ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή κριτική από Ν.Δ. για το Eurogroup

«Η κυβέρνηση τα έδωσε όλα, δεν πήρε τίποτε»

Κανένα περιθώριο πανηγυρισμών δεν διαπιστώνουν οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη στην απόφαση του Eurogroup, σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα.
mitsotakis

Μάλιστα, η Ν.Δ. συμπυκνώνει το αποτέλεσμα με τη φράση, «η κυβέρνηση θα έδωσε όλα, δεν πήρε τίποτε». Για την αξιωματική αντιπολίτευση, η καθυστερημένη αξιολόγηση ολοκληρώθηκε, σχεδόν, αφού πρώτα απαίτηση ένα πακέτο βαριών μέτρων για τους πολίτες, τη δέσμευση της χώρας μέσω του κόφτη και του Υπερ-ταμείου και χωρίς να δώσει συγκεκριμένη λύση στο ζήτημα του χρέους.

Συγκεκριμένα, η αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνει ότι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης «φόρτωσε πολύ βαριά μέτρα στους Έλληνες, πρόσθεσε νέες επώδυνες και ταπεινωτικές υποχρεώσεις στη χώρα, όπως το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων, επέβαλλε μόνιμα μνημόνια με τον “κόφτη", και φούσκωσε τις οφειλές του Κράτους στους ιδιώτες». Μάλιστα, γίνεται λόγος για σχεδόν ολοκλήρωση της αξιολόγησης καθώς «υπάρχουν και άλλα “κρυφά" προαπαιτούμενα, τα οποία ακόμη δεν έχουν υλοποιηθεί». Πλην όμως, η καθυστέρηση “φούσκωσε" το λογαριασμό των μέτρων, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν ήδη ψηφιστεί 9 δις ευρώ μέτρα, πρόσθεσε νέες υποχρεώσεις στη χώρα μας, πέραν των όσων προβλέπονταν στο τρίτο Μνημόνιο, όπως είναι η δημιουργία του νέου, αιώνιου “Υπερταμείου" αποκρατικοποιήσεων, προσέθεσε ένα συμπληρωματικό, τέταρτο Μνημόνιο και μέσω αυτού έναν πρόσθετο, οριζόντιο και μόνιμο “κόφτη” μισθών και συντάξεων και διόγκωσε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες κατά 80% από τις αρχές του 2015».

Η Ν.Δ. αναδεικνύει, ξανά, το λάθος μείγμα μέτρων (φόροι αντί περικοπής δαπανών) και περιγράφει ένα εξοντωτικό φορολογικό και ασφαλιστικό πλαίσιο για «όλους τους Έλληνες, κυρίως όμως τους ασθενέστερους οικονομικά» ενώ επισημαίνει ότι το ποσό που εγκρίθηκε, υπολείπεται των 15 δισ. που προβλεπόταν να λάβει η Αθήνα το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Ως προς το χρέος, η Συγγρού κάνει λόγο για μία ασαφή, αβέβαιη πρόταση που τελεί υπό προϋποθέσεις και είναι μελλοντική. «Σε κάθε δε περίπτωση η ρύθμιση αυτή συνοδεύεται από τη διατήρηση υψηλών δημοσιονομικών πλεονασμάτων για μακρά χρονική περίοδο, ενώ δεν γίνεται καθόλου λόγος για την εξέλιξη του μεγέθους χρέος/ΑΕΠ».

«Υπάρχει άλλος δρόμος, αυτός που προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία. Με μεταρρυθμίσεις, με μείωση των δαπανών και των φόρων, για να έρθουν επενδύσεις, δουλειές, ανάπτυξη. Αυτά που η σημερινή Κυβέρνηση δεν
μπορεί να υλοποιήσει», καταλήγει η ανακοίνωση της Συγγρού.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.