ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Θηλιά» για τις μελλοντικές ελληνικές κυβερνήσεις

Oι τρεις παγίδες που κρύβει ο «κόφτης»

Ο αυτόματος μηχανισμός διορθώσεων είναι το εργαλείο με το οποίο θα εφαρμόζεται αιώνια λιτότητα την οποία θα επιβάλει η λύση για την ελάφρυνση του χρέους όπως αυτή παρουσιάστηκε από τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ στο Eurogroup της Δευτέρας.
euro

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», η παγίδα της πρότασης για τις ελληνικές κυβερνήσεις των επόμενων ετών βρίσκεται σε τρία διαφορετικά σημεία:

- Το πρώτο είναι ότι αν περάσει ως έχει η ελληνική πρόταση, οι ελληνικές κυβερνήσεις μέχρι και το 2030 θα έχουν την υποχρέωση να διατηρούν πρωτογενή πλεονάσματα πολύ υψηλότερα του 3% του ΑΕΠ ανεξάρτητα από την οικονομική συγκυρία.

- Το δεύτερο σημείο - παγίδα είναι ότι όποιο μέτρο αναληφθεί από τους Ευρωπαίους για το χρέος αυτό θα ισχύει από το 2018 και μετά και αν η Ελλάδα έχει εφαρμόσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο τρίτο μνημόνιο. Το γεγονός αυτό βρίσκεται στην αντίθετη κατεύθυνση από τη λύση του χρέους. Τούτο διότι η Ελλάδα θα αναλάβει άμεσα να παρατείνει τις συνθήκες λιτότητας, ενώ οι Ευρωπαίοι θα έχουν αναλάβει υποχρεώσεις μόνο μελλοντικές και υπό προϋποθέσεις.

- Το τρίτο σημείο-παγίδα είναι ότι το ελληνικό χρέος με όρους ΔΝΤ θα καταστεί βιώσιμο, δηλαδή θα μειωθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ κάτω από το 120% το 2030 με τα βασικό σενάριο. Με βάση το δυσμενές σενάριο και το αμέσως χειρότερο το ελληνικό χρέος το 2030 θα είναι στο 130,8% του ΑΕΠ και το 140,8% του ΑΕΠ. Ακόμη και αν όλα πάνε καλά σε δημοσιονομικό επίπεδο, η Ελλάδα θα βρίσκεται για δεκαετίες σε επιτοκιακό κίνδυνο.

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΚΙ ΥΣΤΕΡΑ ‘’ΑΠΑΙΤΟΥΝ’’ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ?
  ============================================
  Σε μία μέρα ο Πάνος Σκουρλέτης διόρισε 25 μηχανικούς!

  Ούτε ένας ούτε δύο ούτε…10, αλλά 25 μηχανικοί προσελήφθησαν, μέσα σε μία μόνον ημέρα, στο υπουργείο Περιβάλλοντος.
  Συγκεκριμένα, την Τρίτη 13 Οκτωβρίου ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης υπέγραψε την πρόσληψη συνολικά 25 μηχανικών του κλάδου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) σε αντίστοιχες κενές οργανικές θέσεις στο υπουργείο του, όπως προκύπτει από τις ισάριθμες υπογεγραμμένες από τον ίδιο αποφάσεις με ημερομηνία 13/10.
  Συνολικά, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο πραγματοποιήθηκαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος περίπου 42 διορισμοί. Από αυτούς περισσότεροι από 10 αφορούν μετακλητούς υπαλλήλους, ειδικό επιστημονικό προσωπικό και ειδικούς συνεργάτες.
  Χορός προσλήψεων
  Αναλυτικά, ο Π.Σκουρλέτης διόρισε στο υπουργείο Περιβάλλοντος:
  – 25+1 μηχανικούς του κλάδου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) σε αντίστοιχες κενές οργανικές θέσεις στις 13 Οκτωβρίου και 13 Νοεμβρίου, αντίστοιχα.
  – 4 άτομα σε κενές οργανικές θέσεις των κλάδων ΠΕ Γεωτεχνικών και ΠΕ ∆ιοικητικού – Οικονοµικού τον Οκτώβριο
  – 4 ειδικούς συνεργάτες στο γραφείο του στις 5 Οκτωβρίου
  – 6 άτομα σε αντίστοιχες θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού στο γραφείο του τον Νοέμβριο
  – 2 μετακλητούς υπαλλήλους στο γραφείο του τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο

  Ερωτήματα
  Όπως προκύπτει από τις σχετικές αποφάσεις, οι μηχανικοί που τοποθετούνται στο υπουργείο Περιβάλλοντος αποτελούν επιτυχόντες του ΑΣΕΠ. Ωστόσο, το ερώτημα που τίθεται είναι εάν οι υπεράριθμοι αυτοί νεοπροσληφθέντες, που αντιστοιχούν με τον αριθμό των απασχολούμενων σε μία μικρή επιχείρηση, είναι δυνατόν να απορροφηθούν στο υπουργείο Περιβάλλοντος.
  Παράλληλα, το πρώτο μνημόνιο και οι νόμοι 3986 του 2011 και 4093 του 2012 προέβλεπαν το «πάγωμα» των διορισμών στο Δημόσιο ακόμη και των επιτυχόντων στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για δημοσιονομικούς λόγους. Ως αποτέλεσμα, δημιουργήθηκαν «στρατιές» επιτυχόντων του ΑΣΕΠ που παρότι έχουν διατεθεί προς διορισμό, παραμένουν, εδώ και πολλά χρόνια, αδιόριστοι.
  «Λύθηκε, λοιπόν, το εν λόγω πρόβλημα και εάν ναι τι είδους ανάγκες καλύπτουν οι περίπου 40 νεοπροσληφθέντες στο ΥΠΕΝ» διερωτώνται παράγοντες της δημόσιας διοίκησης.
  Περιττό να αναφερθεί ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το κόστος που προκαλούν (και) οι συγκεκριμένοι διορισμοί στους φορολογούμενους που βρίσκονται αντιμέτωποι με φορολαίλαπα.

 2. Ένωση Διοικητικών Δικαστών 13/05/2016

  «Μνημόνιο διαρκείας ο κόφτης»

  Μνημόνιο διαρκείας χαρακτηρίζει τον επερχόμενο «κόφτη» η ένωση Διοικητικών Δικαστών εκφράζοντας την απόλυτη αντίθεσή της στο επερχόμενο νομοσχέδιο.
  Συγκεκριμένα οι Διοικητικοί Δικαστές αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους: Μετά την ψήφιση του νόμου για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού συστήματος, και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες την Κυριακή 8-5-2016 (χωρίς δυνατότητα πλήρους διαβούλευσης, επαρκούς συζήτησης στη Βουλή, στοιχειώδους ενημέρωσης του λαού και δυνατότητας ακρόασης όλων των ενδιαφερόμενων φορέων), δηλαδή με διαδικασία απαράδεκτη για νομοθέτημα κρίσιμο για τη ζωή όλων των πολιτών, δεδομένου ότι με αυτό ανατρέπονται θεμελιώδεις κατακτήσεις της Κοινωνικής Ασφάλισης, αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να εισαχθεί στη Βουλή προς ψήφιση νέο πολυνομοσχέδιο με το οποίο, μεταξύ άλλων, θα επιχειρηθεί να θεσπιστεί ο λεγόμενος μηχανισμός αυτόματης περικοπής δαπανών του Δημοσίου (“κόφτης”) που, όπως διαφαίνεται, θα αφορά και συντάξεις, μισθούς και παροχές κοινωνικής ασφάλισης, αλλά αντιστρόφως και επιβολή φορολογικών βαρών.
  Δηλώνουμε την απόλυτη αντίθεση της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών με την προώθηση προς ψήφιση διατάξεων που θα θεσπίσουν τον παραπάνω μηχανισμό. Ένας τέτοιος μηχανισμός, ανεξάρτητα από τα επιμέρους τεχνικά του χαρακτηριστικά, θα συνιστά ένα «Μνημόνιο διαρκείας», με θύματα τους εργαζόμενους, τους μικρούς επαγγελματίες και τους
  συνταξιούχους.
  Αποδοκιμάζουμε την αντιεπιστημονική ερμηνεία που επικράτησε στη Βουλή σύμφωνα με την οποία η γιγάντωση του Κρατικού Χρέους συνδέεται με το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Αντιθέτως όπως έχουμε ήδη επισημάνει, η αλήθεια είναι , ότι τα ελλείμματα των Ασφαλιστικών Ταμείων δημιουργήθηκαν επειδή διαχρονικά τα αποθεματικά τους αξιοποιήθηκαν με διάφορες τεχνικές για σκοπούς άσχετους με τον προορισμό τους (ιδίως κατάθεση στη Τράπεζα της Ελλάδος με μηδαμινό επιτόκιο για δεκαετίες επένδυση στο Χρηματιστήριο, PSI κλπ.),σε συνδυασμό με την εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή και εισφοροαποφυγή. Οι
  ασφαλισμένοι καλούνται άδικα να πληρώσουν ελλείμματα των Ταμείων για τα οποία δεν ευθύνονται.
  Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών εκφράζει την συμπαράστασή της στις κοινωνικές ομάδες που αντιστέκονται στην προώθηση αυτών των μέτρων.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.