ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνέδριο του ΣΕΒ

Πολιτική σταθερότητα ζήτησε ο Μυτιληναίος

Το χαμηλό κόστος, η ύπαρξη ανθρώπινου ταλέντου και οι προοπτικές διείσδυσης στην τοπική αγορά είναι οι τρεις βασικές παράμετροι που εξετάζουν οι επιχειρήσεις προκειμένου να επιλέξουν τη χώρα στην οποία θα εγκατασταθούν. Η Ελλάδα διαθέτει τα τρία αυτά στοιχεία αλλά χρειάζεται επιπλέον προβλεψιμότητα προκειμένου να προσελκύσει ξένες επενδύσεις.
myt

Αυτό ανέφερε ο επικεφαλής της αρμόδιας διεύθυνσης της εταιρείας συμβούλων Deloitte, κ.Olaf Babinet μιλώντας σήμερα στο βιομηχανικό συνέδριο του ΣΕΒ. Χαρακτήρισε εξαιρετικής σημασίας μια πιθανή θετική απόφαση για τη διευθέτηση του χρέους ενώ τόνισε ότι στον τομέα των επενδύσεων η Ελλάδα ανταγωνίζεται όχι μόνο τις ευρωπαϊκές αλλά και τρίτες χώρες.

Ο κ. Μιχάλης Στασινόπουλος από την Ελληνική Βιομηχανία Αλουμινίου τόνισε ότι ο ενάρετος κύκλος για την οικονομία μπορεί να ξεκινήσει με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό από ό,τι φανταζόμαστε τονίζοντας ότι η μαγική λέξη είναι «εμπιστοσύνη» και ότι το κράτος πρέπει να γίνει έμπρακτος σύμμαχος της παραγωγής. Τόνισε πως ίσως είναι απαραίτητο να υπάρξει αυξημένη φορολογία αλλά ζήτησε αυτή να στραφεί στα εισοδήματα και όχι στο κόστος παραγωγής ενώ επέστησε την προσοχή στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων λέγοντας ότι κάποιες εταιρίες του Δημοσίου έχουν καταχρηστικά πλεονεκτήματα, συνεπώς οι αγορές πρέπει να ρυθμιστούν πριν αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Η πολιτική σταθερότητα είναι σύμφωνα με τον κ. Ε. Μυτιληναίο, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Μυτιληναίου, η βασική προϋπόθεση για την προσέλκυση μακροπρόθεσμων επενδύσεων. «Φαίνεται, είπε, ότι υπάρχει μια στροφή στο ρεαλισμό από μια αριστερή κυβέρνηση, παρά τα λάθη που έγιναν το 2015, κάτι που είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να συμβεί. Η σταθερότητα δεν εξαρτάται τόσο από την κυβέρνηση όσο από την αντιπολίτευση, ελπίζω η στροφή να έχει διάρκεια».

Ο κ. Μυτιληναίος άσκησε επίσης κριτική για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων λέγοντας ότι έγιναν ταμπού ενώ «η φασαρία, όπως είπε, γίνεται για το πώς θα βολευτούν τα συμφέροντα που τις λυμαίνονται». Τόνισε ότι τα κοινωνικά οφέλη θα είναι πολλαπλάσια από το τίμημα που θα συμφωνηθεί ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «χρειάζεται πολύ χιούμορ για να τοποθετήσει κανείς υπουργό υπεύθυνο για τις ιδιωτικοποιήσεις τον εξαίρετο κ. Λαφαζάνη».

Ανέφερε επίσης ότι οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις δεν έγιναν εξαιτίας της δυσπιστίας του πολιτικού κόσμου και της αναξιοπιστίας της δημόσιας διοίκησης και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θεσμοθετήθηκε ο δημοσιονομικός «κόφτης».

Η κα Ηρώ Αθανασίου, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΛΑΙΣ UNILEVER Ελλάδος σημείωσε από την πλευρά της ότι προκειμένου η χώρα να προσελκύσει επενδύσεις θα πρέπει να αυξήσει την αξιοπιστία της , να δημιουργήσει σταθερό και φιλικό ή τουλάχιστον μη αποτρεπτικό περιβάλλον το οποίο πρέπει να είναι προβλέψιμο και να επιλέξει τους πυλώνες στους οποίους θα στηριχθεί η ανάπτυξη. Τόνισε επίσης τα πλεονεκτήματα της συνεργασίας πολυεθνικών εταιριών με μικρές τοπικές εταιρίες που διαθέτουν αντίστοιχα παγκόσμια δίκτυα και ευελιξία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.