ΚΟΣΜΟΣ

Κρατήθηκε επί τρία χρόνια όμηρος στο Αφγανιστάν

Πακιστάν: Με ροδοπέταλα έγινε δεκτός ο γιος του πρώην πρωθυπουργού Γκιλάνι

Με βροχή από ροδοπέταλα έγινε δεκτός ο Άλι Χαϊντέρ Γκιλάνι, ο γιος του πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν που επέστρεψε στο σπίτι του και έσμιξε ξανά με την οικογένειά του μετά από 3 χρόνια ομηρείας στο Αφγανιστάν.
gilani

Ο 30χρονος Άλι Χαϊντέρ, ο γιος του πρώην πρωθυπουργού Γιούσουφ Ράζα Γκιλάνι, απελευθερώθηκε την Τρίτη, με μια κοινή επιχείρηση των αμερικανικών και των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας. Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν έστειλε στην Καμπούλ το προσωπικό του αεροσκάφος για να τον μεταφέρει στη Λαχόρη.

Ένα πλήθος υποστηρικτών, φίλων και συγγενών, που χόρευαν και χτυπούσαν ταμπούρλα, τον υποδέχτηκε κατά την άφιξή του στο σπίτι του, μέσα σε ένα μαύρο τζιπ καλυμμένο με ροδοπέταλα.

Ο Χαϊντέρ Γκιλάνι απήχθη στις 9 Μαΐου 2013, λίγες ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, από το Μουλτάν του Πουντζάμπ. Ως δράστες της απαγωγής του θεωρήθηκαν τότε οι Ταλιμπάν. Ωστόσο σε ένα βίντεο, τον Απρίλιο του 2014, ο ίδιος ο Χαϊντέρ εμφανιζόταν να δηλώνει ότι η οργάνωση που τον κρατούσε δεν σχετίζεται με τους Ταλιμπάν του Πακιστάν (Τεχρίκ-ε-Ταλιμπάν, TTP).

Η οικογένεια Γκιλάνι είναι μια από τις ισχυρότερες της περιοχής και θεωρείται στυλοβάτης του λαϊκού κόμματος PPP που σήμερα βρίσκεται στην αντιπολίτευση.

«Είμαι πραγματικά ευγνώμων προς τις αφγανικές δυνάμεις που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωσή μου», είπε νωρίτερα ο Χαϊντέρ, σε μια τελετή στην Καμπούλ, ευχαριστώντας επίσης τους Αμερικανούς στρατιώτες «για την τροφή και την περίθαλψη» που του παρείχαν. «Λαχταρώ να ξαναβρεθώ με την οικογένειά μου και να επιστρέψω στην κανονική μου ζωή», πρόσθεσε.

Ο Γκιλάνι, που συνοδευόταν στο ταξίδι της επιστροφής από έναν αδελφό του, δεν μίλησε στους δημοσιογράφους όταν έφτασε στο Πακιστάν. Στο σπίτι του «σχεδόν όλοι έχουν δάκρυα στα μάτια» είπε μια βουλευτίνα του PPP, η Φάιζα Μαλίκ. «Είναι δάκρυα χαράς επειδή ο Θεός τον έστειλε πίσω στους δικούς του σώο και αβλαβή», εξήγησε.

Ο πρώην πρωθυπουργός Γιούσουφ Ράζα Γκιλάνι (2008-12) δεν μετείχε πάντως στην υποδοχή του γιου του. Σύμφωνα με τα πακιστανικά μέσα ενημέρωσης την ώρα εκείνη βρισκόταν σε ένα δικαστήριο, κατηγορούμενος για μια υπόθεση διαφθοράς.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.