ΚΟΣΜΟΣ

«Τι να την κάνω τη συγγνώμη», είπε ο πρόεδρος της αφρικανικής χώρας

Η Νιγηρία ζητά από τη Βρετανία τον «κλεμμένο πλούτο της πίσω»

Η Νιγηρία δεν απαιτεί από τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να ζητήσει συγγνώμη επειδή χαρακτήρισε τη μεγάλη αφρικανική χώρα «εξαιρετικά διεφθαρμένη», αλλά μάλλον να επιστρέψει τα περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν με απάτη και τα οποία έχουν κρυμμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο Νιγηριανοί, δήλωσε σήμερα στο Λονδίνο ο πρόεδρός της Μουχαμαντού Μπουχάρι.
bouxari

«Δεν θα απαιτήσω από οποιονδήποτε να ζητήσει συγγνώμη. Όλο κι όλο που ζητώ είναι η επιστροφή των περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε ο Μπουχάρι στο πλαίσιο μιας διάσκεψης κατά της διαφθοράς στη βρετανική πρωτεύουσα.

«Αυτό ζητώ. Τι να την κάνω τη συγγνώμη;» πρόσθεσε χειροκροτούμενος από μέλη οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και των νιγηριανών αντιπροσωπειών που συμμετέχουν σε αυτή τη διάσκεψη την οποία διοργάνωσε η γραμματεία της Κοινοπολιτείας.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε ψιθυρίσει στη βασίλισσα Ελισάβετ στη διάρκεια μιας δεξίωσης στα Ανάκτορα του Μπάκινγχαμ πως «ηγέτες πολλών εξαιρετικά διεφθαρμένων χωρών» αναμένονται στο Λονδίνο. «Η Νιγηρία και το Αφγανιστάν είναι ίσως οι δύο πιο διεφθαρμένες χώρες του κόσμου», είχε προσθέσει.

Ο πρόεδρος Μπουχάρι ο οποίος εξελέγη πριν από έναν χρόνο και είναι γνωστός για τη σιδηρά πυγμή του, δεσμεύθηκε να διεξαγάγει αδυσώπητη μάχη κατά της ενδημικής διαφθοράς που αποτελεί γάγγραινα για την πρώτη οικονομική δύναμη της Αφρικής και να ανακτήσει τα «αστρονομικά» ποσά που υπεξαίρεσε πριν από δεκαετίες η ηγετική τάξη.

Στη σημερινή ομιλία του, ο Μπουχάρι ευχαρίστησε ευγενικά το Ηνωμένο Βασίλειο επειδή βοήθησε τη Νιγηρία να ανακτήσει τα κλεμμένα περιουσιακά στοιχεία που ήταν κρυμμένα στο εξωτερικό, αναφερόμενος στην περίπτωση του Ντιπρέγε Αλαμιεγεσέιγκα, πρώην κυβερνήτη της πετρελαιοπαραγωγού πολιτείας Μπαγέλσα, ο οποίος συνελήφθη στο Λονδίνο το 2005 για ξέπλυμα χρήματος.

Όμως, εκτός από αυτή την εμβληματική περίπτωση, «η εμπειρία μας δείχνει πως ο επαναπατρισμός περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν με απάτη, είναι κοπιαστικός, πολυδάπανος και χρονοβόρος», υπογράμμισε ο Μπουχάρι, χαρακτηρίζοντας τη διαφθορά στη Νιγηρία «λερναία ύδρα».

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη κατάταξη των πιο διεφθαρμένων χωρών που καταρτίζει η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια, το Αφγανιστάν βρίσκεται στην 166η θέση (σε σύνολο 168 χωρών) και η Νιγηρία στην 136η θέση.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.