ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι μπορεί να «ξεκλειδώσει» τις αποφάσεις

Οι κινήσεις όλων των πλευρών πριν το Eurogroup - Το παρασκήνιο για το ελληνικό χρέος

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το «κλείσιμο» της αξιολόγησης, με πρώτο χρονικό ορόσημο το βράδυ της Κυριακής και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και αμέσως μετά το Eurogroup της ερχόμενης Τρίτης. Άγνωστος Χ παραμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
tsakalotos1

του Βαγγέλη Δουράκη

Η Αθήνα επιδιώκει να πάει στην κρίσιμη συνεδρίαση των Ευρωπαίων Υπουργών Οικονομικών με ψηφισμένο και το τελευταίο «κομμάτι» των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει, ώστε να ολοκληρωθεί ο έλεγχος της ελληνικής Οικονομίας και να εκταμιευτεί η δόση.

Όμως; παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά ίσως καταφέρει να περάσει τα οδυνηρά μέτρα από την Βουλή και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της –σε αυτή την φάση- έναντι των δανειστών, εντούτοις  τίποτε δεν μπορεί να θεωρηθεί πως έχει τελειώσει μέχρι την λήξη της συνεδρίασης της Τρίτης.

Σε μια συνεδρίαση που σημειωτέον το Ταμείο για ακόμη μία φορά θα το εκπροσωπήσει, παρά την κρισιμότητά του, ο… γνωστός μας Πολ Τόμσεν και όχι η επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ.

Και αυτό γιατί το χρέος, αλλά και ο ρόλος που θα κληθεί να αναλάβει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δεν έχει ξεκαθαρίσει και άρα θα πρέπει να υπάρξει απόφαση που θα βρίσκει την «χρυσή τομή» ανάμεσα στα «θέλω» του Ταμείου, των Ευρωπαίων (κυρίως του Βερολίνου) και της Ελλάδας.

Το ΔΝΤ μπορεί μεν να εγκατέλειψε την θέση του για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους όμως δια του εκπροσώπου του Τζέρι Ράις το ξεκαθάρισε: Μακρά περίοδος χάριτος και ωρίμανσης και πολύ χαμηλά επιτόκια: Αυτές είναι οι γραμμές που θέτει η Ουάσιγκτον σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για το χρέος.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, επεσήμανε πως απαραίτητες προϋποθέσεις αποτελούν τόσο οι αξιόπιστες δημοσιονομικές πολιτικές, όσο και η σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενώ έκανε ειδική αναφορά και στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

Επανέλαβε δε πως δεν είναι ρεαλιστικό να θεωρεί κανείς πως ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ θα διατηρηθεί επί σειρά ετών.

Πρακτικά έβαλε αστερίσκους στη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Ευρωπαϊκής Ενωσης στο πακέτο των μέτρων, λέγοντας ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται μεταξύ Ελλάδας-ΔΝΤ και ΕΕ για την πρώτη αξιολόγηση του ευρωπαϊκού προγράμματος. Ακόμα εξετάζουμε το πακέτο μέτρων και καταθέτουμε τις απόψεις μας, είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, η Ελλάδα δεν είναι σε πρόγραμμα του ΔΝΤ, αλλά το Ταμείο παραμένει δεσμευμένο πλήρως στις συζητήσεις. Ξεκαθάρισε όμως ότι η όποια απόφαση για συμμετοχή του ΔΝΤ θα παρθεί από το Δ.Σ. του Ταμείου.

Αυτό πάντως ίσως είναι και το «κλειδί» που θα επιτρέψει να «ξεμπλοκάρουν» οι όποιες αποφάσεις που αφορούν στο «κλείσιμο» της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης: Μία «υποσχετική» του Ταμείου ότι το Δ.Σ. του, θα συζητήσει τις προτάσεις που θα κατατεθούν και τις προοπτικές συμμετοχής στο Πρόγραμμα.

Οι παρασκηνιακές «ζυμώσεις» είναι έντονες πάντως καθώς υπάρχουν πληροφορίες που φέρουν  «κομμάτι» αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να είναι έτοιμο να δεχθεί έναν περιορισμένο ρόλο για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης αντί να προβούν σε περαιτέρω παραχωρήσεις προκειμένου να εξασφαλίσουν την πλήρη συμμετοχή του Ταμείου.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, αν δεν έχει υπάρξει ξεκαθάρισμα της θέσης του ΔΝΤ απέναντι στην ευρωπαϊκή πρόταση για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους, τόττε το θέμα θα ενταχθεί στην ατζέντα του G-7.

Και το ΔΝΤ θα επιχειρήσει να αντιμετωπισθεί το  ζήτημα στο πλαίσιο της «διεθνούς συνεννόησης» και όχι σαν διμερές του Ταμείου με την Ευρωζώνη και ειδικά με τη Γερμανία.

Μάλιστα, όπως λένε κάποιες πηγές έχει ζητηθεί από τον Κλάους Ρέγκλινγκ  η προσαρμογή της ευρωπαϊκής πρότασης σε ένα σχήμα, που να «σέβεται» την σθεναρή αντίθεση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο να υποχρεωθεί ο ίδιος να φέρει πρόταση ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους στο γερμανικό κοινοβούλιο πριν από τις εκλογές του 2017.

Ταυτόχρονα το σχέδιο πρότασης καταρτίζεται ώστε να επιτρέπει στο ΔΝΤ να πάρει μία θέση συμβατή με το καταστατικό του, που προϋποθέτει την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους για να μείνει στο πρόγραμμα.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.