ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι αλλάζει στην διαχείριση του χρέους

Μέχρι πότε θα είναι σε ισχύ ο «κόφτης» - Χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα θέλει η Αθήνα

Σε χαμηλότερα επίπεδα παραγωγής πρωτογενών πλεονασμάτων στοχεύει η Κυβέρνηση που δια στόματος Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Χουλιαράκη «ξεκαθάρισε» ότι ο δημοσιονομικός «κόφτης» θα «λειτουργεί» μέχρι το 2019.

του Βαγγέλη Δουράκη

Το δίδυμο των κ.κ. Τσακαλώτου, Χουλιαράκη φρόντισε να επισημάνει πως για πρώτη φορά αναγνωρίστηκε επισήμως πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι προβλέφθηκε «κόφτης» στο χρέος, ώστε να μην υπερβούν οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας το 15% του ΑΕΠ ως το 2038 και το 20% του ΑΕΠ στη συνέχεια.

Σύμφωνα με τους δύο υπουργούς, αυτό το πλαίσιο ορίζει για πρώτη φορά τι σημαίνει  αναγκαιότητα. Μέχρι τώρα, τόνισε, είχαμε τη δέσμευση ότι κάτι θα γίνει «αν χρειαστεί».

Η τεράστια διαφορά  -όπως τόνισε ο κ. Τσακαλώτος- είναι ότι έχουμε έναν ορισμό τι σημαίνει «αν χρειαστεί», για να κρατήσουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες στην Ελλάδα στο 15% και μετά στο 20%, σε επίπεδα μικρότερα από ότι σε πολλές χώρες.

Όταν θα λέμε ότι θα ληφθεί αυτό το μέτρο, δεν θα είναι στη διακριτική ευχέρεια του κάθε υπουργού οικονομικών γιατί ο ορισμός του τι χρειάζεται είναι μέσα στο κείμενο, υπογράμμισε.

Κατά τον έλληνα υπουργό, στο Eurogroup είχαμε σημαντικά αποτελέσματα για το χρέος, βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Βραχυπρόθεσμα, το ESM θα δουλεύει συστηματικά για να αλλάξει το προφίλ αυτού του χρέους. Θα κάνει επεμβάσεις για να μην υπάρχουν απότομες αλλαγές στο τι πληρώνουμε.

Μεσοπρόθεσμα, μέσα στο 2018 υπάρχει δέσμη μέτρων, όπως τα κέρδη από ANFA και SMP (ομόλογα πρωτογενούς και δευτερογενούς αγοράς που διακρατούνται από τις Κεντρικές Τράπεζες) που για μήνες η αντιπολίτευση μας έλεγε ότι χαθήκαν αυτά τα λεφτά, για να κρατήσουμε τις πληρωμές σε χαμηλά επίπεδα.

Παράλληλα, θα υπάρξουν και εξαγορές σε κομμάτια του παλιού χρέους- είτε του ΔΝΤ είτε άλλα, ενώ θα υπάρξουν μεγαλύτερες περίοδοι χάριτος. Βασικό κριτήριο θα είναι το αν η ελληνική οικονομία μπορεί να να χρηματοδοτήσει το χρέος, τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Λέει το ΔΝΤ –είπε ο υπουργός- ότι θα μπει όταν κάνει μια εκτίμηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, που σημαίνει ότι θα δει αν χρειάζονται περισσότερα εργαλεία μακροπρόθεσμα.

Τώρα θα υπάρχει αυτόματος μηχανισμός που θα αποφασιστεί το 2018, «κόφτης» δηλαδή που θα κάνει και μακροπρόθεσμα περιορισμό του χρέους, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, επιμένοντας ότι αυτό δεν θα βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια του κάθε υπουργού, αλλά στη βάση του πώς μπορεί η Ελλάδα να χρηματοδοτήσει το χρέος.

Έχουμε συγκεκριμένη δέσμευση για το χρέος, εξήγησε. Δεν έχουμε ορίσει την ισχύ του κάθε εργαλείου αλλά καθορίζουμε ότι πρέπει να φτάσουμε σε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Πρέπει να ερμηνεύσουμε αν είναι αρκετό.

Τόνισε δε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι αν υπήρχε το 2012 η δέσμευση του κόφτη στο 15% του ΑΕΠ στις πληρωμές χρέους τα προηγούμενα χρόνια θα είχαμε 18 ως 27 δισ. ευρώ χαμηλότερες πληρωμές τα αμέσως προηγούμενα χρόνια.

Ενας τρόπος να μειωθούν τα επιτόκια είναι να δανειστεί ο ESM για ένα κομμάτι του χρέους και να το δανείσει στην Ελλάδα για πιο μακροπρόθεσμη περίοδο, εκτίμησε ο  Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μπορεί να κοστίζει οριακά περισσότερο αλλά ουσιαστικά «κλειδώνει» το επιτόκιο τώρα που τα επιτόκια είναι ιστορικά χαμηλά, σημείωσε.

Αυτό δεν είναι απομείωση του χρέους αλλά μειώνει τον κίνδυνο από μελλοντική αύξηση επιτοκίων. Στις αναλύσεις βιωσιμότητας χρέους παίζει σημαντικό ρόλο πιθανή απότομη αλλαγή στα επιτόκια, είπε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση  ο Ευκλείδης Τσακαλώτος διευκρίνισε ότι τα μέτρα θα εξαρτηθούν από τη νέα DSA. Σε ότι αφορά δε τα πλεονάσματα μετά το 2018 και αν μπορούν να μειωθούν κάτω του 3,5% του ΑΕΠ είπε χαρακτηριστικά «δεν διεκδικούμε και να αυξηθούν...».

Ελάχιστες χώρες διατήρησαν το 3,5% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Η διατήρηση μεγάλων πλεονασμάτων για πολλά χρόνια ενέχει σημαντικούς κινδύνους και γι' αυτό στόχος μας είναι μεσοπρόθεσμα να κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Ο δημοσιονομικός κόφτης παύει να ισχύει μετά το τέλος του προγράμματος δηλαδή το 2019, τόνισε ο κ. Χουλιαράκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Επίσης, παραδέχθηκε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα από το τέλος του χρόνου δεν είναι εξασφαλισμένη.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.