ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αισιοδοξία στο Μαξίμου για το πολυνομοσχέδιο

Περιμένοντας τη σελίδα να… γυρίσει

Με το βλέμμα στραμμένο στην ψηφοφορία της ερχόμενης Κυριακής, αλλά και στην συνεδρίαση του Eurogroup της ερχόμενης Τρίτης τελούν στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς οι κυβερνητικοί θέλουν να κλείσει επιτέλους η συμφωνία, να αρχίσουν να ρέουν χρήματα στα κρατικά ταμεία και αμέσως μετά, να καταβληθεί προσπάθεια από τους υπουργούς για να δείξουν ότι… μπορούν να κυβερνήσουν.
maximou

Μετά και την χθεσινή, ήρεμη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κυβερνητικές πηγές εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξες και βέβαιες ότι στην ψηφοφορία της Κυριακής δε θα υπάρξουν… εκπλήξεις. Εξάλλου, το διακύβευμα της ψηφοφορίας δεν είναι μόνο μερικοί φόροι παραπάνω ή μόνο οι ρυθμίσεις για τα «κόκκινα δάνεια» και τον «κόφτη», αλλά και το κλείσιμο συνολικά της πρώτης αξιολόγησης –με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική και πολιτική σταθερότητα. Το Μέγαρο Μαξίμου, μ’ άλλα λόγια, έχει φροντίσει να επισημάνει στους συμπολιτευόμενους βουλευτές ότι κέρδή στην διαπραγμάτευση υπήρξαν. «Θα μπορούσε ο κόφτης να περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα μέτρα, θα μπορούσαν αντί για τους φόρους στην μπίρα, να είχε ανέβει στο 24% ο ΦΠΑ στο ρεύμα και το νερό», υποστηρίζει κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, δίνοντας το στίγμα των όσων έχει διαμηνύσει το Μέγαρο Μαξίμου στους κυβερνητικούς βουλευτές.

Αλλαγή σελίδας

Ωστόσο, πέραν των προαναφερθέντων, το βασικό διακύβευμα που θα κρατήσει ενωμένη, όπως αισιοδοξούν στο Μαξίμου, την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι το γεγονός ότι μετά την ψηφοφορία της Κυριακής, η Ελλάδα θα έχει εφαρμόσει περίπου το 75% του Μνημονίου, πράγμα που σημαίνει ότι αφήνει πίσω της τα δύσκολα μέτρα –τουλάχιστον σε φορολογικό και δημοσιονομικό επίπεδο. Εξάλλου, διαβεβαιώσεις ότι δε θα κληθούν εκ νέου να ψηφίσουν νέους φόρους παρέσχε χθες στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, υποστηρίζοντας ότι σε δημοσιονομικό επίπεδο, «αυτά είναι τα τελευταία μέτρα».

Μ’ άλλα λόγια, Μαξίμου, αλλά και βουλευτές περιμένουν τη σελίδα να γυρίσει. Περιμένουν, δηλαδή, να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο, να φανεί ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της και αμέσως μετά, η συμφωνία επί της πρώτης αξιολόγησης να κλείσει στο Eurogroup της ερχόμενης Τρίτης, μαζί με κάποια απόφαση για… «οδικό χάρτη» για την διευθέτηση του ελληνικού χρέος. Ο χρόνος, λοιπόν, ως την Τρίτη μετράει αντίστροφα, με την κυβέρνηση να γνωρίζει πως, εφόσον δεν υπάρξει κάποια εμπλοκή της τελευταίας στιγμής, από την Τρίτη και μετά θα πρέπει να δείξει πως ξέρει να κυβερνά –και δε θα έχει κανένα άλλοθι υπέρ του αντιθέτου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.