ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Με την συμφωνία ξεκινούν τα δύσκολα

Αν και η... Ανάσταση της ελληνικής Οικονομίας, δεν ήρθε ακριβώς την ημέρα που υπολόγιζε ο Πρωθυπουργός, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έρθει λίγο αργότερα: Βεβαίως μιλώντας ο Αλέξης Τσίπρας για Ανάσταση εννοούσε πως μέχρι και το περασμένο Σάββατο θα είχε κλείσει η συμφωνία και αμέσως μετά θα μας χτύπαγε την πόρτα η πολυαναμενόμενη ανάκαμψη!

Μόνον που αυτή δεν είναι μια αυτόματη διαδικασία: Ας υποθέσουμε πως κλείνει η συμφωνία μέχρι και το Eurogroup της 29ης Μαίου.. Η Αθήνα θα πάρει τις δόσεις που απαιτούνται για να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της ... και; Όλα καλά; Όχι βέβαια..

Τότε είναι που θα πρέπει να ξεκινήσει η πραγματική δουλειά και κάποιοι να αφήσουν πίσω τους ιδεολογικές και άλλες αγκυλώσεις, εάν βεβαίως θέλουν να έρθει η πραγματική ανάκαμψη.

Σε κάθε περίπτωση δεν μιλάμε για μια "αυτοματοποιημένη" διαδικασία που θα μας προκύψει επειδή θα μπει η δόση στα Ταμεία ή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει να αποδέχεται ομόλογα και άρα θα εισρεύσει "φρέσκο χρήμα" στην αγορά. Ούτε επειδή περιμένουμε ένα "δυνατό" καλοκαίρι σε επίπεδο τουρισμού, αν και η αμφιβολία που προκύπτει από την παρατεταμένη διαπραγμάτευση, τις εικόνες με τους πρόσφυγες και τα φλερτ με "θερμά" επεισόδια στο Αιγαίο .. δεν εγγυώνται την επιτυχία.

Άλλωστε, υποτίθεται ότι στόχος είναι μία βιώσιμη ανάπτυξη και όχι κάτι παροδικό:Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η συμφωνία περιέχει ένα σκληρό πακέτο μέτρων που κατά βάση είναι αντιαναπτυξιακό...

Για να "απορροφηθεί" αυτό το πακέτο και κυρίως να εξυπηρετηθούν από φορολογούμενους και ασφαλισμένους οι υποχρεώσεις που προκύπτουν θα πρέπει να μπει "φρέσκο χρήμα" στα σοβαρά και να ανοίξουν δουλειές σταθερές που σταδιακά θα ενισχύονται.. Για να γίνει κάτι τέτοιο όμως πρέπει να υπάρχει και εκείνος που θα το σχεδιάσει και θα το διαχειριστεί:

Και δυστυχώς μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση μάλλον έχει δώσει την εντύπωση πως η "επιχειρηματικότητα ειναι εχθρός της", παρά ότι μπορεί να ενθαρύνει την προσπάθεια "άνθισης" της οικονομίας.. Αυτό που ως τώρα έχει δείξει η Κυβέρνηση είναι σα να πιστεύει πως η ανάπτυξη θα έρθει μέσα από τις προσλήψεις στο δημόσιο, τα επιδοτούμενα σεμινάρια και την "ανάπτυξη" των κρατικών δομών με την σύσταση ολοένα και περισσότερων επιτροπών που μάλλον "φρενάρουν" παρά υποστηρίζουν την επιχειρηματικότητα...

Το πόσο λάθος είναι αυτή η προσέγγιση ίσως θα την έκανε να το καταλάβει μία γενικευμένη για ένα χρόνο παύση εργασιών κάθε ιδιωτικής δραστηριότητας (από ατομική επιχείρηση έως και Ανώνυμων Εταιρειών) με αντίστοιχη στάση πληρωμών προς το Δημόσιο... Τότε ίσως αντιλαμβανόταν το κράτος πόσο συμαντικό είναι να ενθαρρύνεις την επιχειρηματικότητα και την παραγωγή πλούτου σε μία κοινωνία.. Γιατί απλά έτσι γεμίζουν και τα Κρατικά Ταμεία και άρα υπάρχουν χρήματα για μισθούς και συντάξεις, όπως και για Δημόσιες Επενδύσεις..

Ακόμη και εάν είχες επιβάλλει αυστηρούς ελέγχους για να αποτρέψεις την αισχροκέρδεια και την απάτη..  Βεβαίως θα μπορούσε μία Κυβέρνηση να "κρατικοποιήσει" κάθε επιχείρηση -κατά τα πρότυπα του υπαρκτού Σοσιαλισμού- όμως το πιο πιθανό θα ήταν το συστημα να κατέρρεε καταχρεοκοπημένο, ακόμη και εάν το κάθε γρανάζι του είχει πειστεί ότι όλα γίνονται για το "κοινό καλό"..

Αν λοιπόν η Κυβέρνηση θέλει αυτή η "βαριά" για τον πολίτη συμφωνία να ευδοκιμήσει και να φέρει μία στέρεη ανάπτυξη θα πρέπει να βρει τις ισορροπίες ανάμεσα στην ιδεολογία που εκτιμά πως πρεσβεύει και το περιβάλλον στο οποίο είναι αναγκασμένη να λειτουργήσει.. Και αυτή η δουλειά δεν είναι εύκολη όπως είναι δομημένο το Κυβερνητικό σχήμα.. Απαιτεί σχεδιασμό και γενναίες αποφάσεις "κόντρα" ίσως σε κάποια "πιστεύω".. Σε κάθε περίπτωση το πρώτο βήμα είναι να κλείσει το κεφάλαιο "αβεβαιότητα" είτε με τον έναν (συμφωνία) τρόπο, είτε με τον άλλο (αλλαγή σκυτάλης)..

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. N Bράχος 23:47 02/05/2016

    Η ΜΑΡΤΥΡΙΑΡΑ ΓΑΤΑ »ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ»

    4 συναντήσεις του Αλέξη με τη διαπλοκή…λένε !

    (…..) «Συγχαρητήρια για τη νίκη σου. Θα κερδίσεις σίγουρα και τις εθνικές εκλογές» είπε ο εκδότης.
    «Ευχαριστώ πολύ. Θα ήταν σημαντικό να έχω την υποστήριξη του πιο ιστορικού συγκροτήματος Τύπου» απάντησε ο πολιτικός.
    Η συζήτηση πέρασε στα θέματα της επικαιρότητας, η οποία είχε αρχίσει να επιβραδύνεται για να προσαρμοστεί στους θερινούς ρυθμούς της… γνώριμης ακινησίας.
    Ο πολιτικός ηγέτης ανέλυσε στον εκδότη την άποψή του ότι η κυβέρνηση δεν θα κατόρθωνε να ανακάμψει και ότι πλέον οι ξένοι σύμμαχοι της χώρας, ανάμεσα στους οποίους και οι ΗΠΑ, διάκεινται φιλικά προς το κόμμα του.
    Η μυστική συνάντηση, η μοναδική στην οποία ήταν απολύτως μόνοι τους, διήρκεσε ακριβώς μία ώρα. Οι δύο άνδρες εγκατέλειψαν το διαμέρισμα σε διαφορετική ώρα, με πρώτο τον εκδότη.
    ΣΧΟΛΙΟ: Ήξερε ο πολιτικός και τις θέσεις και απόψεις των ξένων
    και ειδικά των ΗΠΑ ?
    Αμερικανάκι του »κερατά» ο πολιτικός , όπως όλα δείχνουν…

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.