ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι λέει η κυβερνητική εκπρόσωπος για το ενδεχόμενο «εκλογικού αιφνιδιασμού»

Όλγα Γεροβασίλη: Τα πιο δύσκολα τελείωσαν

Tα πιο δύσκολα τελείωσαν, για να μπορέσουμε από εδώ και πέρα να περάσουμε στην ανάκαμψη, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του Alpha.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016, θα έχουμε αντιστροφή του κλίματος, με κύριο στόχο και τη στήριξη των πιο αδύναμων και σημείωσε ότι είναι απολύτως εφικτό σε τρία χρόνια να μιλήσουμε πια για την έξοδο της χώρας μας από τη δίνη των μνημονίων.

Αναφερόμενη στον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης, η κ. Γεροβασίλη είπε πως η κυβέρνηση έχει σχέδιο και την πεποίθηση ότι δεν χρειαστεί η ενεργοποίησή του, αλλά, σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι εκείνη που αποφασίζει για το μείγμα πολιτικής που θα αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια εκλογικού αιφνιδιασμού, ενώ για την προοπτική ενός ανασχηματισμού δεν απέκλεισε τη συμμετοχή στην κυβέρνηση, και ανθρώπων πέραν του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό όμως, όπως έσπευσε να υπενθυμίσει, έχει αποτυπωθεί και στο σημερινό κυβερνητικό σχήμα.

Σχετικά με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή για το κλείσιμο της αξιολόγησης, σημείωσε ότι αποτελεί μέρος της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού και θα περιλαμβάνει τα μέτρα που αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ μέσω των έμμεσων φόρων, το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας, την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, τις ιδιωτικοποιήσεις κλπ. Ταυτόχρονα, θα περιλαμβάνει όμως, όπως εξήγησε, και τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης.

Ειδικά για το σκέλος της φορολογίας, η κυβερνητική εκπρόσωπος αναγνώρισε ότι η φοροδοτική ικανότητα σχεδόν έχει εξαντληθεί. «'Εχει ήδη εξαντληθεί σε πολλούς συμπολίτες μας και σε κάποιους τείνει να εξαντληθεί. Αυτό είναι γνωστό. Ο στόχος μας δεν είναι να παραμείνουμε σε μια τέτοια πολιτική. Ωστόσο, είναι αναγκαίο βήμα προκειμένου να αλλάξουμε το οικονομικό κλίμα, την οικονομική πραγματικότητα, να αποκαταστήσουμε την οικονομική σταθερότητα, για να μπορέσουμε να περάσουμε σε μια άλλη περίοδο» είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να περάσει η χώρα σε μια νέα περίοδο κατά την οποία τα οικονομικά αποτελέσματα θα γίνονται αντιληπτά στη ζωή των πολιτών. «Αυτός είναι ο στόχος μας και κατά την άποψή μου είναι απολύτως εφικτός στόχος, πια. Επομένως, το μήνυμα στους συμπολίτες μας είναι ότι από την συμφωνία του καλοκαιριού, έχουμε μερικά δύσκολα βήματα.

Το πρόγραμμα είναι εμπροσθοβαρές. Τα πιο δύσκολα τελείωσαν για να μπορέσουμε από εδώ και πέρα να περάσουμε στην ανάκαμψη» υπογράμμισε η Όλγα Γεροβασίλη.

«Βεβαίως, αυτά τα οποία ψηφίστηκαν μένουν για να εφαρμοστούν. Όμως, να θυμίσω για άλλη μια φορά, σε όσους μας ακούν, ότι αντίθετα με ό,τι ακούγεται για το Φορολογικό και το Ασφαλιστικό, δεν πρόκειται ούτε για φοροκαταιγίδα ούτε για εξαντλητικό ασφαλιστικό νομοσχέδιο» ανέφερε στο σημείο αυτό η κυβερνητική εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι «αυτό θα έχουν την ευκαιρία οι συμπολίτες μας να το διαπιστώσουν αργότερα. Διότι, σήμερα, είναι αρκετά τρομοκρατημένοι».

«Το μεγαλύτερο κομμάτι -εννοώ συντριπτικά μεγαλύτερο σε ποσοστά πολύ υψηλά - δεν πρόκειται να δει να αλλάζει δραματικά η ζωή του από το Φορολογικό και Ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Πολλές ομάδες θα έχουν και ελάφρυνση. Και πρέπει να έχουν ελάφρυνση, διότι έχουν σηκώσει πάρα πολύ μεγάλο βάρος και δεν αντέχουν άλλο» υποστήριξε η κ. Γεροβασίλη. Στόχος- είπε ακόμη- είναι η ανάκαμψη με την κοινωνία όρθια, και γι΄αυτό η κυβέρνηση έθεσε σε διάλογο για πέντε μήνες το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο και «γι΄αυτό ακριβώς έγινε μια σκληρή διαπραγμάτευση, προκειμένου να υπάρχει και αυτή η αντιστροφή.

Δηλαδή τα βάρη να περάσουν σε αυτούς οι οποίοι μπορούν να τα σηκώσουν και να μην σηκώσουν άλλα τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα». Κληθείσα δε να σχολιάσει τις αντιδράσεις στην κοινωνία και τις κινητοποιήσεις, αναγνώρισε ότι «είναι λογικό με την έννοια ότι είναι ο έκτος χρόνος αφαίμαξης των πολιτών. Έχουν δει τους μισθούς και τις συντάξεις να μειώνονται δραματικά σε ποσοστά πάνω από 40% και βεβαίως να αυξάνεται η φορολογία και οι υποχρεώσεις τους και έχουν εξαντληθεί. Επομένως, οτιδήποτε έρχεται σήμερα να προστεθεί, πραγματικά είναι σαν να ξεχειλίζει ένα ποτήρι».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση έχει τη βεβαιότητα πως «μετά από αυτά τα δύσκολα βήματα, τα οποία ακολουθήθηκαν για αυτή τη χρονιά θα μπορέσει η ελληνική κοινωνία, μελλοντικά, και όχι στο πολύ μακρύ μέλλον, να ανασάνει». Όταν η οικονομία ανακάμψει, όπως τόνισε, θα μπορεί και ο μικρομεσαίος να έχει δουλειά στην επιχείρησή του, θα πέσουν χρήματα στην πραγματική οικονομία μέσω και των αποπληρωμών, που θα κάνει το Δημόσιο στα χρέη του προς τους ιδιώτες, αλλά και μέσω των αναπτυξιακών προγραμμάτων, θα μπορέσουμε σύντομα, το δεύτερο εξάμηνο του 2016, να έχουμε αντιστροφή του κλίματος με κύριο στόχο και τη στήριξη των πιο αδύναμων». «Βεβαίως, και το μεγάλο στοίχημα που δεν λύνεται, επίσης, άμεσα και με ένα μαγικό κουμπί, είναι η καταπολέμηση της ανεργίας» υπογράμμισε στο σημείο αυτό η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Αναφερόμενη στο αποτέλεσμα του Eurogroup, είπε ότι «δεν πανηγυρίζει κανείς» καθώς υπάρχουν συσσωρευμένα και πολλά προβλήματα αλλά «φθάνουμε σήμερα να μπορέσουμε να κάνουμε την αντιστροφή».

«Αυτό είναι μια ανακούφιση, είναι μια καθοριστική στιγμή για τους συμπολίτες μας την οποία εγώ ήδη εισπράττω, ότι σταθεροποιείται η κατάσταση, ότι η συμφωνία στις 24 του μηνός θα έχει κλείσει» εκτίμησε και πρόσθεσε ότι και τα μηνύματα που έρχονται και από το εξωτερικό και σήμερα είναι εξαιρετικά, σημαντικά για την ελληνική οικονομία. «Χωρίς όλο αυτό δεν θα μπορούσαμε να περάσουμε σε τέτοιο δρόμο. Και να θυμίσω ότι με τον αγώνα αυτής της κυβέρνησης γλιτώσαμε από 20 δισ. επιπλέον μέτρα. 'Αλλο τα 20 δισ. και άλλο το 5,4 για την τριετία. Επομένως, τα νούμερα δεν είναι ευχάριστα, αλλά να τα διαβάζουμε και στην πραγματική τους διάσταση. Έχει μια σημασία, για να μην δημιουργείται πανικός» ανέφερε η Όλγα Γεροβασίλη.

Στην ερώτηση, αν η κυβέρνηση, μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης και τη συμφωνία για το χρέος, σχεδιάζει εκλογικό αιφνιδιασμό, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε πως η κυβέρνηση έχει πλήρη συναίσθηση για το βάρος που ανέλαβε, συνειδητά βεβαίως, για να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. Για να βγάλει τη χώρα τελικά από τα μνημόνια και από την επιτροπεία. «Αυτός είναι ο κύριος στόχος. Είναι βήματα μιας τριετούς συμφωνίας, τα οποία έχουμε πει ότι θα τηρήσουμε πιστά προκειμένου να φθάσουμε και στο αποτέλεσμα. Βλέπουμε ότι μέχρι σήμερα, τον πρώτο χρόνο με όλες τις δυσκολίες πετύχαμε στόχους, μεγαλύτερους από τους αναμενόμενους, εννοώ οικονομικούς στόχους, όσον αφορά τη συμφωνία και πετύχαμε αντί για έλλειμμα 0,25% το 2015, πετύχαμε πλεόνασμα 0,7%. Μια διαφορά περίπου στο 1%. Αυτό σημαίνει 1,8 δισ. Αυτό είναι που καταφέραμε αυτή τη χρονιά» είπε για να συμπληρώσει: «αυτό σημαίνει ότι μπορούμε στα επόμενα χρόνια, μέχρι την τελική μέτρηση του προγράμματος -σας θυμίζω ότι είναι τον Απρίλιο του 2019- με σταθερά βήματα και με όλη την προσπάθεια θα φτάσουμε να βγούμε από τον στόχο χωρίς άλλα προβλήματα. Τα μέτρα που παίρνουμε είναι για τριετία. Δηλαδή είναι μέχρι το 2018. Η μέτρησή τους θα γίνει το 2019. 'Αρα έχουμε όλους τους λόγους να πιστεύουμε ότι μέχρι το 2019 έχουμε οικονομική και πολιτική σταθερότητα, άρα και κοινωνική σταθερότητα».

5 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. NB 22:03 12/05/2016

    ΑΛΛΑ ΛΕΓΑΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΤΕ…

    Και κάθε φορά που λες πλέον σε Συριζαίο «μα άλλα λέγατε και άλλα κάνετε, τα ακριβώς αντίθετα» θα σου απαντά όπως και ο Τσίπρας «ζούσαμε σε αυταπάτες, τώρα πατάμε στο έδαφος». Ξεχάστε, λοιπόν τα Go back Merkel, ξεχάστε τα νταούλια που θα χορεύουν οι αγορές. Ξεχάστε το κούρεμα του χρέους και τη διεθνή διάσκεψη, ξεχάστε την 13η σύνταξη και την αύξηση του κατώτατου μισθού. Ξεχάστε ότι το μνημόνιο θα καταργηθεί με ένα νόμο κι ένα άρθρο, ξεχάστε τον Τσίπρα που πήγαινε στην Ευρώπη και ήταν έτοιμος να ξεκινήσει την επανάσταση για την κατάρρευση του… υπαρκτού καπιταλισμού.
    Τώρα ζούμε τη δεύτερη ζωή του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ όπου οι βουλευτές τους βρίσκονται στα τέσσερα και γλείφουν το πάτωμα που πατάνε οι Ευρωπαίοι. Ζούμε την εποχή των προσκυνημένων αριστερο-δεξιών που δεν έχουν ούτε καν το φιλότιμο να πάνε σπίτι τους όρθιοι, περήφανοι παρά το ότι είναι ηττημένοι. Διότι είναι πολύ καλύτερο και πιο αντρίκειο να αποδεχθείς την ήττα σου και να φύγεις με αξιοπρέπεια παρά να περιφέρεσαι σαν χαμαιλέων που αλλάζει συνεχώς χρώματα ή σαν γυμνοσάλιαγκας που σέρνεται στο χώμα.

  2. Πριν κάνει δηλώσεις, να της κάνετε αλκοτέστ.

  3. Βγάζουν μεσάνυχτα σπίτια σε πλειστηριασμό…
    ====================================
    ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ-ΣΟΚ! Βγάζουν, μεσάνυχτα, σπίτια σε πλειστηριασμό…

    Είστε πολιτικοί αγύρτες και απατεώνες που πρέπει να φύγετε σήμερα από την διακυβέρνηση της χώρας
    Από το ‘’κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη’’ καταντήσατε να βγάζετε στο σφυρί τα σπίτια του Ελληνικού λαού ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ!
    Μία πολιτική μαφία κυβερνά την χώρα που ετοιμάζεται να ξεπουλήσει τα πάντα.
    Δείτε και απολαύστε διακυβέρνηση ‘’πρώτης φοράς αριστεράς’’ σε αγαστή συνεργασία με τους πατριώτες της καρέγκλας.
    Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, βγάζει ΝΥΧΤΑ στο σφυρί τα σπίτια.
    —————————————————————————–
    Διαμέρισμα 47. Τ.μ
    Ημερομηνία πλειστηριασμού : { Μάϊος , 2016 ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ]]
    —————————————————————–=============
    Τόπος πλειστηριασμού ΑΘΗΝΑ
    Θέση: ΣΑΡΚΟΥΔΙΝΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥΡΕΥ Ν.ΚΟΣΜΟΣ ΑΘΗΝΑ
    Έκταση : 47 τμ.
    Τιμή πρώτης προσφοράς : 40.0000,Ο Ε

  4. ‘’Βάζει λουκέτο η Ηλεκτρονική».

    «Βόμβα» στην αγορά-Βάζει λουκέτο η «Ηλεκτρονική» μετά από 66 χρόνια
    Τέλος εποχής για την Ηλεκτρονική, καθώς η ελληνική αλυσίδα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών δεν κατάφερε τελικά να αντισταθεί στην κρίση και το σκληρό ανταγωνισμό και σε λίγες ημέρες κατεβάζει τα ρολά.
    Η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη θα έχει σαν αποτέλεσμα να κλείσουν 50 καταστήματα σε ολόκληρη την Ελλάδα και να χάσουν τη δουλειά τους 450 εργαζόμενοι.
    Ο επιχειρηματίας τα τελευταία χρόνια προσπάθησε με αναδιαρθρώσεις και προωθητικές κινήσεις να σώσει την αλυσίδα, αλλά τελικά δεν τα κατάφερε και οι φήμες που κυκλοφορούσαν τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς αυτή τη φορά θα αποδειχτούν αληθινές.
    Η εταιρεία δραστηριοποιείται με τη σύγχρονη εμπορική της υπόσταση από το 1989 ενώ η ιστορία της βρίσκεται στις αρχές της δεκαετίας του 1950, οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία της ως κατάστημα ηλεκτρικών ειδών. Στους τομείς εμπορίας της Ηλεκτρονικής συγκαταλέγονται ηλεκτρικές οικιακές συσκευές, συσκευές εικόνας και ήχου, ειδών τηλεφωνίας, κλιματιστικών, μικροσυσκευών, multimedia.
    Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, Ιωάννης Στρούτσης τα τελευταία χρόνια δίνει μάχη να κρατήσει την επιχείρηση στα πόδια της, ενώ σε αυτό το πλαίσιο τα προηγούμενα χρόνια έγιναν περικοπές μισθών, απολύσεις εργαζομένων, ενώ έκλεισαν και πολλάκαταστήματα της εταιρείας σε επαρχιακές πόλεις και όχι μόνο.
    Το 2014 μάλιστα, η εταιρεία Ηλεκτρονική είχε ζητήσει από όλους τους εργαζόμενους να προσφέρουν έναν μισθό, προκειμένου να διασωθεί η εταιρεία, κάτι που τότε είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.
    Το αφεντικό της Ηλεκτρονικής, Ιωάννης Στρούτσης απέκτησε την εταιρεία το 1989 και έγινε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας έχοντας το 13% του μεριδίου αγοράς στην Ελλάδα και το 6 % στην Κύπρο.

    • Δ. Μάρδας: Θα αναζητήσουμε επενδύσεις στους μετανάστες
      =========================================

      Μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΙ, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδαςανέφερε πως η κυβέρνηση μελετά σχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα εξεταστεί το οικονομικό προφίλ των προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας, προκαλώντας τις αντιδράσεις στελεχών της αντιπολίτευσης.
      Ο κύριος Μάρδας υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως «εάν υπάρχουν κάποιοι εξ’ αυτών που έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν στη χώρα από 250.000 ευρώ θα έχουν ευνοϊκή μεταχείριση παραμονής».

      Σύμφωνα με το skai.gr, δεν θέλησε να τοποθετηθεί επίσημα για το από που θα προέλθουν τα 5 δισ. ευρώ που αναφέρονται ως δημοσιονομικό κενό σήμερα και σημείωσε «πως δεν είναι απαραίτητο να προέρχονται από φόρους με τη σημερινή μορφή τους. Υπάρχουν διάφορα σενάρια υπό συζήτηση σήμερα εντός της κυβέρνησης».
      Αναφερόμενος στη διαχείριση του προσφυγικού ο κύριος Μάρδας σημείωσε «μας κατηγόρησαν για πλημμελή φύλαξη των συνόρων της χώρας. Πλέον στην περιοχή βρίσκεται και επιχειρεί το ΝΑΤΟ και βλέπετε και σήμερα πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση. Για τη φράση του ο «Μουζάλας δουλεύει 20 ώρες το 24ωρο» ο κύριος Μάρδας σημείωσε πως ήταν μία λεκτική υπερβολή.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.