ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι καθυστερήσεις επαναφέρουν τη φημολογία και την ανησυχία

Οικονομία: Εν αναμονή της ...Ανάστασης

Εν αναμονή της ανάστασης της οικονομίας, που όλο μετατίθεται, βρίσκονται τράπεζες και επιχειρήσεις καθώς οι διαρκείς καθυστερήσεις αυξάνουν την αβεβαιότητα και την ανησυχία για την έκβαση της διαπραγμάτευσης και τις επιπτώσεις στην οικονομία. Οι παρατεταμένες καθυστερήσεις ανοίγουν ξανά τον ασκό του Αιόλου με φήμες για τις τράπεζες και τις καταθέσεις.

Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν με έμφαση ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και η πολυαναμενόμενη ανάσταση της οικονομίας και της χώρας περνά μόνο μέσα από την ολοκλήρωση της συμφωνίας η οποία θα απομακρύνει την αβεβαιότητα και θα επιτρέψει την οικονομία να ανακτήσει το βηματισμό της. Σε διαφορετική περίπτωση προειδοποιούν η κατάσταση μπορεί να περιπλεχτεί επικίνδυνα.

Στελέχη τραπεζών ότι η ΕΚΤ ήδη έδειξε την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει γρήγορα σε κινήσεις για την ενίσχυση των τραπεζών και ευρύτερα της εγχώριας οικονομίας με την απόφαση – έκπληξη να προχωρήσει στην αγορά ομολόγων EFSF που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι εγχώριες τράπεζες.  Υπογραμμίζουν ότι η αγορά των ομολόγων είναι το ελάχιστο καθώς πρόκειται για τίτλους που έχει εκδώσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (European Stability Mechanism - ESM), οι οποίοι είναι υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης και δεν εμπεριέχουν τον παραμικρό ελληνικό κίνδυνο. Η ΕΚΤ εξακολουθεί να διατηρεί την Ελλάδα και τις ελληνικές τράπεζες σε καραντίνα μη αποδεχόμενη ελληνικά ομόλογα, εγγυήσεις του Δημοσίου, τίτλους τραπεζών ή δάνεια ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας, κάτι που θα συμβεί μόνο αν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Η μεγάλη διαφορά για τη χώρα και το τραπεζικό σύστημα θα είναι όταν η ΕΚΤ αρχίζει να αποδέχεται και να αγοράζει ελληνικό κίνδυνο, δηλαδή ελληνικούς τίτλους. Πότε θα γίνει αυτό; Αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η περιβόητη αξιολόγηση. Σύμφωνα με επιτελικά στελέχη τραπεζών, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ενεργοποιήσει μια ιδιαίτερα θετική αλληλουχία για τράπεζες - οικονομία: 1) απομακρύνοντας την αβεβαιότητα που επιδρά διαλυτικά στην οικονομία, 2) βελτιώνοντας δραστικά το κλίμα εμπιστοσύνης, 3) θα καταστήσει και πάλι τα ελληνικά ομόλογα αποδεκτά από την ΕΚΤ για να χορηγεί ρευστότητα στις εγχώριες τράπεζες (waiver), 4) θα ανοίξει τον δρόμο για τη συμμετοχή των κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και 5) θα επιταχύνει τις διαδικασίες για την απόσυρση των κεφαλαιακών περιορισμών.

Οπως τονίζουν, τα παραπάνω θα πυροδοτούσαν μια ενθουσιώδη αντίδραση των αγορών, κάτι που θα αποτυπωνόταν άμεσα στις τιμές των μετοχών και των ομολόγων και θα μετέδιδε ένα πανίσχυρο μήνυμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο της Ελλάδας από την 7ετή δημοσιονομική κρίση.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.