ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το σχέδιο της κυβέρνησης για το προληπτικό πακέτο μέτρων

Ποιες φοροαπαλλαγές καταργούνται

Τις φοροαπαλλαγές εντάσσει στο προληπτικό πακέτο των 3,6 δισ.ευρώ η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να εκτονωθεί η κρίση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Πλέον έχουν απομείνει 716 φοροαπαλλαγές που κοστίζουν στο προϋπολογισμό περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Στόχος είναι να καταργηθούν οι περισσότερες και να δοθούν άμεσες ενισχύσεις στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα είναι οι εξής:

- 123 φοροαπαλλαγές συνολικού ύψους 275,29 εκατ. ευρώ έχουν απομείνει στα νοικοκυριά (ιατρικές δαπάνες, δωρεές και χορηγίες, έκπτωση φόρου λόγω αναπηρίας, έκπτωση 1,5% στην παρακράτηση φόρου).  Το μεγαλύτερο κόστος 85,2 εκατ. ευρώ προέρχεται από τις ιατρικές δαπάνες για τις οποίες εξετάζεται να αναγνωρίζονται μόνο οι δαπάνες άνω των 100 ευρώ που γίνονται μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών.  Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 5,9 εκατ. νοικοκυριά που υποβάλουν φορολογική δήλωση, 1,7 εκατομμύρια νοικοκυριά περιορίζουν τη φορολογική τους επιβάρυνση μέσω των ιατρικών εξόδων και νοσοκομειακής περίθαλψης.

- 109 φοροαπαλλαγές αφορούν τις επιχειρήσεις και κοστίζουν στον προυπολογισμό 13,75 εκατ. ευρώ

- 19 φορολογικές εκπτώσεις και απαλλαγές που εφαρμόζονται στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων και κοστίζουν στον προϋπολογισμό 426,24 εκατ. ευρώ. Από τις φοροαπαλλαγές αυτές ευνοούνται 1.145.575 φορολογούμενοι.

- Στα 972,4 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.