ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Οδοιπορικό στην Αθήνα των δακρυγόνων και του 2011

Χρόνια πολλά σε όσους και όσες γιόρταζαν εύχονταν τις μέρες και τις νύχτες των δακρυγόνων και των συγκρούσεων, το Μάη, τον Ιούνη, τον Ιούλη του 2011, οι «έρημοι» δρόμοι της Αθήνας, οι τουρίστες, τα πλανόδια σκυλιά, τα πλανόδια γατιά, τα φρικιά. Χρόνια πολλά από τα κινητά τους εύχονταν επίσης επαίτες, διαδηλωτές κι αργόσχολοι.

Στον πεζόδρομο της Αιόλου, από τις προθήκες του βιβλιοπωλείου των εκδόσεων «ΠΟΛΙΣ», τους περαστικούς χαιρετούσαν τα βιβλία του Maurice Attia, «Μαύρο Αλγέρι», «Κόκκινη Μασσαλία», «Παρίσι Μπλουζ», αλλά και η συλλογή διηγημάτων
του Λάκη Παπαστάθη «Το καλοκαίρι θα παίξει την Κλυταιμνήστρα».

Χαμηλά στην Ερμού, νεαροί Παοκτζήδες με αντιασφυξιογόνος μάσκες, μάσκες που είχαν «εξαφανιστεί» από τα μαγαζιά της Αθήνας εκείνες τις μέρες των μεγάλων διαδηλώσεων, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, νεαροί Παοκτζήδες με ντουντούκες
στο χέρι φώναζαν «ΠΑΟΚ, θρησκεία, λαοκρατία» και ενημέρωναν τον κόσμο πως «Έχουμε πόλεμο ρέεε.». Ακούγοντας τους αναρωτιόμουνα αν γνώριζαν, ή το κυριότερο αν νοιάζονταν, για το γεγονός ότι η ελληνική πολιτεία, ο Έλληνας  φορολογούμενος, «διευκόλυνε» πολλές φορές χρηματικά για χρόνια ολόκληρα τον κακοδιοικούμενο ΠΑΟΚ.

Στο Μοναστηράκι, σε πεζούλι της πλατείας ακριβώς πάνω από τον Ηριδανό, νεαρός πλανόδιος μουσικός, «From the South of England» όπως μου έλεγε, έπαιζε στη φυσαρμόνικά του Muddy Waters!

Στάση για καφέ σε καφενείο της Αδριανού. Στο μυαλό μου έρχεται ακόμη το ανέκφραστο βλέμμα ενός βρέφους, που με «μετρούσε» στα ίσα, κοιτώντας με στα μάτια. Νεοέλληνες με φραπεδιές κι εφημερίδες στα τραπέζια της Αδριανού, τουρίστες με χάρτες και φωτογραφικές μηχανές στο δρόμο.

Φουσκωμένο ποτάμι που παρασέρνει τα πάντα στο πέρασμά του ο χρόνος.

Κι εγώ ν' αναρωτιέμαι, τότε, αλλά και τώρα, για τα περασμένα, που φαντάζουν τόσο κοντινά στο νου μου.

Κι εγώ, ν' αναρωτιέμαι για τα περασμένα, αλλά και για τα μελλούμενα.

Οδεύοντας προς τη λαϊκή της γειτονιάς μου, μια από εκείνες τις μέρες των δακρυγόνων και των κινητοποιήσεων, στον πεζόδρομο του Κεραμεικού, το βλέμμα μου είχε πέσει πάνω σε έναν τοίχο, όπου γραμμένο με μαύρα γράμματα ήταν το:
«OUR LOVE IS LIKE THE WIND. WILD IS THE WIND. Μη σε νοιάζει».

Φουσκωμένο ποτάμι, χείμαρρος ορμητικός ο χρόνος.

Τις μέρες και τις νύχτες των δακρυγόνων, εκείνη την άνοιξη, εκείνο το καλοκαίρι του 2011, σε πλατεία της γειτονιάς μου, λαϊκές συνελεύσεις μερικών δεκάδων ατόμων, πρωτίστως νέων, αποτιμούσαν τα γεγονότα των ημερών των δακρυγόνων και των συγκρούσεων.

Την ώρα που οι διπλανοί μου έλεγαν: «Καλά, εμείς και επανάσταση να γίνει, θα την πάρουμε χαμπάρι μέρες αργότερα!»..

Την ίδια ώρα που λίγο πιο πέρα απ' την πλατεία της λαϊκής συνέλευσης, ηλικιωμένες κυρίες της γειτονιάς, καθισμένες σε φθηνές πλαστικές καρέκλες έξω από τα σπίτια τους χωράτευαν, όπως χωράτευαν οι Ελληνίδες μια φορά κι έναν καιρό, σε χωριά και πόλεις.

Στους δρόμους της επιστροφής, εκείνες τις μέρες των διαδηλώσεων και των δακρυγόνων, λίγο πιο κάτω από το κέντρο της Αθήνας όλες οι ταβέρνες, όλες οι καφετέριες ήταν γεμάτες κόσμο.

Και ως επίλογος.

Θυμάμαι ακόμη, ένα σκοτεινό δωμάτιο μ' ανοιχτά παράθυρα, κάπου στην Αθήνα της άνοιξης και του καλοκαιριού του 2011, ένα σκοτεινό δωμάτιο από όπου δραπέτευε η φωνή του Διονύση Σαββόπουλου και μας υπενθύμιζε πως. «Στον τόπο-κόσμο αυτό όσοι α-γα-πού-νε, τρώ-νε βρώ-μι-κο ψω-μί, τρώ-νε βρώ-μι-κο ψω-μί, κιιι πόθοι τους ααακολουθούουουνε υ-πό-γεια δια-δρο-μή»...

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. N Bράχος 20:10 07/05/2016

    ΟΙ ΑΠΑΤΡΙΔΕΣ ΚΛΕΠΤΕΣ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ.

    Αθεοι και απάτριδες κουκουλοφόροι και μη μπολσεβίκοι, από κοινού με το δεξιό χαβιεδότσουρμο, προσέβαλαν ιερά και όσια και για πρώτη φορά ματαίωσαν την στρατιωτική παρέλαση.

    Θεσσαλονίκη: Ματαιώθηκε η στρατιωτική παρέλαση

    Αποχώρησε ενοχλημένος Κ. Παπούλιας
    Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2011

    • Γ. Παπανδρέου: Λέμε ένα μεγάλο «όχι» στις εξαρτήσεις 28/10/2011
    • K. Παπούλιας: Πατριώτες είναι εκείνοι που αμαυρώνουν μια εθνική επέτειο; 28/10/2011
    • Η ανακοίνωση της αστυνομίας 28/10/2011 18:21
    • Reuters: Διαμαρτυρίες και ματαιώσεις παρελάσεων στην Ελλάδα
    • 28/10/2011

    Διαδηλωτές εισήλθαν στο χώρο όπου θα γινόταν η στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα να ματαιωθεί η διεξαγωγή της.
    Ο κ. Παπούλιας αποχώρησε από το χώρο της παρέλασης εκφράζοντας την ενόχλησή του για τα συνθήματα που ακούστηκαν εναντίον του.
    Κ. Παπούλιας: Ντροπή τους…
    Κ. Παπούλιας: Ντροπή τους…
    «Δε θέλω να αποχωρήσω. Λυπάμαι πολύ, αλλά είναι ορισμένοι που θέλουν να ματαιωθεί αυτή η εκδήλωση», δήλωσε στους δημοσιογράφους. «Λυπάμαι για τους υβριστές. Διάλεξαν μια μέρα που είναι ντροπής τους. Και είναι και νέοι. Εμείς πολεμήσαμε για την Ελλάδα. Δεκαπέντε χρονών και πολεμούσα το ναζισμό και τους Γερμανούς, μη μου λένε τώρα »Παπούλια προδότη». Ποιος είναι προδότης; Να ντρέπονται. Να ντρέπονται. Τιμάω την πόλη, την τιμούσα χρόνια. Ερχομαι εδώ για να τιμήσω αυτή την ημέρα εδώ στη Θεσσαλονίκη, σε αυτή την ιστορική πόλη», πρόσθεσε.
    Γιαουρτοκαταπέλτη είχαν ετοιμάσει για τη »μάχη» εναντίον των »επισήμων»
    Μια πολεμική πολιορκητική μηχανή
    με βεληνεκές που μπορεί να στείλει ένα γιαούρτι από σημείο εκτός της απαγορευμένης ζώνης, κατευθείαν πάνω στην εξέδρα των επισήμων, ανακαλύφθηκε παραμονές της κρίσιμης παρέλασης
    *Καταιγίδα γιαουρτιών με τη βοήθεια ρωμαϊκού καταπέλτη, ετοίμαζαν για την ημέρα της παρέλασης, οι γνωστοί-άγνωστοι, που όπως φαίνεται θέλησαν με αυτόν τον τρόπο να ξεπεράσουν από αέρος, τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και… τον έλεγχο στα σημεία προσέγγισης της παρέλασης.
    *Μονάδες της αστυνομίας, ύστερα από πληροφορίες, ανακάλυψαν ένα καταπέλτη έτοιμο για χρήση, κρυμμένο μέσα στους θάμνους της πλατείας.
    *Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε έλεγχο που έγινε στην ευρύτερη περιοχή, διαπιστώθηκε ότι λίγα μέτρα πιο δίπλα, βρίσκονταν κρυμμένα 30 γιαούρτια.
    *Μέσα στα γιαούρτια, βρίσκοταν ασύρματες μικροκάμερες, ώστε να καταγράψουν τις αντιδράσεις των επισήμων καθώς θα έβλεπαν τον κεσέ να να πλησιάζει, προκειμένου να ανέβουν μετά στο youtube.

    ΕΤΣΙ ΚΑΤΕΛΥΣΑΝ ΚΑΙ ΕΚΛΕΨΑΝ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΞΕΠΟΥΛΟΥΝ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.