ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο

Οι επενδυτές προεξοφλούν συμφωνία

Παρά την αβεβαιότητα το Χρηματιστήριο καταγράφει μεγάλα κέρδη.

Την θετική έκβαση της διαπραγμάτευσης και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης προεξοφλεί δυναμικά η χρηματιστηριακή αγορά. Θεωρητικά πολλά παραμένουν στον αέρα ωστόσο ο Γενικός Δείκτης καταγράφει αυτή την ώρα κέρδη άνω το 1% και προσεγγίζει και πάλι το όριο των 600 μονάδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την μεγάλη αβεβαιότητα που προκαλούν οι καθυστερήσεις και η διαρκείς μετάθεση της συμφωνίας από εβδομάδα σε εβδομάδα ελάχιστες ήταν οι επιπτώσεις στο χρηματιστήριο αλλά και στην αγορά ομολόγων. Οι επενδυτές διατηρούν την ψυχραιμία τους και έχουν αποφύγει τις επιθετικές ρευστοποιήσεις ποντάροντας προφανώς στην επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Άλλωστε η ιστορία των τελευταίων ετών αυτό διδάσκει.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται λίγο κάτω από το επίπεδο των 600 μονάδων διατηρώντας το μεγαλύτερο μέρος των κερδών που έχει αποκομίσει τις τελευταίες εβδομάδες. Σύμφωνα με αναλυτές μετά τις μεγάλες περιπέτειες των τελευταίων ετών οι επενδυτές έχουν πια συνηθίσει τις «κακές ειδήσεις» ενώ έχουν δει ότι στο τέλος, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, βρίσκονται λύσεις και επιτυγχάνεται συμφωνία. Έτσι δεν προχωρούν σε ρευστοποιήσεις και προεξοφλούν συμφωνία.

Εντυπωσιακή είναι η εικόνα των τραπεζών αποτυπώνοντας τις μεγάλες προσδοκίες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ο δείκτης των τραπεζών διαπραγματεύεται τις τελευταίες ημέρες διαπραγματεύεται στο επίπεδο των 45 μονάδων διατηρεί τα μεγάλα κέρδη του: από τις αρχές Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα σημειώνει άνοδο κατά 108%. Το τελευταίο δίμηνο η μετοχή της Τράπεζες Πειραιώς καταγράφει άνοδο 191%, της Eurobank 150%, της Εθνικής Τράπεζας κατά 121% και της Alpha Bank κατά 66,4%. Σημειώνεται ότι τα κέρδη αυτά ήρθαν μετά τις μεγάλες απώλειες που σημειώθηκαν την περίοδο Δεκέμβριος 2015 – Ιανουάριος 2016, οδηγώντας τις μετοχές των τραπεζών σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα των τιμών με τις οποίες πραγματοποιήθηκαν οι αυξήσεις κεφαλαίου.

Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ενεργοποιήσει μια αλληλουχία θετικών εξελίξεων για την οικονομία και ευρύτερα για τη χώρα: θα απομακρύνει την αβεβαιότητα, θα βελτιώσει δραστικά το κλίμα εμπιστοσύνης, θα καταστήσει και πάλι τα ελληνικά ομόλογα αποδεκτά από την ΕΚΤ για να χορηγεί ρευστότητα στις εγχώριες τράπεζες, θα ανοίξει τον δρόμο για τη συμμετοχή των κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και θα επιταχύνει τις διαδικασίες για την απόσυρση των κεφαλαιακών περιορισμών. Αν είχαν γίνει όλα αυτά τότε η οικονομία θα είχε σταθεροποιηθεί από τις αρχές του 2016 και είναι πιθανό να είχαμε ήδη επιστρέψει σε ανοδική πορεία από το δεύτερο τρίμηνο.

 

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. NB 13:42 04/05/2016

  Η παροιμία του Γερμανού υπουργού Οικονομικών

  Επίθεση του Σόιμπλε στον Τσίπρα: Με τα όσα λέει για το ΔΝΤ δεν βοηθάει την Ελλάδα
  ==================================================================
  Ευθεία επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
  Τέτοιες δηλώσεις «δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφερόμενος σε όσα είπε το βράδυ της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σχετικά με την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης.
  «Νομίζω ότι διαπραγματευτήκαμε επί μακρόν με τον κ. Τσίπρα, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Και πιστεύω ότι το υπέγραψε. Και έκανε και εκλογές μετά για να έχει και την εντολή του ελληνικού λαού ώστε να μπορέσει να τηρήσει αυτά που υπέγραψε. Δεν έλαβα καν υπ’ όψη μου ότι μιλάει πάλι για το τι δεν θέλει να τηρήσει. Δεν είναι προς το ελληνικό συμφέρον», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε μετά την συνεδρίαση του Ecofin στις Βρυξέλλες και πρόσθεσε:
  «Θα έπρεπε να επικεντρώσουν την προσοχή τους στο να κάνουν αυτό που έκαναν. Δεν ήμασταν ποτέ στενόμυαλοι. Είναι όπως πάντα εκτός χρόνου – εκτός κάθε χρονικών προθεσμιών στην συμφωνία. Αλλά το να το θέτεις υπό αμφισβήτηση επί της αρχής μπορεί να είναι αναγκαίο για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους – διαθέτει ισχνή πλειοψηφία, όπως είδα, αυτό ίσως να μην είναι εύκολο.
  Αλλά δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας». Ανέφερε μάλιστα και μια γερμανική παροιμία: «Η λαϊκή γλώσσα των Γερμανών έχει και μια συμβουλή προς την στάμνα: Δεν πρέπει να πηγαίνεις τόσες φορές στο πηγάδι μέχρι να σπάσει η στάμνα. Αυτό δεν είναι καλό για την στάμνα».
  Απαντώντας δε στο ερώτημα δημοσιογράφου, ο οποίος ανέφερε ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα στοιχίσει λιγότερο από ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί, ο Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης είπε αστειευόμενος: «Είναι σχεδόν τζάμπα. Μπορούμε τώρα να χρηματοδοτήσουμε τα χριστουγεννιάτικά μας δώρα από αυτό. Αν συνεχίσετε να το λέτε, θα το πιστέψω».

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.