ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι μπαίνει στο «μικροσκόπιο» του EuroWorking Group 

Μεγάλο «στοίχημα» η δόση και το χρέος - Έφτασε η ώρα της κρίσης για την Αθήνα

Αγωνία στην Αθήνα για το τελικό ύψος της δόσης, αλλά και για τις λύσεις που θα δοθούν όσον αφορά στο ελληνικό χρέος: Η συνεδρίαση του EuroWorking Group προλειαίνει το έδαφος για οριστικές αποφάσεις στην συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Τρίτη.
tsakalotos

του Βαγγέλη Δουράκη

Από το… «κόσκινο» των τεχνοκρατών της ευρωζώνης περνά το «πακέτο» μέτρων που υιοθέτησε η Κυβέρνηση, μέτρα που συνιστούν «διαβατήριο» για το «κλείσιμο» της πρώτης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας και «απελευθερώνουν» την πολυαναμενόμενη δόση.

Εν πολλοίς στην σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group θα κριθεί και το τελικό ύψος της δόσης που θα εκταμιευτεί προς την Αθήνα: Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο, δεν αποκλείεται το ποσό της επόμενης δόσης να  είναι μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο, σχεδόν διπλάσιο.

Σύμφωνα με αξιωματούχο που μετέχει στις διαπραγματεύσεις, αντί των προγραμματισμένων  5,7 δισ. ευρώ, οι υπουργοί Οικονομικών της  ευρωζώνης συζητούν να εκταμιεύσουν άμεσα ένα ποσό της τάξεως των 9 - 11 δισ. ευρώ, ώστε η Αθήνα να χρηματοδοτηθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Με αυτό τον τρόπο, το ελληνικό κράτος θα μπορέσει να εξοφλήσει υφιστάμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές σε επιχειρήσεις, ενώ κατά την άποψη διπλωματών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η έγκριση μιας μεγαλύτερης δόσης θα είχε ακόμα ένα πλεονέκτημα: δεν θα χρειαζόταν μετά το καλοκαίρι να ξαναρχίσουν να ασχολούνται με την έγκριση της επόμενης δόσης, διότι με την αύξησή της θα μπορούσε να συμφωνηθεί και η μετάθεση της επόμενης αξιολόγησης.

Και εάν το ύψος της δόσης είναι το ένα «μέτωπο» που «καίει» την Αθήνα το άλλο είναι το χρέος:  Σε αυτό το πεδίο σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, θα τεθούν επί τάπητος στο EuroWorking Group τρεις παρεμβάσεις αμέσου δράσεως για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και δεν αποκλείεται η ομάδα των τεχνοκρατών των κρατών - μελών να καταλήξει στην οριστική της εισήγηση προς τους υπουργούς Οικονομικών στο Eurogroup της Τρίτης.

Τα μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους που φέρεται να προωθούνται σε αυτήν τη φάση σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο, περιλαμβάνουν:

- Επιμήκυνση των λήξεων με στόχο τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης και την εξομάλυνση των πληρωμών ειδικά σε χρονικές περιόδους που οι σχετικές δαπάνες αυξάνονται δραστικά. Με βάση τη λύση αυτή θα αντικατασταθούν από τον ESM ομόλογα που λήγουν με άλλα μεγαλύτερης διάρκειας και με «κλείδωμα» των επιτοκίων στα σημερινά χαμηλά επίπεδα για πολλά χρόνια. Μία τέτοια εξέλιξη αφενός θα «αμβλύνει» την καμπύλη πληρωμών του ελληνικού Δημοσίου και αφετέρου θα αποτρέψει αύξηση του κόστους αποπληρωμής, εξαιτίας ενδεχόμενης ανόδου των επιτοκίων στις διεθνείς αγορές.

- Χρήση των αδιάθετων ποσών από τον ESM, που αφορούν το χρηματοδοτικό πακέτο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου από το ΔΝΤ. Αυτό σημαίνει ότι τα δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα θα εξαγοράζονται από τον ESM και η χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου θα μειώνεται, πράγμα που θα αποφέρει σημαντικά οφέλη για την Ελλάδα αφού τα δάνεια του ESM είναι πιο φθηνά και με μεγαλύτερες ωριμάνσεις από αυτές του ΔΝΤ.

- Εφαρμογή χρηματοοικονομικών εργαλείων όπως interest rate swap με στόχο τη σταθεροποίηση του επιπέδου επιτοκίου στα σημερινά επίπεδα και την αποφυγή στο μέλλον διακυμάνσεων με πρόσθετο κόστος για το ελληνικό Δημόσιο.

Προκειμένου να υιοθετηθούν σε… δεύτερο χρόνο – σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- έχουν πέσει στο τραπέζι και εξετάζονται και άλλα σενάρια τα οποία προβλέπουν επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των διμερών αλλά και των δανείων του ESM, καθώς και της περιόδου χάριτος για την πληρωμή τόκων, μετατροπή του κυμαινόμενου επιτοκίου σε σταθερό και καθιέρωση ανώτατου ορίου στις ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους.

Επίσης, εξετάζονται η αγορά των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου από αδιάθετα κεφάλαια από το πρόγραμμα του ESM, η θέσπιση πλαφόν στις αποπληρωμές προς το ESFF στο 1% του ΑΕΠ μέχρι το 2050 και ανώτατου ορίου επιτοκίου στο 2% και η επιστροφή των κερδών του Ευρωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων στην Ελλάδα, δηλαδή περίπου 8 δισ. ευρώ έως το 2026.

Η διευθέτηση του χρέους, όπως άλλωστε αναφέρεται και στην απόφαση του Eurogroup της 9ης Μαΐου, θα πρέπει να κινείται σε τρία επίπεδα: το βραχυπρόθεσμο, το μεσοπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.