ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιες παρασκηνιακές κινήσεις προηγήθηκαν

«Κομβικό» το Eurogroup για έξτρα μέτρα, χρέος - Ποιες προτάσεις κομίζει η Αθήνα στις Βρυξέλλες

«Κομβικό» είναι το σημερινό Eurogroup για την ελληνική αξιολόγηση, με Αθήνα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρώπη να καλούνται να λύσουν τις διαφορές τους: Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών πάει Βρυξέλλες με τις ανατροπές σε φορολογία και ασφαλιστικό στις «βαλίτσες» του και «ποντάρει» σε μια πρώτη σύγκλιση επί των «ανοιχτών» ζητημάτων.
eurogroup

Του Βαγγέλη Δουράκη

 

Αν και στην σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης δεν αναμένονται οριστικές αποφάσεις, η ελληνική πλευρά ελπίζει να γίνει το πρώτο βήμα ώστε και οι δανειστές να τα βρουν … μεταξύ τους: Παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν για να μείνει επί του παρόντος στην άκρη το.. «δύσκολο» θέμα του χρέους με παράλληλη εκταμίευση της δόσης, εντούτοις όπως όλα δείχνουν θα παραμείνει στο τραπέζι, κάτι που θα αναγκάσει όλες τις πλευρές να «ξοδέψουν» περισσότερο χρόνο!

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρεται να πρότεινε την εκταμίευση της δόσης στην Ελλάδα, εάν και εφόσον υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup στα μέτρα των 5,4 δισ. και περάσει από τη Βουλή ο μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης αποκλίσεων.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια συμβιβαστική πρόταση ώστε να μην υπάρξει ταμειακό πρόβλημα στην Ελλάδα (τον Ιούλιο πρέπει να αποπληρωθεί ομόλογο της ΕΚΤ) και να μετατεθεί το νέο μνημόνιο για το 2018. Μια πρόταση που όμως δύσκολα θα γίνει αποδεκτή. Με την πρόταση αυτή αποδεσμεύεται επί της ουσίας η χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος από τη συζήτηση για το χρέος κάτι όμως που εμμέσως πλην σαφώς είχε αποκλείσει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ λέγοντας ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης θα περιλαμβάνει και την απόφαση για το ελληνικό χρέος.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα το πρωί θα συνεδριάσει το EuroWorking Group και κατόπιν στο τραπέζι των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών θα πέσει το «περιεχόμενο» της αξιολόγησης και πρωτίστως το «βασικό» πακέτο των μέτρων για το οποίο υπάρχει κατ΄αρχήν συμφωνία:  Περιλαμβάνει μια γκάμα ζητημάτων από το Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, τα κόκκινα δάνεια, το ασφαλιστικό, το φορολογικό, ως και τους έμμεσους φόρους.

Συζήτηση θα γίνει φυσικά και για το μεγάλο «αγκάθι» των προληπτικών μέτρων, με την πρόταση για τον μηχανισμό αυτόματης ρύθμισης του ελλείμματος να έχει αποσταλεί στους θεσμούς και θα αποτελέσει αντικείμενο τόσο του EWG όσο και του Eurogroup.

Αναμφίβολα, λοιπόν θέμα «αγκάθι» -πέρα από το χρέος- είναι και το λεγόμενο εφεδρικό πακέτο ύψους 3,6 δισ. ευρώ που απαιτεί το ΔΝΤ, θεωρώντας ότι μόνο με αυτά τα μέτρα η Ελλάδα θα πετύχει το στόχο για ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, από το 2018 και μετέπειτα.

Η κυβέρνηση αρνείται να εξειδικεύσει τα μέτρα του πακέτου και στο θέμα αυτό έχει την πλήρη υποστήριξη της Κομισιόν.

Στην σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να αναζητηθεί μια συμφωνία σχετικά με το μηχανισμό που θα τεθεί σε λειτουργία, ώστε, αν χρειαστεί, η Ελλάδα να λάβει πρόσθετα μέτρα και η ενεργοποίησή του να γίνεται περίπου αυτόματα.

Για το χρέος το γεγονός ότι συζητείται στην συνεδρίαση είναι από μόνο του θετικό για την Ελλάδα, ωστόσο από τη συζήτηση θα διαφανεί καταρχήν αν μπορεί να υπάρξει απόφαση για το εν λόγω θέμα στο Εurogroup της 24ης Μαΐου αλλά και το πόσο «προχωρημένη» θα μπορούσε να είναι αυτή η απόφαση.

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΝΒ 12:17 09/05/2016

  ΝΕΟΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ

  Νέα Επιστολή Λαγκάρντ:

  «Για εμάς, για να υποστηρίξουμε την Ελλάδα με έναν νέο διακανονισμό του ΔΝΤ, είναι βασική η χρηματοδότηση και η ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας θα βασίζεται σε δημοσιονομικούς στόχους που είναι ρεαλιστικοί, γιατί στηρίζονται από αξιόπιστα μέτρα για να επιτευχθούν», γράφει στην επιστολή της η Λαγκάρντ, δείχνοντας τη λύπη της για την έλλειψη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο αποτυχημένο πρόγραμμα προσαρμογής της Αθήνας έως τώρα», σχολιάζει ο Guardian.
  ΣΧΟΛΙΟ: Με απλά λόγια το ΔΝΤ εκφράζει αυτό που ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ δυστυχώς όλοι μας. Ότι δηλαδή Τσίπρας και ΚαΜένος εντελώς, είναι δύο ΑΧΡΗΣΤΟΙ και ΨΕΥΤΕΣ πολιτικοί, στους οποίους ΚΑΝΕΙΣ !!! δεν έχει εμπιστοσύνη. Αυτό αποτελεί ίσως και το μεγαλύτερο πρόβλημα του παρόντος και του μέλλοντος. Κανείς πια δεν μας εμπιστεύεται, κανείς πια δεν μας πιστεύει, κανείς πια δεν μας θέλει ούτε από μακριά.
  Και το χειρότερο από όλα είναι ο ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ της ωριμότητας και της ποιότητας των Ελλήνων ψηφοφόρων, ειδικότερα μετά την τελευταία διετία πολιτικής επιμειξίας πρακτόρων του Τσίπρα και των…ακροδεξιών του παρασημοφορημένου της Γαλλικής ..αυλής.
  Είναι ντροπή και σκάνδαλο τα όσα καταγράφει και περιγράφει η ΕΕ για τον Τσίπρα και τους… ψηφοφόρους που τον εψήφισαν στο βιβλίο του ο Σόϊμπλε και ο Σαπέν ,δηλαδή οι υπουργοί οικονομικών ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑΣ !!!.

 2. ΝΒ 10:49 09/05/2016

  ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΟΝ ΣΟΪΠΛΕ: ‘’ΤΟΥΣ ΚΑΝΩ ΟΤΙ ΘΕΛΩ’’ ….
  ========================================

  Ο πλήρης και παγκόσμιος εξευτελισμός του Έλληνα ψηφοφόρου, όπως καταγράφεται , από την συζήτηση Σόϊπλε -Τσίπρα ΠΡΙΝ από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και περιγραφεται στο κοινό βιβλίο Σόϊπλε- Σαπέν και με το οποίο γελά όλος ο κόσμος για την ‘’ποιότητα’’ της πολιτικής Τσίπρα και των Ελλήνων ψηφοφόρων, που τον ψήφισαν..
  Ο κ. Σόιμπλε σημειώνει μέσα στο βιβλίο του:
  *«Εγώ πάντως θα δυσκολευόμουν να κάνω έναν εκλογικό αγώνα με ένα κεντρικό μήνυμα και να πραγματοποιήσω κατόπιν το ακριβώς αντίθετο από αυτό».
  *Και συνεχίζει λίγο πιο κάτω κατά την εκφορά του λόγου του ο κ. Σόιμπλε
  αναφερόμενος στον κ. Τσίπρα «μου είπε ότι θα κάνει έναν προεκλογικό αγώνα στον οποίον θα υποσχεθεί ότι η Ελλάδα δεν θα φύγει από το ευρώ, αλλά και ότι δε θα αποδεχθεί καμία μνημονική υποχρέωση.

  *Αν είναι έτσι του απάντησα, σου εύχομαι προσωπικά να μην κερδίσεις τις εκλογές.
  *Για αυτό και δεν εξεπλάγην όταν ο Τσίπρας τις κέρδισε, ούτε με ότι συνέβη μετά.
  *Ήμουν κάπως περίεργος πως θα έλυνε κατόπιν το πρόβλημα.
  Το έλυσε με το να κάνει το ακριβώς αντίθετο από εκείνο που υποσχέθηκε στις εκλογές».

  Φαντασθείτε, όλα αυτά τα ΑΚΡΩΣ υποτιμητικά σχόλια για τον κ. Τσίπρα και τους ψηφοφόρους που τον προτίμησαν, να κάνουν το γύρο του κόσμου, συμπληρώνοντας τα μύρια όσα έχουν αναφερθεί ,περιγράφοντας, τον σαν κλόουν ΗΛΙΘΙΟ Τσίπρα.
  ΣΧΟΛΙΟ: Είμαστε άραγε, τόσο ΗΛΙΘΙΟΣ λαός ώστε να μας ‘’δουλεύει’’ και ο διεθνώς …καταξιωμένος Αλέξης Τσίπρας.
  Μας ‘’έχει του χεριού του’’, ισχυρίζεται παντού.
  Μεγαλύτερη ΝΤΡΟΠΗ, υπάρχει?

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.