ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια «αγκάθια» ξεπροβάλλουν στο δρόμο για τη συμφωνία

Νέες απαιτήσεις προβάλλει το ΔΝΤ - Το «κλειδί» της αξιολόγησης κρατούν Βερολίνο, Ουάσιγκτον

Τόσο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κρατούν το «κλειδί» που ανοίγει την «πόρτα» σε μία συμφωνία για την ελληνική αξιολόγηση: Το Ταμείο επιμένει να βάζει εμπόδια προβάλλοντας απαιτήσεις που αδυνατεί να εκπληρώσει η Αθήνα και ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών μοιάζει να το «σιγοντάρει».

του Βαγγέλη Δουράκη

Όσο ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το Eurogroup της Δευτέρας, τόσο περισσότερα «αγκάθια σπέρνει» στον δρόμο για την συμφωνία η Ουάσιγκτον, με το Βερολίνο όμως να την … ενθαρρύνει.

Αν και το ΔΝΤ φαίνεται να συζητά πλέον την ελληνική πρόταση για τον «κόφτη» στις δαπάνες, εντούτοις έβγαλε άλλον έναν «λαγό από το καπέλο» του –σύμφωνα με πληροφορίες- βάζοντας εμπόδια στις εν εξελίξει διαβουλεύσεις καθώς απαίτησε στο «προληπτικό πακέτο» να υπάρχει πρόβλεψη και για απολύσεις στο Δημόσιο! Και σύμφωνα με την κυβέρνηση μία τέτοια συμφωνία είναι «ασύμβατη» με την παρούσα Βουλή..

Πάντως, κοινοτικός παράγοντας έλεγε πως η επιδιωκόμενη συμφωνία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί στο έκτακτο Eurogroup της Δευτέρας 9 Μαΐου, αλλά οι «κωδικοί» του προϋπολογισμού στους οποίους η ελληνική πλευρά εναποθέτει τις «διορθώσεις» σε περίπτωση ενεργοποίησης του πακέτου των έκτακτων μέτρων, δεν αξιολογούνται ως επαρκείς για το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

Αφήνουν, δε, εκτός «διόρθωσης» το βασικό στοιχείο του προϋπολογισμού στο οποίο το ΔΝΤ αλλά και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιμένουν, δηλαδή τις δαπάνες μισθοδοσίας του δημοσίου, των οποίων η «διόρθωση» προϋποθέτει απολύσεις.

Το πακέτο των έκτακτων μέτρων φτάνει το 2% του ΑΕΠ, καθώς το ΔΝΤ επιμένει ότι το πακέτο των μέτρων που έχει ήδη συμφωνηθεί επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ και όχι 3,5% που προβλέπει το τρίτο μνημόνιο.

Ο αριθμός των απολύσεων που θα πρέπει να ενσωματωθεί στα υπό αίρεση μέτρα για την επίτευξη των στόχων του έκτακτου πακέτου, κυμαίνεται μεταξύ 10.000 και 20.000.

Και σ' αυτό φαίνεται να επιμένει ο Πολ Τόμσεν, ο οποίος θα παραβρίσκεται στο έκτακτο Eurogroup, όπου και αναμένεται να αναπτύξει τις απόψεις του για «συγκεκριμένης αποτίμησης» μέτρα και όχι γενική αναφορά περικοπής στους κωδικούς του προϋπολογισμού.

Από την πλευρά της Αθήνας η άρνηση αποδοχής μιας τέτοιας πρόβλεψης, αφορά στο γεγονός ότι μία συμφωνία που θα περιλαμβάνει απολύσεις ακόμα και με το ενδεικτικό της «υπό αίρεση» εφαρμογής της, θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή πολιτική αποσταθεροποίηση και να αποτρέψει την αποδοχή της από την παρούσα Βουλή.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι και μεταξύ των ευρωπαϊκών Θεσμών υπάρχουν ευήκοα ώτα όσον αφορά την ανησυχία αυτή. Και σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά της προεδρίας της Κομισιόν γίνονται προσπάθειες για να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Οι προσπάθειες στρέφονται προς το Βερολίνο στο πλαίσιο μιας συνολικότερης προσέγγισης η οποία συνδέει τις ανησυχίες αυτές με τις συνδυασμένες επιπτώσεις στην Ε.Ε. από την ανοικτή ακόμα υπόθεση του προσφυγικού, το βρετανικό δημοψήφισμα, αλλά και τις επικείμενες ισπανικές εκλογές

Και εάν για το βασικό «πακέτο», όπως και για το «προληπτικό» η «χρυσή τομή» ενδεχομένως και να βρεθεί παρά τις διαφορές που υπάρχουν, η απόσταση για το χρέος ανάμεσα σε Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και -κυρίως- την Γερμανία μοιάζει να είναι χαώδης, αφού απέναντι στην σύσταση της Ουάσιγκτον για «γενναία» ελάφρυνση, βρίσκεται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που εκτιμά ότι δεν απαιτούνται «βαθιές» παρεμβάσεις.

Το παράδοξο εδώ μάλιστα είναι πως ενώ το ίδιο το Βερολίνο θέλει το Διεθνές Νομισματικό ταμείο εντός του ελληνικού Προγράμματος, εντούτοις εκείνο είναι που αντιδρά και θέτει «εμπόδια» σε οποιαδήποτε ελάφρυνση του χρέους.

Πάντως, η Ευρώπη φέρεται να έχει επεξεργαστεί ήδη συγκεκριμένο σχέδιο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σχέδιο που είναι μάλιστα καλύτερο από εκείνο που είχε τεθεί επί τάπητος και είχε συζητηθεί στις αρχές της χρονιάς στις Βρυξέλλες.

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. ΤΑ ΠΛΑΣΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ »ΚΛΕΙΔΑΡΑ» ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ
    ====================================================
    ΔΕΝ ΕΦΤΑΙΓΕ ΤΟ ΔΝΤ ,ΟΥΤΕ ΛΑΘΟΣ ΕΚΑΝΕ.
    ===============================

    ΓΙΑΤΙ ΥΠΕΡΕΚΤΙΜΗΘΗΚΕ ΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ??
    Γιατί υπερεκτιμήθηκε το αναπτυξιακό δυναμικό της Ελλάδας;
    Είναι προφανές ότι βασικός παράγοντας για να υπολογίσει κανείς σωστά το αναπτυξιακό δυναμικό μίας χώρας είναι να γνωρίζει επακριβώς το βαθμό της ύφεσης ή της ανάπτυξής που παρουσιάζει.
    Αυτή είναι η αφετηρία.
    Κοιτάζοντας λίγο πίσω, βρήκαμε ότι το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2009 που κατατέθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2008 από τον κ. Αλογοσκούφη, μιλούσε για ανάπτυξη 2,7% το 2009 από 3,2% το 2008. Ναι. Αυτά έλεγε.

    Έπρεπε να περάσουν μήνες και να φτάσουμε 3 εβδομάδες πριν τις εθνικές εκλογές του 2009, στις 17 Σεπτεμβρίου 2009, τότε που ο θίασος Καραμανλή ενώ είχε βάλει πυρκαγιά στη χώρα, αποφάσισε φεύγοντας να φωνάζει «φωτίτσα, φωτίτσα» για να λέει μετά «εγώ σας τα έλεγα», για να παραδεχτεί για πρώτη φορά ο τότε Υπουργός Οικονομικών. Γ. Παπαθανασίου, ότι «αναμένεται αρνητικός ρυθμός για το 2009, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης: «Το ΑΕΠ θα σημειώσει μικρή συρρίκνωση», είπε».

    Στις 28/9/2009, ο πασίγνωστος κ. Κοντοπυράκης της Εθνικής Στατιστικής (ο Θεός να την κάνει) Υπηρεσίας δήλωνε: «Η ανάπτυξη και τα επόμενα δύο τρίμηνα του 2009 θα έχει αρνητικό πρόσημο (σε ετήσια βάση)», είπε ο κ. Κοντοπυράκης σε συνέντευξη του στο Reuters. «Η εκτίμηση μου, με βάση τα έως τώρα στοιχεία, είναι ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στο σύνολο του έτους θα είναι αρνητικός, αλλά λιγότερο από το -1,0%».

    Αμέσως μετά τις εκλογές, οι κοντοπυράκηδες και οι πολιτικοί τους πάτρονες αποχώρησαν πηδώντας από το πλοίο όσο πιο γρήγορα μπορούσαν και, όπως έγινε και με το έλλειμμα, άρχισαν να αποκαλύπτονται οι σκελετοί ΚΑΙ στην ντουλάπα της ανάπτυξης/ύφεσης για την Ελλάδα.

    Όσο τα στοιχεία αποκαλύπτονταν, τόσο ανέβαινε η εκτίμηση για την ύφεση του 2009. Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ελλάδας που υιοθετήθηκε τον Ιανουάριο του 2010, η ύφεση του 2009 υπολογιζόταν ήδη στο -1,2% . Στις 12 Φεβρουαρίου 2010, η ακόμα τότε Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία αρχίζει και βλέπει τα πράγματα ακόμα πιο σκούρα, μιλώντας για ύφεση -2% το 2009.

  2. ΔΕΝ ΕΦΤΑΙΓΕ ΤΟ ΔΝΤ , ΟΥΤΕ ΛΑΘΟΣ ΕΚΑΝΕ. !!!!!!!
    ====================================
    Η ΚΛΙΚΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΕΠΕΔΙΩΞΕ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΠΛΑΣΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
    ΔΙΑΒΑΣΤΕ:
    Το πρώτο Μνημόνιο συντάχθηκε με υπολογιζόμενη ύφεση -2% για το 2009 (σελ.47).
    *Όσο τα στοιχεία αποκαλύπτονταν, τόσο ανέβαινε η εκτίμηση για την ύφεση του 2009. Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ελλάδας που υιοθετήθηκε τον Ιανουάριο του 2010, η ύφεση του 2009 υπολογιζόταν ήδη στο -1,2% . Στις 12 Φεβρουαρίου 2010, η ακόμα τότε Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία αρχίζει και βλέπει τα πράγματα ακόμα πιο σκούρα, μιλώντας για ύφεση -2% το 2009.
    Πότε μάθαμε τελικά ότι η ύφεση το 2009 έφτασε το εξωφρενικό -3,2% και μάλιστα παρά τα 36,5 δισ έλλειμμα
    =============================================================
    (15,6% του ΑΕΠ) της ίδιας χρονιάς;
    *Έπρεπε να περιμένουμε μέχρι τις 6 Οκτωβρίου του 2011 όταν η ανεξάρτητη ΕΛΣΤΑΤ μπόρεσε και αποτύπωσε τελικά το μέγεθος της υφεσιακής βόμβας που έπληξε την Ελλάδα ΠΡΟ Μνημονίου. Και έπρεπε να περιμένουμε πάλι μέχρι τότε για να μάθουμε ότι η Ελλάδα ήταν σε ύφεση ΗΔΗ από το 2008.
    ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΠΡΩΤΗ:
    ================
    Η μία μονάδα μεγαλύτερη ύφεση είναι σαν τα σεισμικά ρίχτερ. Η διαφορά μεταξύ σεισμού 6 και 7 ρίχτερ δεν είναι αριθμητική, αλλά γεωμετρική: η διαφορά ισχύος του σεισμού των 7 ρίχτερ από έναν αντίστοιχο στα 6 ρίχτερ, είναι πολλαπλά μεγαλύτερη από αυτό που υπονοεί η διαφορά της μίας μονάδας.
    Το ίδιο δεν ισχύει, τηρουμένων των αναλογιών, και για την ύφεση. Ακόμα και το 0,1% διαφορά στο ρυθμό ανάπτυξής μετράει. Μετράει πολύ. Επηρεάζει τα πάντα. Άλλο το -2% ύφεση και τελείως άλλο το -3,2%. Και άλλο να λες ότι μόλις μπήκα σε ύφεση και άλλο να ξέρεις ότι είσαι σε ύφεση ως χώρα από το 2008, παρά την εκτίναξη του ελλείμματος και το 2008 και το 2009.
    ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗ:
    Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ύφεση από το 2008 δεν τα αμφισβητεί κανένας ψεκασμένος. ΟΛΟΙ, ψεκασμένοι και μη, τα επικαλούνται.
    Και αναρωτιέται κανείς:
    ================
    *Πόσο καλύτερα θα είχε πάει το πρόγραμμα, αν η χώρα διέθετε εξαρχής σωστά στατιστικά στοιχεία για την ύφεση και το έλλειμμα; Αν γνωρίζαμε εξαρχής και πλήρως πόσο κακή ήταν η αφετηρία της προσπάθειάς μας;
    *Πόσα περισσότερα επιχειρήματα θα είχε η ελληνική κυβέρνηση στα χέρια της απέναντι στους εταίρους της, αν γνώριζε το πλήρες μέγεθος της ύφεσης, για να παλέψει ακόμη περισσότερο για ηπιότερο ως προς τις περικοπές Μνημόνιο;
    *Πόσο πιο σταθερό στα πόδια του θα ήταν το πρόγραμμα, αν εξαρχής ήταν γνωστό ότι το πρόβλημα της ύφεσης είναι πολύ μεγαλύτερο και πολύ βαθύτερο, ήδη πριν από την εφαρμογή οποιουδήποτε προγράμματος, από ό,τι υπολογιζόταν;
    *Πόσο πληρώσαμε, και πληρώνουμε ακόμη, το «μαγείρεμα» των στοιχείων της ύφεσης (όπως και του ελλείμματος) μέχρι το 2009 για να φαίνεται μικρότερη;
    Και ως πότε θα μένει στο απυρόβλητο ο πραγματικός «πολλαπλασιαστής» καταστροφής για τη χώρα; Η κυβέρνηση Καραμανλή;

  3. ΠΟΙΟΣ ΘΑ ‘’ΠΕΤΑΓΕ’’ ΕΤΣΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥΝ

    ΟΙ ΑΝΕΙΔΙΚΕΥΤΟΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΡΓΟΥ, ΧΩΡΙΣ ΜΥΡΙΕΣ ΟΣΕΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ?

    Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ‘’ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ’’ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ
    Πολλοί Έλληνες θα απορούν γιατί οι δανειστές μας, δεν έχουν εμπιστοσύνη στην ‘’ερμαφρόδιτη’’ πολιτικά συγκυβέρνηση των υποκριτών, των ψευτών, των συκοφαντών και των νονών της δημοσιουπαλληλικής διαπλοκής, όταν ενημερώνονται κάθε στιγμή για κάθε ενέργεια διαχείρισης δημοσίου χρήματος και κάθε απόπειρα συγκάλυψης κάθε ατασθαλίας της παρούσης συγκυβέρνησης ή, κάθε άλλης ιδεολογικά συγγενούς της Καραμανλικής ΚΛΙΚΑΣ!
    *Όταν συμβαίνουν όλα αυτά, όταν δηλαδή συγκαλύπτεις τη διαπλοκή και τα λαμόγια,
    *όταν οι αρμόδιοι μπορούν να ΜΑΘΟΥΝ ποιοι είναι οι προηγούμενοι κλέφτες και πόσα λεφτά έχουν στις τράπεζές τους,
    *όταν δεν πάρεις και δεν έχεις εφαρμόσει ΚΑΝΕΝΑ μέτρο και νόμο κατά της δημοσιοϋπαλληλικής ΜΑΦΙΑΣ και αντίθετα !!!
    ΌΤΑΝ κατήργησες το νόμο που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση Παπανδρέου για τους επίορκους υπαλλήλους και τα ΑΜΕΣΑ μέτρα που ελάμβανε η διοίκηση για την κάθαρση και τιμωρία, τότε ΠΩΣ(?) είναι δυνατόν να σε εμπιστευθούν και να μας βοηθήσουν.
    *Όταν επανέφερες σαν ‘’άσπιλους’’ και ‘’αμόλυντους’’ στις δημόσιες υπηρεσίες και στα νοσοκομεία όλους τους επίορκους ‘’ΦΑΚΕΛΑΚΗΔΕΣ’’, μόνο και μόνο επειδή σε ψήφισαν, τότε να είσαι σίγουρος, ότι ΟΛΗ η Ευρώπη και λαοί της θα μας βλέπουν σαν σιχαμένα σκουλήκια που τρώμε από τις σάρκες τους.
    *Λογικά θα έπρεπε στο λεξικό να σβήσουμε τις λέξεις ‘’ψευτιά’’ και ‘’απάτη’’ και να βάλουμε τη λέξη ..Αλέξης, Πάνος… σαν ελάχιστο δείγμα υπόμνησης προς τις γενιές που έρχονται ‘’ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΕΣ’’ λες και είσαι τούρκος..Σουλτάνος
    *Όταν ο ΜΟΝΟΣ πολιτικός που τιμωρήθηκε ήταν ο Άκης, ενώ …χιλιάδες μας ‘’βγάζουν την γλώσσα’’ αφού το σύστημα και η δικαιοσύνη ήταν μέσα στο άθλιο παιχνίδι της ‘’ΕΘΝΙΚΗΣ’’ διαφθοράς και ιδιοτέλειας, τι περιμένεις να κάνουν οι απλοί και έντιμοι αδύναμοι Έλληνες?
    Όταν ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙΣ στην παραπομπή του ΕΝΤΙΜΟΥ υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου, επειδή επέβαλε πρόστιμο στους λαθρέμπορους –νταβατζήδες πετρελαίου, οι νομικοί σύμβουλοι των οποίων, ανήκουν στην ‘’αριστερά’’ και τον ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΙΣ ασύστολα με λίστες από ληστείες του εξωτερικού,
    που έκαναν Γάλλοι, που γνώριζαν έλληνες γαλλόφωνες πολιτικούς και ζήτησαν άσυλο, από Ισπανούς που γνώριζαν τους Έλληνες ’’αριστερούς’’ , αδίστακτους και αιμοβόρους τότε είσαι και εσύ μέρος ΤΗΣ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑΣ και της ΑΝΕΝΤΙΜΗΣ τιμωρίας του ΠΙΟ ΕΝΤΙΜΟΥ Υπουργού Οικονομικών.
    *Όταν ‘’υπακούς’’ στους εντολείς σου και επιλέγεις Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον πιο αποτυχημένο και πολιτικά και ηθικά επιβαρυμένο ‘’χουντοσυγγενή σου’’ Πάκη , όταν συνεργάζεσαι με τον ακροδεξιό πανηλίθιο ψεύτη και συκοφάντη μπουρδολόγο καΜένο εντελώς φοροφυγά πατριδοκάπηλο, τι νομίζεις ότι οι Έλληνες θα δώσουν ως αντάλλαγμα των εγκληματικά πολιτικών συμβιβασμών σου ?
    *Όταν βλέπουν και ακούν οι Ευρωπαίοι και όλος ο κόσμος, όπου έχετε πάει, τις κοτσάνες, τις μπαρούφες και την αμέτρητη αγραμματοσύνη και αναισθησία , είναι σίγουρο ότι ‘’Ηλίθιο’’ θα σε ανεβάζουν, ολοκληρωτικά καΜένο και μπουρδολόγο θα σε κατεβάζουνε.
    *Όταν βλέπουν οι Ευρωπαίοι την αχαριστία την εμπάθεια και την ιδιοτέλεια που έχετε επιδείξει όλοι απέναντι στους ανθρώπους που αγωνίστηκαν και δεν πτωχεύσαμε ,την αθλιότητα και την εγκληματική σας φύση και συμπεριφορά επί πλέον, να επιρρίψετε όλα σας τα εγκλήματα στον έντιμο πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, πιστεύετε ότι δεν θα σας κοιτούν ‘’σαν αναγκαίο σκατό’’ στην αυλή τους?

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.