ΕΛΛΑΔΑ

Ασκήσεις ετοιμότητας για τους επαγγελματίες που θα υποδεχτούν ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

«Πέφτεις επτά φορές και σηκώνεσαι οκτώ»

«Τον Μάιο του 2016 μία ομάδα νέων επαγγελματιών βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρόκληση να φροντίσει ασυνόδευτους ανηλίκους. Το άγχος των πρώτων ημερών και η αγωνία για το αποτέλεσμα σταδιακά μετατρέπεται σε ενθουσιασμό και ενδιαφέρον για το πρόγραμμα. Με αίσθημα ευθύνης, η ομάδα αυτή ελπίζει να πετύχει το στόχο της και, όπως λέει και μια κινέζικη παροιμία, 'πέφτεις επτά φορές και σηκώνεσαι οκτώ'. Αναμονή και δύναμη για το καλύτερο...».

Το κείμενο αυτό κλήθηκε να συνεχίσει μία ομάδα επαγγελματιών, που τις επόμενες μέρες θα υποδέχεται σταδιακά τα πρώτα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που θα φτάσουν στις δομές που έχουν προετοιμαστεί γι' αυτά στο πρώην Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Θεσσαλονίκης "Άγιος Παντελεήμων" στη Θεσσαλονίκη και στο Ίδρυμα για Παιδιά με Ειδικές Ανάγκες στις Σέρρες. Αργότερα, η ιστορία θα εξελιχθεί με τη συμμετοχή όλων και θα δραματοποιηθεί ώστε να έρθουν οι επαγγελματίες πιο κοντά ο ένας με τον άλλο, να αναγνωρίσουν τα συναισθήματά τους αλλά και τα συναισθήματα των προσφυγόπουλων, να δυναμώσουν τη σχέση μεταξύ τους και να καταφέρουν, στη συνέχεια, να διαχειριστούν όποια ζητήματα προκύψουν.

Συντονίστρια στην ομάδα είναι η ίδια η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας, Συλβάνα Καρασαββίδου, που με την ιδιότητα της συστημικής ψυχοθεραπεύτριας ανέλαβε να "εκπαιδεύσει" τους νέους επαγγελματίες.

"Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στον οίστρο της εκπαίδευσης. Για ένα φοβισμένο ασυνόδευτο προσφυγόπουλο είναι πολύ σημαντικό να τύχει της σωστής υποδοχής σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχει διάχυτη η διάθεση της φιλοξενίας και δημιουργούνται θετικά συναισθήματα ώστε να μην θελήσει να φύγει από αυτό" υπογραμμίζει η ίδια στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

"Αισθανόμαστε ότι συμβάλλουμε όλοι σε μία μεγάλη προσπάθεια. Άλλωστε μια δομή όπως αυτές που θα λειτουργήσουν είναι η καλύτερη δυνατή λύση για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα απέναντι, μάλιστα, στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν, όπως εκείνοι των διακινητών" σημειώνει, από την πλευρά του, ο κοινωνικός φροντιστής, Χρήστος Ερνίκιολης.

Για όσα διαδραματίζονται αυτή τη στιγμή στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος για την προετοιμασία των επαγγελματιών, η κ. Καρασαββίδου αναφέρει ότι τα μέλη του προσωπικού των δομών που δημιουργήθηκαν στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, συμμετέχουν σε βιωματικές δράσεις και ασκήσεις, με σκοπό να γνωρίσουν τον ίδιο τους τον εαυτό, να συνειδητοποιήσουν τα συναισθήματά τους, να χτίσουν γέφυρες με τα άλλα μέλη της ομάδας.

"Οι ομάδες που σχηματίστηκαν έλαβαν την οδηγία να χτίσουν γέφυρες, να τις περιγράψουν, να τις ζωγραφίσουν. Στις απαντήσεις τους γράφουν μεταξύ άλλων: "οι γέφυρες ενώνουν χώρες", "οι χείμαρροι διαχωρίζουν και πνίγουν τους ανθρώπους".

Άλλος περιγράφει τη γέφυρα, λέγοντας ότι έχει κατασκευαστεί με πολύ γερά υλικά, άλλος δεν τελειώνει το γεφύρι του και άλλος εκφράζει μια επιφύλαξη λέγοντας ότι "όποιος ανέβει σε αυτό μπορεί και να μην έχει γυρισμό".

Και επειδή δεν θα μπορούσε κάποιος να ασχοληθεί με προσφυγόπουλα αν δεν νιώσει ο ίδιος δυνατά συναισθήματα, το πρωί οι νέοι επαγγελματίες παρακολούθησαν ντοκιμαντέρ, στο οποίο περιγράφεται η γνωστή αληθινή ιστορία μιας κοπέλας από τη Συρία που επέζησε στο ναυάγιο του πλοίου που τη μετέφερε στην Ιταλία και έσωσε το μωρό που της εμπιστεύτηκε μια άλλη μητέρα, λίγο πριν πνιγεί. "Δουλεύουμε πολύ με το κομμάτι των συναισθημάτων καθώς απαιτείται από τον καθέναν μια μεγάλη εσωτερική κινητοποίηση.

Η εμπειρία ενθουσιάζει όσους συμμετέχουν. Η πρόκληση είναι μεγάλη και η ευθύνη τεράστια" τονίζει η κ. Καρασαββίδου.

"Είναι σημαντικό να καταλάβουμε την ψυχολογία των ανθρώπων, να γνωρίσουμε την κουλτούρα και τα βιώματα των παιδιών" σημειώνει, από την πλευρά της, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κοινωνική λειτουργός, Σωτηρία Διτσόλα.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα συνεχίζεται, ενώ αύριο το πρώην Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Θεσσαλονίκης "Άγιος Παντελεήμων" θα επισκεφθεί ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τις τελευταίες συνεννοήσεις σχετικά με την άφιξη των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων. Αυτή, εξάλλου, θα γίνεται σταδιακά ώστε οι άνθρωποι των δομών που δημιουργήθηκαν να καταφέρουν να "χτίσουν" μια προσωπική σχέση με το καθένα από τα παιδιά...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.