ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντάισελμπλουμ: Συμφωνία - πακέτο ώς τις 24 Μαΐου

Την οριστικοποίηση των μέτρων σε μεταρρυθμίσεις, φορολογικό και αποκρατικοποιήσεις ώς το Eurogroup της 24ης Μαΐου αναμένει από την Αθήνα ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος μιλώντας στο Reuters δήλωσε πως είναι ελάχιστες οι κόκκινες γραμμές στις συζητήσεις σχετικά με το ελληνικό χρέος.
Dijesslbloem11

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι αναμένει από την Ελλάδα την οριστικοποίηση των μέτρων, ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το πιθανότατα τριών σταδίων πρόγραμμα ελάφρυνσης του χρέους.

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι συζητήσεις στο τελευταίο Eurogroup πήγαν «αναζωογονητικά ομάλα», ενώ είχαν προηγηθεί κάποιες δυσοίωνες δηλώσεις από τη Γερμανία και το ΔΝΤ.

«Θα ήθελα στο επόμενο Eurogroup να έχω μια πλήρη και επίσημη συμφωνία σε όλα» δήλωσε και έγινε πιο συγκεκριμένος για το τι περιμένει από την ελληνική πλευρά ώς τις 24 Μαΐου: μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό/συνταξιοδοτικό, φορολογικό, ιδιωτικοποιήσεις και τις λεπτομέρειες για τον «κόφτη».

Ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η Ελλάδα χρειάζεται άμεση βοήθεια για να πάρει μπροστά η οικονομία, αλλά και έναν οδικό χάρτη για περαιτέρω πιθανή βοήθεια, όταν λήξει το τρέχον πακέτο σε δύο χρόνια.

«Αυτό που προτείνω από 'δω και πέρα είναι να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε βραχυπρόθεσμα, τι μπορούμε να κάνουμε για την αναδιάρθρωση του χρέους, να αντικαταστήσουμε κάποια ακριβά δάνεια γρηγορότερα και να τα αντικαταστήσουμε με κάποια φθηνά.

»Δεύτερον, να δούμε τι θα κάνουμε στο τέλος του προγράμματος. Τρίτον, μακροπρόθεσμα να δούμε πώς μπορούμε να εγγυηθούμε ότι όλα θα παραμείνουν στη σωστή πορεία για τις επόμενες δεκαετίες. Φυσικά, αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο» ανέφερε.

Ο Ολλανδός δεν αποκάλυψε ποια μορφή θα μπορούσε να έχει η ελάφρυνση του χρέους, αν και σύμφωνα με πηγές θα μπορούσε να είναι η επιμήκυνση τόσο της περιόδου χάριτος τόσο και των λήξεων, η χρήση περισσότερων κερδών από αυτά που εξασφάλισε η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα και swaps από τον ESM.

«Το καλό στο προηγούμενο Eurogroup ήταν πως υπήρχαν πολύ λίγες κόκκινες γραμμές. Η μόνη ήταν το ονομαστικό κούρεμα» είπε ο Ντάισελμπλουμ.

«Πρέπει τώρα να συζητήσουμε τι θα κάνουμε το 2018, αν η Ελλάδα εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα. Οπότε είναι ένας ημιαυτόματος ενεργοποιητής. Θα προτιμούσα να το συζητούσαμε αυτό τώρα και να το ξεκαθαρίσουμε, παρά να έχουμε αυτή την αβεβαιότητα για τα επόμενα τρία χρόνια» κατέληξε.

Αισιοδοξία με σκληρή δουλειά

Στο ίδιο μήκος κύματος, πηγές της ευρωζώνης από τις Βρυξέλλες εξέφραζαν την πεποίθηση ότι με «σκληρή δουλειά» ώς το Eurogroup της 24ης Μαΐου θα μπορούσε να υπάρξει συνολική συμφωνία-πακέτο για την αξιολόγηση, τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και για το χρέος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι θεσμοί αναμένεται να ανακοινώσουν εντός των επομένων ημερών την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), ούτως ώστε στο Eurogroup της 24ης Μαΐου να υπάρξει μια καταρχήν συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης των δανείων. Οι ίδιες πηγές υπενθύμισαν ότι η εκταμίευση της δόσης χρειάζεται την έγκριση πέντε εθνικών κοινοβουλίων και στη συνέχεια, σε διάστημα δύο εβδομάδων το πολύ, δηλαδή εντός του Ιουνίου, το διοικητικό συμβούλιο του ESM θα εκταμιεύσει τη δόση.

Όσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, πηγές της ευρωζώνης ανέφεραν ότι οι πάντες δουλεύουν με την προϋπόθεση ότι το ΔΝΤ τελικά θα συμμετάσχει. Υπενθύμισαν μάλιστα ότι πέντε κράτη-μέλη θέτουν ως προαπαιτούμενο τη συμμετοχή με κάποιο τρόπο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα για να συμμετάσχουν και αυτά. Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι το ενδεχόμενο να συνάψει το ΔΝΤ νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα δεν μπορεί να συμβεί πριν το τέλος του καλοκαιριού, από πρακτικής απόψεως.

Εξάλλου, σχετικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας στις αγορές πριν τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή πριν το δεύτερο εξάμηνο του 2018, πηγές της ευρωζώνης ανέφεραν ότι η χώρα θα μπορούσε να «τεστάρει» τις αγορές με μικρότερης διάρκειας ομόλογα ακόμα και το 2017. Όπως υπενθύμισαν οι ίδιες πηγές, αυτό είχε γίνει με επιτυχία και το 2014.

Όσον αφορά τα κέρδη ελληνικών ομολόγων (SMPs και ΑNFAs) των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης που διακρατούνται σε λογαριασμό του ESM, παράγοντες της ευρωζώνης ανέφεραν ότι τα κέρδη αυτά θα μπορούσαν να αποδοθούν στην Ελλάδα πριν τη λήξη του προγράμματος, εφόσον υπάρχει πολιτική συναίνεση. Οι ίδιες πηγές υπενθύμισαν ότι τα κέρδη από τα SMPs και τα ANFAs ανέρχονται συνολικά σε 10 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά την πρόταση αγοράς από τον ESM μέρος του ελληνικού χρέους που κατέχει το ΔΝΤ, σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτό το στάδιο η πρόταση αυτή συναντά δυσκολίες σε πολιτικό επίπεδο.

Σχετικά με τη δυνατότητα της Ελλάδας να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ για αρκετά χρόνια μετά το 2018, παράγοντες της ευρωζώνης εκτιμούσαν ότι είναι εφικτό κάτι τέτοιο, υπενθυμίζοντας ότι παρόμοια παραδείγματα υπήρξαν και σε άλλες χώρες (π.χ. Βέλγιο, Ιρλανδία, Ιταλία).

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. NB 23:01 12/05/2016

    Τις προάλλες ο Πρωθυπουργός στη Βουλή

    δικαιολογήθηκε για όλες τις υποσχέσεις και τις κωλοτούμπες του: «Κατηγορήστε μας για αυταπάτες αλλά όχι για ψέματα». Όπως το ΟΧΙ έγινε ΝΑΙ, η Τρόικα Θεσμοί, το Μνημόνιο Πρόγραμμα, βρήκαμε νέο ευφημισμό. Ο ορισμός της αυταπάτης: «Το να εξαπατά κανείς τον εαυτό του πιστεύοντας ως πραγματικό ή πραγματοποιήσιμο κάτι που απλώς επιθυμεί». Χαρακτηριστικό είναι πως το άτομο αδυνατεί να συνειδητοποιήσει εκείνη τη στιγμή τα λάθη του και κυρίως αδυνατεί να μάθει απ” αυτά. Στην απίθανη περίπτωση που σήμερα δεν λένε επικοινωνιακά ψέματα αλλά ζουν ακόμα στις αυταπάτες τους, τα πράγματα είναι ακόμα πιο επικίνδυνα. ΟΚ, οι περισσότεροι πολιτικοί ωραιοποιούν καταστάσεις για να κερδίσουν ψήφους, όμως τουλάχιστον έχουν τον έλεγχο του μυαλού τους και συνειδητοποιούν ποια είναι η πραγματικότητα. Και η ΕΡΤ ζει τις δικές της αυταπάτες! Μετά απ” όλα όσα συνέβησαν, μετά τα νέα σκληρά μέτρα, το νέο προληπτικό μνημόνιο και τον κόφτη μισθών και συντάξεων, η κυβέρνηση συνεχίζει τη θριαμβολογία: «Αποκαταστήσαμε την εμπιστοσύνη, φέρνουμε τη σταθερότητα, λύνουμε το χρέος, ξεκινουν καλύτερες μέρες για τον ελληνικό λαό». και πάει λέγοντας. Μακάρι να γίνουν όλα αυτά κάποτε, όμως ο Τσίπρας κάνει για άλλη μια φορά το ίδιο θανάσιμο λάθος. Δεν εξαπατά απλώς τον εαυτό του (που είναι ο ορισμός της αυταπάτης) αλλά και τους εύπιστους οπαδούς του, μεταδίδοντάς τους συνεχώς νέες υπεραισιόδοξες αυταπάτες. Όταν όμως μετά τις 25 Μαϊου τα λεφτά δεν αρχίσουν να πέφτουν απ” τον ουρανό, και όλα αυτά που μεγαλόστομα και θριαμβευτικά που μας ξαναϋπόσχονται οι Τσίπρας και Καμμένος δεν γίνουν, ο κόσμος πλέον θα νιώσει εξαπατημένος για άλλη μια φορά. Και τότε, φοβάμαι, πως δεν τους (μας) σώζει τίποτα. Εορταστική ατμόσφαιρα στο σημεριινό Υπουργικό Συμβούλιο.

  2. ΑΛΛΑ ΛΕΓΑΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΤΕ…
    Και κάθε φορά που λες πλέον σε Συριζαίο «μα άλλα λέγατε και άλλα κάνετε, τα ακριβώς αντίθετα» θα σου απαντά όπως και ο Τσίπρας «ζούσαμε σε αυταπάτες, τώρα πατάμε στο έδαφος». Ξεχάστε, λοιπόν τα Go back Merkel, ξεχάστε τα νταούλια που θα χορεύουν οι αγορές. Ξεχάστε το κούρεμα του χρέους και τη διεθνή διάσκεψη, ξεχάστε την 13η σύνταξη και την αύξηση του κατώτατου μισθού. Ξεχάστε ότι το μνημόνιο θα καταργηθεί με ένα νόμο κι ένα άρθρο, ξεχάστε τον Τσίπρα που πήγαινε στην Ευρώπη και ήταν έτοιμος να ξεκινήσει την επανάσταση για την κατάρρευση του… υπαρκτού καπιταλισμού.
    Τώρα ζούμε τη δεύτερη ζωή του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ όπου οι βουλευτές τους βρίσκονται στα τέσσερα και γλείφουν το πάτωμα που πατάνε οι Ευρωπαίοι. Ζούμε την εποχή των προσκυνημένων αριστερο-δεξιών που δεν έχουν ούτε καν το φιλότιμο να πάνε σπίτι τους όρθιοι, περήφανοι παρά το ότι είναι ηττημένοι. Διότι είναι πολύ καλύτερο και πιο αντρίκειο να αποδεχθείς την ήττα σου και να φύγεις με αξιοπρέπεια παρά να περιφέρεσαι σαν χαμαιλέων που αλλάζει συνεχώς χρώματα ή σαν γυμνοσάλιαγκας που σέρνεται στο χώμα.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.