ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η σκληρή υπερφορολόγηση δεν λειτούργησε ποτέ»

Καϊλή στο matrix24.gr: Οι Έλληνες θα υποστούν απάνθρωπες περικοπές

Μπορεί η κυβέρνηση να πανηγυρίζει για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές, όμως η ευρωβουλευτής της Ελιάς, Εύα Καϊλή μιλώντας στο matrix24.gr,καθόλου αισιόδοξη δεν είναι και εξηγεί το γιατί...
kaili1

της Μαργαρίτας Αργυροπούλου

Όπως λέει η πιο όμορφη εκπρόσωπος στο Ευρωκοινοβούλιο, όχι μόνο δεν βλέπει φως στην άκρη του τούνελ, αλλά στενοχωριέται γιατί «οι Έλληνες, που θα υποστούν αυτές τις απάνθρωπες περικοπές, μετά από μια πενταετία πολύ σκληρών μέτρων λιτότητας».

-Πόσο κοντά είμαστε στη συμφωνία;

-Η Κυβέρνηση μπορεί να πανηγυρίζει, όμως αυτό είναι προσβλητικό για τους Έλληνες, που θα υποστούν αυτές τις απάνθρωπες περικοπές, μετά από μια πενταετία πολύ σκληρών μέτρων λιτότητας και ύφεσης. Πρόκειται για μια ανεξέλεγκτη συμφωνία, που θα κόβει συνεχώς μισθούς και συντάξεις. Δηλαδή τους ανθρώπους που έπρεπε να προστατεύσει περισσότερο, τους υποθηκεύεις και το μέλλον σύμφωνα με τη δική σου αποτυχία. Για μένα είναι μια συμφωνία που δεν θα έπρεπε να γίνει με αυτόν τον τρόπο, όπως και να έχει, το μόνο που μπορώ να πω αισιόδοξο, είναι ότι δεν βλέπω να υπάρχει συζήτηση grexit, γιατί αυτή η κυβέρνηση κάνει ακριβώς ότι της έχει ζητήσει η τρόικα, δεν διεκδίκησε τίποτα, δεν κέρδισε τίποτα, άρα έτσι θα συνεχίσει να πορεύεται. Θα προχωρήσουν κάποια στιγμή, λοιπόν, σε συμφωνία, δεν θα είναι εύκολο βέβαια, γιατί αυτό είναι το 1/3 του πακέτου, έρχονται ουσιαστικά άλλες δυο φορές τέτοια μέτρα. Η αντίδραση του κόσμου δεν θα είναι να πανηγυρίσει...

-Θα μπορούσε να πάρει διαφορετικά μέτρα; Και ποια θα ήταν αυτά;

-Κάθε κυβέρνηση, αν εφαρμόσει ένα πρόγραμμα γρήγορα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, αν αποδώσουν το λογικό είναι να μην χρειαστεί να πάρεις άλλα μέτρα. Όταν καθυστερείς επί ένα, ενάμισι χρόνο και δεν εφαρμόζεις καμία μεταρρύθμιση, τότε τα μέτρα είναι πολύ σκληρά. Κι τους επόμενους έξι μήνες δεν εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις και πάλι θα χρειαστεί να πάρεις νέα μέτρα. Αυτός, λοιπόν, ο φαύλος κύκλος όφειλε να σταματήσει βάζοντας μπροστά προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. Είναι απλά μαθηματικά, όταν υπερφορολογείς κάτι δεν θα επιτρέψεις να υπάρχει ανάπτυξη, αν διορθώσεις τα στραβά που παράγουν συνεχώς χρέος μες τους μηχανισμούς τους κρατικούς, τότε έχεις την ελπίδα να μηδενίσεις κάποια στιγμή και να σταματήσεις να παίρνεις μέτρα λιτότητας, μόνο από εκεί που μπορείς να κόψεις. Κατά της υπερφορολόγησης είναι, παραδόξως, το ΔΝΤ έχει φανεί να παίρνει μια πιο ρεαλιστική στάση απέναντι και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Λέει: λιγότερους φόρους, μεταρρυθμίσεις και αναδιάρθρωση χρέους! Αυτά που ζητούσαμε εμείς τόσα χρόνια.

-Η συζήτηση για το χρέος άνοιξε... Βλέπετε να γίνεται κάτι ουσιαστικό ή μετακύλιση στις επόμενες γενιές;

- Δεν μιλάμε για περικοπή χρέους, μιλάμε για αναδιάρθρωση. Αυτό σημαίνει ότι θα το επεκτείνουν. Θα είχε λογική αν μας χαλάρωναν τους στόχους άμεσα. Αλλά η συζήτηση, η συμφωνία είναι ότι αν γίνει θα ισχύει από το 2018 και μετά. Άρα τρία χρονάκια με πολύ σκληρά μέτρα και μετά βλέπουμε... Μια υπόσχεση αναδιάρθρωσης, αν όλα πάνε καλά... Γιατί έχουμε και τον αυτόματο κόφτη, έχουμε και την υπερφορολόγηση, άρα η ασφυξία η οικονομική που θα έρθει, όπως τα απλά μαθηματικά δείχνουν, δεν ξέρουμε τι μπορεί να προκαλέσουν το 2018. Πανηγυρίζουν δηλαδή για κάτι που μπορεί να γίνει σε τρία χρόνια.

kaili2

-Πάντως και ο χώρος σας, το ΠΑΣΟΚ, έλεγε το καλοκαίρι, «φέρτε οποιαδήποτε συμφωνία». Τώρα είστε απέναντι και δεν ψηφίσατε κάποιο μέτρο.

-«Με νύχια και με δόντια», θέλαμε να μείνουμε εντός Ευρώπης, όταν είχαν αρχίσει να θέλουν να μας διώξουν. Λέγαμε λοιπόν, «κλείστε τη συμφωνία και δουλεύουμε πάνω στις μεταρρυθμίσεις». Γιατί η συμφωνία, ήταν μια συμφωνία, αλλά τις μεταρρυθμίσεις έχουν ένα χρόνο που τις επεξεργάζονται και σε αυτές θα μπορούσαμε να κάνουμε πάρα πολλές αλλαγές. Όπως φάνηκε και στις δικές μας αξιολογήσεις πιο πριν, όταν ήταν δικές οι κυβερνήσεις. Κλείνανε συμφωνίες, αλλά πάνω στη διαπραγμάτευση για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεις γίνονταν πολλές βελτιώσεις και κερδίζαμε πολλές μάχες. Καταφέρναμε μικρές νίκες. Και το 2014 είχαμε αρχίσει να βλέπουμε φως στο τούνελ και τώρα ξανά πάλι σκοτάδι.

Αυτή η κυβέρνηση εδώ κι ενάμιση χρόνο μας έχει φτάσει στο σημείο να πανηγυρίζουμε ουσιαστικά την ασφυξία που μας ετοιμάζουν για τα επόμενα χρόνια.

kailirita

-Φως στο τούνελ υπάρχει;

-Εγώ δεν βλέπω. Βλέπω πολύ δύσκολα χρόνια γιατί η λογική που υπάρχει κατά των επενδύσεων, κατά του ιδιωτικού τομέα και η σκληρή υπερφορολόγηση δεν λειτούργησε ποτέ... Άρα δεν υπάρχει θέμα αισιοδοξίας. Δεν φαίνεται ότι θα έχουμε εύκολη συνέχεια...

5 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Εάν αυτή η «κυρία» είχε λίγη ΤΣΙΠΑ, θα έπρεπε να ντρέπεται. Είναι υπεύθυνη για τη φτωχοποίηση του Ελληνικού Λαού και για το γεγονός ότι η Χώρα υπέγραψε το 2ο και το 3ο Μνημόνιο. Εάν η κυρία αυτή, μαζί με τους υπόλοιπους ΣΥΝΟΜΩΤΕΣ δεν ανέτρεπαν τον Νοέμβριο του 2011 την Μεταρρυθμιστική Κυβέρνηση Παπανδρέου , η Χώρα θα είχε ΠΡΟ ΠΟΛΛΟΥ βγει από την Κρίση και τα Μνημόνια. Το γεγονός κυρία μου, ότι οι Μισθοί μας και οι Συντάξεις μας ΠΕΤΣΟΚΟΦΤΗΚΑΝ από την Κυβέρνηση των Σαμαρά – Βενιζέλου, ενώ από την Κυβέρνηση Παπανδρέου (που εσείς και η παρέα σας ΑΝΑΤΡΕΨΑΤΕ) είχαμε ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ έως ΜΗΔΑΜΙΝΕΣ Μειώσεις , (παρά το γεγονός ότι μέσα σε ΜΟΝΟ ΔΥΟ χρόνια το Έλλειμμα μειώθηκε κατά 14,3 Δις Ευρώ), αυτό το «ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ» ΣΕ ΕΣΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ «ΠΑΡΕΑ» ΣΑΣ. Καταστρέψατε την Ελλάδα και τους Έλληνες, οι οποίοι φτωχοποιήθηκαν εξ αιτίας σας «κυρία» μου. ΣΑΣ. ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ.!!!!!

 2. Σύσσωμη η πασοκαρία ποντάρει στην αποτυχία χωρίς να υπολογίζει τις επιπτώσεις στον κόσμο. Με τιςδηλώσεις τους πασοκ και νδ, ουσιαστικά προτρέπουν τον κόσμο να μην πληρώνει φόρους για να τιναχτούν όλα στον αέρα. Η τιμωρία των πασόκων είναι ότι θα μείνουν στον πάτο που βρίσκονται. Οσο δηλώνουν σοσιαλιστές και συντάσσονται με τις δεξιές και μάλιστα νεοφιλελεύθερες πολιτικές, τόσο θα βλέπουν μονοψήφια ποσοστά. Δεν έμαθαν τίποτα από το πάθημα της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη, αν και αυτοί τηρούν πιο μετριοπαθή στάση, εδώ οι Πασόκοι χτενίζουν ακόμα τη φουντωτή ουρά του Κούλη. Ας πρόσεχαν

 3. karlos 17:09 19/05/2016

  ενω οι περικοπες και οι φοροι σαμαρα βενιζελου ηταν ανθρωπινοι ποσα θελετε να μας τρελανετε μανταμ

 4. Μας τα είπαν κι άλλοι…… Προ Χρεοκοπίας προφήτες:

  https://www.youtube.com/watch?v=Fr2VEHp-6mY

 5. freeman 13:27 18/05/2016

  Που να βρει τσίπα αυτή !
  Συνωμότησε -Υπονόμευσε – Πρόδωσε τον με 1.000.000 ψήφους εκλεγμένο Πρόεδρο του κόμματός της και με 44% Συνταγματικά Εκλεγμένο Πρωθυπουργό ,
  ΟΔΗΓΗΣΕ μαζί με λοιπές αρσενικο-θήλυκες ζαρτιέρες στην αέναη ανατροφοδότηση-διαιώνιση της Κρίσης και τώρα απολαμβάνει τα min 20.000 /μήνα Βενιζελικό δωράκι , με μοναδικό προσόν της , το ρυμουλκό της και την προϋπηρεσία (υπακοή-προμοτάρισμα) στο ΔΟΛιο ΣημιτοΒενιζελοΚαραμανλολάγνο ΜΜΕ της δομικής διαπλοκής .

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.