ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παιχνίδι για γερά νεύρα λίγο πριν το Eurogroup

«Υπάρχει χρόνος μέχρι τον… Ιούλιο» δηλώνουν ανώνυμες πηγές

Σε παιχνίδι για γερά νεύρα εξελίσσεται η διαπραγμάτευση Αθήνας – δανειστών, λίγο πριν το κρίσιμο Eurogroup: Αν και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έσπευσε να κλείσει την συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, δίνοντας την αίσθηση του επείγοντος στο ελληνικό ζήτημα, ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε τώρα πως … χρόνος υπάρχει!
ÂÑÕÎÅËËÅÓ - ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÔÏÕ EUROGROUP(EUROKINISSI/ÅÕÑÙÐÁÚÊÇ ÅÍÙÓÇ)

Του Βαγγέλη Δουράκη

Με «φόντο» την «γεωγραφία» των δανειστών, όπου κάθε ένας από τους θεσμούς, όπως και τα κράτη – μέλη,  έχει την δική του οπτική γωνία –αλλά και επιδιώξεις- στα πράγματα, η ελληνική πλευρά φαίνεται πως πρέπει να συμβιβαστεί με την ιδέα πως ούτε σε αυτό το Eurogroup θα υπάρξει συγκεκριμένο αποτέλεσμα: Όπως έλεγαν στο Reuters πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση «οι συζητήσεις για το ξεκλείδωμα φρέσκων κεφαλαίων και την ανακούφιση χρέους προχωρούν αργά και στο έκτακτο Eurogroup της 9ης Μαΐου δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία».

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να υπάρξει μια συμφωνία σε ό,τι αφορά στις μεταρρυθμίσεις αλλά και τα προληπτικά μέτρα που θα πρέπει να λάβει η Αθήνα.

«Πραγματοποιούμε αργή πρόοδο», δήλωσε το ένα από τα δυο πρόσωπα. «Δεν θα περίμενα μια τελική συμφωνία στις 9 Μαΐου. Είναι πολύ νωρίς. Θα υπάρξουν κάποιες εβδομάδες μετά από αυτό», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Πρόσθεσε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η μορφή και το περιεχόμενο των προληπτικών μέτρων.

Η ίδια πηγή ανέφερε πως θα ήταν προτιμότερο να επέλθει συμφωνία πριν από την 23η Ιουνίου, που πραγματοποιείται στη Βρετανία το δημοψήφισμα για το Brexit: «Ωστόσο η Ελλάδα δεν χρειάζεται μια δόση έως τα μέσα Ιουλίου και άρα δεν υπάρχει η αίσθηση του κατεπείγοντος», πρόσθεσε.

Η δεύτερη πηγή τόνισε ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος ώστε να γεφυρωθούν τα κενά μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για την αναδιάρθρωση χρέους, με την Γερμανία να δηλώνει δημοσίως ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται ανακούφιση χρέους.

Πηγές από την Αθήνα πάντως δεν απέκλειαν να υπάρξει ένα ακόμη έκτακτο Eurogroup, εκτός από αυτό της 9ης Mαίου, με το επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup είναι στις 24 Μαίου.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που θεωρούν βέβαιο στις Βρυξέλλες είναι πως το ελληνικό ζήτημα θα παραμείνει στους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης, καθώς θεωρούν εφικτή την εξεύρεση συμφωνίας σε υπουργικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τον επίτροπο οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, αλλά και τον πρόεδρο του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση υπάρχει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο σχεδόν για το σύνολο των θεμάτων, απλώς απομένουν να ρυθμιστούν κάποια ζητήματα προκειμένου να ολοκληρωθεί το σκέλος εκείνο της αξιολόγησης το οποίο προβλέπει μια δημοσιονομική προσπάθεια για την περίοδο 2016-2018 της τάξεως των 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ ή του 3% του ΑΕΠ.

Από εκεί και πέρα, το ζητούμενο είναι να συμφωνηθεί σε τεχνικό επίπεδο μέσα στην εβδομάδα και το εφεδρικό πακέτο, το οποίο θα υλοποιηθεί μόνο στην περίπτωση που δεν επιτυγχάνεται ο στόχος επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ ετησίως από το 2018 και μετέπειτα. Αυτό που θα πρέπει να συμφωνηθεί την ερχόμενη Δευτέρα είναι ο μηχανισμός ενεργοποίησης του πακέτου, ενώ όπως έχουν καταστήσει σαφές κορυφαίοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι οποίο συμφωνούν στο θέμα αυτό με την ελληνική κυβέρνηση, δεν πρόκειται στην παρούσα φάση να εξειδικευθούν συγκεκριμένα μέτρα.

Και αυτό γιατί δεν προβλέπεται νομικά ούτε είθισται πολιτικά να υιοθετούνται από εθνικά κοινοβούλια μέτρα υπό αίρεση.

Αυτό που επισημαίνουν στις Βρυξέλλες είναι πως τη Δευτέρα θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο για το πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ, αλλά και για τον μηχανισμό του εφεδρικού πακέτου, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ο χρόνος άλλωστε πιέζει, αφού σύντομα τα μέτρα θα πρέπει να υιοθετηθούν από τη Βουλή, να ολοκληρωθεί η συζήτηση για χρέος, να διασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ και τέλος να δοθεί το πράσινο φως από τα κοινοβούλια της ευρωζώνης για την εκταμίευση της δόσης.

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΓΛΕΙΦΟΥΝ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΦΤΥΝΑΝ .

  ΑΦΙΛΟΤΙΜΟΙ ΚΑΙ ΑΔΙΑΝΤΡΟΠΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ‘’ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ’’ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ

  Πρ. Παυλόπουλος άδειο πουκάμισο(εκλογές 2012):
  ===================================
  «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα πουκάμισο αδειανό»

  *Διαβάζοντας το απόσπασμα της συνέντευξης στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ

  χαρακτηρίζεται ως «ένα πουκάμισο αδειανό», ο Τσίπρας παρομοιάζεται με ηλιοτρόπιο, το οποίο έχει την ψευδαίσθηση ότι ο ήλιος περιφέρεται γύρω του και η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί την Ελλάδα στη δραχμή και εκτός Ευρώπης, αναρωτιέσαι αν συνεντευξιαζόμενος είναι η πολιτική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ για ΠτΔ…

  *Κι όμως, ναι, πρόκειται για συνέντευξη του κ. Προκόπη Παυλόπουλου στην εφημερίδα «Παρασκευή & 13»
  ====================================================
  και στην δημοσιογράφο κα Αλεξάνδρα Λαμπρούλη (Παρασκευή 25/5/2012).

  *Αυτό το »αδειανό πουκάμισο»,
  πρότεινε για πρόεδρο τον υβριστή του, τον πιο αποτυχημένο πολιτικό που κατέγραψε η σύγχρονη ελληνική ιστορία.

  *Σήμερα, μετά από τις πιο προκλητικά επαίσχυντες ψευδολογίες και υποσχέσεις, μετά την τεράστια (50%) αποχή στις εκλογές, ο κ. Τσίπρας(το άδειο πουκάμισο) προκαλεί ψευδόμενος ότι θα εκτελέσει αυτά που υποσχέθηκε στους πολίτες…

  *Δηλαδή υπόσχεται να σχίσει ΠΑΛΙ το μνημόνιο που ψήφισε?

  *Να ‘’διώξει’’ ΠΑΛΙ την τρόϊκα και το ΔΝΤ ?

  *Να ΜΗΝ υπογράψει, ούτε να συμβιβαστεί με καμιά εντολή από όπου κι αν προέρχεται και να μην επιβάλλει κανένα νέο φόρο?

  *Να μην επιβάλλει ΕΝΦΙΑ για το 2015 και να τον καταργήσει?

  *Να εφαρμόσει το σύστημα της ΔΩΡΕΑΝ υγείας ?

  *Και όλα όσα υπεσχέθη στη Θεσσαλονίκη αλλά ΔΙΕΓΡΑΨΕ και υπέγραψε ακριβώς τα αντίθετα με το ΤΡΙΤΟ (ΠΡΩΤΟ) μνημόνιο της αριστεράς ?

  *Τελικά, δεν ντρέπεται, να προκαλεί ψευδόμενος ΑΣΥΣΤΟΛΑ θεωρώντας ότι είμαστε και ζούμε στην εποχή και στις χώρες με τα καθρεφτάκια και τις χάντρες?

  *Παρέπεμψαν στο ειδικό δικαστήριο
  ============================
  τον ΕΝΤΙΜΟ υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου για.. πιθανή απώλεια εσόδων 120.000, καταστρέφοντας, ανατρέποντας και καταστρατηγώντας κάθε έννοια ΤΙΜΗΣ! και εθνικής συνείδησης, ανοίγοντας διάπλατα τους ασκούς του ΝΕΟΥ διχασμού και της χρεοκοπίας.
  ΆΡΑΓΕ ? Δεν σκέπτονται ότι ‘’σφαίρα είναι γυρίζει’’????….

  ΓΛΕΙΦΟΥΝ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΦΤΥΝΑΝ ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ !!!
  =================================
  «go back madam Merkel»
  Δεν υπάρχει πιο προσβλητική και ταυτόχρονα πιο δίκαιη κριτική από αυτή του Ρέντσι. Πράγματι, αν δει κανείς τις προεκλογικές δηλώσεις του Τσίπρα σε ύφος «go back madam Merkel» και την αρχική μετεκλογική του συμπεριφορά που γύριζε γύρω από τη Μέρκελ χωρίς να την συναντά, μαζί με τα τωρινά συνεχή ραντεβού και τηλεφωνικές συνομιλίες, , νιώθει το δούλεμα στο πετσί του. Αν ο Ρέντσι ήξερε ελληνικές παροιμίες, θα έλεγε για τον Τσίπρα «εκεί που έφτυνε, τώρα γλείφει». Βέβαια, καλώς συναντά ο Τσίπρας την Μέρκελ• O τρόπος συναντήσεων είναι το μεμπτό της υπόθεσης. Η σημερινή κυβέρνηση τσαλαπατά κάθε θεσμικό πλαίσιο της Ε.Ε., αναγνωρίζει, νομιμοποιεί και αναβαθμίζει το λεγόμενο διευθυντήριο (ποιος θα το περίμενε από μία αριστερή κυβέρνηση) και ευτελίζει τις υπόλοιπες χώρες μέλη.
  Η κριτική έρχεται από την πραγματική αριστερά, αυτή που προσαρμόζεται στην πραγματικότητα, κάνει προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και παλεύει για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και αυτό είναι που πονάει πιότερο όλων.

 2. ΓΙΑ ΤΗΝ … ΠΑΤΡΙΔΑ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ !!!

  Κύριε Τσίπρα,
  απέδειξες σε ελάχιστο χρόνο την ακαταλληλότητά σου και την επικινδυνότητά σου για την ‘’ΚΛΕΜΜΕΝΗ ΕΞΟΥΣΙΑ’’ που διαχειρίζεσαι.
  Απέδειξες, τόσο με τις επιλογές σου όσο και με τις πρακτικές σου, ότι αποτελείς την μεγαλύτερη πολιτική αποτυχία, και την πιο επικίνδυνη παρουσία για το μέλλον της πατρίδας μας, αυτή τη δύσκολη στιγμή, για την οποία και ΕΣΥ ! φέρεις μεγίστη ευθύνη.
  Η άγνοιά σου, η αμέλεια σου και εν πολλοίς η αγραμματοσύνη σου, σε »κάνουν» εξ ίσου , αν όχι και πιο επικίνδυνο, από τον πιο ΗΛΙΘΙΟ, ΣΥΚΟΦΑΝΤΗ, ΨΕΥΤΗ ΚΑΙ ΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΟ ΦΟΡΟΦΥΓΑ, ΦΑΣΙΣΤΑ, καΜένο εντελώς, συνεργάτης σου !
  Επί έξη μήνες ΔΙΕΛΥΣΕΣ τα πάντα. Κατέστησες το κράτος ‘’μπακάλικο’’ που αρρώστησε ο ιδιοκτήτης και παραμένει ανοικτό, αγνοώντας ο κόσμος πότε θα πεινάσει αφού τελειώνουν τα πάντα.
  Ξέρουμε πλέον όλοι, ότι είσαι ΑΝΙΚΑΝΟΣ και ακατάλληλος γι αυτή τη θέση. Το πιο έντιμο και το πιο ακίνδυνο για την Ελλάδα και σένα προσωπικά , είναι να ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΣ τώρα που μπορείς και ΠΡΙΝ συμβεί το μοιραίον για την οικονομία και τους Έλληνες.
  Δεν είναι ντροπή η ομολογία της αλήθειας. Είναι ντροπή να νομίζεις ότι ‘’κυβερνάς’’ όταν από στιγμή σε στιγμή θα συλληφθείς για εσχάτη ΠΡΟΔΟΣΙΑ, που ενεργείς ΑΝΤΙΘΕΤΑ προς τις εντολές του λαού.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.