ΥΓΕΙΑ

Έρευνα

Καθιστική ζωή: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή

Το ανθρώπινο σώμα είναι φτιαγμένο για να κινείται. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής που απαιτεί πολλές ώρες παραμονής στην καρέκλα, το επιβαρύνει ποικιλοτρόπως.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η καθιστική ζωή είναι εξίσου επικίνδυνη με την παχυσαρκία και το κάπνισμα.

Πολλές έρευνες έχουν συνδέσει τον καθιστικό τρόπο ζωής με την αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης καρδιαγγειακών παθήσεων. Άνθρωποι που περνούσαν καθισμένοι μπροστά στην τηλεόραση 4 ή και περισσότερες ώρες είχαν 125% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο σε σχέση πάντα με εκείνους που κάθονταν λιγότερο από 2 ώρες.

Νέα έρευνα του Ιατρικού Κέντρου Σαουθγουέστερν του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ντάλας, συνδέει την καθιστική ζωή με απόθεση αυξημένης ποσότητας ασβεστίου στις αρτηρίες της καρδιάς, που με τη σειρά της συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Οι ερευνητές ζήτησαν από 2.000 ανθρώπους να φορέσουν μια συσκευή που μετρούσε τα επίπεδα δραστηριότητάς τους για μια εβδομάδα.

Οι συμμετέχοντες περνούσαν κατά μέσο όρο 5,1 ώρες την ημέρα καθισμένοι και αφιέρωναν περίπου 29 λεπτά σε μέτριες έως έντονες σωματικές δραστηριότητες.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Amit Khera, διαπιστώθηκε σημαντική σχέση μεταξύ αυξημένου χρόνου καθιστικής ζωής και ασβεστοποίησης των στεφανιαίων αρτηριών.

Η σχέση ήταν ανεξάρτητη από την άσκηση και παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, όπως ο διαβήτης και η υπέρταση.

Ο Khera δήλωσε ότι πρόκειται για μια από τις πρώτες έρευνες που δείχνουν ότι ο χρόνος καθιστικής ζωής συνδέεται με αρχικούς δείκτες αρτηριοσκλήρυνσης.

Σημείωσε επίσης ότι κάθε επιπλέον ώρα καθημερινού καθιστικού χρόνου συνδέεται με 12% υψηλότερες πιθανότητες απόθεσης ασβεστίου στις αρτηρίες της καρδιάς.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι η μείωση του χρόνου καθισιού καθημερινά ακόμη και κατά μια ή δυο ώρες θα μπορούσε να έχει θετική επίδραση στη μελλοντική καρδιαγγειακή υγεία.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of American College of Cardiology.

onmed.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.