ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι λένε στελέχη τραπεζών για τα 20 δισ. του ΔΝΤ

Υπερκεφαλαιοποιημένες οι ελληνικές τράπεζες

Την έντονη αντίδραση των τραπεζών προκάλεσαν οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα θα χρειαστεί επιπλέον 20 δισ. ευρώ προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι απώλειες που προκαλούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
trapezes

Σύμφωνα με επιτελικά στελέχη τραπεζών αλλά και πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος πρόκειται για εκτίμηση που δεν έχει καμία σχέση με τα σημερινά δεδομένα και την κατάσταση της οικονομίας και η μόνη περίπτωση που το ΔΝΤ μπορεί να επιβεβαιωθεί είναι αν η οικονομία σημειώσει μια νέα βύθιση την επόμενη τριετία. Κάτι που δεν περιλαμβάνεται στις προβλέψεις του ΔΝΤ. Σημειώνουν ότι το βασικό σενάριο του ΔΝΤ είναι ότι το 2017 το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,9%, το 2018 κατά 3,2% και το 2019 κατά 2,8%, εκτίμηση που έρχεται σε αντίφαση με την άποψη ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την δημοσιοποίηση των εκτιμήσεων του ΔΝΤ οι μετοχές των τραπεζών όχι μόνο δεν επηρεάστηκαν αρνητικά αλλά έκλεισαν με νέα μεγάλα κέρδη κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής. Η μετοχή της Alpha Bank έκλεισε με κέρδη 7,14%, η Eurobank +5,77%, η Εθνική +4,04% και η Πειραιώς +3,16%.

Όπως επισημαίνουν στελέχη τραπεζών αν η οικονομία κινηθεί με τον ρυθμό που προβλέπει το ΔΝΤ και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, τότε οι εγχώριες τράπεζες όχι απλά διαθέτουν επαρκή κεφαλαιακή βάση αλλά στο τέλος του 2018 θα είναι υπερκεφαλαιοποιημένες. Υπογραμμίζουν ότι πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες θα προκύψουν μόνο στην περίπτωση που η ύφεση βαθύνει το 2016 και την επόμενη διετία δημιουργώντας νέα γενιά μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ωστόσο, σημειώνουν ότι ήδη η χώρα βρίσκεται στο μεταίχμιο, με την οικονομία να κινδυνεύει με πλήρη κατάρρευση και αν δεν καταφέρουμε ούτε αυτή τη φορά να πετύχουμε την ανάκαμψη, τότε η χώρα κινδυνεύει να παρασυρθεί σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι τράπεζες με τα σημερινά δεδομένα έχουν ιδιαίτερα υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, από τους υψηλότερους στην Ευρώπη. Ομως ένα σημαντικό ζήτημα είναι η ποιότητα των κεφαλαίων, καθώς ένα μεγάλο μέρος της σημερινής κεφαλαιακής βάσης αποτελείται από αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις, για τις οποίες υπάρχει προβληματισμός. Ωστόσο, πρόκειται για θέμα που δεν αφορά μόνο τις ελληνικές αλλά και τράπεζες πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.