαντώντας σε ερωτήσεις που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Asahi.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.