ΚΟΣΜΟΣ

Τράβηξε το λάστιχο του εσωρούχου της

Ο Σαπέν παραδέχθηκε σεξουαλική παρενόχληση σε βάρος γυναίκας δημοσιογράφου

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, ο Μισέλ Σαπέν, παραδέχθηκε ότι είπε «λόγια και προέβη σε ανάρμοστη χειρονομία» σε βάρος μίας δημοσιογράφου, αφού είχε διαψεύσει δύο φορές ότι είχε δείξει οποιαδήποτε επιλήψιμη συμπεριφορά, λίγες μέρες μετά τις μαρτυρίες οκτώ γυναικών, ανάμεσά τους δύο βουλευτές και δύο εκλεγμένα μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης, που κατηγορούν έναν βουλευτή για σεξουαλική παρενόχληση.

Στις 22 Απριλίου, ο Μισέλ Σαπέν απέρριψε ως «ανακριβείς και συκοφαντικούς ισχυρισμούς» τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν σε ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε τον ίδιο μήνα στο οποίο δύο δημοσιογράφοι τον κατηγορούν ότι «τράβηξε το λάστιχο του εσωρούχου» μίας δημοσιογράφου στη διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός τον Ιανουάριο του 2015.

Έπειτα από την πρωτοφανή μαρτυρία οκτώ γυναικών, από τις οποίες οι τέσσερις είναι εκλεγμένες, που κατηγόρησαν τη Δευτέρα (προχθές) τον οικολόγο βουλευτή Ντενί Μποπέν για παρενόχληση και σεξουαλική επίθεση, σπάζοντας την ομερτά των πολιτικών κύκλων, ο Μισέλ Σαπέν διέψευσε εκ νέου χθες τους «ισχυρισμούς» που τον αφορούν.

Ωστόσο χθες βράδυ έδωσε στη δημοσιότητα μια ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζει πως «οι παρούσες περιστάσεις» της υπόθεσης Μποπέν τον «αναγκάζουν να δώσει, με πλήρη διαφάνεια, τις απαραίτητες διευκρινίσεις» για τα γεγονότα που του προσάπτονται.

«Στη διάρκεια ενός ταξιδιού τον Ιανουάριο του 2015 στο Νταβός, εν μέσω περίπου είκοσι ανθρώπων, έκανα σε μία δημοσιογράφο μια παρατήρηση για την ενδυματολογική της εμφάνιση βάζοντας το χέρι μου στην πλάτη της. Δεν υπήρχε στη στάση μου καμία επιθετική ή σεξιστική βούληση, αλλά και μόνο το γεγονός ότι προσέβαλα το εν λόγω πρόσωπο δείχνει πως αυτά τα λόγια και αυτή η χειρονομία ήταν ανάρμοστα, και λυπήθηκα γι΄αυτό και εξακολουθώ να λυπάμαι», αναφέρει ο υπουργός.

«Στη διάρκεια των επόμενων λεπτών η δημοσιογράφος ζήτησε να με δει προσωπικά για να μου γνωστοποιήσει την αγανάκτησή της. Φυσικά της εξέφρασα την ειλικρινή μου συγγνώμη», προσθέτει ο Σαπέν.

Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους Στεφανί Μαρτό και Αζίζ Ζεμπουρί, όπως γράφουν στο βιβλίο τους "L' Elysée off", ο υπουργός, βλέποντας μια δημοσιογράφο να σκύβει για να πάρει από κάτω ένα στυλό, «δεν μπορεί να κρατήσει το χέρι του μουρμουρίζοντας: “Α, μα τι μου δείχνετε εδώ δα;” και (...) πιάνει το λάστιχο του εσώρουχου της δημοσιογράφου που φοράει χαμηλοκάβαλο παντελόνι».

Το επεισόδιο αυτό αναφέρθηκε, με διαφορετικό τρόπο, σε ένα άρθρο που υπέγραφαν 40 γυναίκες δημοσιογράφοι, το οποίο δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2015. Οι συγγραφείς είχαν κάνει λόγο για έναν «υπουργό ο οποίος, βλέποντάς μας σκυμμένες για να πάρουμε από κάτω ένα στυλό, δεν μπορεί να κρατήσει το χέρι του μουρμουρίζοντας: “Α, μα τι μου δείχνετε εδώ δα;”».

Σύμφωνα με μία από τις συντάκτριες αυτού του άρθρου που φέρει τον τίτλο «Κάτω τα ξερά σας» ("Bas les pattes"), ο Σαπέν είχε «αγγίξει» τη δημοσιογράφο «χαμηλά στην πλάτη».

Οι ισχυρισμοί που διατυπώθηκαν σε βάρος του Ντενί Μποπέν, ο οποίος τους διαψεύδει, είχαν ως αποτέλεσμα πολιτικοί από όλες τις πλευρές να κάνουν έκκληση για «το τέλος της ατιμωρησίας» όσον αφορά τη σεξουαλική παρενόχληση στην πολιτική.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.