ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφωνία μες στον Μάιο θέλει ο Αλ. Τσίπρας

Κυβέρνηση: Μέσα πάει καλά, έξω;

Στον «πυρετό» των διαπραγματεύσεων για την τελική λύση στο «ελληνικό πρόβλημα» επικεντρώνεται το Μέγαρο Μαξίμου, μετά το χθεσινό τεστ συνοχής στη Βουλή, που η κυβέρνηση πέρασε με επιτυχία, επιβεβαιώνοντας την σταθερότητα του σχήματος ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
tsipras_simfonia

Του Γιώργου Μελιγγώνη

 

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί πλήρης ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της χθεσινοβραδινής ψηφοφορίας, για μία σειρά από λόγους: καταρχάς, διότι η δεδηλωμένη εμπιστοσύνη της Βουλής προς την κυβέρνηση παρέμεινε αμείωτη, χωρίς απώλειες, στους 153 βουλευτές. Κατά δεύτερον, το γεγονός ότι σε μία τόσο δύσκολη ψηφοφορία ουδείς συμπολιτευόμενος βουλευτής διαφοροποιήθηκε σταθεροποιεί έτι περαιτέρω την κυβέρνηση και βάζει «φρένο» σε διάφορα σενάρια που διακινήθηκαν στο παρελθόν περί εκλογών, ανασύνθεσης του κυβερνητικού σχήματος ή πρόωρης ανακοπής του βίου της παρούσης κυβέρνησης. «Αποδείχθηκε ότι αυτά ήταν όνειρα ανοιξιάτικης νυκτός της διαπλοκής και όχι πραγματικές προθέσεις των βουλευτών μας», υποστηρίζει κυβερνητικό στέλεχος πολύ κοντά στον πρωθυπουργό, με πρόδηλη ικανοποίηση –ικανοποίηση που αναμένεται να εκφραστεί και σήμερα, στη σύσκεψη του πρωθυπουργού με στενούς του συνεργάτες. Συν τοις άλλοις, η αποφασιστική στάση που επέδειξαν οι βουλευτές της συμπολίτευσης επιτρέπει στο Μέγαρο Μαξίμου να ξεδιπλώσει τον πολιτικό σχεδιασμό του, να φέρει στη Βουλή τα υπόλοιπα προς νομοθέτηση μέτρα και να είναι βέβαιο ότι αυτά θα περάσουν. «Ο Τσίπρας δεν είναι πρωθυπουργός υπό προθεσμία», λένε κυβερνητικές πηγές, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η ψηφοφορία στη Βουλή έδειξε και κάτι άλλο. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας και ενιαίος. Δεν υπάρχει εσωκομματική αντιπολίτευση και όσοι σεναριολογούν χυδαία σε βάρος των «53», διαψεύστηκαν παταγωδώς», τονίζει κορυφαίο στέλεχος της εν λόγω εσωκομματικής τάσης, διαβεβαιώνοντας για την αντοχή του κυβερνητικού σχήματος και την αντοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ψάχνοντας συμμαχίες

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική «εκκρεμότητα» και η επείγουσα ανάγκη να κλείσει η αξιολόγηση για να πάρει μπρος η οικονομία δεν επιτρέπουν στον πρωθυπουργό ούτε να… χαρεί με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, αφού οι εξελίξεις στην διαπραγμάτευση Αθήνας-δανειστών είναι ραγδαίες. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκεται ήδη από χθες στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στην συνεδρίαση του Eurogroup και ήδη, η κυβέρνηση στρέφει την προσοχή της σε αυτή την συνεδρίαση, αλλά και στις διεργασίες μεταξύ των δανειστών. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για τις συμμαχίες που έχει πετύχει ο πρωθυπουργός. Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, αλλά και η Κομισιόν δια του προέδρου Γιούνκερ, όπως και η ΕΚΤ δια του Μάριο Ντράγκι στηρίζουν τις ελληνικές θέσεις. Στον αντίποδα, το Βερολίνο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στηρίζει το ΔΝΤ στην απαίτησή του για νομοθέτηση των «μέτρων-κάβα», καίτοι αυτό αντίκειται στο ελληνικό Σύνταγμα και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Παράλληλα, όμως, την ώρα που Βερολίνο και ΔΝΤ βρίσκονται σε κοινή περπατησιά για το «μαξιλάρι προαιρετικών μέτρων», συγκρούονται για… την διευθέτηση του ελληνικού χρέους, αφού το ΔΝΤ πιέζει για αποφάσεις «εδώ και τώρα», ενώ ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι… δεν βιάζεται. Ωστόσο και στη Γερμανία τα πράγματα δεν είναι απόλυτα: πέραν του Σόιμπλε, αλλά και της παρατεταμένης «σιωπής» της Άνγκελα Μέρκελ που ερμηνεύεται από το Μαξίμου ως στήριξη στον υπουργό Οικονομικών της, ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ διεμήνυσε ότι αποφάσεις για το χρέος πρέπει να ληφθούν, με τρόπο μάλιστα που σχεδόν τις προεξόφλησε. Δεν ήταν τυχαία, μάλιστα, η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να αναφερθεί στις δηλώσεις Γκάμπριελ χθες, από βήματος Βουλής.

 

Με επιχειρήματα στη «φαρέτρα»

 

Όπως και να ‘χει, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προσέρχεται στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης με αρκετά επιχείρηματα στη φαρέτρα του. Καταρχάς, ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει στο Eurogroup τα δύο ψηφισμένα νομοσχέδια –το Ασφαλιστικό και το φορολογικό- και με τον τρόπο αυτό, θα διαβεβαιώσει με… αποδείξεις τους συνομιλητές του πως «η Ελλάδα ήδη εφαρμόζει τη συμφωνία». Συν τοις άλλοις, κατά πληροφορίες, ο κ. Τσακαλώτος θα παρουσιάσει στους ομολόγους του και την ελληνική πρόταση για τον «κόφτη» -«δημοσιονομικό διορθωτή», τον λέει η κυβέρνηση- δείχνοντας την βούληση της Αθήνας εδώ και τώρα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η πρόταση της Αθήνας δεν θα είναι ακριβώς «κόφτης», αφού μάλλον δε θα περιλαμβάνει περικοπές δαπανών, αλλά ένας μηχανισμός που θα περιγράφει από ποιες πηγές θα μπορούσε η Αθήνα να εξασφαλίσει περισσότερα έσοδα, για να κλείσει τυχόν «κενά» που θα παρουσιαστούν το 2018, στον δρόμο προς τον στόχο για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Άλλωστε, όπως λένε στην κυβέρνηση, αυτός ο μηχανισμός είναι καθ’ ολοκληρίαν έτοιμος γι’ αυτό και το Μαξίμου μπορεί να τον νομοθετήσει ανά πάσα στιγμή, αν υπάρξει επ’ αυτού συμφωνία στο Eurogroup. Στην περίπτωση αυτή, μάλιστα, ο μηχανισμός θα νομοθετηθεί μαζί με τα μέτρα του 1% (έμμεσοι φόροι, υπερ-Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων κ.α.)  εντός του τρέχοντος μήνα, καθώς ο πολιτικός σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου είναι να τελειώσουν όλα μέσα στον Μάιο.

 

Μεγάλο «αγκάθι»

Εξάλλου, το κατά πόσον θα επιτευχθεί συμφωνία για τον «δημοσιονομικό διορθωτή» θα κρίνει και το αν θα υπάρξει συμφωνία εντός του Μαΐου. Αυτή τη στιγμή, τα «προαιρετικά μέτρα» και ο περίφημος «κόφτης» είναι το μεγαλύτερο «αγκάθι» για την επίτευξη συμφωνίας, αφού το ΔΝΤ συνεχίζει να εμμένει στις αξιώσεις του. Για την ακρίβεια, ακόμη είναι μεγάλες οι διαφωνίες μεταξύ Αθήνας και Ταμείου ως προς το πώς θα γίνεται η δημοσιονομική διόρθωση, ποιος θα αποφασίσει το «μείγμα» αυτής, πώς θα αναληφθεί η δέσμευση για τα «μέτρα-κάβα», αλλά και επί ποίων στοιχείων θα γίνονται οι εκτιμήσεις για το αν πρέπει να ενεργοποιείται ο μηχανισμός ή όχι.

Αυτό, λοιπόν, θα είναι και το κρίσιμο τεστ για την Αθήνα, καθώς ο πρωθυπουργός, τις επόμενες ημέρες, θα προβεί σε νέες επικοινωνίες με Ευρωπαίους ομολόγους και κοινοτικούς παράγοντες, για να διασφαλίσει την «αντοχή» των συμμαχιών της ελληνικής πλευράς και την στήριξή τους στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τον «δημοσιονομικό διορθωτή».

4 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. NMan. 11:43 09/05/2016

  Πολλοί Ελληνες πιστεύουν τώρα ότι ο Τσίπρας τους πρόδωσε
  ================================================
  Χρησιμοποιώντας… μουσικολογικούς λόγους με μια αρκετή δόση σημειολογίας, στο τέλος της προεκλογικής εκστρατεία του, ο Αλέξης Τσίπρας, από την Κρήτη, είχε απευθυνθεί στις αγορές και τις είχε απειλήσει ότι θα χορέψουν πεντοζάλη.
  Αυτή την ατάκα θυμήθηκε ο Guardian για να υποδηλώσει τη διάσταση ανάμεσα στην υπόσχεση και τη σκληρή πραγματικότητα. Έξι μήνες μετά, οι αγορές μπορεί να μην χόρεψαν, αλλά πήραν μια ανάσα ανακούφισης μετά τη συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές.
  Στην Ελλάδα μένει, βέβαια, η λιτότητα και στον Τσίπρα το τύμπανο να παίζει αργούς και πένθιμους σκοπούς. Μετά τις επανειλημμένες υποσχέσεις του Τσίπρας ότι θα τερματίσει τη λιτότητα, το νέο πρόγραμμα διάσωσης ήρθε για να τερματίσει κάθε ψευδαίσθηση, καθώς θα φέρει περισσότερες αυξήσεις φόρων και δυστυχία.
  «Αν και ο Τσίπρας είχε στην κατοχή του ένα μεγάλο »Όχι», τελικά είπε »Ναι»»,

 2. Reuters Ο Τσίπρας κόστισε 30 δισ. ευρώ στην Ελλάδα
  20/07/2015

  Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, τόσο κόστισαν η αναποφασιστικότητα και οι καθυστερήσεις του πρωθυπουργού στην ελληνική οικονομία
  «Η αδυναμία του Τσίπρα να καταλήξει σε μια συμφωνία στις αρχές Ιουλίου, ανάγκασε τις τράπεζες να κλείσουν και να βυθιστεί η ελληνική οικονομία ακόμη περισσότερο. Έτσι, βρέθηκε με ένα τρίτο πακέτο ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ, τη στιγμή που ζητούσε 53 δισ. ευρώ πριν από μερικές μόλις εβδομάδες» αναφέρει ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ στο διεθνές πρακτορείο Reuters, τονίζοντας πως η αναποφασιστικότητα και οι καθυστερήσεις κόστισαν 30 δισ. ευρώ μόνο τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

  Σε εκτενές άρθρο του γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα έργα και τις ημέρες του Έλληνα πρωθυπουργού από την στιγμή που ανέλαβε την εξουσία της χώρας, εξιστορώντας το πώς και το γιατί υπήρξαν καταστροφικές καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις, ενώ κάνει αναδρομή και στην πολιτική καριέρα του.

  Για άλλη μια φορά ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπόρεσε να πάρει μια απόφαση, τονίζει το πρακτορείο και συμπληρώνει πως στις 13 Ιουλίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός και οι ηγέτες της Ευρώπης προσπάθησαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία.

  Ενώ όλοι είχαν μπροστά τους το κείμενο της συμφωνίας (Μέρκελ, Ολάντ, Τουσκ) και ήταν έτοιμοι να υπογράψουν, ο Τσίπρας χρειάστηκε να εγκαταλείψει την αίθουσα για να ελέγξει τις λεπτομέρειες του σχεδίου με τους συναδέλφους του στον ΣΥΡΙΖΑ.

  Και αναφέρεται ακόμη στο άρθρο, πέρασε μία ώρα, και ακόμη δεν είχε επιστέψει στο τραπέζι. Οι ξένοι ηγέτες μιλούσαν ανήσυχοι στα κινητά τους, ενώ η πρόεδρος της Λιθουανίας και ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας αποχώρησαν αγανακτισμένοι.

  Όταν, αργότερα, επέστρεψε ο Έλληνας πρωθυπουργός, έγινε αυτό που φοβούνταν οι ξένοι ηγέτες. Τους είπε πως δεν μπορούσε να προχωρήσει δίχως την πλήρη υποστήριξη του κόμματός του. Έτσι, η διαδικασία έπρεπε να ξεκινήσει πάλι από την αρχή.

  Η αποτυχία εκείνης της διαπραγμάτευσης ενίσχυσε την αμφιβολία γύρω από την ικανότητα του Τσίπρα να ελέγξει το κόμμα του.

  Φίλοι και συνεργάτες του Έλληνα πρωθυπουργού σημειώνουν πως η ήρεμη συμπεριφορά του διαψεύδεται από τον τρόπο που αγωνίζεται να ισορροπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, τα οικονομικά συμφέροντα στην Ελλάδα και τη δική του αριστερή ιδεολογία, σημειώνει το Reuters. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα, ολοένα και περισσότερο απευθύνεται σε μια μικρή ομάδα συμβούλων που τον βοηθούν να πάρει σημαντικές αποφάσεις.

  Η στρατηγική του ήταν να ξεκινήσει τις συνομιλίες με τους εταίρους με σκοπό να τους φέρει σε εκείνο το σημείο που θα έκαναν μια σειρά από παραχωρήσεις. Τελικά, όμως, ήταν εκείνος που έκανε πίσω, τονίζει το Reuters.

  Ο Τσίπρας, στην πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΡΤ παραδέχθηκε πως έκανε λάθη και πως λήφθηκαν κάποιες κακές αποφάσεις, αλλά ότι ποτέ δεν είπε ψέματα.

  «Έχει κάνει άλματα στην πολιτική του ωρίμανση, αλλά οι αποφάσεις του είναι αποτέλεσμα των φόβων του. Ένας εξ αυτών είναι ότι θα γίνει ο πρωθυπουργός που οδήγησε την Ελλάδα έξω από το ευρώ. Φοβάται ότι θα διαλυθεί το κόμμα του, αλλά και όταν θα προδώσει την ιδεολογία του για την οποία έχει παλέψει από μικρός» αναφέρει πρώην συνάδελφός του στον ΣΥΡΙΖΑ.

  Στη συνέχεια, το πρακτορείο κάνει μία μικρή αναδρομή στην καριέρα του, από τα μικρά του χρόνια έως την ανάληψη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ κατόπιν βοήθειας του Αλέκου Αλαβάνου, ο οποίος όμως στη συνέχεια διαχώρισε τη θέση του από τον Τσίπρα.

  Ακόμη αναφέρεται στο στενό κύκλο των συνεργατών του, στον Νίκο Παππά, στο Γιάνη Βαρουφάκη, στον Αλέκο Φλαμπουράρη τονίζοντας πως αυτή η ομάδα ξεκίνησε να συζητάει το θέμα του δημοψηφίσματος από τον περασμένο Απρίλιο, με στόχο να χρησιμοποιηθεί το αποτέλεσμα ως διαπραγματευτικό όπλο έναντι των δανειστών.

  Άνθρωποι που ήταν κοντά στις συζητήσεις αναφέρουν πως δύο φορές ο Τσίπρας δέχθηκε τους όρους της συμφωνίας των δανειστών, αρκεί να του έδιναν τη δυνατότητα να συμβουλευτεί τον Παππά και τον Βαρουφάκη. Και τις δύο φορές επέστρεψε με ένα κατηγορηματικό «όχι».

  Τελικά πήγε στις Βρυξέλλες και ξεκίνησε μαραθώνιες συζητήσεις. Ήταν τόσο εξαντλημένος, που κάποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι του πρότειναν να ξεκουραστεί λίγο και να συνεχίσει μετά. Τελικά υπέγραψε, αλλά στην Αθήνα το κόμμα του είχε χωριστεί στα δύο.

 3. ΝΒ 11:11 09/05/2016

  ΗΛΙΘΙΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΧΑΥΝΩΜΕΝΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ….ΛΕΕΙ Ο ΑΛΕΞΗΣ

  Σόϊπλε :[[*Ήμουν κάπως περίεργος πως θα έλυνε κατόπιν το πρόβλημα. Το έλυσε με το να κάνει το ακριβώς αντίθετο από εκείνο που υποσχέθηκε στις εκλογές».]]

  ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΟΝ ΣΟΪΠΛΕ: ‘’ΤΟΥΣ ΚΑΝΩ ΟΤΙ ΘΕΛΩ’’ ….

  Ο πλήρης και παγκόσμιος εξευτελισμός του Έλληνα ψηφοφόρου, όπως καταγράφεται , από την συζήτηση Σόϊπλε -Τσίπρα ΠΡΙΝ από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και περιγράφεται στο κοινό βιβλίο Σόϊπλε- Σαπέν, με το οποίο γελά όλος ο κόσμος για την ‘’ποιότητα’’ της πολιτικής Τσίπρα και τις επιλογές των Ελλήνων ψηφοφόρων, που τον ψήφισαν..
  Ο κ. Σόιμπλε σημειώνει μέσα στο βιβλίο του:

  *«Εγώ πάντως θα δυσκολευόμουν να κάνω έναν εκλογικό αγώνα με ένα κεντρικό μήνυμα και να πραγματοποιήσω κατόπιν το ακριβώς αντίθετο από αυτό».
  *Και συνεχίζει λίγο πιο κάτω κατά την εκφορά του λόγου του ο κ. Σόιμπλε
  αναφερόμενος στον κ. Τσίπρα: «μου είπε ότι θα κάνει έναν προεκλογικό αγώνα στον οποίον θα υποσχεθεί ότι η Ελλάδα δεν θα φύγει από το ευρώ, αλλά και ότι δε θα αποδεχθεί καμία μνημονική υποχρέωση.

  *Αν είναι έτσι του απάντησα, σου εύχομαι προσωπικά να μην κερδίσεις τις εκλογές.
  *Για αυτό και δεν εξεπλάγην όταν ο Τσίπρας τις κέρδισε, ούτε με ότι συνέβη μετά.
  *Ήμουν κάπως περίεργος πως θα έλυνε κατόπιν το πρόβλημα.
  Το έλυσε με το να κάνει το ακριβώς αντίθετο από εκείνο που υποσχέθηκε στις εκλογές».

  Φαντασθείτε, όλα αυτά τα ΑΚΡΩΣ υποτιμητικά σχόλια για τον κ. Τσίπρα και τους ψηφοφόρους που τον προτίμησαν, να κάνουν το γύρο του κόσμου, συμπληρώνοντας τα μύρια όσα έχουν αναφερθεί ,περιγράφοντας, τον σαν κλόουν ΗΛΙΘΙΟ Τσίπρα.
  ΣΧΟΛΙΟ: Είμαστε άραγε, τόσο ΗΛΙΘΙΟΣ λαός ώστε να μας ‘’δουλεύει’’ και ο διεθνώς …καταξιωμένος Αλέξης Τσίπρας.
  Μας ‘’έχει του χεριού του’’, ισχυρίζεται παντού.
  Μεγαλύτερη ΝΤΡΟΠΗ, υπάρχει?

  • N Man 11:15 09/05/2016

   Η ΑΣΥΛΙΑ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΚΛΙΚΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

   Οι τεράστιες ευθύνες Καραμανλή- Προβόπουλου- Αλογοσκούφη
   ===================================================
   Το ναρκοπέδιο στο οποίο μπήκε η ελληνική οικονομία και, κατά συνέπεια οι Έλληνες πολίτες, είχε χαρτογραφηθεί από το… 2008.

   Η συγκλονιστική όσο και όψιμη αποκάλυψη του πρώην κεντρικού τραπεζίτη Γιώργου Προβόπουλου ότι εκείνη τη χρονιά, πριν ακόμη από το Καστελόριζο και την ανακοίνωση για προσφυγή της χώρας στο μνημονιακό δρόμο των
   δυσβάσταχτων μέτρων λιτότητας, απεκρύβησαν οι μαύρες προβλέψεις για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας, προκαλεί…σοκ και δέος.

   Ήδη από το 2008 είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη χώρα, με ένα εκρηκτικό κοκτέιλ εσωτερικών παραγόντων σε συνδυασμό και με τα «μαύρα κοράκια» της παγκόσμιας οικονομίας που οδήγησαν σε ένα ντόμινο
   καταστροφικών εξελίξεων.

   Ο κ. Προβόπουλος από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) αποκάλυψε ότι ο πρώην επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Μπομπ Τράα σε έκθεσή του το 2008 είχε προβλέψει ότι μακροπρόθεσμα το χρέος της ελληνικής οικονομίας θα έφτανε το 800% του ΑΕΠ καθώς το αναλογιστικό χρέος των ταμείων ανερχόταν στο 400% του ΑΕΠ.
   Και ο πρώην πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδος, οκτώ χρόνια μετά, με ειλικρίνεια παράδοξη, πρόσθεσε: «Τον παρακαλέσαμε (σ.σ. τον Μπομπ Τράα) να μη τη δημοσιεύσει»….
   Όπερ και εγένετο… !!!!!!!!
   =======================
   Η έκθεση βεβαίως δημοσιεύτηκε σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, το 2009, όταν η
   πορεία προς την «άβυσσο» είχε ήδη αρχίσει με τη χώρα να βιώνει τη πιο σοβαρή κρίση από το 1993, με το υψηλότερο δημόσιο έλλειμμα και το δεύτερο υψηλότερο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ε.Ε.

   Αναζητήσαμε και βρήκαμε τη συγκεκριμένα έκθεση με συντάκτες τον κ. Μπομπ Τράα, αλλά και τη γνώριμη πλέον σε όλους, Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο… Hilton. Σε
   αυτήν την έκθεση αναφερόταν ότι το χρέος μπορεί να εκτιναχθεί στο 800% του ΑΕΠ έως το 2060.
   Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά και εύλογα:
   ===============================================
   -Ποιοι ήταν αυτοί που «παρακάλεσαν», όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ.
   Προβόπουλος, ώστε να μη δημοσιευτεί η έκθεση;
   -Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο ώστε να ενημερωθούν ο τότε πρωθυπουργός της χώρας, Κώστας Καραμανλής και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης;
   -Αν ναι, υπήρξε επισήμως απόφαση και με ποιον αριθμό πρωτοκόλλου;
   -Αντηλλάγησαν επιστολές με το ΔΝΤ, ζητήθηκαν διευκρινίσεις για το που στηρίζονταν οι προβλέψεις και πως θα μπορούσε να αποφευχθεί η καταστροφή;
   -Η Τράπεζα της Ελλάδος και ο Γιώργος Προβόπουλος είχαν τις ίδιες εκτιμήσεις με τον Μπομπ Τράα και αν ναι, τι χειρισμό πρότειναν στο οικονομικό επιτελείο και τον τότε πρωθυπουργό;
   Ο κ. Προβόπουλος υποχρεούται να απαντήσει
   ==========================================
   ή όποιος άλλος εκτός από εκείνον γνωρίζει τα πραγματικά γεγονότα. Θα είναι δείγμα ελάχιστου σεβασμού στις «θυσίες», όπως επανειλημμένα λένε οι ταγοί της εξουσίας,
   των Ελλήνων πολιτών.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.