ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κυβέρνηση απορρίπτει ακόμη και «ενδιάμεσο σενάριο» για τα «μέτρα-κάβα»

«Πόλεμος» Ευρώπης-ΔΝΤ και στη μέση… το Μαξίμου

Το «ελληνικό δράμα» περιείχε, ως τώρα, αρκετές φάσεις κατά τις οποίες χάθηκε πολύτιμος χρόνος επειδή οι δανειστές διαφωνούσαν μεταξύ τους, ενώ στο τέλος «περνούσε» πάντα η άποψη του «σκληρότερου» -σε βάρος της χώρας μας, φυσικά.
tsipras1

του Γιώργου Μελιγγώνη

Η διάσταση απόψεων μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων για τα «μέτρα-κάβα» έχει εξελιχθεί και τώρα σε «χάσμα», όμως στην κυβέρνηση αισιοδοξούν ότι αυτή τη φορά δε θα πληρώσει η Ελλάδα το μάρμαρο της διαφωνίας.

Όλα τα νέα δεδομένα στην διαπραγμάτευση εξετάστηκαν χθες, σε σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με στενούς συνεργάτες του, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη. Στο επίκεντρο της σύσκεψης τέθηκε το μείζον «αγκάθι» για την λύση: δηλαδή τα προληπτικά μέτρα, των οποίων την ονομαστικοποίηση και νομοθέτηση ζητεί το ΔΝΤ. Κατά πληροφορίες, στο «μίνι υπουργικό» στο Μαξίμου υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα εξετάστηκε και το «ενδιάμεσο σενάριο», δηλαδή ένα σενάριο που θα μπορούσε να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ Αθήνας και ΔΝΤ ή, καλύτερα, μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών. Κατά πληροφορίες, ένα τέτοιο σενάριο αναμένεται να προταθεί στην κυβέρνηση το επόμενο διάστημα προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση και, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, θα πρόκειται για μία μεσοβέζικη, συμβιβαστική πρόταση, η οποία, όμως, θα επισύρει σοβαρό πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση. Για παράδειγμα, ένα τέτοιο ενδιάμεσο σενάριο θα μπορούσε να είναι η ονομαστικοποίηση των «μέτρων-κάβας» αλλά όχι η ψήφισή τους. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση απορρίπτει, κατά πληροφορίες, και αυτό το «ενδιάμεσο σενάριο» ως… «τέταρτο Μνημόνιο», το οποίο ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει στους συνεργάτες του «δεν πρόκειται να δεχθεί». Συν τοις άλλοις, το Μαξίμου απορρίπτει τις σχετικές συζητήσεις χρησιμοποιώντας κι άλλο ένα επιχείρημα, αυτό της «αυτοεκπληρούμενης προφητείας». Κυβερνητικές πηγές λένε, δηλαδή, πως αν η Ελλάδα νομοθετήσει ή συγκεκριμενοποιήσει «μέτρα-κάβα», θα είναι σαν να παραδέχεται την αποτυχία του προγράμματος. Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε απώλεια εμπιστοσύνης, σε «πάγωμα» των όποιων επενδυτικών σχεδίων και, άρα, θα μετατραπεί σε «αυτοεκπληρούμενη προφητεία».

Και στη μέση… το Μαξίμου

Η κυβέρνηση, λοιπόν, απορρίπτει ακόμη και ένα «ενδιάμεσο σενάριο» με το επιχείρημα ότι είναι οικονομικά αλυσιτελές, αλλά συνιστά ταυτόχρονα και «τέταρτο Μνημόνιο», ενώ πλέον το Μαξίμου αναμένει πώς θα εξελιχθεί η ανοιχτή διάσταση απόψεων μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ. Συνομιλητές του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι οι Ευρωπαίοι βρίσκονται αυτή τη φορά ανυποχώρητα στο πλευρό της Αθήνας, γι’ αυτό και το Μαξίμου εξέφρασε χθες, μετά το «μίνι υπουργικό», ικανοποίηση για την στάση τους. «Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν κατανοήσει πλήρως ότι δεν είναι δυνατόν να νομοθετηθούν πρόσθετα προληπτικά
μέτρα και έχουν θέσει ως βάση συζήτησης τον αυτόματο μηχανισμό που προτείνει η ελληνική πλευρά», υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη που έγινε σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, η βάση συζήτησης ήταν όντως η ελληνική πρόταση, με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ να δηλώνουν ότι… δεν συζητούν επί της συγκεκριμένης βάσης. Ταυτόχρονα, στην κυβέρνηση έχουν κι άλλους λόγους ικανοποίησης, αφού οι Βρυξέλλες δείχνουν… παντοιοτρόπως την στήριξή τους στην Αθήνα –χαρακτηριστικά παραδείγματα ήταν οι θετικές δηλώσεις Μοσκοβισί και Τουσκ, αλλά και οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν που προεξοφλούν ότι η ελληνική οικονομία θα περάσει στην ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ενδεικτικό το Euroworking Group, επαφές Τσακαλώτου

Βεβαίως, όλα τα παραπάνω μένουν να αποδειχθούν στην πράξη. Στο Μαξίμου επιχειρούν να «ζεστάνουν» τις συζητήσεις προκειμένου, παρά την μεγάλη διαφωνία ως προς τον δημοσιονομικό «κόφτη», να υπάρξει συμφωνία ακόμη και στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, αν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ «έδειξε» χθες προς τα τέλη του τρέχοντος μήνα. Στο πλαίσιο αυτό, στην κυβέρνηση επικρατεί αγωνία για την σημερινή συνεδρίαση του Euroworking Group, η οποία θα είναι τροχιοδεικτική για τις διαθέσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ενώ παραδοσιακά το κλίμα που επικρατεί στη συνεδρίαση του Eurogroup έχει εκδηλωθεί νωρίτερα στο Euroworking Group. Τούτων δοθέντων, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συνεχίσει, όπως λένε στο Μαξίμου, τις τηλεφωνικές επαφές του με Ευρωπαίους ομολόγους του, σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει ότι η στήριξη των Ευρωπαίων θα κρατήσει ως… το τέλος. Πάντως, από τη χθεσινή τηλεφωνική του επικοινωνία με τον γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο υπουργός
Οικονομικών δεν κατέστη… σοφότερος. Αυτό διότι ο κ. Σόιμπλε δεν άνοιξε τα χαρτιά του, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες άφησε να διαφανεί η στήριξή του στις αξιώσεις του ΔΝΤ. Ωστόσο, ταυτόχρονα εμφανίστηκε να… «κατανοεί» τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς, εξ ου και λίγο αργότερα, με δήλωσή του, επισήμανε ότι «δεν βλέπει κάποια μεγάλη κρίση στην Ελλάδα το 2016» και διαβεβαίωσε ότι η χώρα μας έχει μπει σε τροχιά μεταρρυθμίσεων.

6 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΗΛΙΘΙΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΧΑΥΝΩΜΕΝΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ….ΛΕΕΙ
  Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΟΝ ΣΟΪΠΛΕ

  Ο πλήρης και παγκόσμιος εξευτελισμός του Έλληνα ψηφοφόρου, όπως καταγράφεται ,από την συζήτηση Σόϊπλε -Τσίπρα ΠΡΙΝ από τις εκλογές του Σεπεμβρίου.
  Ο κ. Σόιμπλε πάντως σημειώνει μέσα στο βιβλίο του:
  *«Εγώ πάντως θα δυσκολευόμουν να κάνω έναν εκλογικό αγώνα με ένα κεντρικό μήνυμα και να πραγματοποιήσω κατόπιν το ακριβώς αντίθετο από αυτό».
  *Και συνεχίζει λίγο πιο κάτω κατά την εκφορά του λόγου του ο κ. Σόιμπλε
  αναφερόμενος στον κ. Τσίπρα «μου είπε ότι θα κάνει έναν προεκλογικό αγώνα στον οποίον θα υποσχεθεί ότι η Ελλάδα δεν θα φύγει από το ευρώ, αλλά και ότι δε θα αποδεχθεί καμία μνημονική υποχρέωση.

  *Αν είναι έτσι του απάντησα, σου εύχομαι προσωπικά να μην κερδίσεις τις εκλογές.
  *Για αυτό και δεν εξεπλάγην όταν ο Τσίπρας τις κέρδισε, ούτε με ότι συνέβη μετά.
  *Ήμουν κάπως περίεργος πως θα έλυνε κατόπιν το πρόβλημα.
  Το έλυσε με το να κάνει το ακριβώς αντίθετο από εκείνο που υποσχέθηκε στις εκλογές».

  ΣΧΟΛΙΟ: Είμαστε άραγε, τόσο ΗΛΙΘΙΟΣ λαός ώστε να μας ‘’δουλεύει’’ και ο διεθνώς …καταξιωμένος Αλέξης Τσίπρας.
  Μας ‘’έχει του χεριού του’’ ?
  Μεγαλύτερη ΝΤΡΟΠΗ, υπάρχει?

 2. ΝΒ 12:32 04/05/2016

  ΓΑΛΛΙΚΗ ΜΑΣΟΝΙΑ ΚΑΙ…ΜΕΤΑΛΛΙΟ?

  ‘’ΑΛΟΓΑΚΙ’’ ΤΟΥ ..καΜένου εντελώς, Ο ΤΣΙΠΡΑΣ

  ΑΥΤΑ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΞΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ..

  Η κυβέρνηση όμως εξακολουθεί να πουλάει …’’ΣΑΝΟ’’ !!!
  ΤΙ ΖΗΤΑΜΕ? ΕΠΙΤΥΧΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΑΠΟ ΥΒΡΙΣΤΕΣ ΚΑΙ »ΜΕΡΚΟΖΗΔΕΣ»» ???
  «Ο θυμός τού Σόιμπλε είναι για άλλη μια φορά εναντίον του Τσίπρα, διότι αυτές τις μέρες έκανε περιοδεία στην Ευρώπη αναζητώντας στήριξη έναντι των δανειστών. Ειδικά η επίσκεψη στον Ολάντ θύμωσε περισσότερο τον Σόιμπλε, διότι ήταν μόνο η γερμανική κυβέρνηση, η οποία κατά την προσφυγική κρίση απέτρεψε εκδίωξη της Ελλάδας από την Σένγκεν.
  Ως «ευχαριστώ» δεν είχε να κάνει κάτι άλλο από το να πάει στο Παρίσι για το πακέτο διάσωσης», σημειώνεται, ενώ σχετικά με το ΔΝΤ αναφέρεται: «Ο Σόιμπλε είναι όμως θυμωμένος και με το ΔΝΤ, από τότε που υπήρξε η διαρροή της υποκλοπής συνομιλίας (…)
  Το θεωρεί ανόητο να συζητάς εμπιστευτικά θέματα στο τηλέφωνο, αλλά θύμωσε και με το περιεχόμενο, δηλαδή την εξαγγελία ότι το ΔΝΤ, αν χρειαστεί, θα πιέσει την Μέρκελ για την Ελλάδα. Θεωρεί ότι πρόκειται για προσπάθεια εκβιασμού».

  Το γερμανικό περιοδικό αναφέρει ακόμη ότι δύο Γερμανοί ευρωβουλευτές οι οποίοι συμμετείχαν σε ομάδα εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που επισκέφθηκε την Ελλάδα, σε επιστολή τους προς τον κ. Σόιμπλε εξέφρασαν τη «βαθιά ανησυχία» τους για την εξέλιξη των μεταρρυθμίσεων, τονίζοντας ότι «ούτε η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού είναι βιώσιμη ούτε η καταπολέμηση της διαφθοράς δείχνει κάποια επιτυχία».

 3. ΝΜ 12:26 04/05/2016

  Τον θεσμικό ρόλο του ΔΝΤ στην Ευρώπη τον απαίτησε η Γερμανία.

  Αλλιώς δεν συναινούσε στη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης και η χρεοκοπημένη Ελλάδα θα υποχρεωνόταν να πάει ΜΟΝΟ στο ΔΝΤ.
  Αν ΑΥΤΟ ήθελαν εκείνοι που κράζουν τώρα τελευταία στα ΜΜΕ, να πάμε μόνο στο ΔΝΤ, λυπούμεθα αλλά η Ελλάς είναι ευρωπαϊκή χώρα.
  Οι ψεκασμένες θεωρίες κατέρρευσαν. Όλοι στην Ευρώπη σάς λένε τί έχει συμβεί ,κι εσείς κολλημένοι στον ίδιο επαρχιώτικο και ψεκασμένο αντι-Παπανδρεϊκό χαβά του ΔΟΛ και του Ιγνατίου. Έχετε μείνει μόνοι σας.

 4. ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΣΕΙ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ…
  ======================================

  [[σε ποσοστό περίπου 60% (59,84% για την ακρίβεια), είναι χρέη που δημιουργήθηκαν την χρονική περίοδο από την 1η-1-2011 έως την 1η-1-2016.]]

  Μεγάλος αριθμός φορολογούμενων χρωστούν 86,3 δισ. ευρώ στην Εφορία

  η διετία 2014-2015 οι Δ.Ο.Υ και τα Ελεγκτικά Κέντρα πραγματοποίησαν 1.613.122 κατασχέσεις σε καταθέσεις και εισοδήματα οφειλετών του Δημοσίου.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι τα χρέη είναι περισσότερα καθώς δεν έχουν υπολογιστεί στο παραπάνω ποσό και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Τελωνεία.

  Στα χρόνια των μνημονίων, (εξ αιτίας της αλόγιστης κατάχρησης 2004-20090 τα περισσότερα Ελληνικά νοικοκυριά ουσιαστικά καταστράφηκαν καθώς ένα στους 2 Ελληνες είναι πλέον οφειλέτης στην εφορίας.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης της ΓΓΔΕ, από τα 86,298 δισ. ευρώ του συνολικού ποσού των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, τα 51,647 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε ποσοστό περίπου 60% (59,84% για την ακρίβεια), είναι χρέη που δημιουργήθηκαν την χρονική περίοδο από την 1η-1-2011 έως την 1η-1-2016.

  Επιπλέον, από τα 86,298 δισ. ευρώ του συνολικού ποσού των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, μόνο τα 10,133 δισ. ευρώ ή ποσοστό 11,7% θεωρούνται ουσιαστικά ως «εισπράξιμα»!

  Τα υπόλοιπα 76,165 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 88,3% των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο είναι πιο δύσκολο έως αδύνατο να εισπραχθούν.

 5. ΝΜαν. 11:56 04/05/2016

  (Στρατούλης Θα σκίσουμε το μνημόνιο στην αυλή της Βουλής):

  «Άνω κάτω τα έκανε πάλι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης. Πάνω στην τηλεοπτική του έξαρση, μιλώντας σε πάνελ του Μέγκα σήμερα το πρωί είπε: «Θα σκίσουμε το μνημόνιο στην αυλή της Βουλής…». Όπως αντιλαμβάνεστε επικράτησε χάος…
  Οι υπόλοιποι καλεσμένοι , οι εκπρόσωποι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, Μαρκογιαννάκης και Κασσής,του επιτέθηκαν αμέσως: «Αυτό, είναι λαικισμός!» του αποκρίθηκαν, όμως ο κύριος Στρατούλης συνέχισε απτόητος απτόητος, οραματιζόμενος – προφανώς – τη νύχτα της νίκης του κόμματός του: «Θα σκίσουμε το μνημόνιο στην αυλή της Βουλής των Ελλήνων!»

 6. ΕΤΣΙ ΦΤΑΣΑΜΕ ΕΔΩ ΣΤΟΝ…ΠΑΤΟ ΤΟΥ ΒΟΥΡΚΟΥ!

  ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΑΝΕ???

  Γράφει ο Ν Βράχος ( Γράφαμε προεκλογικά)

  Και τώρα πρόσωπο με πρόσωπο με όσους και όσα, μας πρόσφεραν και διαψεύστηκαν.
  *Σήμερα λοιπόν, έχουμε φθάσει σε οριακό σημείο, αντιπαλότητας, ψευδολογίας, συκοφαντίας και οικονομικής αναιμίας. Ποιο είναι εκείνο το θαυματουργό πρόγραμμα που θα εφαρμόσουν οι τρείς κατ΄εξοχήν αντιμνημονιακοί, αντίπαλοι μεταξύ τους και με όλους, όλοι μαζί και καθένας χωριστά, ώστε να σωθούμε, αφού είναι οι «πατέρες’’ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ??? και εκτελεστές της εθνικής προσπάθειας για επιβίωση?

  * Πως θα πείσουν τον κόσμο να πληρώσει και αυτά ακόμη που ίσως μπορεί, όταν οι κρουνοί του λαϊκισμού έχουν πληρώσει όλα τα κενά, για κάθε εθνική και υπερεθνική προσπάθεια διάσωσης, επιβίωσης δια της προσωπικής μας συμμετοχής? Δηλαδή η καταστροφή και η χρεοκοπία που ‘’ρίζωσε’’ στον τόπο μας και με την δική τους ΑΜΕΡΙΣΤΗ συμμετοχή και συμπαράσταση, δεν τους φθάνει και νομίζουν ότι προσπαθώντας να πείσουν τον κόσμο να πληρώσει, θα καλύψουν τη δική τους ανικανότητα, έλλειψη προγράμματος, και εγκληματική επιθυμία να κυβερνήσουν?

  *Πόσο ηλίθιος θα πρέπει να είναι κάποιος
  για να ψηφίσει ένα εκατομμυριούχο ζάμπλουτο πολιτικό, όταν ακούς δια τηλεοράσεως, να ‘’εξορκίζεται’’ ο Καμμένος ότι δεν έχει να πληρώσει μέρος της εφορίας του, και όταν ακούς ότι έχει ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ φορολογικές παραβάσεις, σου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι και θέλεις να τον ‘φτύσεις’’ τουλάχιστον και όχι να τον ψηφίσεις.?

  *Αλήθεια είναι τόσο φτωχός ( εκτός τω πνεύματι),
  ή, μας θεωρεί όλους τόσο μαλάκες ένας αποδεδειγμένα ηλίθιος συκοφάντης?

  Έχει τόσα πολλά χρήματα και αρνείται να πληρώσει τις υποχρεώσεις του, όταν η πατρίδα μας ζητά επειγόντως χρήματα για να επιβιώσουμε, και ζητά ψήφο να κυβερνήσει τη χώρα?

  *Κι όταν ο ανθυπολιτικός Κατα-καμένος, δηλώνει αδυναμία –άρνηση πληρωμής, τότε γιατί εγώ να πληρώσω ακόμη ‘’κι αν έπειθε’’ τον κόσμο να το ψηφίσει??

  Κι όταν ο Στρατούλης που ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ,
  ===============================
  μου λέει ότι δεν πληρώνετε όσα πρέπει και όσα μπορείτε, πως θα με πείσετε τώρα να σας πληρώσω ΑΝ(????) οι ΗΛΙΘΙΟΙ συμπατριώτες μας πειστούν, ότι Τσίπρας-Καμμένος και χρυσοφονιάδες, μπορεί να συνεννοηθούν και να λειτουργήσουν καλλίτερα από το σημερινό χάλι Σαμαρά –Βενιζέλου???

  Και αυθόρμητα ο νούς μας επιστρέφει σε εκείνους τους πολιτικούς που θυσιάστηκαν για να μας σώσουν.

  Που είσαι Γιώργο να μας ξανασώσεις

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.