ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μπορίσοφ απώλεσε την πλειοψηφία

Κυβερνητική κρίση στη Βουλγαρία

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ απώλεσε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που απολάμβανε, μετά την παραίτηση ενός αντιπροέδρου της κυβέρνησης, μέλους του μικρού κόμματος ABV που αποφάσισε να μην στηρίζει πλέον άνευ όρων την κυβέρνηση.
borisov

Το ABV, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του πρώην προέδρου Γκεόργκι Παρβάνοφ, εκπροσωπείται με 11 βουλευτές και εξασφάλιζε στην κυβέρνηση κοινοβουλευτική πλειοψηφία 125 εδρών σε σύνολο 240.

Το κόμμα Berg του Μπορίσοφ εξέλεξε μόνο 83 βουλευτές στις εκλογές του 2014 και σχημάτισε κυβέρνηση μειοψηφίας με το Μεταρρυθμιστικό Μπλοκ (BR, 23 έδρες). Ήδη, 10 βουλευτές του BR έχουν περάσει στην αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση στο εξής θα πρέπει να περνάει τα νομοσχέδια από το κοινοβούλιο συμμαχώντας κατά περίπτωση με τα μικρότερα, αντιπολιτευόμενα κόμματα.

Ο Μπορίσοφ στηριζόταν μέχρι σήμερα στο ABV και στο εθνικιστικό Πατριωτικό Μέτωπο (18 βουλευτές). Η αποχώρηση του ABV από την κυβέρνηση ενισχύει το Πατριωτικό Μέτωπο και τις εθνικιστικές θέσεις του. Πρόσφατα το κόμμα αυτό είχε προτείνει ένα νομοσχέδιο που απαγορεύει στις γυναίκες να φορούν το νικάμπ, το ισλαμικό ένδυμα που αφήνει ακάλυπτα μόνο τα μάτια.

Το ABV, που προήλθε από τη διάσπαση του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), ενδέχεται να κατεβάσει κοινό υποψήφιο με το κόμμα αυτό στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.