ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Και οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις …παρατηρητές

Κίνημα:Το τέλος της «αυταπάτης» στο Eurogroup

Το τέλος των νέων ‘αυταπατών’ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ‘βλέπουν’ με τη λήξη του Eurogroup στις 24 Μαΐου, στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών.
kinima-dimokraton-sosialiston

Βάλλουν, μάλιστα, κατά και της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, διότι εκτιμούν ότι έπρεπε κι η τελευταία να συνεισφέρει χωρίς συνθήματα, αλλά με την μέγιστη δυνατή ομοψυχία και σοβαρότητα στην προσπάθεια της χώρας. «Δυστυχώς απέτυχαν αμφότεροι», λένε, καταγγέλλοντας ότι «το μικροκομματικό όφελος συνεχίζει να υπερτερεί του εθνικού, παρά την εμπειρία των τελευταίων ετών που έχει δείξει πως η κρίση θα βαθαίνει όσο δεν υπάρχει συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων σε όσα πρέπει επιτέλους να κάνουμε. Με ή χωρίς μνημόνιο».

Στο Κίνημα επιμένουν ότι η τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση κάνουν τα ‘στραβά μάτια’ στην ανάγκη για αλλαγή της χώρας, για μάχη με το πελατειακό κράτος και για όσα θα οδηγήσουν επιτέλους σε μία ασφαλή έξοδο στις αγορές, ούτως ώστε να υπάρξει ξανά αυτοδύναμη πορεία της χώρας και αποτελεσματική αντιμετώπιση των, διαρκώς διευρυνόμενων, κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων.

«Προέχει το μικροκομματικό και το πελατειακό συμφέρον προφανώς», σχολιάζουν.

Αντιστοίχως, στο στόχαστρο βάζουν τις αντιλήψεις της συντηρητικής Ευρώπης που καθόρισαν τις αποφάσεις του Eurogroup της 24ης Μαΐου, με την επιμονή στη λιτότητα προκειμένου να ικανοποιηθούν τα εκλογικά ακροατήρια των ισχυρών κρατών μελών, αντί να δοθεί οριστική λύση στο ελληνικό ζήτημα με βάση τις πραγματικές δυνατότητες της Ελλάδας και την απόλυτα αναγκαία προτεραιότητα της χώρας για ανάπτυξη. Θυμίζουν δε για άλλη μία φορά ότι οι αποφάσεις αυτές λήφθηκαν απουσία της ελληνικής πολιτικής σκηνής.

Επιχειρώντας, δε, μία ‘ακτινογραφία’ στις αποφάσεις, σημειώνουν :

• Ο στόχος για πλεόνασμα ύψους 3,5% το 2018 παραμένει, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε διορθώσεις επί των ρυθμίσεων που πρόσφατα ψήφισε και σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup «να υλοποιήσει μια σειρά prior actions που καλύπτουν ιδιωτικοποιήσεις, ανεξάρτητη αρχή πληρωμών, ενέργεια και κόκκινα δάνεια προκειμένου να δώσει εντολή ο ESM να αρχίσει από τα εθνικά κοινοβούλια η διαδικασία έγκρισης της εκταμίευσης των δόσεων».
• Τα χρήματα δε που θα εκταμιευθούν σε δυο δόσεις θα καλύψουν πρώτα υποχρεώσεις για το χρέος και μετά ληξιπρόθεσμες οφειλές δημοσίου. Τι μένει για άμεσες δράσεις επενδύσεων και ανάπτυξης; Τίποτα.
• «Οι δόσεις για την εκκαθάριση οφειλών θα είναι υπό την αίρεση αναφοράς των ευρωπαϊκών θεσμών για την πορεία της εκκαθάρισης. Οι δόσεις για την περαιτέρω εξυπηρέτηση του χρέους θα σχετίζονται με ορόσημα που αφορούν τις ιδιωτικοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένου του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, της εταιρικής διακυβέρνησης στις τράπεζες, τη ΓΓΔΕ, τον ενεργειακό κλάδο. Τα ορόσημα θα αξιολογηθούν από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και θα επαληθευτούν από το EWG και το ESM».
• Οι αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους θα εφαρμοστούν σταδιακά ώστε να καλύψουν τις μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες και θα είναι προκαθορισμένα πλήρως ευθυγραμμισμένο με το πρόγραμμα του ESM.
• Το μοντέλο θα κινηθεί στη βάση των τριών σταδίων: βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα (2018) και μακροπρόθεσμα. Βασικό κριτήριο είναι οι δαπάνες να παραμείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος μεσοπρόθεσμα (δεκαετία) και ακολούθως κάτω από το 20% του ΑΕΠ.

Όσο για τις αποφάσεις για το χρέος, επισημαίνουν ότι δεν είναι άμεσες ή καταλυτικές υπέρ της Ελλάδας. Απλά, δίνεται μια ανάσα στην οικονομία, με το μέλλον όμως να παραμένει αβέβαιο. Όσο για τον ‘συμβιβασμό’ μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας, εκτιμούν ότι έληξε υπέρ των Γερμανών αφού το ΔΝΤ δεν φεύγει αλλά ούτε και συμμετέχει στο τρίτο μνημόνιο και υποχωρεί από κάποιες από τις θέσεις του.
Σε όλα αυτά, περιγράφουν τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις, ως «παρατηρητές» και όχι αδίκως αν αναλογιστεί κανείς πως ουδεμία παρέμβαση προς το ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα ή το σοσιαλιστικό αντίστοιχα, έγινε, με την κυβέρνηση να κάνει ό,τι ήταν δυνατό για να πλήξει την αξιοπιστία της χώρας στο διάστημα που προηγήθηκε, όπως υποστηρίζουν. «Η προσπάθεια για την ανάκαμψη της χώρας πρέπει να ξεκινήσει, έστω τώρα, σε γερά θεμέλια αξιοπιστίας, συναίνεσης και ευθύνης για το μέλλον του τόπου», καταλήγουν.

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. freeman 13:40 27/05/2016

    Ο Peter Spiegel , στην παρουσίαση του βιβλίου του Παπακωνσταντίνου τόνισε τον ΟΛΕΘΡΙΟ ρόλο που διαδραμάτισαν το 2010-2011 «τα λαικιστικα ελληνικα ΜΜΕ» .
    Ο Προσωπικός ρόλος των Κρατικοαναθρεμένων μεγαλομετόχων των ΜΜΕ και των 20-30 επιφανών Ντελάληδων τους , που φορούν από το 1989 προβιά Δημοσιογράφου, ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΕΘΝΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΣ .Το έκαναν μόνο για την Τηλεθέαση ή κυρίως για την σωτηρία ενός μεταπολεμικού τραπεζοβίωτου ΠαραΚράτους που με τους Ξένους (Τροικα) στα πόδια τους φοβήθηκαν ότι θα αποκαλυφθεί & καταρρεύσει ? Με παραμάγαζα & παρανομοθεσία είχαν καταφέρει 30 χρόνια εντός της ΕΟΚ-ΕΕ-ΟΝΕ , να έχουν κρατήσει σφραγισμένα τα Ελληνικά σύνορα στο ξένο κεφάλαιο ! Μία άτυπη Ειδική Σχέση και όχι ουσιαστικά Πλήρες Μέλος της ΕΕ .

  2. Θ.Τ.kak 0:21 27/05/2016

    Το τέλος της «αυταπάτης» ( σε εισαγωγικά) αλλά
    η συνέχιση της «αντιμνημονιακής» ή/και «αντιλιτοτικής» ΑΠΑΤΗΣ .

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.