ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας

Πάμε Cinema;

Νέα κινηματογραφική εβδομάδα και νέες ταινίες.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ
TRUTH Ιστορική. Διάρκεια: 125'
Σκηνοθεσία : Τζέιμς Βάντερμπιλτ
Πρωταγωνιστούν : Κέιτ Μπλάνσετ, Ρόμπερτ Ρέντφορντ, Ελίζαμπεθ Μος, Τόφερ Γκρέις

Το πρωί της 9ης Σεπτεμβρίου 2004, η παραγωγός του δελτίου ειδήσεων του CBS, Μέρι Μέιπς, πίστευε ότι είχε κάθε λόγο να αισθάνεται περήφανη για τη δουλειά της. Στην εκπομπή “60 λεπτά II” ο βετεράνος παρουσιαστής Νταν Ράδερ , με βάση την έρευνά της, άφηνε υπονοούμενα ότι ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους είχε χρησιμοποιήσει αθέμιτα μέσα για να μην εκπληρώσει τη στρατιωτική του θητεία προκειμένου να αποφύγει το πόλεμο στο Βιετνάμ , υπηρετώντας από το 1968 έως το 1974 στην εθνοφρουρά της ιδιαίτερης πατρίδας του στο Τέξας . Μέχρι το βράδυ της ίδιας μέρας, οι δυο τους, θα δεχόντουσαν πολύ σκληρή κριτική κι έλεγχο για τυπικά στοιχεία της έρευνας που παρέκαμπταν το ουσιώδες της αποκάλυψης
Βασισμένη στα απομνημονεύματα της Μέρι Μέιπς, η ταινία με εξαιρετικό καστ και υψηλού επιπέδου ερμηνείες στέλνει ένα πειστικό μήνυμα υπέρ του σεβασμού στην «Αλήθεια» για την οποία μάχονται οι έντιμοι δημοσιογράφοι, υπερβαίνοντας με αυτό το τρόπο την περιστασιακά διδακτική δραματοποίηση και τη απλή πλοκή καθώς και τη σχετικά μονότονη εσωτερική ματιά στον κόσμο των τηλεοπτικών ειδήσεων.
Κυρίως, όμως, η αφήγηση επικεντρώνεται στο ρόλο των αφεντικών των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των υψηλόβαθμων κυβερνητικών παραγόντων που δεν διστάζουν να σκορπίσουν φόβο, καχυποψία και μίσος για να τσαλακώσουν την επαγγελματική ευπρέπεια των δημοσιογράφων προκειμένου να προστατεύσουν τα δικά τους συμφέροντα.

 

aliceΗ ΑΛΙΚΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ
ALICE THROUGH THE LOOKING GLASS Φαντασίας,, Διάρκεια: 113'
Σκηνοθεσία : Τζέιμς Μπόμπιν
Πρωταγωνιστούν : Τζόνι Ντεπ, Μία Γουασικόφσκα, Ελενα Μπόναμ Κάρτερ, Αν Χάθαγουεϊ, Σάσα Μπάρον Κοέν

Η Αλίκη Κίνγκσλι έχει περάσει τρία ονειρεμένα χρόνια ταξιδεύοντας στη θάλασσα ως καπετάνισσα του ίδιου της του πλοίου. Όταν όμως επιστρέφει στο Λονδίνο, ανακαλύπτει ότι πολλά έχουν αλλάξει κατά την απουσία της. O Αβεσσαλώμ που από μπλε κάμπια έχει γίνει μπλε πεταλούδα την οδηγεί σε έναν μαγικό καθρέφτη μέσα από τον οποίο μεταφέρεται πίσω στο βασίλειο της Κατωχώρας.

Εκεί ξανασυναντιέται με τους παλιούς της φίλους, το Ασπρο Κουνέλι, τον Γάτο του Τσεσάιρ, τη Μουσκαρδίνα, τον Μαρτιάτικο Λαγό και τον Τρελοκαπελά που δυστυχώς δεν είναι πια ο εαυτός του καθώς έχει πέσει σε κατάθλιψη. Η Μιράνα, η Λευκή Βασίλισσα, στέλνει την Αλίκη να βρει τον ίδιο τον Χρόνο, ένα παράξενο πλάσμα που είναι μισό άνθρωπος και μισό ρολόι, που είναι ο μόνος που μπορεί να σώσει τον Τρελοκαπελά, καθώς είναι ο μόνος που κατέχει τη Χρονόσφαιρα
Εμπνευσμένη ακροθιγώς από το δεύτερο βιβλίο του Lewis Carroll, η ταινία -σε σχέση με την προηγούμενη ευφάνταστη δημιουργική και οπτικά μαγευτική σκηνοθεσία του Τιμ Μπάρτον στην “Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων”του 2010- προσθέτει περισσότερα τρελά χρώματα και σχεδόν ψυχεδελική χρήση του 3D.

Ωστόσο η απεικόνιση ενός ολόκληρου παράλληλου κόσμου που διακρίνεται από την έλλειψη λογικής, την αναγκάζει να συμμορφωθεί με πιο στερεότυπα πρότυπα διασκέδασης ενσωματώνοντας έννοιες επιστημονικής φαντασίας, ασύνδετες με το σουρεαλισμό του παραμυθιού.

the-nice-guysTHE NICE GUYS
THE NICE GUYS Κομεντί. Διάρκεια: 116'
Σκηνοθεσία : Σέιν Μπλακ
Πρωταγωνιστούν : Ράσελ Κρόου, Ράιαν Γκόσλινγκ, Κιμ Μπάσιντζερ, Ματ Μπόμερ

Λος Αντζελες, 1977. Το διάσημο σήμα Hollywood καταρρέει. Οι άνθρωποι κάνουν ουρές για βενζίνη, και όχι για να πάνε σινεμά. Η λάμψη του Χόλιγουντ καλύπτεται από πυκνό νέφος, το οποίο σκεπάζει κι άλλα μυστήρια: την εξαφάνιση μιας κοπέλας, τον θάνατο μιας πορνοστάρ, και μια συνωμοσία στους ανώτερους κύκλους μιας επιχείρησης. Δυστυχώς, την λύση πρέπει να βρουν ο ανίκανος ιδιωτικός ντετέκτιβ Χόλαντ Μαρτς και ο νέος του συνεργάτης, Τζάκσον Χίλι, ένας μπράβος που συστήνεται στον Μαρτς σπάζοντας του το χέρι. Και ακόμη χειρότερα - όλοι όσοι μπλέκονται στην υπόθεση, για κάποιο λόγο καταλήγουν νεκροί!

Πνευματώδες και ευχάριστο μείγμα μαύρου χιούμορ και περίπλοκου μυστηρίου που ζωντανεύει στη λίγο φάνκι , λίγο χαλαρή, και αρκετά φευγάτη ατμόσφαιρα της δεκαετίας του '70. Η κωμική γοητεία των πρωταγωνιστών και η καταπληκτική χημεία μεταξύ τους σε μια περιπετειώδη πλοκή που αφορά λανθασμένες ταυτότητες χαρίζει διασκεδαστικές στιγμές με τις εναλλαγές αφρόντιστων συναισθηματικών ξεσπασμάτων και επιτηδευμένης βίας.

L'AFFAIRE-SK1ΥΠΟΘΕΣΗ: ΑΓΝΩΣΤΟ DNA
L'AFFAIRE SK1 / SK1 Αστυνομική. Διάρκεια: 120'
Σκηνοθεσία : Φρεντερίκ Τελιέ
Πρωταγωνιστούν : Ραφαέλ Περσονάζ, Ναταλί Μπαϊ, Ολιβιέ Γκουρμέ, Μισέλ Βιγιερμόζ

Το 1991 ο πρωτάρης επιθεωρητής στη Δίωξη Εγκλήματος Φράνκ Μανιέ είναι επικεφαλής στην εξιχνίαση της δολοφονίας ενός κοριτσιού. Καθώς θα συμβούν κι άλλα παρόμοια περιστατικά, δεν θα αργήσει να καταλάβει ότι οι φόνοι είναι έργο του ίδιου ατόμου. Ο προϊστάμενός του, τον συμβουλεύει να μην εμπλακεί πάρα πολύ. Είναι ήδη αργά: ο Μανιέ καταδιώκει ασταμάτητα τον δολοφόνο μέχρι το σημείο να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή της οικογένειάς του.

SK1 είναι η γαλλική αστυνομική ορολογία για το "Serial Killer 1," τη κωδική ονομασία που δόθηκε στη δεκαετία του 1990 σε ένα βιαστή και δολοφόνο επτά νεαρών γυναικών με το παρατσούκλι "Το τέρας της Βαστίλης” που δρούσε για μια επταετία στο ανατολικό Παρίσι. Ήταν ο πρώτος ύποπτος που εξακριβώθηκε στη Γαλλία χάρη στη σύγχρονη εγκληματολογική τεχνική της ανάλυσης του DNA. Η ταινία προσεγγίζει σχεδόν κλινικά τα ιστορικά γεγονότα με ντοκιμαντερίστικο στιλ και εναλλασσόμενες αναδρομές από την αίθουσα του δικαστηρίου στο ανθρωποκυνηγητό του παρελθόντος, οικοδομώντας την ένταση μέσα από τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, τις απογοητεύσεις των ψυχαναγκαστικών αστυνομικών και τα ηθικά διλήμματα των συνηγόρων του δολοφόνου.

 

BARBERSHOPΤΟ ΜΠΑΡΜΠΕΡΙΚΟ: Η ΝΕΑ ΚΟΥΠ
BARBERSHOP: THE NEXT CUT Κωμωδία,. Διάρκεια: 111'
Σκηνοθεσία : Μάλκολμ Ντ. Λι
Πρωταγωνιστούν : Αϊς Κιουμπ, Κόμον, Αντονι Αντερσον, Νίκι Μινάζ

10 χρόνια μετά ο Κάλβιν μαζί με το υπόλοιπο προσωπικό, ανάμεσα στους οποίους και ο 'Εντι, είναι ακόμα εκεί, αλλά το μπαρμπέρικο έχει υποστεί ορισμένες σημαντικές αλλαγές. Το πιο βασικό: το κάποτε ανδροκρατούμενο μαγαζί είναι τώρα ανάμεικτο, με τα κορίτσια να φέρνουν στην εξίσωση την δική τους ματιά, αμφισβητώντας τα αγόρια σε όλα τα πράγματά. Παρά τις καλές στιγμές, το εύθυμο κλίμα και το αίσθημα συντροφικότητας μέσα στο μαγαζί, η κατάσταση στην γειτονιά τους πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, αναγκάζοντας τον Κάλβιν και τους φίλους του να συνασπιστούν σε μια προσπάθεια να σώσουν όχι μόνο το μπαρμπέρικο, αλλά και τη γειτονιά τους
Με απέριττη αποτελεσματικότητα και επίκαιρη κοινωνική συνείδηση ο Μάλκολμ Ντ. Λι, εξάδελφος του Σπάικ Λι, σκηνοθετεί μια ταινία που, παρά τις πολλαπλές προσεγγίσεις δύσκολων θεμάτων της Αμερικανικής καθημερινότητας είναι ξεκαρδιστική. Δεν δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο ή το πρωτοποριακό αλλά έχει τη ψυχή που τη κάνει να ξεχωρίζει από τις συνήθεις πολυλογάδικες Αφροαμερικανικές κωμωδίες.

 

glukeia-apodrasiΓΛΥΚΙΑ ΑΠΟΔΡΑΣΗ
COMME UN AVION / THE SWEET ESCAPE Κωμωδία., Διάρκεια: 105'
Σκηνοθεσία : Μπρουνό Πονταλίντες
Πρωταγωνιστούν : Μπρουνό Πονταλίντες, Ανιές Ζαουί, Σαντρίν Κιμπερλέν

Κουρασμένος από τη ζωή στην πόλη και τη καθημερινή ρουτίνα, ένας 50χρονος γραφίστας αποφασίζει να κάνει ένα ταξίδι με καγιάκ, προς μεγάλη έκπληξη των φίλων του. Η φίλη του συμφωνεί και τον βοηθά να οργανώσει αυτή την περιπέτεια. Έτσι ο Μισέλ παραγγέλνει μέσω διαδικτύου το καγιάκ και κωπηλατώντας επιδιώκει να διασχίσει την υπέροχη γαλλική εξοχή, ενώ μέσα από μια σειρά απρόσμενων συναντήσεων έρχεται σε επαφή με πρωτόγνωρες γι αυτόν εμπειρίες και συναισθήματα

Χαμηλών τόνων, λιτή αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ταινία σαν μια χαλαρά ζεστή εκδοχή κωμωδίας του Γούντι Άλεν, που ξετυλίγει με όμορφες εικόνες της γαλλικής εξοχής, ανάλαφρες πινελιές συναισθημάτων και παραπλανητικά , συχνά σουρεαλιστικά, νεύματα τη κρίση της μέσης ηλικίας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.