ΚΟΣΜΟΣ

Παρέλυσε η χώρα από τις απεργίες για τα εργασιακά

Καζάνι που βράζει η Γαλλία-Διαδηλωτές πυρπόλησαν όχημα της αστυνομίας

Τεταμένη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στη Γαλλία, που έχει παραλύσει από τις συνεχόμενες απεργίες και πορείες ενάντια στις αλλαγές στα εργασιακά.
peripoliko

Ένα όχημα της αστυνομίας πυρπολήθηκε  από διαδηλωτές και δύο αστυνομικοί έσπευσαν να βγουν απ' αυτό κοντά στην πλατεία της Δημοκρατίας στο Παρίσι, στη διάρκεια μιας συγκέντρωσης εναντίον της αστυνομικής βίας η οποία είχε απαγορευθεί, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου AFP.

fire

fire b

Λίγο νωρίτερα, οι δυνάμεις της τάξης είχαν απωθήσει από την πλατεία κάνοντας χρήση δακρυγόνων περίπου 300 αντιδιαδηλωτές που φώναζαν «μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι» και «όλος ο κόσμος απεχθάνεται την αστυνομία».

fire c

 

Στην πλατεία της Δημοκρατίας πραγματοποιούνταν εκείνη την ώρα μια συγκέντρωση συνδικάτων των αστυνομικών για να καταγγείλουν «το μίσος εναντίον των αστυνομικών».

fire d

Μερικές ώρες νωρίτερα, είχε απαγορευτεί από τις αρχές η αντιδιαδήλωση εναντίον της αστυνομικής βίας κοντά στον χώρο όπου θα διεξαγόταν η συγκέντρωση των αστυνομικών. Αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων για να απωθήσουν τα πρόσωπα που συμμετείχαν στην αντιδιαδήλωση παρά την απαγόρευσή της.

Στις σημερινές κινητοποιήσεις περιλαμβάνονται απεργίες των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους και τα λιμάνια, που μείωσαν αισθητά τα δρομολόγια των τρένων και των πλοίων με τη Βρετανία, καθώς τα συνδικάτα συνεχίζουν τις διαδηλώσεις με στόχο να αναγκάσουν την κυβέρνηση του προέδρου Φρανσουά Ολάντ να υποχωρήσει και να αποσύρει τον επίμαχο νόμο.

france

Η μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση Ολάντ έχει στόχο να γίνουν ευκολότερες οι προσλήψεις και οι απολύσεις εργαζόμενων. Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι ο νόμος αυτός θα τονώσει την απασχόληση, αλλά οι πολέμιοί του αντιτείνουν ότι θα επιδεινώσει τις εργασιακές συνθήκες και θα μειώσει την εργασιακή ασφάλεια.
Πάνω από 350 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί τις τελευταίες εβδομάδες στα επεισόδια που σημειώνονται στο περιθώριο των κινητοποιήσεων, κυρίως από κουκουλοφόρους και μασκοφόρους νεαρούς που εκτοξεύουν αυτοσχέδιες εμπρηστικές βόμβες και πέτρες εναντίον τους.
Οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στη διαδήλωση νωρίτερα δήλωσαν ότι είναι «εξαντλημένοι» από τα καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί στο πλαίσιο της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης η οποία επιβλήθηκε μετά τις επιθέσεις των τζιχαντιστών τον Νοέμβριο του 2015.

Τρεις στους τέσσερις αντίθετοι 

Η κινητοποίηση διεξάγεται εναντίον μιας από τις κορυφαίες μεταρρυθμίσεις του Ολάντ έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές -- αλλαγές στη νομοθεσία που έχουν στόχο να καταστήσουν ευκολότερο για τους εργοδότες να προσλαμβάνουν και να απολύουν προσωπικό και να επιλέγουν να μην συμμορφώνονται προς τους εθνικούς κανόνες που ευνοούν τις συλλογικές συμβάσεις.

1

Η κυβέρνηση του Ολάντ υποστηρίζει πως η αλλαγή θα ενθαρρύνει εταιρείες να προσλαμβάνουν ώστε να καταπολεμηθεί η ανεργία που παραμένει πάνω από το 10%.

Ο σοσιαλιστής ηγέτης έχει δηλώσει πως δεν θα είναι υποψήφιος για την επανεκλογή του, αν δεν σημειώσει επιτυχία στην καταπολέμηση της ανεργίας, όμως επικριτές υποστηρίζουν πως η μεταρρύθμιση θα υπονομεύσει πλήρως τις προδιαγραφές προστασίας που περιλαμβάνονταν εδώ και δεκαετίες στη γαλλική εργατική νομοθεσία.

2

Το σχέδιο, στο οποίο αντιτίθενται τρεις στους τέσσερις Γάλλοι, σύμφωνα με τους δημοσκόπους, είχε ως αποτέλεσμα εβδομάδες συχνά βίαιων διαδηλώσεων ενώ έχει αυξήσει και την ένταση στις τάξεις των αστυνομικών, η οποία βρισκόταν ήδη σε υψηλό επίπεδο λόγω των επιπλέον καθηκόντων τους στον τομέα της ασφάλειας μετά τις φονικές ισλαμιστικές επιθέσεις του περασμένου Νοεμβρίου στη Γαλλία.

3

Περαιτέρω απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις σχεδιάζονται για την υπόλοιπη εβδομάδα.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Όταν ο Παπανδρέου μιλούσε εδώ για δημοψήφισμα, ο Γαλλικός λαός χόρευε συρτάκι ΠΑΝΤΟΥ. Από πλατείες και στενά, μέχρι πάρκα και σταθμούς μέσων μαζικής μεταφοράς. Ήταν η κατάθεση συμπαράστασης, ήταν η επιβεβαίωση πως είχε γίνει η λήψη του μηνύματος ΕΛΠΙΔΑΣ που είχε εκπέμψει η Ελλάδα.
    Οι κυβερνήσεις όμως, τα πιόνια του Ευρωπαϊκού διευθυντηρίου, είχαν άλλη άποψη σχετικά με το μείγμα πολιτικής που θα έπρεπε να ακολουθηθεί.
    Και τώρα ήρθε η ώρα που σφίγγουν τα γάλατα…….. Βάρδα να μη πέσει η Ελλάδα…….

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.