ΕΛΛΑΔΑ

Στο μέσο της Αθωνικής Χερσονήσου

Καρυές: Η πρωτεύουσα του Αγίου Όρους και το Πρωτάτο με τις τοιχογραφίες του Πανσέληνου

Επίκεντρο του ενδιαφέροντος της σημερινής ειδησεογραφίας έγινε το Άγιο Όρος λόγω της επίσκεψης του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος επισκέφθηκε τις Καρυές, την πρωτεύουσα του Αγίου Όρους, τουλάχιστον από τον 10ο αιώνα η οποία βρίσκεται στη μέση περίπου της χερσονήσου του Άθω.

Πρόκειται για έναν οικισμό κτισμένο σε έντονη βλάστηση στον οποίο διαμένουν οι εκπρόσωποι 19 από τις 20 μονές στα κτίρια που ονομάζονται κονάκια. Η εικοστή μονή, αυτή που δεν διαθέτει κονάκι λόγω της πολύ κοντινής απόστασης είναι η Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου.

Πρωτάτο: Ο αρχαιότερος ναός, τα κειμήλια και οι τοιχογραφίες του Πανσέληνου

Ο κεντρικός ναός των Καρυών είναι το Πρωτάτο, μία εκκλησία που κτίστηκε τον 10ο αιώνα. Πρόκειται για τον αρχαιότερο σωζόμενο ναό του Αγίου Όρους και είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Όπως αναφέρουν μαρτυρίες, πριν την ανέγερση του Πρωτάτου στον ίδιο χώρο στεγαζόταν μικρότερος ναός ο οποίος είχε ανοικοδομηθεί με τη φροντίδα του αδερφού του Νικηφόρου Φωκά, Λέοντος ο οποίος τον κόσμησε με πολλά κειμήλια. Στο ναό φιλοξενείται και η εικόνα της Παναγίας της Άξιον Εστί.

Η αγιογράφηση του Πρωτάτου έγινε κατά τον 14ο αιώνα και οι τοιχογραφίες αποδίδονται στον κύριο εκπρόσωπο της μακεδονικής σχολής τον Μανουήλ Πανσέληνο. Ο ίδιος ζωγράφος και αγιογράφος είναι ευρύτερα γνωστός και για τα έργα του στα μοναστήρια του Βατοπεδίου αλλά και της Αγίας Λαύρας στο Άγιο Όρος.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.