ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με μηνύματα προς τους εταίρους η δήλωση του ΠτΔ για την ημέρα της Ευρώπης

Παυλόπουλος: Η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας είναι αυτονόητη

«Η ευρωπαϊκή ιδιότητα συνεπάγεται όχι μόνον δικαιώματα αλλά και αντίστοιχες υποχρεώσεις, κυρίως σ’ ό,τι αφορά την έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης κατά την υπεράσπιση του κοινού ευρωπαϊκού οράματος», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, από τη Θεσσαλονίκη σε μήνυμά του με την ευκαιρία του Εορτασμού της Ημέρας της Ευρώπης
paulopoulos

Σημείωσε δε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, βρίσκεται σήμερα μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις, που «αφορούν πρωτίστως την συνοχή της αλλά και την εν γένει πορεία της οικονομικής της ενοποίησης», τόνισε τη συμβολή της Ελλάδας στην οικοδόμηση της ΕΕ και χρησιμοποιώντας τα λόγια του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην ιστορική ομιλία του της 28ης Μαΐου 1979, ημέρα υπογραφής των Συμφωνιών για την είσοδο της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ, επισήμανε πως «θεμελιώδης για την επιβίωση της Ευρώπης είναι η σταδιακή οικονομική της ενοποίηση, που θα εξασφαλίσει την αξιοποίηση ενός τεράστιου δυναμικού φυσικών και ανθρώπινων πόρων. Θα οργανώσει την οικονομία γύρω από τον άνθρωπο, αντί τον άνθρωπο γύρω από την οικονομία».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτός ο βασικός πυλώνας υπεράσπισης ιδίως της Ειρήνης, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης στον Πλανήτη, βρίσκεται σήμερα μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις, τις οποίες πρέπει ν’ αντιμετωπίσει επιτυχώς σύμφωνα με την ιστορία της και την προοπτική της. Πολλώ μάλλον όταν οι προαναφερόμενες προκλήσεις αφορούν πρωτίστως την συνοχή της αλλά και την εν γένει πορεία της οικονομικής της ενοποίησης», ανέφερε στο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Επισήμανε πως η Ελλάδα, ως αναπόσπαστο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης, και με την συντριπτική πλειοψηφία του λαού της και των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεών της να ενστερνίζεται πλέον συνειδητά αυτόν τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, «είναι αποφασισμένη να συμβάλλει ενεργώς, στο μέτρο που της αναλογεί με βάση και τη δική της ιστορία και συμμετοχή στην οικοδόμηση της Ενωμένης Ευρώπης, στον κοινό αγώνα για την αντιμετώπιση των ως άνω προκλήσεων» και υπογράμμισε: «Ελπίζουμε πως όλοι οι εταίροι μας θα υιοθετήσουν την ίδια πορεία, με πλήρη συναίσθηση ότι η ευρωπαϊκή ιδιότητα συνεπάγεται όχι μόνον δικαιώματα αλλά και αντίστοιχες υποχρεώσεις, κυρίως σ’ ό,τι αφορά την έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης κατά την υπεράσπιση του κοινού ευρωπαϊκού οράματος».

Τονίζοντας ότι σήμερα η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας είναι αυτονόητη, είπε πως «οφείλουμε να θυμόμαστε την καθοριστική συμβολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην είσοδο της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ, κατά κύριο λόγο προκειμένου να εμπνεόμαστε και από το δικό του όραμα για την επιτέλεση του δικού μας ευρωπαϊκού καθήκοντος, όπως το όραμα τούτο είχε συμπυκνωθεί στην ιστορική ομιλία του της 28ης Μαΐου 1979, ημέρα υπογραφής των σχετικών Συμφωνιών» και στη συνέχεια επέλεξε από την ομιλία αυτή «δύο σημεία του όλου ευρωπαϊκού οραματισμού του Κωνσταντίνου Καραμανλή, τα οποία θεωρώ άκρως αντιπροσωπευτικά της σημερινής κρίσιμης συγκυρίας»:

«Ως προς μεν την αποστολή της μελλοντικής Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε τονίσει: "Η ενοποίηση της Ευρώπης πιστεύω ότι θα είναι το μεγαλύτερο πολιτικό γεγονός στην ιστορία της Ηπείρου μας. Ένα γεγονός, που θα επηρεάσει όχι μόνο την μοίρα της Ευρώπης, αλλά και την πορεία της ανθρωπότητος. Γιατί θα εξισορροπήσει τον συσχετισμό δυνάμεων στον κόσμο, θα κατοχυρώσει την ανεξαρτησία της Ευρώπης και θα συμβάλει στην εμπέδωση της παγκόσμιας τάξεως και ειρήνης. Η Ελλάς προσέρχεται στην Ευρώπη με την βεβαιότητα, ότι στα πλαίσια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης εμπεδώνεται για όλα τα μέρη η εθνική ανεξαρτησία, κατοχυρώνονται οι δημοκρατικές ελευθερίες, επιτυγχάνεται η οικονομική ανάπτυξη και γίνεται με την συνεργασία όλων κοινός καρπός η κοινωνική και οικονομική πρόοδος".

Ως προς δε την οικονομική ενοποίηση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε επισημάνει: "Αλλά εξ ίσου θεμελιώδης για την επιβίωση της Ευρώπης είναι η σταδιακή οικονομική της ενοποίηση, που θα εξασφαλίσει την αξιοποίηση ενός τεράστιου δυναμικού φυσικών και ανθρώπινων πόρων. Θα οργανώσει την οικονομία γύρω από τον άνθρωπο, αντί τον άνθρωπο γύρω από την οικονομία"».

6 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΝΒ 12:57 08/05/2016

  Ένας ακόμη οικογενειακός φίλος του Αρχιεπίσκοπου της Χούντας….

  Η γνωριμία της οικογένειας του με τον πατέρα του Αλέξη Τσίπρα, ανάγεται στα χρόνια της δεκαετίας του 1980, όταν ο Βασίλης Παυλόπουλος, ο πατέρας του Προκόπη και ο Παύλος Τσίπρας, ο πατέρας του Αλέξη, ήταν φίλοι και στήριζαν τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο [Κοτσώνη], τότε προκαθήμενο της Ελλαδικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, στη διάρκεια της χούντας της 21ης Απριλίου, που είχε επικεφαλής το Γεώργιο Παπαδόπουλο

 2. Η ντροπή κι ο θυμός

  Τσίπρας: «οργανική ενότητα λαού και κυβέρνησης».

  *Κάναμε εκλογές γιατί ο Αντώνης Σαμαράς δεν ήθελε να πάρει άλλα μέτρα και προσπάθησε να εγκλωβίσει τον ΣΥΡΙΖΑ, πετώντας την καυτή πατάτα της τελευταίας φάσης του Μνημονίου.

  * Κι ο Τσίπρας είχε όλο το χρόνο να βρει ένα πρόσωπο που θα συμβολίζει την ιστορική αλλαγή που έγινε στη χώρα στις 25 Ιανουαρίου.
  Έτσι έλεγε ο ίδιος. Κι επέλεξε να προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο.
  Έναν συνταξιούχο της πολιτικής που έμεινε στο πατάρι τον τελευταίο καιρό, αλλά που πάντα μύριζε ναφθαλίνη και συμβόλιζε το παλιό.

  *Προσπαθήστε να αναλογιστείτε για ποια πράγματα σας έρχεται στο μυαλό ο Παυλόπουλος. Η εύκολη απάντηση είναι για την απάθειά του, όταν η Λιάνα Κανέλλη δεχόταν επίθεση από τον Ηλία Κασιδιάρη. Είναι βαθιά ανθρώπινο το θέμα, αλλά όχι κοινοβουλευτικό. Πολιτικά, τι σας θυμίζει ο Προκόπης;

  Μήπως σας θυμίζει τους διορισμούς στο Δημόσιο την περίοδο Καραμανλή;

  *Μήπως είναι αυτός πίσω από την επαίσχυντη δημιουργία της προφορικής συνέντευξης ώστε να μπουν τα «γαλάζια παιδιά» στον κρατικό μηχανισμό και να παρακαμφθεί το ΑΣΕΠ;

  *Μήπως ήταν αυτός που όλο το καλοκαίρι του 2007 έβλεπε την Πελοπόννησο να καίγεται και το υπουργείο του (Εσωτερικών) αδυνατούσε να κάνει έστω και το παραμικρό;

  * Ή μήπως δεν ήταν το ίδιο το υπουργείο του που είχε την ευθύνη για τη φύλαξη της Αθήνας το 2008, όταν το Δεκέμβριο καιγόταν η μισή πόλη μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου;

  *Σε περίπτωση που δεν τα θυμάστε όλα αυτά, δεν φταίτε εσείς.

  *Φταίει που έχουν εξαφανιστεί από τη συλλογική μνήμη, με τη νέα κυβερνητική ρητορική να αναλαμβάνει να σβήσει τα ίχνη της περιόδου Καραμανλή.

  * Λογικό είναι να μην πειράζουν τον Λαφαζάνη οι διορισμοί και το πελατειακό κράτος που συντηρούσε ο Παυλόπουλος. Έτσι κι αλλιώς, η παραδοσιακή ελληνική Αριστερά με τη λαϊκή Δεξιά συναντούνται στο μεγάλο Δημόσιο τομέα και στους ημετέρους.

  Ποιον λυπάμαι;
  ===========
  Τον κακόμοιρο 20άρη που έφαγε το παραμύθι για το «πρώτη φορά Αριστερά».

  *Γιατί αν του έλεγε κάποιος το περασμένο καλοκαίρι,
  μετά τις Ευρωεκλογές, πως θα είχε υπουργό τον Καμμένο και Πρόεδρο της Δημοκρατίας -προτεινόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ- τον Παυλόπουλο, θα το σκεφτόταν να δηλώσει Αριστερός.

  Υ.Γ. Αντιλαμβάνομαι πως η επιλογή Παυλόπουλου ήταν θέμα συσχετισμών. Για να τα έχουμε καλά με τον Γιούνκερ αφήνουμε τον Αβραμόπουλο εκεί που είναι, για να τα έχουμε καλά με το καραμανλικό μπλοκ παίρνουμε τον Προκόπη.
  Αλλά όλες οι επιλογές και οι συμβιβασμοί κρίνονται από την κοινωνία. Ο κόσμος είναι θυμωμένος με όσα έγιναν. Αλλά τώρα νιώθει ντροπή με ορισμένες επιλογές. Κι η ντροπή είναι κάτι που ξεπλένεται δυσκολότερα από τον θυμό.

  Υ.Γ1. Σκεφτείτε τη στιγμή που ο Λαφαζάνης, ο Ξυδάκης, ο Κουράκης, ο Σκουρλέτης και άλλοι θα αναφωνούν «Προκόπης Παυλόπουλος» αντί για Κώστας Γαβράς, Νίκος Αλιβιζάτος ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο. Αμήχανο, έτσι;

  Υ.Γ2. Υπάρχει κάτι χειρότερο στην ομιλία του Τσίπρα, λίγο πριν πει το όνομα Παυλόπουλου. Μίλησε για «οργανική ενότητα λαού και κυβέρνησης». Η οργανική ενότητα είναι εγγενές χαρακτηριστικό του ιταλικού φασισμού και την επιβάλλουν τα φασιστικά καθεστώτα. Δεν το λέω εγώ, το λέει ο Γκράμσι (Οι Θέσεις της Λυών, σελ. 28). Κρίμα, πολύ κρίμα.

 3. ΙΣΟΒΙΑ ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΚΕΛΙΑ ΤΩΝ ΑΠΡΙΛΙΑΝΩΝ….

  Παυλόπουλοι ΚαΜένοι καλόγηροι- μας κατέστρεψαν !!!

  *Πάνε τα δομημένα ομόλογα,
  *πάνε οι ακτοπλοϊκές μίζες Παυλίδη,
  *πάνε οι offshore Βουλγαράκη, που ήταν νόμιμες και ηθικές,
  * οι ανταλλαγές με τον Εφραίμ, φιλέτων ακίνητων του Δημοσίου με το νερό και τα ψαρια της Βιστωνίδας στο σκάνδαλο Βατοπεδίου,
  *οι απαγωγές των Πακιστανών,
  *το Σινούκ,
  *ο Ζαχόπουλος,
  *ο Βαρθολομαίος,
  *ο Χούπης,
  * ο Παυλόπουλος και οι στημένοι διαγωνισμοί και εκατοντάδες χιλιάδες προσλήψεις των δικών τους παιδιών με την καθιέρωση της συνέντευξης και την ουσιαστική κατάργηση του ΑΣΕΠ,
  *οι κουμπάροι Πανάγοι και σια,
  * η απογραφή,
  *η επιτήρηση,
  *η κουτοπόνηρη αύξηση του ΑΕΠ κατά 27% μέσω πορνείας και λαθρεμπορίου,
  *τα κρυφά ομόλογα,
  * τα κρυφά δάνεια από την J.P MORGAN,
  *τα γκόλντεν μπόϋς,
  *τα ψευδή στοιχεία στη Γιούροστατ,
  *το κλείσιμο της Βουλής για να παραγραφούν τα αίσχη τους.

  *Ξεχάστηκε ο διπλασιασμός του χρέους και η εκτόξευση του ελλείμματος στα ύψη σε πεντέμισι μόλις χρόνια.
  *Ξεχάστηκαν όλα τα απίθανα και πρωτόγνωρα σκάνδαλα της Δεξιάς και έμεινε να φταίει ένας και μοναδικός.
  Ο Γιώργος Παπανδρέου.

 4. Την πορεία της χώρας μας την είχατε πει (η ΝΔ λέω) από το 2005, εμείς δεν ακούσαμε και φυσικά δεν δώσατε λόγο ποτέ για αυτό:

  https://www.youtube.com/watch?v=Fr2VEHp-6mY

  • Αυτό είναι το ροζ σκάνδαλο που ταλανίζει την ελληνική κυβέρνηση!

   Το διαμέρισμα στη Κυψέλη και ο ξυλοδαρμός…

   Η παρακάτω…
   ροζ ιστορία είναι πέρα για πέρα αληθινή. Και μπορεί να μην έχει επιβεβαιωθεί και το πρόσωπο που εμπλέκεται να μην το έχει παραδεχτεί-πώς θα μπορούσε άλλωστε-αλλά δεν έχει διαψευστεί κιόλας, σύμφωνα με δημοσίευμα που κάνει τις τελευταίες ώρες το γύρο του διαδικτύου. Όλα διαδραματίστηκαν μέσα σε ένα σπίτι στην Κυψέλη και ο υπουργός τελικά κατέληξε στο νοσοκομείο χωρίς δόντια έγινε περίγελος.

   Ας ξετυλίξουμε το κουβάρι της ιστορίας που θέλει να ξεχάσει ο υπουργός από την αρχή και με όλες τις… γαργαλιστικές λεπτομέρειες. Για να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Αναφερόμαστε σε πρωτοκλασάτο υπουργό. Ναι μεν πρώην, αλλά το όνομά του ακούγεται καθημερινά. Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά. Παρόλα αυτά είναι πολύ… ερωτύλος. Τα καμώματά του είχαν απασχολήσει πολύ τον Τύπο και οι τότε συνάδελφοί του τον πείραζαν συνεχώς για τις κατακτήσεις του. Κι άλλο ένα στοιχείο είναι ότι προέρχεται από τη “γαλάζια” πολυκατοικία. Βέβαια, τώρα έχει ξεπεράσει τις κομματικές γραμμές. Το περιστατικό συνέβη πριν μερικά χρόνια και συγκεκριμένα το 2009, αλλά είναι πιο επίκαιρο από ποτέ…

   Μία από τις περιπετειούλες τους ήταν με παντρεμένη και ο σύζυγός της τους έπιασε στα πράσα, στο σπίτι τους στην Κυψέλη. Ο απατημένος σύζυγος έπιασε στα χέρια του τον τότε υπουργό και κανείς δεν μπορούσε να τον σώσει. Για καλή του τύχη από κάτω από το διαμέρισμα ήταν η αστυνομική του φρουρά, η οποία επενέβη. Ο υπουργός μεταφέρθηκε σε ιδιωτικό νοσοκομείο με μερικούς μώλωπες και έχοντας… χάσει κάποια δόντια. Μετά το περιστατικό δεν εμφανίστηκε στο υπουργείο του για μερικές ημέρες, πράγμα που φούντωσε τις φήμες.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.