ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανακούφιση στο Μαξίμου από την παραίτηση Κατριβάνου

Και τώρα, η διπλή μάχη για χρέος-κοινωνία

Θέσεις μάχης για την νέα «σελίδα», που «γυρίζει» στη χώρα και την κοινωνία μετά την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου ετοιμάζεται η κυβέρνηση, με δύο βασικούς στόχους: πρώτον, να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερα στο αυριανό Eurogroup και δεύτερον, να… πείσει και την κοινωνία ότι η σελίδα γύρισε.
maximou

του Γιώργου Μελιγγώνη

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά –εξάλλου, το είπε στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας- ότι με την χθεσινή ψηφοφορία, έκλεισε ένας ολόκληρος πολιτικός κύκλος για την κυβέρνηση και τη χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝ.ΕΛΛ. και ο πρωθυπουργός αναμένουν, ευλόγως, το πολιτικό κόστος που θα επιφέρει ο βαρύς λογαριασμός των νέων φορολογικών επιβαρύνσεων, σε συνδυασμό, βεβαίως, με την όποια πολιτική «ανακούφιση» μπορούν να προσφέρουν οι «θετικές ειδήσεις» που δρομολογούνται. Μ’ άλλα λόγια, το καθοριστικό στοίχημα του καλοκαιριού για τον Αλέξη Τσίπρα είναι αν θα κερδίσουν οι υφεσιακές επιπτώσεις των μέτρων ή αν θα κυριαρχήσει η «αναζωογόνηση» της οικονομίας, βοηθούσης της ψυχολογίας, της «δόσης-μαμούθ», των κοινοτικών κονδυλίων και του τουρισμού. Στην πρώτη περίπτωση, το πρόγραμμα μπορεί να εκτροχιαστεί και η κυβέρνηση να βρεθεί το φθινόπωρο με την «πλάτη στον τοίχο». Στη δεύτερη περίπτωση, θα πρόκειται για σοβαρή πολιτική ανάσα και ο πρωθυπουργός όχι μόνο θα φρενάρει την φθίνουσα πορεία της κυβέρνησής του, αλλά ταυτόχρονα θα μπορεί να ποντάρει στην πολιτική ανάκαμψη.

 

Αγωνία για το Eurogroup

 

Τούτων δοθέντων, στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί αγωνία για την πρώτη μάχη που δίνει η κυβέρνηση: δηλαδή, για την μάχη του χρέους, αλλά και γενικώς των αποφάσεων των δανειστών. Η σημερινή συνεδρίαση του Euroworking Group θα είναι τροχιοδεικτική για τις αυριανές αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και, αυτό που θέλει η Αθήνα πάση θυσία, είναι αφενός η επικύρωση της απόφασης για μία «δόση-μαμούθ», προκειμένου να πέσουν λεφτά στην αγορά, αφετέρου μία «γενναία παρέμβαση» για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Στο Μαξίμου γνωρίζουν ότιη διευθέτηση του χρέους είναι μια μακρά διαδικασία με τρία στάδια (βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα), εντούτοις επιθυμούν να υπάρξουν από τώρα κάποιες αποφάσεις που να δείχνουν, αν μη τι άλλο, πως οι Ευρωπαίοι έχουν βούληση να ασχοληθούν σοβαρά με το θέμα.

Συν τοις άλλοις, στο Μαξίμου περιμένουν –επίσης με αγωνία- να «κλειδώσει» η απόφαση για εκταμίευση «σούπερ-δόσης», έστω και τμηματικά. Η κυβέρνηση ποντάρει στην χρηματοδότηση με πολύ περισσότερα χρήματα από τα 5,7 δισεκατομμύρια της δεύτερης δόσης του Μνημονίου, καθώς στόχος του Μαξίμου είναι τα χρήματα αυτά να πέσουν στην αγορά, υπό την μορφή της εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς επιχειρήσεις και ιδιώτες. Μ’ άλλα λόγια, πρόκειται για βασικό «εργαλείο», το οποίο θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για να πείσει την κοινωνία ότι «κάτι αλλάζει».

Η μάχη της ψυχολογίας

Άλλωστε, αυτό αποτελεί τον δεύτερο βασικό στόχο του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός, όπως διαβεβαιώνουν συνεργάτες του, ουδόλως υποτιμά τον βαρύ λογαριασμό των έμμεσων φόρων, δεδομένης της πλήρους εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών. Ωστόσο, θεωρεί ότι αν η κοινωνία πειστεί ότι η χώρα γύρισε σελίδα και ότι οι πολίτες μπορούν να προγραμματίσουν την ζωή τους χωρίς να φοβούνται επαπειλούμενη χρεοκοπία, τότε η οικονομία θα «γυρίσει» εντός του καλοκαιριού. Εξ ου και θα εμπλακεί ενεργά και ο ίδιος στην μάχη της ψυχολογίας, αφού με συχνές δημόσιες εμφανίσεις θα επιχειρήσει να πείσει την κοινωνία ότι «τα δύσκολα είναι πίσω μας», κατά το κεντρικό μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση.

Ανακούφιση για Κατριβάνου

Εν τω μεταξύ, η πρόσκαιρη απουσία της Άννας Βαγενά στην πρώτη ανάγνωση του καταλόγου και η διαφοροποίηση της Βασιλικής Κατριβάνου στον «κόφτη» και το «υπερ-Ταμείο» προκάλεσαν για μια στιγμή προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου, αφού ως χθες το βράδυ η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης φαινόταν να βρίσκεται στους 152 και… μία τρίχα πριν τους 151. Ωστόσο, αφενός η κ. Βαγενά εμφανίστηκε στην δεύτερη ανάγνωση και ψήφισε κανονικά, αφετέρου η Βασιλική Κατριβάνου «τίμησε τη δέσμευσή της» -όπως λένε στην κυβέρνηση και παραιτήθηκε από βουλευτής. Με τον τρόπο αυτό, η Βασιλική Κατριβάνου ακολούθησε τον δρόμο του Γαβριήλ Σακελλαρίδη και επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά το «συμβόλαιο τιμής» που έχει κάνει ο Αλέξης Τσίπρας με τους βουλευτές του: ότι, δηλαδή, όποιος διαφωνεί, θα αφήνει την έδρα του και θα αποχωρεί από τη Βουλή. Εξ ου και, παρά το χθεσινοβραδινό θρίλερ, στο Μαξίμου εκφράζουν από ανακούφιση έως ικανοποίηση, ενώ η κυβέρνηση παραμένει στηριζόμενη σε 153 βουλευτές.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.