ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ο ΑΛΕΞΗΣ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕ ΚΑΙ ΡΙΧΝΕΙ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΣΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ...

Πρώτα τα δεδομένα. Την Κυριακή το βράδυ, ψηφίστηκαν μέτρα 3,6 δις. Σε λίγες ημέρες θα ψηφιστούν κι άλλα 1,8 δις. Στο Γιούρογκρουπ της Δευτέρας, ο Τσακαλώτος δεσμεύτηκε πως η κυβέρνηση πριν τις 24 Μαΐου θα νομοθετήσει τον αυτόματο κόφτη για τα επιπλέον 3,6 δις που ζητά το ΔΝΤ. Απομένει η συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια και το υπερ-ταμείο αποκρατικοποιήσεων ώστε να κλείσει η πρώτη φάση των αξιολογήσεων.

Οι δανειστές αυτά που ήθελαν τα πήραν. Και με το παραπάνω. Ούτε με τις μνημονιακές κυβερνήσεις των Σαμαρά, Παπαδήμου, Παπανδρέου δεν θα μπορούσαν να ονειρευτούν καλύτερο deal απ' αυτό που έκλεισαν με την αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, το φορολογικό, τις εργασιακές σχέσεις που ακολουθούν (συν τη μόνιμη επιτήρηση από τους εταίρους-δανειστές) δεν θα μπορούσαν να τις κάνουν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ χωρίς να έχουν ξηλωθεί τα πεζοδρόμια ή "να καεί το μπουρδέλο η Βουλή" από τον Βούτση, τον Κατρούγκαλο και τα άλλα συντρόφια του ΣΥΡΙΖΑ.

Το πλέον εντυπωσιακό όμως είναι ότι οι δανειστές της Ελλάδας κατάφεραν να γίνει αυτό που οι ίδιοι θέλουν χωρίς να υποχωρήσουν από τις βασικές τους θέσεις ή να πληρώσουν έστω κάποιο μικρό τίμημα. Ακόμη και στο θέμα του χρέους η υπόσχεση που δίνουν ή έστω η δέσμευση που αναλαμβάνουν -περισσότερα θα μάθουμε  σε 15 ημέρες- είναι ότι θα το αντιμετωπίσουν μετά το 2018 και βέβαια υπό προϋποθέσεις που μπορούν να ερμηνευθούν κατά το δοκούν και πάντως χωρίς να δημιουργείται ιδιαίτερο πρόβλημα στους δανειστές εφόσον αυτοί ήθελαν να αθέτησουν τη συμφωνία.

Η, για πολλούς αναμενόμενη, επικράτηση των ξένων κλείνει οριστικά τον κύκλο με τις αυταπάτες, όπως ονόμασε ο Αλέξης Τσίπρας τη στρατηγική, το πρόγραμμα και τις πολιτικές με τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύθηκε από το 3,6% στο 36% και κέρδισε τις εκλογές. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ή ακόμη και πολίτες που ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δυσφορούν και να διαμαρτύρονται γι' αυτό το ηχηρό "mea culpa" του πρωθυπουργού και να το χαρακτηρίζουν με τα χειρότερα επίθετα όμως ακόμη και όσο δίκιο κι αν έχουν η πολιτική πραγματικότητα δεν αλλάζει.

Η κυβέρνηση δεν πέφτει. Η δεδηλωμένη των 153 βουλευτών συνεχίζει να υφίσταται. Ο Τσίπρας παραμένει πρωθυπουργός και, τουλάχιστον προσώρας, πολιτικά ισχυρός. Τα σενάρια που πρωτίστως διακινούσαν όσοι δεν διάκεινται φιλικά προς την κυβέρνηση διαψεύστηκαν και καλόν είναι να ξαναμπούν στο ντουλάπι. Όπως στο ντουλάπι ή καλύτερα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας πρέπει να μπούν και οι κορώνες περί επανάστασης, σοσιαλιστικής αλλαγής, ευρωπαϊκής ανατροπής, απεξάρτησης από τα μνημόνια και κυβέρνησης της Αριστεράς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ωρίμασε. Όχι τόσον γρήγορα ή με την ένταση που ίσως ανέμενε ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης, πάντως ωρίμασε. Άλλαξε στρατόπεδο. Μετακόμισε από την ανατρεπτική και ριζοσπαστική αριστερά στην νουνεχή και κυβερνώσα αριστερή σοσιαλδημοκρατία. Η Μέρκελ και ο Σόϊμπλε δεν είναι δαίμονες, αλλά εταίροι και συνομιλητές για το κοινό καλό της Ευρώπης. Ο Γκάμπριελ και ο Ολάντ δεν είναι πλέον εχθροί, αλλά προνομιακοί σύμμαχοι και αυριανοί σύντροφοι. Τα μνημόνια δεν σκίζονται ούτε καταργούνται, αλλά αναδιαμορφώνονται και ξαναγράφονται. Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι ξεπούλημα των ασημικών του κράτους, αλλά αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Οι τραπεζίτες δεν είναι το "απόλυτο κακό", αλλά οι "απαραίτητοι νευρώνες για να λειτουργήσει εύρυθμα η οικονομία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με την ψήφιση του δικού του μνημονίου αφήνει πίσω και οριστικά(;) την ασθένεια του αριστερισμού και δια της διακυβερνήσεως του εισέρχεται στο σαλόνι των συστημικών δυνάμεων της πολιτικής και οικονομικής ζωής. Πλέον, όπως είπε και ο Μιχάλης Σάλλας, θα πρέπει να εφαρμόσει αυτά που ψήφισε ή μέλλει να ψηφίσει. Μόνον έτσι μπορεί να πετύχει η κυβέρνηση. Μόνον έτσι μπορεί να γυρίσει το παιχνίδι. Μόνον έτσι υπάρχει ελπίδα να ξαναζωντανέψει η οικονομία. Από τη στιγμή που άλλαξε στρατόπεδο και προσχώρησε στον ρεαλισμό δεν μπορεί να συνεχίσει να ζει με αυταπάτες. Το κεφάλαιο αυτό έκλεισε οριστικά για τον Τσίπρα και κατ' επέκτασιν και για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αν δεν εφαρμοστούν αυτά που ψηφίστηκαν, αν οι αντίροπες δυνάμεις τινάξουν στον αέρα την (απαραίτητη) κυβερνητική ενότητα τότε ο Τσίπρας και η κυβέρνησή του θα καταρρεύσουν και μάλιστα με πάταγο. Αν όχι τους επόμενους λίγους μήνες το αργότερο σε ένα χρόνο όταν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο κόφτης. Αυτό ο πρωθυπουργός το ξέρει και ίσως είναι αυτός ο λόγος, ο οποίος τον ανάγκασε για πρώτη φορά να ξεφύγει από τη δημοσιονομική ρητορική και αντι να αναφέρεται, όπως έκανε μονότονα μέχρι τώρα, στο έλλειμμα και το χρέος να τονίσει την ανάγκη παραγωγής πλούτου.

Το γεγονός ότι για πρώτη φορά ο Τσίπρας επεσήμανε την ανάγκη να αυξηθεί το ΑΕΠ είναι ένα ακόμη σημάδι ωρίμανσής του. Μέχρι τώρα όλη η κυβερνητική ρητορική ήταν να χτυπηθεί η διαπλοκή, να μειωθεί το χρέος, να υπάρξει αναδιανομή και γενικά ανάπτυξη. Γιά πρώτη φορά ο πρωθυπουργός θέτει ως στόχο να αναπληρωθεί το χαμένο ΑΕΠ και ως προτεραιότητα να παραχθεί καινούργιος πλούτος. Αυτό που εξαρχής θα έπρεπε να ήταν ο στόχος της κυβέρνησής του. Δεν ξέρω αν αυτή η αλλαγή στην προσέγγιση του οικονομικού προβλήματος είναι συνειδητή ή αποτελεί μια ακόμη επικοινωνιακή κορώνα.

Αν πάντως όντως είναι πεπεισμένος πως μόνον η παραγωγή νέου πλούτου θα λύσει το πρόβλημα τότε θα πρέπει εκτός από τις αυταπάτες να αποκηρύξει και τις πολιτικές ιδεοληψίες και τις αντιπαραγωγικές συμπεριφορές πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε Υπουργεία, δημόσιους οργανισμούς και κρατικές δομές. Και να τις αποκηρύξει έντονα και σύντομα. Αν το κάνει μπορεί να ελπίζει πως την επόμενη φορά, όταν θα χρειαστεί να πάει στο ταμείο, θα του καταβάλουν εκλογικό μέρισμα και δεν θα του ζητήσουν να πληρώσει τη ληξιπρόθεσμη λαϊκή επιταγή...

9 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Ε.Στ. 13:31 12/05/2016

  Θέλει ο …Φελνίκος να κρυφτεί, μα η χαρά δεν την αφήνει.

 2. Τον μόνο Πλούτο που μπορεί να φορτώσει ο Αλέξης, είναι ο σκύλος του Μίκυ Μάους.

 3. ΑΦΙΛΟΤΙΜΟΙ ΚΑΙ ΑΔΙΑΝΤΡΟΠΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ‘’ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ’’
  =================================================
  ΓΛΕΙΦΟΥΝ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΦΤΥΝΑΝ .
  ==========================
  Πρ. Παυλόπουλος άδειο πουκάμισο(εκλογές 2012):
  ===================================
  «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα πουκάμισο αδειανό»
  Διαβάζοντας το απόσπασμα της συνέντευξης στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζεται ως «ένα πουκάμισο αδειανό», ο Τσίπρας παρομοιάζεται με ηλιοτρόπιο, το οποίο έχει την ψευδαίσθηση ότι ο ήλιος περιφέρεται γύρω του και η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί την Ελλάδα στη δραχμή και εκτός Ευρώπης, αναρωτιέσαι αν συνεντευξιαζόμενος είναι η πολιτική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ για ΠτΔ…
  Κι όμως, ναι, πρόκειται για συνέντευξη του κ. Προκόπη Παυλόπουλου στην εφημερίδα «Παρασκευή & 13» και στην δημοσιογράφο κα Αλεξάνδρα Λαμπρούλη (Παρασκευή 25/5/2012).
  Αυτό το αδειανό πουκάμισο, πρότεινε για πρόεδρο τον υβριστή του, τον πιο αποτυχημένο πολιτικό που κατέγραψε η σύγχρονη ελληνική ιστορία.
  Σήμερα, μετά από τις πιο προκλητικά επαίσχυντες ψευδολογίες και υποσχέσεις, μετά την τεράστια (50%) αποχή, ο κ. Τσίπρας(το άδειο πουκάμισο) προκαλεί ψευδόμενος ότι θα εκτελέσει αυτά που υποσχέθηκε στους πολίτες…
  *Δηλαδή υπόσχεται να σχίσει ΠΑΛΙ το μνημόνιο που ψήφισε?
  *Να ‘’διώξει’’ ΠΑΛΙ την τρόϊκα και το ΔΝΤ ?
  *Να ΜΗΝ υπογράψει, ούτε να συμβιβαστεί με καμιά εντολή από όπου κι αν προέρχεται και να μην επιβάλλει κανένα νέο φόρο?
  *Να μην επιβάλλει ΕΝΦΙΑ για το 2015 και να τον καταργήσει?
  *Να εφαρμόσει το σύστημα της ΔΩΡΕΑΝ υγείας ?
  *Και όλα όσα υπεσχέθη στη Θεσσαλονίκη αλλά ΔΙΕΓΡΑΨΕ και υπέγραψε ακριβώς τα αντίθετα με το ΤΡΙΤΟ (ΠΡΩΤΟ) μνημόνιο της αριστεράς ?
  *Τελικά, δεν ντρέπεται, να προκαλεί ψευδόμενος ΑΣΥΣΤΟΛΑ θεωρώντας ότι είμαστε και ζούμε στην εποχή και στις χώρες με τα καθρεφτάκια και τις χάντρες?
  Παρέπεμψαν στο ειδικό δικαστήριο τον ΕΝΤΙΜΟ υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου για.. πιθανή απώλεια εσόδων 120.000, καταστρέφοντας, ανατρέποντας και καταστρατηγώντας κάθε έννοια ΤΙΜΗΣ! και εθνικής συνείδησης, ανοίγοντας διάπλατα τους ασκούς του ΝΕΟΥ διχασμού και της χρεοκοπίας.
  ΆΡΑΓΕ ? Δεν σκέπτονται ότι ‘’σφαίρα είναι γυρίζει’’????….
  ΓΛΕΙΦΟΥΝ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΦΤΥΝΑΝ ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ !!!
  «go back madam Merkel»
  Δεν υπάρχει πιο προσβλητική και ταυτόχρονα πιο δίκαιη κριτική από αυτή του Ρέντσι. Πράγματι, αν δει κανείς τις προεκλογικές δηλώσεις του Τσίπρα σε ύφος «go back madam Merkel» και την αρχική μετεκλογική του συμπεριφορά που γύριζε γύρω από τη Μέρκελ χωρίς να την συναντά, μαζί με τα τωρινά συνεχή ραντεβού και τηλεφωνικές συνομιλίες, , νιώθει το δούλεμα στο πετσί του. Αν ο Ρέντσι ήξερε ελληνικές παροιμίες, θα έλεγε για τον Τσίπρα «εκεί που έφτυνε, τώρα γλείφει». Βέβαια, καλώς συναντά ο Τσίπρας την Μέρκελ• O τρόπος συναντήσεων είναι το μεμπτό της υπόθεσης. Η σημερινή κυβέρνηση τσαλαπατά κάθε θεσμικό πλαίσιο της Ε.Ε., αναγνωρίζει, νομιμοποιεί και αναβαθμίζει το λεγόμενο διευθυντήριο (ποιος θα το περίμενε από μία αριστερή κυβέρνηση) και ευτελίζει τις υπόλοιπες χώρες μέλη.
  Η κριτική έρχεται από την πραγματική αριστερά, αυτή που προσαρμόζεται στην πραγματικότητα, κάνει προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και παλεύει για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και αυτό είναι που πονάει πιότερο όλων.
  ΣΚΕΨΟΥ ΝΑ ΤΟ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ. ΘΑ ΚΑΙΓΑΝΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΛΗ..!

 4. Τη Δευτέρα η τρόικα τελειώνει ….!

  Ποιος θα ενημερώσει τον κ.Τσίπρα ,ότι ο καΜένος εντελώς έβγαλε την Ελλάδα από το μνημόνιο?
  Είναι δυνατόν μια ‘’τέτοια’’ είδηση και να μην την ξέρουμε?
  Γιατί ο..πρωθυπουργός δεν την ανακοινώνει ΜΑΖΙ με την μείωση του χρέους?
  ————————————————————————————————-
  Συνέντευξη τύπου στο Ζάππειο
  Αλέξης Τσίπρας: «Τη Δευτέρα η τρόικα τελειώνει»

  «Θέλουμε έναν ιστορικό θρίαμβο για τον λαό», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας υπερασπιζόμενος τη θέση του για την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι αυτοδύναμος στη Βουλή, κάτι που, όπως είπε, δεν έχει επιτευχθεί ακόμη.

  Στη συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε πολλές φορές ότι τη Δευτέρα η τρόικα τελειώνει, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα τηρήσει τις θεσμικές υποχρεώσεις τής χώρας έναντι της ΕΕ, αλλά όχι τις πολιτικές δεσμεύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων, επικαλούμενος τη λαϊκή ετυμηγορία. Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι, μετά τις ανακοινώσεις Ντράγκι, υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια για διαπραγμάτευση και ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει βρεθεί λύση, ενώ ανακοίνωσε ότι το πρώτο του ταξίδι ως πρωθυπουργός θα το κάνει στην Κύπρο.

  Είναι προφανές, είπε ο κ. Τσίπρας,
  ότι την επόμενη ημέρα δεν θα υπάρχουν μνημόνια, δεν θα υπάρχει τρόικα. Σημείωσε ότι το plan B της τρόικας είναι να υπάρξει μια κυβέρνηση συνεργασίας, ώστε να υπονομευθεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, για να υπογραμμίσει ότι η αυτοδυναμία δεν είναι μια αλαζονική θέση, αλλά μια αναγκαία συνθήκη για να σταματήσει η καταστροφική πορεία της χώρας.

 5. ΒΕΝΙΑ 17:07 11/05/2016

  Νομίζω ότι ειναι λάθος, να προσπαθουμε να πείσουμε τον κ.Φελνίκο , για το αντίθετο από αυτό που πιστεύει.
  Η συγκεκριμένη στήλη του «τρέφεται» από εμάς τους διαφωνούντες με την άποψή του.
  Ξέρει ,είμαι σίγουρη ,ότι αυτά που γράφει και είναι και μακροσκελή, δεν είναι αλήθεια, έχει αυταπάτες ,με την συκγκεκριμένη κυβέρνηση.

  • ΒΕΝΙΑ 17:13 11/05/2016

   Διόρθωση της λέξης στο σωστό – συγκεκριμένης –
   Και να συμπληρώσω επί πλέον , ότι πάει , όπου φυσάει ο άνεμος !!!

 6. Να τος πάλι ο φιλοσυριζα Φελνικος. Μα ειναι δυνατόν να πιστεύεις Φελνικε ότι ο Τσιπρας άλλαξε; Είναι δυνατόν;

 7. Θ.Τ. 9:33 11/05/2016

  » .. Δεν ξέρω αν αυτή η αλλαγή στην προσέγγιση του οικονομικού προβλήματος είναι συνειδητή ή αποτελεί μια ακόμη επικοινωνιακή κορώνα.. »

  Και βέβαια Κε Φελνίκο μας είναι επικοινωνιακή κορώνα ΚΑΙ ΜΟΝΟ .
  Ο Σϋριζα έβαλε ΠΑΛΙ αυτογκόλ και πανηγυρίζει πως έβαλε γκολ.
  Και όποιος τον πιστέψει . . .
  Ελπίζει να βγάλει πάλι μιά βδομάδα/ένα μήνα στην καρέκλα.
  Οι έξω έχουν τα σχέδιά τους γιά κάθε περίπτωση .
  Αυτή την στιγμή φαίνεται πως εκεί υπερτερούν «αυτοί που θέλουν τα λεφτά τους πίσω», πάνω στους αχόρταγους, αν και φτουράνε πάλι τώρα τελευταία ( Αυστρία κ.λπ. ) Αν δεν είμαστε λοιπόν στο πηγάδι που λέγεται grexit είναι γιατί οι έξω ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ αυτή την στιγμή – ΕΥΤΥΧΩΣ – δεν το θέλουν. Αλλά σε συνθήκες ακόμα πιό μεγάλης ( κοινωνικά άδικης και αιματηρής ) εξάρτησης . Με το σκοινί ασφαλείας που μας εξασφάλισε ο ΓΑΠ , κάθησε ο Τσίπρας και μας το δέσαν στη μέση και μας έχουν κρεμάσει πάνω από το πηγάδι και με παλάγκο όσο θέλουν μας ανεβοκατεβάζουν στο πηγάδι . Γιατί ο τσίπρας το μόνο που θέλει, το μόνο που ξέρει είναι να χαιδεύει την πελατεία του . Δεν Σας καταλαβαίνω Κε Φελνίκο μας με τα «αφήνει πίσω του», «άλλαξε» ο Τσίπρας κ.λπ.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.