ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αλεξάντρ Αστρύκ

Πέθανε ο «πνευματικός πατέρας» της Νουβέλ Βαγκ

Ο Γάλλος σκηνοθέτης, κριτικός κινηματογράφου και συγγραφέας Αλεξάντρ Αστρύκ, ο «πνευματικός πατέρας» της Νουβέλ Βαγκ, πέθανε τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη στο Παρίσι, σε ηλικία 92 ετών, ανακοίνωσε σήμερα η οικογένειά του.
astruc

Ο Αστρύκ, μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της μεταπολεμικής Σεν Ζερμέν ντε Πρε, ο θεωρητικός της «κάμερας-στυλό» που εξισώνει τον κινηματογράφο με τη λογοτεχνία, δίσταζε να χαρακτηρίσει τον εαυτό του «σκηνοθέτη που γράφει και βιβλία ή συγγραφέα που έχει γυρίσει και ταινίες».

Ο Αλεξάντρ Αστρύκ γεννήθηκε στις 13 Ιουλίου 1923 στο Παρίσι. Είχε πάθος με τα μαθηματικά και τη λογοτεχνία και κατά τη διάρκεια των δύσκολων χρόνων της γερμανικής κατοχής δημοσίευσε πολλά άρθρα σε περιοδικά της «ελεύθερης ζώνης» της Γαλλίας.

Μετά την απελευθέρωση γνωρίστηκε με τον Ζαν-Πολ Σαρτρ και τον Αλμπέρ Καμύ, με την τραγουδίστρια Ζιλιέτ Γκρεκό και άρχισε να γράφει ποίηση (Confluences, Les vacances) και να γυρίζει ταινίες (Le rideau cramoisi). To 1954 γύρισε την ταινία Les mauvaise rencontres και στις αρχές της δεκαετίας του '60 σκηνοθέτησε δύο διασκευές έργων του Μοπασάν και του Φλομπέρ, καθώς και το δράμα La proie pour l'ombre με πρωταγωνίστρια την Ανί Ζιραρντό.

Ο Αστρύκ θεωρείται ο πρόδρομος μεγάλων σκηνοθετών που ανανέωσαν τον γαλλικό κινηματογράφο, όπως του Φρανσουά Τριφό, του Ζαν-Λικ Γκοντάρ και του Κλοντ Σαμπρόλ.

Τη δεκαετία του 1970 στράφηκε στην τηλεόραση: γύρισε ένα ντοκιμαντέρ για τον Σαρτρ και τηλεταινίες βασισμένες σε έργα του Μπαλζάκ και του Έντγκαρ Άλαν Πόε.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.