ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρύ το κλίμα στη Βουλή, αν και δεν αναμένονται εκπλήξεις

Κυβερνητικός Γολγοθάς ως την Κυριακή

Άλλον έναν Γολγοθά ανεβαίνει από χθες η κυβέρνηση με αφορμή το βαρύ, αλλά και εκρηκτικό κλίμα που δημιουργείται στη Βουλή εξαιτίας της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου.
tsipras1

του Γιώργου Μελιγγώνη

Την ώρα που πολλές από τις διατάξεις του πέφτουν… «δύσπεπτες» σε αρκετούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, το Μαξίμου επιμένει ότι δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις, αν και όλοι συμφωνούν ότι η ατμόσφαιρα στη Βουλή δείχνει πως δεν μπορούν να περάσουν πολλά τόσο «βαριά» νομοσχέδια ακόμη…

Η κυβέρνηση αυτή τη φορά έχει παράσχει στους βουλευτές της συμπολίτευσης αναλυτικά στοιχεία, αλλά και πολιτικά επιχειρήματα, προκειμένου να τους πείσει ότι αξίζει τον κόπο να στηριχθεί αυτό το πολυνομοσχέδιο. Στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχει επισημανθεί ότι με αυτά τα μέτρα, η κυβέρνηση ξεμπερδεύει με το 75% του εμπροσθοβαρούς Μνημονίου, αλλά και ότι αναμένεται να αρχίσει να βελτιώνεται το οικονομικό κλίμα στην αγορά, πράγμα που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση. Ταυτόχρονα, το Μαξίμου κραδαίνει πάντα τις αποφάσεις για το χρέος, καθώς ακόμη κι αν δεν υπάρξει συμφωνία-πακέτο στο Eurogroup της ερχόμενης Τρίτης, είναι σαφές ότι το θέμα θα έχει μπει στο τραπέζι και θα έχει αποφασιστεί ένας «οδικός χάρτης» για την ρύθμιση του χρέους.

Μ’ άλλα λόγια, όλα τα παραπάνω προσφέρουν στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σοβαρά πολιτικά επιχειρήματα, προκειμένου να στηρίξουν αύξηση φόρων, συγκρότηση του «υπερταμείου» ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και τις ίδιες τις ιδιωτικοποιήσεις –που για πολλούς, είναι το μεγαλύτερο «αγκάθι» της συμφωνίας.

Σε κάθε περίπτωση, είναι προφανές για πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ ότι, αν κρίνει κανείς από το βάρος που αισθάνονται οι βουλευτές, καταλαβαίνει ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει όσο υπάρχουν τα ως άνω επιχειρήματα. Αν διαπιστωθεί ότι το πρόγραμμα δεν «βγαίνει» και απλώς καλούνται οι βουλευτές να παίρνουν διαρκώς διορθωτικά μέτρα για να τα ρίχνουν στο βαρέλι δίχως πάτο ενός προγράμματος που δεν αποδίδει, τότε θα υπάρξει πρόβλημα.

«Φάλτσα»

Πάντως, στον αντίποδα, υπάρχουν βουλευτές που, ανεξαρτήτως της συνειδησιακής και πολιτικής επιβάρυνσής τους, υπερασπίζονται μέχρις… υπερβολής την κυβερνητική γραμμή. Έτσι, με αφορμή το πολυνομοσχέδιο, καταγράφηκαν δύο «φάλτσα» που ουδόλως άρεσαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Το πρώτο αφορά την βουλευτή Εύη Καρακώστα, η οποία άφησε να εννοηθεί ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι που χάνουν το ΕΚΑΣ και καλούνται να το επιστρέψουν… αναδρομικά είναι φοροφυγάδες. Το δεύτερο σχετίζεται με την γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, η οποία επισήμανε ότι οι αυξήσεις φόρων μοιράστηκαν στον καφέ, στα ποτά και τα τσιγάρα «επειδή δύσκολα κάποιος θα τα κάνει και τα τρία μαζί»…

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.