ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλο το σχέδιο της κυβέρνησης για τις αποδείξεις

Με τη χρήση του πλαστικού χρήματος το χτίσιμο του αφορολόγητου

Το χτίσιμο του αφορολόγητο ορίου με πλαστικό χρήμα από την 1η Ιουλίου αποφάσισε η κυβέρνηση και τις προσεχείς μέρες καταθέτει νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή.
plastikoxrima

Οι φορολογούμενοι από τον επόμενο μήνα θα πρέπει να χρησιμοποιούν τις χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες διαφορετικά θα χάσουν το αφορολόγητο όριο.

Παράλληλα με τις νέες διατάξεις που προωθούνται όλες οι συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων που υπερβαίνουν τα 50 ευρώ θα γίνονται υποχρεωτικά με ηλεκτρονικό τρόπο (από 500 ευρώ που ισχύει σήμερα) ενώ οι καταναλωτές θα πληρώνουν υποχρεωτικά με πλαστικό χρήμα ή μέσω τραπεζικής συναλλαγής δαπάνες άνω των 500 ευρώ (από 1.500 ευρώ σήμερα).

Το σχέδιο για τις αποδείξεις

Σύμφωνα, με τις νέες διατάξεις που θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιουλίου:
1. Τα νέα αφορολόγητα όρια που δικαιούνται μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες και οι εκπτώσεις φόρου συνδέονται με δαπάνες που πραγματοποιούνται μέσω πλαστικού χρήματος (πιστωτικές, χρεωστικές κάρτες) ή τραπεζικής συναλλαγή. Ωστόσο για τα φετινά εισοδήματα θα «μετράνε» και οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν με μετρητά.
2. Από την 1η Ιανουαρίου 2017, όλες οι δαπάνες που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι για να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο όριο ή να έχουν έκπτωση φόρου (π.χ. ιατρικά έξοδα) θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί με κάρτες ή τραπεζική συναλλαγή.
3. Το συνολικό ύψος των αποδείξεων για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου θα είναι συνάρτηση του ετήσιου εισοδήματος. Ειδικότερα θεσπίζεται κλίμακα με διαφορετικά ποσοστά δαπανών ανά εισοδηματική κατηγορία, που θα πρέπει να γίνονται με πλαστικό χρήμα. Φέτος το όριο του εισοδήματος που θα πρέπει να καλύπτεται με αποδείξεις ξεκινάει από 10% για εισόδημα που φθάνει μέχρι τα νέα αφορολόγητα όρια εισοδήματος που καθορίστηκαν ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών του φορολογούμενου και θα κλιμακώνεται ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. Δηλαδή για τις τέσσερις κατηγορίες αφορολόγητου ορίου που ισχύουν σήμερα – 8.636 ευρώ για φορολογούμενο χωρίς παιδιά, 8.863 ευρώ για φορολογούμενο με ένα παιδί, 9.090 ευρώ για φορολογούμενο με δύο παιδιά και 9.545 ευρώ για τρία παιδιά και πάνω- θα ζητούνται αποδείξεις που θα ανέρχονται στο 10% του εισοδήματος τους. Για ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίζονται αποδείξεις ίσες με το 15% του εισοδήματος.
4. Θεσπίζονται πρόσθετα κίνητρα με τη μορφή κληρώσεων δώρων, μετρητών ακόμη και ακινήτων του δημοσίου. Οι αποδείξεις θα καταχωρούνται σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή στο Taxisnet και ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα γίνονται κληρώσεις στις οποίες ο φορολογούμενος θα μπορεί να κερδίσει ακόμη και ακίνητα από το χαρτοφυλάκιο ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.
5. Οι συναλλαγές των πολιτών με καταστήματα λιανικής για αγορές άνω των 500 ευρών θα γίνονται υποχρεωτικά με πλαστικό χρήμα.
6. Από την 1η Ιουλίου όλες οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων που υπερβαίνουν τα 50 ευρώ θα γίνονται μέσω τραπεζικού συστήματος (κάρτες, e-banking, τραπεζική συναλλαγή. Επίσης όλοι οι επιτηδευματίες που θα κάνουν έναρξη εργασιών θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν τα μηχανάκια POS.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.