ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Δεν τα συμφωνήσαμε ποτέ», απαντούν οι θεσμοί

Νέες αξιώσεις εγείρουν οι δανειστές, λέει η Αθήνα - Παρτίδα πόκερ για… γερά νεύρα

Άλλη μια σκληρή παρτίδα πόκερ για γερά νεύρα φαίνεται να εκτυλίσσεται ανάμεσα σε Αθήνα και δανειστές: Λίγο πριν «κλείσει» το «παιχνίδι», η κάθε πλευρά επιδιώκει να σηκωθεί από το τραπέζι με όσο το δυνατόν μεγαλύτερα κέρδη για λογαριασμό της.
tsakalotostathakis

του Βαγγέλη Δουράκη

Η επιστολή Τσακαλώτου προς τους εκπροσώπους των πιστωτών, αποτυπώνει απαιτήσεις της τελευταίας στιγμής -στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τις «ουρές» της συμφωνίας- τόσο από τους θεσμούς, όσο και από την Αθήνα.

Και όπως όλα δείχνουν οι... «ουρές» της αξιολόγησης -όπως είχε ονομάσει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος τα εκκρεμή προαπαιτούμενα που μας κρατούν ακόμα μακριά από την εκταμίευση της δανειακής υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ την οποία ενέκρινε πολιτικά το Eurogroup την περασμένη εβδομάδα- έχουν… δρόμο ακόμη!.

Παρά τις συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο, ως αργά δεν φαινόταν να έχει βρεθεί κοινός τόπος, ώστε να ξεπεραστούν όλα τα «αγκάθια».

Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει μάλιστα πως οι δανειστές ξανανοίγουν θέματα που είχαν κλείσει, ενώ οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου αντιλέγουν πως στα θέματα αυτά ουδέποτε είχε επιτευχθεί συμφωνία!!

Ξένοι αξιωματούχοι, μάλιστα, επιβεβαίωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έστειλε επιστολή στον Επίτροπο Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, το «δεξί χέρι» του Μάριο Ντράγκι, Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ) και τον Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), με την οποία επισημαίνει πως η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να εφαρμόσει 8 από τα προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί. Σύμφωνα με το Reuters, η άρνηση αυτή πιθανώς να καθυστερήσει την εκταμίευση της δόσης.

Ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να δηλώνει πως η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να δεσμευτεί προκαταβολικά για την πώληση του ΑΔΜΗΕ, σε περίπτωση που δεν αποδώσουν τα μέτρα ανοίγματος της αγοράς ενέργειας που θα δοκιμαστούν σε πρώτη φάση, δεν θα αποσύρει τη διάταξη του πολυνομοσχεδίου για τη δυνατότητα «ξεπαγώματος» των ειδικών μισθολογίων και δεν θα καταργήσει τις συντάξεις που καταβάλλονται σε περίπτωση εργατικών ατυχημάτων.

Πέραν αυτών, ανοιχτές πληγές παραμένουν η επιστροφή των αναδρομικών του ΕΚΑΣ και η πώληση των «κόκκινων» δανείων με εγγύηση του Δημοσίου.

Τόσο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς με δηλώσεις όσο και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) με κατάλογο ερωταπαντήσεων για την Ελλάδα ξεκαθαρίζουν πως πρέπει να υλοποιηθούν πλήρως όλα τα προαπαιτούμενα, για να εκταμιευθεί η δόση.

Παρά τις μεγάλες δυσκολίες, η κυβέρνηση εξακολουθεί να εκφράζει ελπίδες πως οι εκκρεμότητες θα μπορέσουν να συμφωνηθούν και να κατατεθούν την Τετάρτη ή την Πέμπτη στη Βουλή ως τροπολογίες σε Κυρώσεις διακρατικών συμφωνιών που ψηφίζονται την ίδια μέρα

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.