ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Κόφτες και κλαδευτήρια

Πολύ και μεγάλη κουβέντα για τα μέτρα που ψηφίστηκαν την περασμένη Κυριακή αλλά και αυτών που θα ψηφιστούν την επόμενη Κυριακή καθώς  και εκείνων που ψηφίστηκαν πέρυσι αλλά ενεργοποιούνται τώρα για πρώτη φορά. Το μεγαλύτερο, όμως,  ντόρο εξ όλων προκαλεί ο  προληπτικός μηχανισμός των αυτόματων περικοπών,  ο οποίος προβλέπεται να διαιωνίσει θεσμικά τη λιτότητα. Πρόκειται για τον λεγόμενο «κόφτη», ο οποίος ορθώς παρομοιάζεται με το φονικό παγοκόφτη της ταινίας «Βασικό Ένστικτο» παρά με ένα κοινό πατατοκόφτη ή απλώς με ένα καφεκόπτη.

Δεδομένων , όμως, των πανηγυρισμών της κυβέρνησης που φέρνουν στην ανακουφιστική χαρά ομάδας που γλίτωσε στο παραπέντε τον υποβιβασμό, μάλλον στο μυαλό της ο συγκεκριμένος «κόφτης» ταυτίζεται με το περίφημο ποδοσφαιρικό κόφτη μιας ενδεκάδας. Ή τουλάχιστον έτσι πιθανόν φαντάζεται να τον πλασάρει στους οπαδούς της. Με γηπεδικούς όρους θα μπορούσε να αναφέρεται στο κλασικό «6άρι», το αληθινό πολυεργαλείο μιας ομάδας , τον παίκτη που διαθέτει  ταχύτητα, νεύρο, μυαλό, πειθαρχία. Και ακόμα διακρίνεται για τη σωστή τοποθέτηση στο χώρο, κλείνει διαδρόμους, καλύπτει τα νώτα της μεσαίας γραμμής, πρεσάρει τον αντίπαλο κατά μέτωπο και μοιράζει ισορροπημένα τη μπάλα στους συμπαίκτες του.

Με δυο λόγια για μια μερίδα των πολιτών που εξακολουθεί  να την συνεπαίρνει η αυταπάτη, ο συγκεκριμένος κόφτης ενδεχομένως μοιάζει σαν μείγμα των ικανοτήτων αμυντικών χαφ που ξεχώρισαν στα γήπεδα τους κόσμου σαν τους Ματέους,  Ράικαρντ, Μακελελέ,  Βιεϊρά κλπ. Ή, τέλος πάντων, σαν σύνθεση του ταλέντου που ανέδειξαν και στα ντόπια γήπεδα σταρ του μεγέθους των Ζιλμπέρτο, Καρεμπέ, Σαμπανάτζοβιτς και πάει λέγοντας, εξαιρούμενου του Εσσιέν. Από εκεί και πέρα  είναι θέμα προπονητή το πώς αυτός ο κόφτης, με κάθε μεταφορική σημασία, μπορεί να αξιοποιηθεί.

Ατυχώς , παρά τους συμβολισμούς και τις εννοιολογικές μεταθέσεις ο  πραγματικός «αυτόματος κόφτης» που αποδέχθηκε η κυβέρνηση, με βάση τις πρωθυπουργικές  διακηρύξεις θα παραμείνει ανενεργός τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια ή δεν θα χρειασθεί καθόλου. Αισιοδοξία που προμηνύει  ότι προσεχώς οι μισθοί και οι συντάξεις θα κόβονται μόνο με βαλέ. Δηλαδή μια στο τόσο ή ποτέ. Διότι η κυβέρνηση διαχέει με ρόδινους τόνους προς πάσα κατεύθυνση τη λαμπρή  προοπτική της χώρας να επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς  στόχους της. Επί πλέον από το 2018 και για την επόμενη τουλάχιστον δεκαετία ελπίζει ,καθώς είναι υποχρεωμένη, ότι θα παρουσιάζει το λογικά ανέφικτο  πρωτογενές πλεόνασμα που θα ξεπερνά  του 3 % του ΑΕΠ.

Υπό μια έννοια είναι πιο εύκολο η κυβέρνηση να πιάσει το τζόκερ ή να μαζευτεί  ένα  μπουλούκι τραγουδιστών καραόκε και με αυτό να κερδίσει η Ελλάδα στη Γιουροβίζον , παρά οι κυβερνητικές ελπίδες να δικαιωθούν. Ακόμη , όμως χειρότερο, για τις ευαισθησίες της κυβερνώσας Αριστεράς, είναι  ότι παραχώρησε, με την αποδοχή του «κόφτη» ένα  σημαντικό στοιχείο εθνικής κυριαρχίας.  Αποδέχθηκε ότι  οι  αυτόματες, άρα χωρίς νομοθέτηση,  περικοπές δεν θα ενεργοποιούνται από τον αρμόδιο Έλληνα υπουργό αλλά το σήμα για την εκάστοτε εφαρμογή τους θα δίνεται από τους δανειστές.

Αναπόφευκτα, η κυβέρνηση δεν δικαιούται να πανηγυρίζει, ούτε καν προπαγανδιστικά, την ήττα της. Η μοναδική της τελικά μη επινοημένη επιτυχία, η οποία και δεν αποσπά  και το μεγαλύτερο θαυμασμό της ταλαιπωρημένης κοινωνίας., είναι ότι οι βουλευτές της πλειοψηφίας  ψήφισαν «μονοκούκι» τα μέτρα και προετοιμάζονται χωρίς καμία απώλεια να  υπερψηφίσουν λαχανιασμένοι και τα επόμενα . Αποδεικνύοντας ότι ούτε κατά διάνοια μπορούν συμβολικά να συγκριθούν με κόφτες του ποδοσφαίρου σαν το Μπούσκετς  ή το Τσάμπι Αλόνσο για να κρατήσουν  ανυποχώρητα τις  «κόκκινες γραμμές» , τουλάχιστον, της συνείδησης τους. Το σμπαράλιασμα των αμυντικών γραμμών , άλλωστε, οδηγεί συνήθως σε πανωλεθρίες . Ειδικότερα όταν αντί για σκληροτράχηλα αμυντικά χαφ εμφανίζονται στον αγωνιστικό χώρο  μόνο «κλαδευτήρια» που κλωτσάνε στη κερκίδα  την μπάλα των ευθυνών τους.

4 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Το “ριξε στο κυνήγι του ευρωομόλογου – Ελευθεροτυπία, Έντυπη Έκδοση , Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

  Με στόχο τη συγκέντρωση 1.000.000 υπογράφων απ” όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου, αλλά και το συντονισμό όλων των σχετικών πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της Ε.Ε., συνεδρίασε χθες υπό τον Γ. Παπανδρέου η σχετική επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, επικεφαλής της οποίας έχει οριστεί η Βάσω Παπανδρέου.

  Ο πρωθυπουργός ανέλαβε αυτή πρωτοβουλία μετά την τελευταία συνοδο κορυφής, στην οποία εκφράστηκε για ακόμη μία φορά η άρνηση της Γερμανίας να συμφωνήσει στην έκδοση του ευρωομολόγου. Υπέρ έχουν ταχθεί, ως γνωστόν, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Ζ.-Κ. Γιουνκέρ με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Τζ. Τρεμόντι, οι οποίοι πρόσφατα είχαν δημοσιεύσει και σχετικό άρθρο στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

  Η πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου στηρίζεται στο άρθρο 8 της Συνθήκης της Λισαβόνας, που προβλέπει πως, αν 1.000.000 πολίτες της Ε.Ε. θέσουν ένα τέτοιο θέμα, τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να υποβάλει σχετική νομοθετική πρόταση στο Συμβούλιο. Ο κ. Παπανδρέου είπε χθες στη σύσκεψη ότι το δίλημμα δεν είναι ευρωομόλογο ή τίποτα, αλλά ποια μορφή θα πάρει το ευρωομόλογο.

  Οι 3 εκδοχές

  Εγινε ενημέρωση από τον ίδιο αλλά και τον Λ. Παπαδήμο για τις προτάσεις που διατυπώνονται στην Ευρώπη, σύμφωνα με τις οποίες: Υπάρχει η πρόταση ενός ευρωομολόγου που θα εξυπηρετεί τα μεγάλα στρατηγικά-αναπτυξιακά πρότζεκτ με συντονισμό της ΕΚΤ και με το οποίο θα συμφωνούσε και η Γερμανία, αλλά αυτό δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες των χωρών που έχουν πρόβλημα, όπως η Ελλάδα.

  Υπάρχει η λύση του ευρωομολόγου που θα καλύπτει το 60% του χρέους των χωρών με επιτόκιο 1,5% και το οποίο στηρίζεται στην πρόταση του Γιουνκέρ, αλλά αντιδρά η Γερμανία. Υπάρχει και μια τρίτη λύση, ενός ευρωομολόγου που θα συμβάλλει στην αύξηση των κεφαλαίων του μηχανισμού στήριξης με ευθύνη της ΕΚΤ.

  «Ερμαφρόδιτη»

  Ο πρωθυπουργός είπε ότι «αν μείνει η Ευρώπη στη σημερινή ερμαφρόδιτη κατάσταση, θα συνεχίσουν οι πιέσεις των αγορών και θα ταλανίζεται από αλληλοκατηγορίες και εθνικισμούς». Εκτίμησε ότι υπάρχουν δυνατότητες ευρύτερων συναινέσεων στην Ευρώπη, αρκεί να υπάρχει σχέδιο και να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότερες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

  Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το θέμα του ευρωομολόγου δεν πρέπει να εμφανιστεί σαν μια μονομερής προσπάθεια της κυβέρνησης στην Ελλάδα ή του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Ευρώπη, αλλά πρέπει να πάρει πανελλαδική και πανευρωπαϊκή διάσταση, σε συνεργασία με χώρες στην Ε.Ε. που συμφωνούν την έκδοση ευρωομολόγου.

  Η επιτροπή

  Στο πλαίσιο αυτό, η επιτροπή που συγκροτήθηκε υπό τη Βάσω Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες θα επιχειρήσει σε πρώτη φάση να ζητήσει και τη στήριξη των ελληνικών κομμάτων, αλλά και των συνδικάτων, στην προσπάθεια έκδοσης του ευρωομολόγου και τη συγκέντρωση του ενός εκατ. υπογραφών, που θα διαρκέσει όλο το 2011.

  Η κ. Παπανδρέου μετά τη σύσκεψη δήλωσε ότι το θέμα του ευρωομολόγου και η οικονομική διακυβέρνηση δεν αφορούν την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την ευρωζώνη και το μέλλον της και τόνισε ότι οι αποφάσεις σε τέτοια θέματα δεν πρέπει να λαμβάνονται υπό πίεση.

  Στην επιτροπή για το ευρωομόλογο, εκτός της Βάσως Παπανδρέου, συμμετέχουν ακόμη και οι: Πέτρος Ευθυμίου, Νάσος Αλευράς, Παντελής Οικονόμου, Ντίνος Βρεττός, Αννυ Ποδηματά, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, ενώ χθες στη σύσκεψη ήταν και οι υπουργοί Εξωτερικών Δημ. Δρούτσας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

  • Επιστολή Α. Σαμαρά στον Ζ. Μπαρόζο για το ευρωομόλογο – 05/01/2011

   Την ανάγκη να υιοθετηθεί, το ταχύτερο δυνατό, από την Ευρωπαϊκή Ένωση το ευρωομόλογο, ως μέσο στήριξης της δημοσιονομικής ισορροπίας στις χώρες της Ευρωζώνης, υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

   Η επιστολή του κ. Σαμαρά κοινοποιείται προς τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ και προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφρεντ Μαρτένς.

   Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

   «Κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ Ζοζέ-Μανουέλ,

   Εύχομαι να είχες ευχάριστες και ξεκούραστες διακοπές Πρωτοχρονιάς με την οικογένειά σου.

   Σου γράφω σε ώρες δύσκολες για τις Οικονομίες της Ευρωζώνης και σε ώρες μεγάλης δοκιμασίας για την Ελλάδα. Ο κύριος σκοπός της επιστολής μου είναι να σου μεταφέρω την πλήρη στήριξη του Κόμματός μας, της Νέας Δημοκρατίας, στην πρόταση για τα Ευρωομόλογα.

   Είχα την ευκαιρία να συζητήσω το θέμα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, Πρόεδρο του Eurogroup, κατά την τελευταία συνάντηση του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες, καθώς και με τον Πρόεδρο του ΕΛΚ Βίλφρεντ Μαρτένς, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα.

   Πιστεύω ότι η έκδοση ευρωομολόγων είναι η μόνη διέξοδος από την κρίση χρέους, όχι μόνο για κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά για την Ευρωζώνη συνολικά.

   Ασφαλώς, όλοι καταλαβαίνουμε ότι το μέτρο πρέπει να εφαρμοστεί με σύνεση και προσοχή. Αλλά η κεντρική ιδέα είναι ότι, χώρες πρόθυμες να θεραπεύσουν παλαιές αδυναμίες τους και να διορθώσουν προηγούμενα σφάλματά τους, πρέπει να έχουν την ευκαιρία και τη δυνατότητα να το κάνουν.

   Ο Μόνιμος Μηχανισμός Σωτηρίας που τώρα θεμελιώνουμε, θα προσφέρει μικρή βοήθεια σε οικονομίες που κλονίζονται από χρόνιες ανισορροπίες. Η συμμετοχή ιδιωτών στη διασπορά ρίσκου θα εκτοξεύσει τα spreads. Και αυτό αφορά όχι μόνο στις πιο υπερχρεωμένες χώρες. Όπως φαίνεται, από τη στιγμή που μια χώρα έχει πρόβλημα, τίποτε δεν θα μπορεί πια να τη σώσει από σκληρή τιμωρία Οι κερδοσκόποι της αγοράς θα τιμωρούν στο μέλλον κάθε σφάλμα του παρελθόντος. Και το κόστος δανεισμού θα ανεβαίνει για ολόκληρη την Ευρωζώνη.

   Έτσι, ως οικονομολόγος, είμαι πεπεισμένος πλέον ότι τα Ευρωομόλογα είναι ο καλύτερος τρόπος να αποφύγουμε τη διασπορά των συνεπειών από τη σημερινή κρίση σε άλλα κράτη μέλη.

   Για την ακρίβεια, πιστεύω ότι, έτσι κι αλλιώς – ακόμα κι αν δεν υπήρχε η κρίση χρέους – θα έπρεπε να οργανώσουμε μια υγιή αγορά Ευρωομολόγων. Ο λόγος είναι ότι αυτό θα έδινε «βάθος» στην Ευρωπαϊκή αγορά χρήματος, θα προσέλκυε ρευστότητα από άλλες περιοχές του κόσμου και θα βελτίωνε την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έναντι της Αμερικανικής (Fed).

   Για όλους αυτούς τους λόγους, νομίζω ότι η πρόταση για τα Ευρωομόλογα πρέπει να επανέλθει στην ημερήσια διάταξη, το γρηγορότερο.

   Η έκδοση ευρωομολόγων για συγκεκριμένα έργα, που είναι δική σου πρόταση, είναι επίσης μια εξαιρετική ιδέα, διότι θα φέρει το φρέσκο χρήμα που τόσο έχει ανάγκη η Ευρώπη. Κι όλοι γνωρίζουμε, ότι ένας αριθμός από τρέχοντα έργα που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη συνολική παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη, έχουν σκοντάψει σήμερα.

   Είμαι βέβαιος ότι πολλοί άλλοι πολιτικοί ηγέτες και διακεκριμένοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμμερίζονται τις απόψεις μας για τα ζητήματα αυτά. Και θα ήθελα να γνωρίζεις τη θέση μου σχετικώς.

   Με ευχές να είναι ο νέος χρόνος ευτυχισμένος για σένα και την οικογένειά σου.

   Δικός σου, Αντώνης Σαμαράς,

   Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας

   Κοινοποίηση: Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, Βίλφρεντ Μαρτένς»

   • Ευρωομόλογο – Επαφές στις Βρυξέλλες για την προώθηση των σχεδίων – ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/01/20

    Την προώθηση του ευρωομολόγου ξεκινά αυτή την εβδομάδα η «Ομάδα Πρωτοβουλίας» που συνεστήθη από τον πρωθυπουργό.

    Υπενθυμίζεται ότι η Ομάδα αποτελούμενη από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κυρία Βάσω Παπανδρέου, κ. κ. Ντ. Βρετό, Π. Ευθυμίου, Ν. Αλευρά, Π. Οικονόμου, Ηλ. Μόσιαλο, την ευρωβουευτή κυρία Αννυ Ποδηματά και τον πρόεδρο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) κ. Χ. Πολυζωγόπουλο.

    Η Ομάδα έχει ήδη επεξεργαστεί ένα κείμενο αναφοράς στην ελληνική, την αγγλική και τη γαλλική γλώσσα και ξεκινά κύκλο επαφών με φορείς και πρόσωπα που κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση, προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες με σκοπό την έκδοση του ευρωομολόγου.

    Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Παπανδρέου, που ηγείται της ομάδας, σε συνεννόηση με τον επικεφαλής της ομάδας ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ κ. Στ. Λαμπρινίδη και την αρμόδια ευρωβουλευτή Α. Ποδηματά, έχει προγραμματίσει επαφές την Τρίτη στις Βρυξέλλες, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Πολ Νίρουπ Ράσμουσεν, τον επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς και τον αντιπρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας του ευρωκοινοβουλίου κ. Σ. Χιουζ, ο οποίος είναι αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις.

    Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΟΚΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος βρίσκεται σε επαφή για την προώθηση του ευρωομολόγου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC) Τζον Μονκς.

    Η κ. Ποδηματά επίσης, με έκθεσή της στο ευρωκοινοβούλιο, για «τα καινοτόμα μέσα χρηματοδότησης» έθεσε το ευρωομόλογο στο επίκεντρο των συζητήσεων, ζητώντας από τον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Ζοζέ Μπαρόζο, να ανταποκριθεί στο αίτημα του Ευρωκοινοβουλίου προκειμένου να προχωρήσει σε μελέτη σκοπιμότητας και ακολούθως να υποβάλει προτάσεις για την έκδοση ευρωομολόγων.

    Η έκδοση ευρωομολόγου, που θα αποτελούσε τίτλο υψηλής αξιολόγησης, θα λειτουργούσε ως ασπίδα προστασίας έναντι των αγορών και ως ενοποιητικός παράγοντας του οικοδομήματος της ευρωζώνης.

    Υποστηρικτές του ευρωομολόγου είναι ο ο κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επικεφαλής του Eurogroup και ο Τ.Τρεμόντι, υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, που αρθρογράφησαν από κοινού στους Financial Times υπέρ της έκδοσής του.

    Πρόσφατα αρθρογράφησε στη γαλλική εφημερίδα Le Monde και ο ιστορικός ηγέτης της ΕΕ κ. Ζακ Ντελόρ, ο οποίος είχε την ιδέα του ευρωομολόγου το 2000, που δεν συμπεριελήφθη τελικά στην ΟΝΕ.

    • Bofinger: «Έξυπνο» ευρωομόλογο η λύση για την Ευρώπη – Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου 2014

     Η ΕΚΤ έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια και της απομένει η αγορά ομολόγων. Η λύση των ευρωομολόγων τύπου «euro bundles», χωρίς κοινή ευθύνη. Πώς θα μειώσει αναίμακτα τα επιτόκια, θα κουμαντάρει τις αγορές και θα ξεπεράσει τα εμπόδια των χωρών του Βορρά.
     Μετά από πολλούς μήνες με πολύ χαμηλό πληθωρισμό, το φάσμα του αποπληθωρισμού στοιχειώνει την ευρωζώνη. Και μοιάζει ιδιαίτερα τρομαχτικό, γιατί τα επιτόκια είναι ήδη κοντά στο μηδέν και δεν μπορούν να πάνε πολύ παρακάτω.
     Το αρνητικό επιτόκιο δεν είναι κάτι αδύνατο. Θα είχε, όμως, ως αποτέλεσμα να αφαιρείται ένα μικρό ποσό από τους ισολογισμούς των τραπεζικών καταθέσεων κάθε χρόνο, αντί να προστίθεται. Οι καταθέτες, όμως, θα μπορούν να αποφύγουν τα αρνητικά επιτόκια κλειδώνοντας ρευστό σε θυρίδα αντί να πληρώνουν για τις καταθέσεις τους. Κοστίζει κάτι, αλλά όχι πολύ. Είναι μάταιο να πέσουν τα επιτόκια τόσο χαμηλά που οι αποταμιευτές να τα θεωρούν ληστεία.

     To φάρμακο του κεϊνσιανισμού με τις δαπάνες οι οποίες δημιουργούν ελλείμματα, αλλά θα ανέβαζαν τη ζήτηση και τις τιμές, είναι ανεφάρμοστο στις χώρες με τα πολύ βαριά χρέη, όπου η απειλή του αποπληθωρισμού είναι και μεγαλύτερη.

     Η μόνη προφανής επιλογή που μένει είναι να αγοράσουν οι νομισματικές αρχές ενεργητικά χρησιμοποιώντας φρεσκοτυπωμένο χρήμα. Μια τέτοια ποσοτική χαλάρωση θα έχει στόχο να ανεβάσει τις τιμές αυξάνοντας την προσφορά χρήματος. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες μεγάλες κεντρικές τράπεζες, όμως, η ΕΚΤ έχει μέχρι σήμερα αποφύγει αυτόν τον δρόμο.

     Ίσως ένας λόγος είναι ότι δεν έχει γίνει προφανές ποια ενεργητικά θα αγόραζε η ΕΚΤ. Δεν τέθηκε τέτοιο θέμα όταν, για παράδειγμα, η Federal Reserve άρχισε να αγοράζει αμερικανικά κρατικά ομόλογα. Αλλά η ΕΚΤ προΐσταται των οικονομιών 18 κρατών. Δεν μπορεί απλώς να αρχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα. Πρέπει να αποφασίσει και ποια.

     Μια επιλογή θα ήταν οι αγορές ομολόγων όλων των μελών της ευρωζώνης, σε ποσά ανάλογα με το ΑΕΠ τους. Ακόμη και το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας δύσκολα θα έφερνε αντίρρηση ότι κάτι τέτοιο καταπατά το όριο ανάμεσα στη νομισματική και τηνδημοσιονομική πολιτική. Και πάλι όμως, υπάρχουν δυσκολίες.

     Για παράδειγμα, οι επιπτώσεις στις αγορές ομολόγων της Φινλανδίας (όπου το απόθεμα του κρατικού χρέους είναι μικρό συγκριτικά με το μέγεθος της οικονομίας) θα ήταν πιθανότατα πολύ μεγαλύτερες απ” όσο στην Ιταλία (όπου η κυβέρνηση έχει πολύ μεγαλύτερα χρέη).

     Τα πράγματα θα ήταν ευκολότερα αν τα κράτη μέλη εξέδιδαν ένα κοινό ομόλογο. Αλλά τα ομόλογα κοινής εγγύησης που συζητήθηκαν στο παρελθόν προκάλεσαν μεγάλη διχογνωμία, λόγω της πιθανότητας να καταλήξουν οι φορολογούμενοι ενός κράτους να αναλάβουν τις υποχρεώσεις άλλου κράτους που χρεοκόπησε. Οι προοπτικές να εφαρμοστούν τέτοιες προτάσεις ήταν λίγες, ακόμη και πριν τις απορρίψει εντελώς η γερμανική κυβέρνηση του «μεγάλου συνασπισμού».

     Όμως υπάρχει δυνατότητα να σχεδιαστεί ένα κοινό εργαλείο χρέους χωρίς κοινή ευθύνη. Τα κράτη μέλη θα εκδώσουν κοινά ομόλογα με τηνμορφή «ευρωπακέτων» (euro bundles). Ένα τέτοιο χρεόγραφο θα συμπεριλάμβανε τα ομόλογα των εθνικών κυβερνήσεων, αναλόγως του μεγέθους των οικονομιών τους, που σημαίνει ότι ένα «euro bundle» των €100 θα περιείχε €28 γερμανικό ομόλογο, €22 γαλλικό ομόλογο κ.ο.κ. Κάθε χώρα θα ήταν υπεύθυνη μόνο για το δικό της μερίδιο του πακέτου.

     Αν η ΕΚΤ αποφάσιζε να ξεκινήσει πρόγραμμα αγορών ομολόγων, τα euro bundles θα ήταν η καλύτερη επιλογή. Αλλά τα πλεονεκτήματα δεν σταματούν εκεί. Εν τέλει, η αγορά θα γινόταν μεγαλύτερη από την αγορά των μεμονωμένων εθνικών αγορών ομολόγων στην ευρωζώνη.

     Έτσι θα μειώνονταν τα επιτόκια, ειδικά για χώρες των οποίων οι αγορές είναι μικρές και χωρίς ρευστότητα. Η Γερμανία θα βοηθούσε να κερδίσουν την αποδοχή τα νέα χρεόγραφα, εκδίδοντας όλα τα νέα ομόλογά της με αυτήν τη μορφή. Δεδομένων των επιπέδων του σημερινού χρέους της Γερμανίας και του σχετικού μεγέθους των υπόλοιπων οικονομιών, τα euro bundles θα κάλυπταν τότε το 90% περίπου των χρηματοδοτικών αναγκών των κυβερνήσεων της ευρωζώνης. Έτσι, θα δυσκολεύονταν οι επενδυτές να μετακινήσουν τα χρήματά τους από τη μια αγορά ομολόγων στην άλλη. Αυτού του είδους οι ροές έχουν προκαλέσει μεγάλη αστάθεια τα τελευταία χρόνια.

     Οι χώρες με πρόσθετες δανειακές ανάγκες θα μπορούσαν να εκδώσουν πρόσθετα τα δικά τους ομόλογα.

     Επιπλέον, τα euro bundles θα δημιουργούσαν κίνητρα στα κράτη μέλη να μειώσουν το δημόσιο χρέος τους. Η Γερμανία θα συναινούσε σε μια τέτοια διευθέτηση, μόνο αν κάθε κυβέρνηση πλήρωνε διαφορετικό επιτόκιο, για να καθρεφτίζει τη δημοσιονομική της κατάσταση. Για παράδειγμα, οι κυβερνήσεις με μικρά χρέη θα λάμβαναν έκπτωση στο επιτόκιο αυτού του εργαλείου, που θα πληρωνόταν με πρόσθετη χρέωση στις πιο χρεωμένες χώρες.

     Αυτός ο μηχανισμός κινήτρων για δημοσιονομική πειθαρχία θα ήταν πολύ πιο αξιόπιστος από τις άτακτες «προμήθειες κινδύνου» που επιβάλλουν οι αγορές.

     Τα euro bundles δεν αποτελούν μεγάλο βήμα προς τη δημοσιονομική ενοποίηση, θα μπορούσαν όμως να προσφέρουν ένα σημαντικό βήμα προς μια πιο ενοποιημένη και πιο ανθεκτική ευρωπαϊκή νομισματική ένωση.

     * Ο αρθρογράφος είναι καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο Würzburg και μέλος του γερμανικού συμβουλίου οικονομικών εμπειρογνωμόνων.

     ΠΗΓΗ: FT.com

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.