ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η επιστολή Τσακαλώτου στους θεσμούς

Η κυβέρνηση βάζει «κόφτη» στην εκπλήρωση των προαπαιτούμενων

Την ώρα που συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις πιστωτών και κυβέρνησης για την υλοποίηση των αποφάσεων του πρόσφατου Eurogroup, ώστε να εκταμιευθεί η δόση των 7,5 δισ.ευρώ, η Αθήνα φέρεται να έχει διαμηνύσει στους θεσμούς πως δεν δύναται να εκπληρώσει κάποια προαπαιτούμενα.
tsakalotos

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει στείλει επιστολή στους τρεις επικεφαλής των θεσμών Πιερ Μοσκοβισί (Κομισιόν), Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ) και Πόλ Τόμσεν (ΔΝΤ), με την οποία τους ενημερώνει πως η κυβέρνηση αδυνατεί να εκπληρώσει μια σειρά από προαπαιτούμενα - εκκρεμότητες της συμφωνίας του περασμένου Eurogroup αλλά και του περσινού Ιουλίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κυβέρνηση προτίθεται να υλοποιήσει το σύνολο των εκκρεμοτήτων, οι οποίες είναι περίπου 150 αλλά στην πλειονότητά τους αφορούν διορθώσεις σε διατυπώσεις - ωστόσο δεν ανταποκρίνεται σε οκτώ σημεία αιχμής. Ενα από αυτά αφορά τα ενεργειακά καθώς οι θεσμοί ζητούν επακριβώς από την κυβέρνηση να απαντήσει ποιο θα είναι το εναλλακτικό της σχέδιο σε περίπτωση που δεν λειτουργήσει αποτελεσματικά εκείνο για τον ΑΔΜΗΕ. Επί της ουσίας ζητούν η κυβέρνηση να δεσμευτεί για ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ για το ενδεχόμενο αποτυχίας του σχεδιασμού της.

Ενα άλλο θέμα, εξίσου σημαντικό για το Μέγαρο Μαξίμου, είναι αυτό που αφορά τα ειδικά μισθολόγια. Με βάση τις πληροφορίες, η κυβέρνηση αρνείται να αποσύρει τη διάταξη του πολυνομοσχεδίου που προβλέπει τη δυνατότητα να υπάρξει ξεπάγωμα των ειδικών μισθολογίων έως τις 31/12/16 και επιμένει στη διατήρησή της.

Αυτό είναι άλλωστε ένα θέμα που έχει να κάνει με τις εξαγγελίες και δεσμεύσεις του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έκανε ανακοινώσεις από το βήμα της Βουλής, όπως επίσης και τις ισορροπίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης, δεδομένων των γνωστών διαφωνιών του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου και συνολικά των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Αρμόδιες πηγές άλλωστε επαναλαμβάνουν ότι όσα είπε ο πρωθυπουργός για τη δημιουργία του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση και ότι θα γίνουν πραγματικότητα.

Ενα τρίτο θέμα που, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αποτελεί κόκκινη γραμμή για το Μαξίμου και αναφέρεται στην επιστολή Τσακαλώτου αφορά το αίτημα των θεσμών να καταργηθεί η κατηγορία των συντάξεων που δίνονται για λόγους ατυχημάτων

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωνε ότι οι διαβουλεύσεις των εκπροσώπων των δανειστών με τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης για την υλοποίηση των αποφάσεων του τελευταίου Eurogroup στην παρούσα φάση εξελίσσονται και αναμένεται να ολοκληρωθούν στο εγγύς μέλλον.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα που συνδέουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα με το καθεστώς υπό το οποίο θα λειτουργούν τα μέλη του Ταμείου αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να προβεί σε κανένα σχόλιο, σημειώνοντας εκ παραλλήλου ότι οι αποφάσεις των υπουργών της ευρωζώνης για την Ελλάδα είναι σαφείς και περιγράφουν τα βήματα που πρέπει να πραγματοποιηθούν.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.