ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πάμε cinema;

«Ο Άνθρωπος που γνώριζε το Άπειρο» και «Το Χρονικό μίας Αθωότητας»

Τις ταινίες «Ο Άνθρωπος που γνώριζε το Άπειρο», «Το Χρονικό μίας Αθωότητας», «Το Γράμμα από το Παρελθόν» και ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει η νέα κινηματογραφική εβδομάδα.

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕ ΤΟ ΑΠΕΙΡΟ
THE MAN WHO KNEW INFINITY Βιογραφική. Διάρκεια 109'
Σκηνοθεσία : Ματ Μπράουν
Πρωταγωνιστούν : Ντεβ Πατέλ, Τζέρεμι Άιρονς, Στίβεν Φράι, Τόμπι Τζόουνς, Τζέρεμι Νόρθαμ

Το 1913, στην Ινδία, ένας 25χρονος ιδιωτικός υπάλληλος με τρομακτική ευφυΐα, που όμως είχε αποτύχει στις σπουδές του εξαιτίας της εμμονικής, μοναχικής μελέτης του πάνω στην επιστήμη των Μαθηματικών, αποφασίζει να εμπιστευτεί το πάθος του και να στείλει ένα γράμμα στον Τζ.Χ. Χάρντι, έναν επιφανή καθηγητή μαθηματικών του Trinity College του πανεπιστημίου Κέιμπριτζ. Το όνομά του ήταν Σρινιβάσα Ραμανουτζάν και έμελλε να γίνει ο αυτοδίδακτος «πρίγκιπας της μαθηματικής διαίσθησης» .

Στέρεο ιστορικό δράμα με πινελιές σοβαρότητας και χιούμορ για μια ελάχιστα γνωστή ιδιοφυΐα που αφοσιώθηκε με πάθος στην επιστήμη του και οικοδόμησε ισχυρούς δεσμούς φιλίας. Η ταινία ξεδιπλώνει τις αγκυλώσεις της άκαμπτης ακαδημαϊκής κοινότητα στις αρχές του περασμένου αιώνα καταγράφοντας τον ρατσισμό και την ξενοφοβία απέναντι στην επαναστατική επιρροή μιας ακατέργαστης ιδιοφυΐας.

angry-birdsANGRY BIRDS: Η ΤΑΙΝΙΑ
THE ANGRY BIRDS MOVIE Animation. Μεταγλωττισμένο. Διάρκεια: 100'
Σκηνοθεσία : Κλεϊ Κεϊτις, Φέργκαλ Ραϊλι
Ακούγονται οι φωνες των : Γιώργος Πυρπασόπουλος, Μαίρη Συνατσάκη, Σπύρος Μαργαρίτης, Γιάννης Ζουγανέλης, Άρης (REC) Λουμάκης

Ο Ρεντ (το κόκκινο πουλί του παιχνιδιού), αφού χαλάει σε καθημερινή βάση τη διάθεση και το κέφι των πάντων, εισάγεται εσπευσμένα σε μια ειδική κλινική, ώστε να καταφέρει να διαχειριστεί το οξύθυμο του χαρακτήρα του. Εκεί θα γνωριστεί με διάφορα άλλα, επίσης «προβληματικά», πουλιά και θα αναπτύξουν μία ιδιαίτερη συμπάθεια. Τα πράγματα κυλάνε αρκετά ήρεμα, ώσπου εμφανίζονται τα γουρούνια και οι ισορροπίες ανατρέπονται. Όταν τα πράγματα σκουραίνουν, θα χρειαστεί να καταφύγουν σε έναν αετό-γκουρού, για να τους προσφέρει καθοδήγηση.

Με εξαιρετικά εκφραστική σχεδίαση του κεντρικού χαρακτήρα και ανάλαφρη σαν πούπουλο πλοκή η ταινία αποτελεί διασκεδαστική επέκταση της εθιστικής εφαρμογής του βιντεοπαιχνιδιού στις οθόνες των smartphones.


rememberΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

REMEMBER Θρίλερ. Διάρκεια: 94'
Σκηνοθεσία : Ατόμ Εγκογιάν
Πρωταγωνιστούν : Κρίστοφερ Πλάμερ, Ντιν Νόρις, Μάρτιν Λαντάου, Πίτερ ΝταΚούνια

Μετά τον θάνατο της συζύγου του, ένας ηλικιωμένος άνδρας Εβραϊκής καταγωγής αποφασίζει να φύγει από το γηροκομείο και να αναζητήσει τον υπεύθυνο στρατιωτικό για την εκτέλεση της οικογένειας του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, πριν από 70 ολόκληρα χρόνια. Στόχος του είναι να τον σκοτώσει. Γνωρίζει το όνομα αυτού που αναζητά αλλά για να είναι σίγουρος θα πρέπει να ελέγξει από κοντά τέσσερις διαφορετικούς ανθρώπους που έχουν το ίδιο όνομα.
Υπάρχουν αρκετές βολικές συμπτώσεις και λιγότερη ένταση στη πλοκή από όσες χρειάζεται ένα δράμα εκδίκησης, αλλά ο υπέροχος ερμηνευτικά Κρίστοφερ Πλάμερ προσφέρει με το παραπάνω το απαραίτητο συναίσθημα που υπερβαίνει την επίκληση της ιστορικής μνήμης ή της άνοιας.

 

chronicΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΜΙΑΣ ΑΘΩΟΤΗΤΑΣ
CHRONIC Κοινωνική. Διάρκεια: 92'
Σκηνοθεσία : Μισέλ Φράνκο
Πρωταγωνιστούν : Τιμ Ροθ, Σάρα Σάδερλαντ, Ρόμπιν Μπάρτλετ, Ρέιτσελ Πικάπ

Ο Ντέιβιντ είναι νοσηλευτής που φροντίζει ασθενείς στο τελικό στάδιο της νόσου τους. Αποδοτικός και αφοσιωμένος στο επάγγελμά του, αναπτύσσει ισχυρούς δεσμούς με κάθε ασθενή που φροντίζει. Ωστόσο, εκτός του χώρου εργασίας του, ο Ντέιβιντ είναι αναποτελεσματικός, αμήχανος, εσωστρεφής. Είναι φανερό πως χρειάζεται καθέναν από τους ασθενείς του όσο τον χρειάζονται κι αυτοί.

Ένα σκληρό φιλμ που ανατέμνει τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά τον πόνο ενός σοβαρού ανθρώπινου δράματος με τον συγκινητικά απελπιστικό ρυθμό της επούλωσης ενός εγκαύματος. Εξαιρετική υποκριτική απόδοση από τον Τιμ Ροθ, σε μια ταινία που τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερου σεναρίου στο Κάννες.

Προβάλλονται ακόμη τα ντοκιμαντέρ:

free-to-runFREE TO RUN
Σκηνοθεσία : Πιερ Μόρα Διάρκεια: 90'
Το ντοκιμαντέρ εξετάζει τις ιδεαλιστικές απαρχές του τζόκινγκ αφηγείται την ιστορία του κινήματος του τρεξίματος, κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε δεκαετιών.

 

this-is-not-a-coupTHIS IS NOT A COUP
Σκηνοθεσία : Άρης Χατζηστεφάνου, Άρης Τριανταφύλλου , Διάρκεια: 60'

Ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου παρακολουθεί τις «πραξικοπηματικές» παρεμβάσεις της ΕΚΤ σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Ελλάδα.

 

to-mesa-fosΤΟ ΜΕΣΑ ΦΩΣ
Σκηνοθεσία
: Σταύρος Ψυλλάκης , Διάρκεια: 60'

Ο Γιώργης Μαρκάκης, 86 χρονών, οφθαλμίατρος και ιδρυτής του μουσείου «Λυχνοστάτης» στη Χερσόνησο Κρήτης, μας ξεναγεί στην κιβωτό των αναμνήσεών του, σε όσα «τρύγησε με τα μάτια του και τα ΄χει κλείσει εντός του».

3333333.333 - Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ
Σκηνοθεσία : Μένιος Καραγιάννης Διάρκεια: 90'

Το ντοκιμαντέρ ταξιδεύει στη Σουηδία, όπου ένας μεταφραστής 102 ετών, βρίσκει τη δύναμη να μάθει ελληνικά και να μεταφράσει το τεράστιο επικό ποίημα των 33.333 στίχων της «Οδύσσειας», και από εκεί στην Αμερική, την Κρήτη, την Αθήνα, αλλά και την Τήνο, προσπαθώντας να ρίξει φως τόσο στις πτυχές του άγνωστου αυτού έργου, όσο και στην προσωπικότητα και τη σκέψη του.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.