ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι συζητήθηκε στο EuroWorking Group

«Μοιρασμένες» πιθανότητες για συμφωνία τη Δευτέρα – Στόχος οριστική λύση μέχρι τα τέλη Μάη

Στο 50-50 ανέβαζαν τις πιθανότητες για μια συμφωνία την Δευτέρα στο Eurogroup, κοινοτικοί αξιωματούχοι αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group: Για να εκταμιευτεί όμως η δόση θα χρειαστούν περισσότερα και κυρίως να «κοπεί» ο «γόρδιος δεσμός» του χρέους.

του Βαγγέλη Δουράκη

Στην τηλεδιάσκεψη των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο έλληνας αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Χουλιαράκης ανέπτυξε την πρόταση για τον αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης δημοσιονομικών αποκλίσεων και τόνισε ότι τα τελευταία στοιχεία της Eurostat δείχνουν πως η πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών είναι πολύ καλύτερη από τις δυσοίωνες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Κοινοτικές πηγές έλεγαν ότι περιμένουν πως θα σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος τις επόμενες ημέρες έως την συνεδρίαση του Eurogroup και οι πιθανότητες για συμφωνία-πλαίσιο τη Δευτέρα διαμορφώνονται πλέον στο 50-50.

Όμως ακόμα κι αν υπάρξει συμφωνία για τη δομή των προληπτικών μέτρων, η εξειδίκευση αναμένεται να γίνει από τους επικεφαλής του κουαρτέτου των πιστωτών στην Αθήνα από την επόμενη εβδομάδα, με στόχο συνολική συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές πως μόνο με συμφωνία-πακέτο για τα νέα μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ, τα «προληπτικά» μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους -η οποία θα βρεθεί επισήμως στο τραπέζι του Eurogroup της 9ης Μαίου για πρώτη φορά ύστερα από 3,5 χρόνια- θα ανοίξει ο δρόμος για να εκταμιευθεί περαιτέρω δανειακή βοήθεια προς τη χώρα μας.

Αυτό προκύπτει από την ατζέντα της επικείμενης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, η οποία ανακοινώθηκε λίγες ώρες προτού ολοκληρωθεί η τηλεδιάσκεψη των τεχνοκρατών της ευρωζώνης (Euro Working Group) για την πορεία των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης-δανειστών.

Εκείνο, πάντως που γίνεται φανερό είναι ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν να τελειώνουν μία και καλή με το ελληνικό ζήτημα,  αναζητώντας την «φόρμουλα» που θα τους επιτρέψει να τα βρουν -ει δυνατόν έως το τέλος Μαΐου καθώς δύσκολα θα βγει «λευκός καπνός» στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας – και στα τρία «καυτά μέτωπα»: Το βασικό «πακέτο» των 5,4 δισ. ευρώ, το λεγόμενο «προληπτικό» πακέτο των 3,6 δισ., αλλά και στην ελάφρυνση του χρέους.

Και εάν για το βασικό «πακέτο», όπως και για το «προληπτικό» η «χρυσή τομή» δείχνει να μπορεί να βρεθεί, η απόσταση για το χρέος ανάμεσα σε Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και -κυρίως- την Γερμανία μοιάζει να είναι χαώδης.

Το παράδοξο εδώ μάλιστα είναι πως ενώ το ίδιο το Βερολίνο θέλει το Διεθνές Νομισματικό ταμείο εντός του ελληνικού Προγράμματος, εντούτοις εκείνο είναι που αντιδρά και θέτει «εμπόδια» σε οποιαδήποτε ελάφρυνση του χρέους.

Πάντως, η Ευρώπη φέρεται να έχει επεξεργαστεί ήδη συγκεκριμένο σχέδιο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σχέδιο που είναι μάλιστα καλύτερο από εκείνο που είχε τεθεί επί τάπητος και είχε συζητηθεί στις αρχές της χρονιάς στις Βρυξέλλες. Ένα σχέδιο όμως που πιθανότατα θα προβλέπει και «σκληρή εποπτεία» από τους δανειστές.

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ (ΛΕΓΑΝΕ ΟΛΟΙ) ΓΙΑ ΝΑ ΡΙΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.

    **Πόσο διαφορετική θα ήταν η κατάσταση σήμερα, αν ακούγατε τη φωνή της λογικής επίκλησης του Γιώργου Παπανδρέου και τη φωνή του εθνικού κινδύνου της πατρίδας μας, αν ΒΟΗΘΟΥΣΑΤΕ να επιτύχει το πρώτο μνημόνιο, στο οποίο προσφύγαμε, ύστερα από αλόγιστη σπατάλη και κακοδιαχείριση της πενταετίας (2004-2009), και το οποίο «ΒΟΥΛΙΑΞΕ» λόγω ελλείψεως εσόδων! αφού
    αντί βοήθειας και συμπαράστασης, μέχρι και σύλλογο «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ», φτιάξετε οι δύο «ουρανοκατέβατοι»…σωτήρες μας, ενισχυόμενοι από όλους τους..Ελληναράδες!

    **ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ,
    έλεγαν οι ορδές των φοροφυγάδων του Κολωνακίου, όταν μάθαμε ότι δήλωναν
    500 !!! ευρώ το μήνα εισόδημα, όταν τα μηνιαία έξοδα του γραφείου υπερέβαιναν κατά πολύ τις 2.000 ευρώ.

    **ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ,
    έλεγαν οι ξενοκίνητες ορδές των πολλαπλώς και ειδικώς(γρηγορόσημο) αμειβόμενων ΡΟΖ υπαλλήλων του δημοσίου και των ΔΕΚΟ. Αυτών που έβγαιναν σχεδόν στη σύνταξη, χωρίς να γνωρίζουν οι συνάδελφοι ούτε τη φάτσα τους.

    *Σήμερα, φιλάμε ‘’κατουρημένες’’ ποδιές και κάνουμε συμφωνίες για ‘’πόσους μετανάστες’’ θα κρατήσουμε, ώστε να μας ρίξουν κάποια.. ψίχουλα, να ‘’ψευτοβγάλουμε’’ λίγες ημέρες.

    *Σήμερα, μετά τις αρνητικές επιδόσεις ‘’αντιλήψεως’’ και κριτικής σκέψης, ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται υπό ευρωπαϊκή ‘’επιτροπεία’’ , αφού ούτε ..συμμετέχει, αλλά και ούτε γνωρίζει τι συμβαίνει ‘’γύρω’’ του, αλλά και τελικά ΔΕΝ ‘’ΨΗΦΙΖΕΙ ‘’ σαν μέλος της ΕΕ ,και δεν αντιλαμβάνεται το ΚΑΚΟ προηγούμενο που δημιουργεί που αγγίζει τα όρια της πλήρους υποταγής στο Μερκελικό σύστημα που διαρκώς και επιμόνως τον ‘’αδειάζει’’ κυριολεκτικά.
    Αφέλεια ? Άγνοια? Ή , επήρεια ψυχοφαρμάκων –καταπραϋντικών?
    Ένα είναι σίγουρο.
    Ο Αλέξης Τσίπρας είναι- αποδεικνύεται ακατάλληλος και επικίνδυνος σαν πρωθυπουργός.
    Τελικά , μήπως έχουν δίκιο σε όσα ισχυρίζονται οι πρώην συνεργάτες του, τους οποίους ‘’αποκεφάλισε’’ σαν άλλος ..Τσαουσέσκου?
    Μήπως η εξουσιομανία τον οδηγεί και στην προδοσία?
    Το σύνταγμα και οι νόμοι, τι ‘’λένε’’ για αυτές τις περιπτώσεις?

  2. ΗΛΙΘΙΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΧΑΥΝΩΜΕΝΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ….ΛΕΕΙ
    Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΟΝ ΣΟΪΠΛΕ

    Ξέρω εγώ τι θα τους πω. Θα τους ρωτήσω: ‘’Πετάει’’ ο ..γάϊδαρος? Και σίγουρα όλοι θα απαντήσουν..ΝΑΙΙΙΙΙΙΙΙΙ!!!!

    Ο πλήρης και παγκόσμιος εξευτελισμός του Έλληνα ψηφοφόρου, όπως καταγράφεται ,από την συζήτηση Σόϊπλε -Τσίπρα ΠΡΙΝ από τις εκλογές του Σεπεμβρίου.
    Ο κ. Σόιμπλε πάντως σημειώνει μέσα στο βιβλίο του:
    *«Εγώ πάντως θα δυσκολευόμουν να κάνω έναν εκλογικό αγώνα με ένα κεντρικό μήνυμα και να πραγματοποιήσω κατόπιν το ακριβώς αντίθετο από αυτό».
    *Και συνεχίζει λίγο πιο κάτω κατά την εκφορά του λόγου του ο κ. Σόιμπλε
    αναφερόμενος στον κ. Τσίπρα «μου είπε ότι θα κάνει έναν προεκλογικό αγώνα στον οποίον θα υποσχεθεί ότι η Ελλάδα δεν θα φύγει από το ευρώ, αλλά και ότι δε θα αποδεχθεί καμία μνημονική υποχρέωση.

    *Αν είναι έτσι του απάντησα, σου εύχομαι προσωπικά να μην κερδίσεις τις εκλογές.
    *Για αυτό και δεν εξεπλάγην όταν ο Τσίπρας τις κέρδισε, ούτε με ότι συνέβη μετά.
    *Ήμουν κάπως περίεργος πως θα έλυνε κατόπιν το πρόβλημα.
    Το έλυσε με το να κάνει το ακριβώς αντίθετο από εκείνο που υποσχέθηκε στις εκλογές».

    ΣΧΟΛΙΟ: Είμαστε άραγε, τόσο ΗΛΙΘΙΟΣ λαός ώστε να μας ‘’δουλεύει’’ και ο διεθνώς …καταξιωμένος Αλέξης Τσίπρας.
    Μας ‘’έχει του χεριού του’’ ?
    Μεγαλύτερη ΝΤΡΟΠΗ, υπάρχει?

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.