ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξάνεται η φορολογία στη βενζίνη, το αέριο και το ντήζελ

Όλοι οι φόροι που έρχονται με το δεύτερο πακέτο μέτρων

Ενα ακόμα σκληρό πακέτο μέτρων έρχεται τις επόμενες μέρες στη Βουλή με το οποίο αυξάνονται σχεδόν όλοι οι έμμεσοι φόροι. Ταυτόχρονα δημιουργούνται νέοι φόροι όπως για παράδειγμα στη συνδρομητική τηλεόραση,το ίντερνετ και τον καφέ (είχε επιβληθεί και το 1987 και αργότερα καταργήθηκε).
foroi

Όπως προκύπτει από το προσχέδιο του  Μνημονίου μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε. θα αυξηθούν οι εξής φόροι -Αύξηση συντελεστή ΦΠΑ στο 24% από την 1η Ιουλίου με στόχο έσοδα 450 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθούν τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που βρίσκονται στο συντελεστή 23% κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Ειδικότερα θα αυξηθούν:

  1. Τυποποιημένα είδη διατροφής (μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, καφές, κακάο, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ,  φρυγανιές, κ.α).
  2. Αναψυκτικά – χυμοί.
  3. Εστίαση (ταβέρνες εστιατόρια) – catering 4. Εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία κ.α) και κόμιστρα ταξί 5. Υπηρεσίες από συγγραφείς, καλλιτέχνες, συνθέτες 5. Επισκευή και συντήρηση παλαιών κατοικιών.
  4. Άνθη – φυτά
  5. Αποχέτευση
  6. Ζωοτροφές για κατοικίδια.

- Αναμόρφωση της φορολογίας  στα ΙΧ (τέλη).  Σύμφωνα με το προσχέδιο αυτή θα περιλαμβάνει αναθεώρηση των χρεώσεων στη βάση της αξίας, κατάργηση του φόρου πολυτελείας στην αγορά και την αναμόρφωση του συστήματος έκπτωσης φόρου από το ατομικό εισόδημα για τα εταιρικά αυτοκίνητα. Το μέτρο αυτό θα τεθεί σε ισχύ  την 1η Ιουνίου 2016

-  αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε βενζίνη, ντίζελ για κίνηση και θέρμανση, LPG, κηροζίνη και αέριο.  Οι αναπροσαμρογές των συντελεστών θα γίνουν από τον Ιούνιο του 2016

- αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην μπύρα και κατάργηση της έκπτωσης 50% στα αλκοολούχα ποτά που ισχύει σήμερα στα Δωδεκάνησα. Το ανωτέρω μέτρο θα ενεργοποιηθεί τον Ιούνιο 2016.

-αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε τσιγάρα και καπνό τον Ιούνιο του 2016. Επίσης θα επιβληθεί φόρος και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα (1η Ιανουαρίου 2017).

- επιβολή φόρου στον καφέ από την 1η Ιανουαρίου του 2017.

- επιβολή φόρου διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία άνω των δυο αστέρων και ενοικιαζόμενων άνω των δυο κλειδιών από την 1η Ιανουαρίου 2017. Δεν αποκλείεται το μέτρο να εφαρμοσθεί έναν χρόνο αργότερα.

-επιβολή φόρου 35% στα έσοδα από τυχερά παιχνίδια. Ουσιαστικά πρόκειται για  την αντικατάσταση του τέλος των 5 λεπτών του ευρώ στις στήλες παιχνιδιών του ΟΠΑΠ (το μέτρο περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή).

-επιβολή φόρου 5% στο ίντερνετ (broadband) και 10% στη συνδρομητική τηλεόραση από τον Ιούλιο του 2016.

-Αύξηση της φορολογίας στα επενδυτικά οχήματα (UCITS funds, εταιρείες Real Estate και Portfolio Management Companies από τον Ιούλιο του 2016.

- Αναπροσαρμογή των συντελεστών του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων(ΕΝΦΙΑ)  με στόχο την κάλυψη των απωλειών το από τη μείωση των αντικειμενικών τιμών.

Οπως προκύπτει από το προσχέδιο εφόσον τα μέτρα ξεπεράσουν τους στόχους που έχουν τεθεί η κυβέρνηση μπορεί σε συμφωνία με τους θεσμούς να ενισχύσει την κοινωνική προστασία  υπό την προϋπόθεση ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι εξασφαλισμένοι.

Επίσης στο σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί το προσεχές διάστημα η κυβέρνηση θα προωθήσει μέτρα για τη διευκόλυνση της χρήσης των ηλεκτρονικών πληρωμών με στόχο τη  μείωση της χρήσης μετρητών και επιταγών.

Επίσης στο σχέδιο νόμου του Ιουνίου θα προστεθούν διατάξεις για την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων. Ωστόσο τα κίνητρα θα είναι περιορισμένα χωρίς ταυτόχρονα να περιλαμβάνονται διατάξεις αμνηστίας των φορολογούμενων που έχουν αποκρύψει εισοδήματα. Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο να εντοπιστούν όσοι έχουν αποκρύψει εισοδήματα η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων θα ζητήσει από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να παρέχουν στοιχεία σχετικά με την κυριότητα περιουσιακών στοιχείων από Έλληνες πολίτες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.