ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έχουν υποβληθεί 1,8 εκατ. δηλώσεις

Με πρόστιμα απειλεί το υπ. Οικονομικών για τις φορολογικές δηλώσεις

Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 1,8 εκατ. δηλώσεις και υπολείπονται ακόμα 4,2 εκατ.
dntefories

Σε αναβρασμό βρίσκονται όλοι εμπλεκόμενοι με τον κλάδο των αλκοολούχων ποτών. Μετά την αύξηση της φορολογίας στο κρασί έρχονται από αύριο νέες αυξήσεις στη μπύρα και τον ΦΠΑ ο οποίος διαμορφώνεται στο 24%. Οι περισσότεροι εξ αυτών εάν όχι όλοι θεωρούν ότι η κατανάλωση θα μειωθεί σημαντικά κάνοντας ζημιά τόσο στους ίδιους όσο και στο κράτος.

Ήδη, τηρούν στάση αναμονής περιορίζοντας τις παραγγελίες τους, μέχρι να διαπιστώσουν εάν τουλάχιστον ο τουρισμός θα κινηθεί ανοδικά και αυξήσουν με αυτόν τον τρόπο τον τζίρο τους. Ουσιαστικά ο μόνος τρόπος να επιβιώσουν όπως υποστηρίζουν είναι να έρθουν τουρίστες για να καταναλώσουν έτσι ώστε να περιορίσουν τις ζημιές τους.

Περισσότερες πό 140.000 φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβάλλονται τις υπόλοιπες 30 ημέρες (λήγει στις 30 Ιουνίου η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων) για να ολοκληρωθεί χωρίς παράταση η διαδικασία. Ωστόσο στελέχη της αγοράς και του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι πρακτικά αυτό είναι αδύνατο και όλα δείχνουν ότι η διαδικασία θα παραταθεί μέχρι τις 28 Ιουλίου. Βέβαια, η πρώτη δόση του φόρου, για όσους προκύπτει φόρος θα καταβληθεί στις 29 Ιουλίου , δηλαδή μία μέρα μετά τη λήξη της παράτασης.

Η χαμηλή ροή που παρατηρείται ανάγκασε το υπουργείο Οικονομικών να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία παρακαλούνται οι φορολογούμενοι να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους διαφορετικά όπως αναφέρεται θα επιβληθούν πρόστιμα. Συγκεκριμένα το Υπουργείο Οικονομικών, υπενθυμίζει στους φορολογούμενους, ότι ανεξάρτητα από την ημερομηνία υποβολής, η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου στην περίπτωση που το εκκαθαριστικό είναι χρεωστικό είναι η 29η Ιουλίου 2016.

Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο καλεί τους πολίτες, τους λογιστές – φοροτέχνες, το ΟΕΕ και όλους τους σχετικούς φορείς να συμβάλλουν, ώστε να ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία έγκαιρα και χωρίς την λογική της «τελευταίας στιγμής», που μπορεί να οδηγήσει σε ταλαιπωρίες και υπερφόρτωση του συστήματος.

Σημειώνεται ότι η εκπρόθεσμη δήλωση φόρου εισοδήματος επιφέρει:

1. Πρόστιμο 100 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί βιβλία.

2. Πρόστιμο 250 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα.

3. Πρόστιμο 500 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.

4. Για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου, προσαύξηση 0,73% στο ποσό του φόρου που οφείλει.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων, μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 1,789 εκατ. δηλώσεις και απομένουν περίπου 4,2 εκατ. δηλώσεις για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Δηλαδή τις επόμενες 30 ημέρες θα πρέπει να υποβάλλονται περίπου 140.000 δηλώσεις ημερησίως.
Από τις 1, 789 εκατ. δηλώσεις που έχουν υποβληθεί:
- Οι 561.645 είναι χρεωστικές και ο μέσος φόρος που θα κληθεί να πληρώσει ο κάθε ένας εκ των ανωτέρω φορολογούμενων ανέρχεται στο ποσό των 977 ευρώ
- Οι 329.895 είναι πιστωτικές. Κατά μέσο όρο οι φορολογούμενοι που έχουν πιστωτικό σημείωμα θα πάρουν 261 ευρώ
- Οι 918.383 είναι μηδενικές.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.