ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΣΤΑΤ

Ύφεση 0,4% στην ελληνική οικονομία στο α' τρίμηνο 2016

Σε ύφεση της τάξης του 1,3% βρέθηκε το α΄ τρίμηνο εφέτος η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς.
ifesi

Ειδικότερα, το ΑΕΠ μειώθηκε το α΄ τρίμηνο εφέτος κατά 1,3% σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο πέρυσι και κατά 0,4% σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο 2015 (με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία). Σύμφωνα με τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ μειώθηκε σε ετήσια βάση κατά 1,2%.

Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, προκύπτει επίσης ότι το α΄ τρίμηνο 2015 το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,3% και το α΄ τρίμηνο 2014 είχε καταγραφεί άνοδος κατά 0,4%. Ενώ, επιβεβαιώθηκε ότι για το σύνολο του 2015 υπήρξε ύφεση της τάξης του 0,32%.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στις 30 Μαΐου θα ανακοινωθούν επικαιροποιημένες εκτιμήσεις για το ΑΕΠ, στις οποίες θα έχουν ληφθεί υπόψη είτε μηνιαία στοιχεία (π.χ. ισοζύγιο πληρωμών Μαρτίου) είτε τριμηνιαία (π.χ. κύκλος εργασιών στον κλάδο των υπηρεσιών και έρευνα εργατικού δυναμικού).

7 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΕΠΕΛΕΞΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΛΣΤΑΤ
  =================================================================
  Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δεν έχει κατατεθεί καμία διεθνής υποψηφιότητα, ενώ στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι υποψήφιοι προέρχονται από τον ακαδημαϊκό χώρο. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων έχει στα χέρια της από 13-15 βιογραφικά ενδιαφερόμενων και αρχίζει την άλλη εβδομάδα κύκλο συνεντεύξεων προκειμένου να καταλήξει στο πρόσωπο που συγκεντρώνει τα περισσότερα κριτήρια για την κάλυψη της θέσης της πολύπαθης ΕΛΣΤΑΤ.
  Η θητεία του νέου προέδρου θα είναι πενταετής και μπορεί να ανανεωθεί για μία μόνο φορά με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.
  Υπενθυμίζεται ότι η διεθνής πρόσκληση ενδιαφέροντος για την επιλογή του προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δημοσιεύτηκε στις 3 Δεκεμβρίου και η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων έληξε στις 23 Δεκεμβρίου.
  Πρόεδρος της Επιτροπής που κάνει την αξιολόγηση και την εισήγηση στον υπουργό Οικονομικών, είναι ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους της Βουλής, Παναγιώτης Λιαργκόβας και μέλη τους:

 2. ΝΒ 14:09 13/05/2016

  »ΑΠΟ ΘΑΥΜΑ ΣΕ ΘΑΥΜΑ» ??

  ΚΑΠΟΤΕ ΛΕΓΑΜΕ: ΜΟΝΟ Η ΕΛΣΤΑΤ ΤΟΥ… ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ..‘’ΘΑΥΜΑΤΑ’’???

  ΣΗΜΕΡΑ ΛΕΜΕ: ΚΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗΣ, ΚΑΝΕΙ ‘’ΘΑΥΜΑΤΑ!!!

  Το πρώτο Μνημόνιο συντάχθηκε με υπολογιζόμενη ύφεση -2% για το 2009 (σελ.47).
  Όσο τα στοιχεία αποκαλύπτονταν, τόσο ανέβαινε η εκτίμηση για την ύφεση του 2009. Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ελλάδας που υιοθετήθηκε τον Ιανουάριο του 2010, η ύφεση του 2009 υπολογιζόταν ήδη στο -1,2% . Στις 12 Φεβρουαρίου 2010, η ακόμα τότε Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία αρχίζει και βλέπει τα πράγματα ακόμα πιο σκούρα, μιλώντας για ύφεση -2% το 2009.
  *Πότε μάθαμε τελικά ότι η ύφεση το 2009 έφτασε το εξωφρενικό -3,2% και μάλιστα παρά τα 36,5 δισ έλλειμμα (15,6% του ΑΕΠ) της ίδιας χρονιάς; Έπρεπε να περιμένουμε μέχρι τις 6 Οκτωβρίου του 2011 όταν η ανεξάρτητη ΕΛΣΤΑΤ μπόρεσε και αποτύπωσε τελικά το μέγεθος της υφεσιακής βόμβας που έπληξε την Ελλάδα ΠΡΟ Μνημονίου. Και έπρεπε να περιμένουμε πάλι μέχρι τότε για να μάθουμε ότι η Ελλάδα ήταν σε ύφεση ΗΔΗ από το 2008.

  • Παραπέμπεται ο Γεωργίου
   ΕΛΣΤΑΤ….ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΤΑΙ Ο ΓΕΩΡΓΙΟΥ
   =============================
   Δεν ασκήθηκε δίωξη στον Ανδρέα Γεωργίου, Κωνσταντίνο Μολφέτα και στην Αθανασία Ξενάκη, για την
   ===================================================================
   αξιόποινη πράξη της ψευδούς βεβαιώσεως κατά συναυτουργία σε βάρος του δημοσίου, υπό την ιδιαζόντως
   ==============================================================
   επιβαρυντική περίσταση της ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας του αντικειμένου του.
   Σημειωτέον ότι υπήρχε πρόταση του Εισαγγελέως κου Α. Λιόγκα η υπόθεση να μπει στο αρχείο χωρίς την
   ————————————————————————————————————————-
   άσκηση ουδεμίας διώξεως. Έτσι εφαρμόζεται το άρθρο 120 του Συντάγματος.
   ——————————————————————————————————

   * Μετά την κατάθεση όμως,
   ==========================
   αιτήσεως από τον Παναγιώτη Θεοδωρίδη εις το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών δια του κου Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών στις 17/6/2015, εκδόθηκε το βούλευμα με αριθμό 1149/2015 και με αυτό ο Ανδρέας Γεωργίου παραπέμπεται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση.

   ΣΧΟΛΙΟ: Έπρεπε φαίνεται να γίνει ‘’εκκαθάριση’’ στην ΕΛΣΤΑΤ των Καμένου , Γεωργαντά , Κοντοπυράκη και ..ΣΙΑ, προκειμένου να επιστρέψουμε στην παλιά μας ‘’τέχνη κόσκινο’’ της Καραμανλικής περιόδου ?

 3. Επιφυλακτική η Λαγκάρντ για τα στοιχεία της Eurostat
  ==========================================
  Με επιφύλαξη σχολίασε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ που θα είναι παρούσα στη συνεδρίαση του Eurogroup, τα στοιχεία που έδωσε η Eurostat για τα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2015 και το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,7%. «Είμαι ικανοποιημένη αν τα στοιχεία είναι ακριβή, γιατί έχουμε δει στο παρελθόν τα νούμερα να αλλάζουν σε αναθεωρήσεις και σε αυτό το πλαίσιο θα τα εξετάσουμε με πολύ προσοχή».
  Παράλληλα ζήτησε περισσότερη δουλειά για να φτάσουν οι δυο πλευρές σε ένα σημείο που να… βγάζει νόημα. Τόνισε δε ότι το πρόγραμμα θα πρέπει να είναι δυο κατευθύνσεων: ένα κομμάτι να αφορά στις μεταρρυθμίσεις «και εκεί έχει σημειωθεί πρόοδος» και στο χρέος, όπου το Ταμείο επιμένει πως δεν είναι βιώσιμο αλλά η συζήτηση για το θέμα δεν έχει ξεκινήσει.
  ΣΧΟΛΙΟ: Για φαντάσου ‘’θαύματα’’ που συμβαίνουν στην Ελλάδα, θα σκέπτεται λογικά η Κριστίν Λαγκάρντ. Μετά το θαύμα …Καραμανλή έχουμε και ‘’θαύμα’’ ….Τσίπρα?

 4. ΝΒ 13:57 13/05/2016

  ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΣΤΑΤ Ο Κ ΘΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ, ΑΝΔΡΕΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
  ==============================================================
  Αθανάσιος Κων. Θανόπουλος ανέλαβε,

  με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, τα καθήκοντα του προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής
  ===================================
  (ΕΛΣΤΑΤ). Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικης Στατιστικής Αρχής, ο Αθανάσιος Θανόπουλος προτάθηκε ομόφωνα για τη θέση του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ από διεθνή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.
  ΣΧΟΛΙΟ: Αφού ήταν ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ !!! απο τον υπουργό ,ποιο μέλος της ..επισης διορισμένης επιτροπής , υα έλεγε ΟΧΙ!

  Εξ ΄άλλου ο Σύριζα το »ΟΧΙ» το ..κάνει »ΝΑΙ» !!!!!!!

  • ΝΒ 14:00 13/05/2016

   ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

   Γιατί να υπερεκτίμηθηκε το αναπτυξιακό δυναμικό της Ελλάδας;

   Είναι προφανές ότι βασικός παράγοντας για να υπολογίσει κανείς σωστά το αναπτυξιακό δυναμικό μίας χώρας είναι να γνωρίζει επακριβώς το βαθμό της ύφεσης ή της ανάπτυξής που παρουσιάζει.
   Αυτή είναι η αφετηρία.

   Κοιτάζοντας λίγο πίσω, βρήκαμε ότι το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2009 που κατατέθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2008 από τον κ. Αλογοσκούφη, μιλούσε για ανάπτυξη 2,7% το 2009 από 3,2% το 2008. Ναι. Αυτά έλεγε.

 5. ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΛΕΜΜΕΝΗ ΕΞΟΥΣΙΑ

  ΤΟ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΟΘΕΙΑΣ ‘’ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ’’ …ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ.

  Βούλτεψη, Χουντής και Αγανακτισμένοι κατέθεσαν για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ!
  1/20/2012
  Απίστευτο κι όμως ο αληθινό! Ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπονής ζητά τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών των Γιώργου Παπανδρέου και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου έχοντας εξετάσει ως μάρτυρες όλους τους αντιμνημονιακούς πανελίστες! Ο φάκελος στάλθηκε στο Άρειο Πάγο χωρίς να καταθέσει ο Πρόεδρος της ΕΛ.ΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου
  αλλά κατέθεσαν -μεταξύ άλλων- οι:
  ==================================
  α). Νίκος Χουντής, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. β) .Σοφία Βούλτεψη, πρώην βουλευτής της Ν.Δ και πρώην εκδότρια της Απογευματινής. Αξέχαστη έχει μείνει η…
  …υστερική αντιμνημονιακή παρουσία στα τηλεπαράθυρα του Alter.
  γ) .Γιώργος Κασσιμάτης, συνταγματολόγος και λαϊκός ήρωας των Αγανακτισμένων.
  δ). Επαμεινώναδας Μαριάς, καθηγητής και πιο «αγανακτισμένος» κι από τους Αγανακτισμένους.
  Τι σχέση μπορεί να έχουν όλοι αυτοί με το έλλειμμα του 2009; Μόνο ο Μίκης Θεοδωράκης δεν κατέθεσε!
  ΟΡΚΙΣΤΗΚΑΝ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ‘’ΦΟΥΣΚΩΣΑΝ’’ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ!!!
  Εγώ απορώ γιατί ο εισαγγελέας δεν αρκέστηκε μόνο στην κατάθεση της Βούλτεψη.
  Δεν χρειαζόταν άλλος μάρτυρας. Μου αρέσει όμως ένα πράγμα. Ότι ξεμπροστιάστηκαν. Αν παρατηρήσετε, το πάνελ των «μαρτύρων» αντιπροσωπεύει όλο το εθνοκάπηλο και νταβατζίδικο σίχαμα που συγκρούστηκε με τον Παπανδρέου: από τον Κουρή μέχρι το Μιχελάκη και τον Φαήλο,
  από τον Ψυχάρη μέχρι τον Χατζηνικολάου,
  από τον Παπαδάκη μέχρι τον Αυτιά,
  από τα «Επίκαιρα» μέχρι την «Αυριανή» και τη «Δημοκρατία»,
  από την Λιάνα μέχρι τον Τσίπρα και τους καΜένους
  από τον Μίκη μέχρι τους Μητρόπουλους και τους Μαριάδες.
  Μιλάμε για εσμό. Αλλά ποτέ δεν είναι αργά για ξεβρώμισμα

  Κάπως έτσι θα πρέπει να αναζητούν το διάδοχο του Γ. Τράγκα στο δελτίο ειδήσεων του ALTER. Η Σοφία Βούλτεψη, : ο νέος Τράγκας;
  Αυτή, από Πατέρα κουμμουνιστή, μέλος της κυβέρνησης του βουνού, κατάντησε πολιτική ‘’σφουγκαρίστρα ‘’ του Μητσοτακικού..δημοκρατισμού, μελοδραματική σφουγγοκωλάριος του Κούρειο ΑΛΤΕΡ, μαζί με τους Γιώργο, Νίκο, ΤΕΡΕΝΣ, και όλα τα ‘’εθνικόφωνα’’ πτυελοδοχεία του μιασματικού Αυριανισμού.
  Είχε δίκιο άραγε ο γερο Βούλτεψης που ‘’δήλωνε΄΄ Βασιλοκουμμουνιστής λέγοντας:
  [[ΟΣΟ καθαρό νερό να ρίξεις σε ένα ΒΟΘΡΟ τα σκατά θα παραμείνουν..ΑΠΛΥΤΑ!!!
  Ότι κι αν λένε ότι κι αν είπαν για το έλλειμμα, η αλήθεια έλαμψε
  Το παραμύθι περί φουσκωμένου ελλείμματος το 2009 τελειώνει με υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ
  Από το επίσημο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2016
  ================================================
  (…) Η οικονομική προσαρμογή της περιόδου 2010-2014 ειχε ως αποτέλεσμα την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος, δηλαδή της μείωσης του ελλείμματος και της ισοσκέλισης του πρωτογενούς ισοζυγίου της Γενικής Κυβέρνησης, και της διόρθωσης του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Το έλλειμμα της Κυβέρνησης μειώθηκε από 15,2% του ΑΕΠ το 2009 στο 3,5% του ΑΕΠ το 2014,
  ===========================================================
  ενώ επιτεύχθηκε και οριακό πρωτογενές πλεόνασμα το 2014…
  Δεν ξέρω πόσοι το θυμούνται πια αλλά υπήρξε κάποτε μια εποχή που Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες προσπαθούσαν από κοινού να μας πείσουν ότι η χώρα έφτασε στο πρώτο Μνημόνιο απλώς επειδή το ΠΑΣΟΚ φούσκωσε το έλλειμμα του 2009.
  Η Νέα Δημοκρατία ήπιε πρώτη το πικρό ποτήρι και έτσι όλοι οι προϋπολογισμοί της εποχής Σαμαρά αναγνωρίζουν το αυτονόητο, ότι δηλαδή δεν υπήρξε η παραμικρή αλλοίωση κι ότι η ζημιά της πενταετίας Καραμανλή ήταν ανυπολόγιστη.
  Τώρα φαίνεται ότι ήρθε η ώρα του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου, οι οποίοι έκαναν σημαία τους τις απίθανες καταγγελίες διαφόρων περιθωριακών στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ. Στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2016 δεν σημειώνεται μονάχα ότι το έλλειμμα του 2009 άγγιξε το 15,2% αλλά και το ότι το Μνημόνιο κατάφερε να οδηγήσει τη χώρα σε οριακό πρωτογενές πλεόνασμα.
  Mας κόστισε μερικά δισεκατομμύρια παραπάνω αλλά τουλάχιστον ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες πείστηκαν ότι δεν ήταν στραβός ο γιαλός αλλά στραβά αρμενίζαμε.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.