ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα επόμενα βήματα για την Αθήνα

Πώς θα κλείσει η συμφωνία στις 24 Μαΐου - Ποια νέα νομοσχέδια έρχονται στην Βουλή

Οι τελευταίες… «πινελιές» στο «πακέτο» των 5,4 δισ. και οι «τεχνικές» λεπτομέρειες του «κόφτη» δαπανών, απομένουν για να φτάσουν Αθήνα και δανειστές σε συμφωνία και εκταμίευση της δόσης.
wolfg

Του Βαγγέλη Δουράκη

 

Προϋπόθεση για να φτάσει η ελληνική πλευρά στην… «πηγή» της εκταμίευσης, είναι να «κλειδώσει» μέσα στις επόμενες ημέρες το βασικό «πακέτο» με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τους έμμεσους φόρους, ενώ να υιοθετηθούν οι ανατροπές που αφορούν στα «κόκκινα δάνεια» και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

«Χέρι» θα μπει και στο Δημόσιο με «φρένο» στις προσλήψεις, αλλά και «πάγωμα» των αυξήσεων στα Ειδικά Μισθολόγια.

Ο κατάλογος των :νέων μέτρων που «κλείνουν» το πακέτο των 5,4 δισ. περιλαμβάνει:

-  Από την 1η Ιουνίου, αυξάνονται οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στη βενζίνη, στο πετρέλαιο κίνησης, στο πετρέλαιο θέρμανσης, στο υγραέριο, στην κηροζίνη και στο φυσικό αέριο.

- Από την 1η Ιουλίου, αυξάνεται ο ΦΠΑ από το 23% στο 24%

- «Παγώνουν» οι αυξήσεις λόγω βαθμολογικών προαγωγών στα ειδικά μισθολόγια για την περίοδο 2016-2018.

- Από δω και στο εξής θα εφαρμόζονται οι ακόλουθοι κανόνες προσλήψεων: μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις το 2016, μία πρόσληψη για κάθε τέσσερις αποχωρήσεις το 2017, μία πρόσληψη για κάθε τρεις αποχωρήσεις το 2018.

- Από την 1η Ιουνίου θα εφαρμοστούν νέοι συντελεστές υπολογισμού των τελών ταξινόμησης για τα αυτοκίνητα με βάση υπολογισμού τις αγοραίες αξίες τους. Θα επανεξεταστεί το καθεστώς αφαίρεσης των δαπανών των εταιρικών αυτοκινήτων από τον φόρο εισοδήματος για τα εισοδήματα του 2016.

- Από την 1η Ιουνίου αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στην μπύρα ενώ καταργείται το ειδικό καθεστώς (έκπτωση 50%) στις εταιρείες οινοπνευματωδών που εδρεύουν στα Δωδεκάνησα.

-  Από την 1η Ιανουαρίου καθιερώνεται για πρώτη φορά ειδικός φόρος κατανάλωσης στον καφέ και στα… ηλεκτρονικά τσιγάρα. Οι δύο νέοι φόροι θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2017.

-  Από την 1η Ιουνίου αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα τσιγάρα και στον καπνό.

-  Από την 1η Ιανουαρίου 2017 επιβάλλεται φόρος ανά διανυκτέρευση στα ξενοδοχεία δύο αστέρων και πάνω αλλά και στα δωμάτια με δύο κλειδιά

- Αύξηση του φόρου στον ΟΠΑΠ από το 30% στο 35% προκειμένου να αντικατασταθεί το ειδικό τέλος των πέντε λεπτών ανά στήλη

- Από την 1η Ιουλίου επιβάλλεται φόρος 5% στις ευρυζωνικές συνδέσεις και 10% στη συνδρομητική τηλεόραση.

- Από την 1η Ιουλίου επιβάλλεται αυξημένος φόρος στα επενδυτικά οχήματα (εταιρείες επενδύσεων Real Estate, portfolio management companies κλπ)

- Από το φθινόπωρο του 2016 θα επιδιωχθεί η διεύρυνση της βάσης επιβολής του ΕΝΦΙΑ αλλά και ή αύξηση των συντελεστών φορολόγησης ή για τον βασικό ή για τον συμπληρωματικό φόρο προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες εσόδων από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών.

- Από τον Ιούνιο του 2016 θα προετοιμαστεί σχέδιο για τη μείωση των δημοσίων δαπανών με έμφαση στις αμυντικές δαπανές αλλά και τις δαπάνες των δημοσίων επιχειρήσεων. Η μείωση των δαπανών θα πρέπει να έχει αποφασιστεί μέχρι το τέλος του έτους ώστε να αποδώσει τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2018.

Η Αθήνα όμως θα πρέπει να προχωρήσει και σε προκαταβολική νομοθέτηση του έκτακτου μηχανισμού (contingency mechanism), που συνιστά την άλλη προϋπόθεση για το «κλείσιμο» της αξιολόγησης και την ενεργοποίηση των διαδικασιών για το χρέος (σε τρεις φάσεις).

Η αποδοχή από πλευράς ΔΝΤ να μετάσχει στις συζητήσεις για τον μηχανισμό, ίσως και να είναι ένα δείγμα ακόμη ότι η συμφωνία είναι κοντά: Όπως όλα δείχνουν μένουν οι λεπτομέρειες του προληπτικού μηχανισμού που θα αφορά σε αυτόματες περικοπές και αυξήσεις φόρων αν υπάρξουν αποκλείσεις.

Τα λεγόμενα «προληπτικά» μέτρα πάντως των 3,6 δισ. ευρώ δεν θα νομοθετηθούν εκ των προτέρων.

Ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται εάν απαιτηθεί από αστοχίες στον προϋπολογισμό. Θα αφορά και σε μέτρα από την πλευρά των εσόδων καθώς και δράσεις από την πλευρά των δαπανών.

Εφόσον όμως θα πρόκειται για προσωρινά μέτρα τη στιγμή που ενεργοποιείται ο μηχανισμός, μόνιμα διαρθρωτικά μέτρα συμφωνημένα με τους θεσμούς, περιλαμβανομένων και εισπρακτικών θα εφαρμόζονται από το επόμενο έτος, στα πλαίσια του τακτικού προϋπολογισμού ώστε να τον φέρουν σε «σωστή τροχιά».

Για το χρέος επιλέχθηκε μια στρατηγική τριών σταδίων: Βραχυπρόθεσμα στόχος είναι η βελτιστοποίηση διαχείρισης του χρέους. Άμεσα πάντως όπως είπε και ο Γερουν Ντάισελμπλουμ δεν υπάρχει λόγος να γίνει κάποια ρύθμιση.

Μεσοπρόθεσμα το EWG θα αναζητήσει τρόπους, όπως οι μεγαλύτερες περίοδος χάριτος και οι επιμήκυνση των χρόνων πληρωμής που μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετά το πρόγραμμα (όχι νωρίτερα από το 2018).

Άλλωστε ο EFSF έχει καταθέσει πρόταση για μέση επιμήκυνση των δανείων που έλαβε η Ελλάδα κατά το δεύτερο πρόγραμμα κατά πέντε έτη, στα 37,5 έτη. Επίσης, οι ετήσιες πληρωμές που καταβάλλει η Ελλάδα για τα δάνεια του EFSF να σταθεροποιηθούν στο 1% το ΑΕΠ ως το 2050, ενώ θα μπει πλαφόν στα επιτόκια στο 2%.

Προτείνει κάτι ακόμη: Οι κεντρικές τράπεζες των κρατών της ευρωζώνης και η ΕΚΤ να επιστρέψουν στην Ελλάδα. τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα. Το ποσό που θα επιστραφεί υπολογίζεται στα 8 δισ. ευρώ.

Μακροπρόθεσμα και μετά το πρόγραμμα, οι Βρυξέλλες δεσμεύτηκαν να συζητήσουν περισσότερα μέτρα για ελάφρυνση υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται από την Ελλάδα οι όροι.

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΝΒ 14:12 10/05/2016

  ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ‘’ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ’’

  Για όσους ήταν μικροί σε ηλικία και δεν πρόλαβαν να μάθουν , να ακούσουν και να διαβάσουν τι ήταν ο σταλινικός προπαγανδιστικός και προβοκατόρικος ‘’λόγος’’, σαν παραθέτουμε ένα ΠΛΗΡΗ σχεδόν πίνακα των ‘’οργάνων’’ και των παραφυάδων τους , που ΑΔΙΣΤΑΚΤΑ-ΠΡΟΣΤΥΧΑ- ΒΡΩΜΙΚΑ – ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΑ έφτασαν στον πάτο του βούρκου τους , χρησιμοποιώντας σαν ‘’ΒΑΡΙΔΙΑ» τα αθώα ελληνόπουλα.
  3. Φαίνεται υπάρχουν ακόμη ‘’δάσκαλοι’’ και φυλλάδες από το τελευταίο ‘’ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ»
  4. ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ‘’ΠΕΙΝΑΣ’’ ΚΑΙ ‘’ΑΣΙΤΙΑΣ’’
  5. Τα δημοσιεύματα στον Ελληνικό Τύπο, που πιστοποιούν και διαπιστώνουν το μεγάλο πρόβλημα της παιδικής φτώχειας και τις παιδικής πείνας 10αδες καθημερινά στον τοπικό και εθνικό τύπο της Ελλάδος. Παρακάτω παραθέτουμε μια σειρά ενδεικτικών, ρεπορτάζ, άρθρων και αναλύσεων στο πρόβλημα που τείνει να προσλάβει εθνικές διαστάσεις στην εθνική επικράτεια της Ελλάδος με πιο έντονη την παρουσία του στα αστικά κέντρα της Αθήνας της Θεσσαλονίκης της Πάτρας και άλλων μικρότερων αστικών κομωπόλεων. Πρόβλημα που αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα και σύντομα δεν περιοριστεί θα προσλάβει διαστάσεις εθνικής τραγωδίας που ανεπόφευκτα οδηγεί στην μεγαλύτερη ίσως όλων των εποχών στην ιστορία της ελλάδος γενοκτονία. Δότι περί γεονοκτονίας πρόκειται αφού αφανίζει σιγά σιγά ενεργά τμήματα της Ελλάδος και τα οδηγεί είτε στην αυτοκτονία (είχαμε από το 2008 μέχρι σήμερα αρχές 2012 1427 αυτοκτονίες για χρέη λόγω αδυναμίας οικονομικής) είτε στην βίαιη μετανάστευση, στην φτώχεια και την κοινωνική εξαθλίωση. Πρώτο θύμα αυτής της ανείπωτης τραγωδίας τα παιδιά! Διότι περί τραγωδίας πρόκειται όταν όχι απλώς δεν έχεις την δύναμη να διασφαλίσεις στομ παιδί σου τα βασικά αγαθά εβδομαδιαίως(γάλα, ψάρι κοτόπουλο κρέας λαχανικά) αλλά ούτε καν την οικονομική δύναμη να αγοράσεις ψωμί! –

  6. Λιποθυμούναπό την πείνα παιδιά στα σχολεία της Αθήνας
  7. Πως καταντήσαμε έτσι ; Λιποθυμούν παιδιά στα σχολεία λόγω ασιτίας
  8. Λιποθυμούν παιδιά στα σχολεία λόγω ασιτίας
  9. Χάος: Όταν τα παιδιά στα σχολεία λιποθυμούν από ασιτία…
  10. Λιποθυμούν από την πείνα παιδιά στα σχολεία της Αθήνας!
  11. Λιποθυμούν από την πείνα παιδιά στα σχολεία της Αθήνας
  12. Το ένα μετά το άλλο λιποθυμούν τα παιδιά στα σχολεία
  13. Σοκ: παιδιά λιποθυμούν σε ελληνικά σχολεία από την πείνα
  14. Λιποθυμούν παιδιά σε σχολεία λόγω έλλειψης φαγητού
  15. Λιποθυμούν από την πείνα παιδιά στα σχολεία της Αθήνας!
  16. Λιποθυμούν από την πείνα παιδιά στα σχολεία της ΑθήναςΛιποθυμούν παιδιά στα σχολεία λόγω ασιτίας
  17. Παιδιά λιποθυμούν στα σχολεία από ασιτία
  18. Έκτακτο Κάλεσμα: Λιποθυμούν από την πείνα παιδιά στα σχολεία της Αθήνας
  19. «Γιατί πεινάνε και λιποθυμούν τα παιδιά… ;»
  20. «Γιατί πεινάνε και λιποθυμούν τα παιδιά;» αναρωτιούνται κάποιοι
  21. Παιδιά λιποθυμούν από την πείνα – Εικόνες εξαθλίωσης σε σχολεία της Αθήνας
  22. Λιποθυμούν παιδιά σε δημοτικά σχολεία ….από την πείνα!!
  23. Λιποθυμούν από την πείνα παιδιά στα σχολεία της Αθήνας.
  24. Τα παιδιά μας λιποθυμούν στα σχολεία από την ασιτία το 2011!
  25. Δυστυχώς είναι αλήθεια – Παιδιά έπεσαν λιπόθυμα από ασιτία σε σχολείο της Κυψέλης
  26. «Άκου να πεινάνε παιδάκια!» – Παιδιά λιποθυμούν στα σχολεία από ασιτία
  27. Κατάντια: τα παιδιά λιποθυμούν νηστικά στα σχολεία
  28. Παιδιά λιποθυμούναπό πείνα στα Ελληνικά σχολεία – paidia…
  29. Παιδιά λιποθυμούναπό την πείνα σε σχολεία | GoumenissaBlog
  30. ΠΑΚ ΕΛΤΑ: Λιποθυμούν παιδιά στα σχολεία λόγω ασιτίας
  31. Εξωφρενικό: Λιποθυμούν παιδιά στα σχολεία της Αθήνας … – ArtaBlogs
  32. Παιδιά λιποθυμούναπο την πείνα στα σχολεία.. | Τρομακτικό | http://www...
  33. Σοκ: παιδιά λιποθυμούν σε ελληνικά σχολεία από την πείνα …
  34. Λιποθυμούναπό πείνα μαθητές σε σχολεία • Η μεγαλύτερη μαθητική …
  35. Λιποθυμούν παιδιά στα σχολείαλόγω ασιτίας – pentelikonews.gr- Το …
  36. λιποθυμούναπό την πείνα παιδιά στα σχολεία της αθήνας …
  37. Παιδιάσε σχολεία της Αθήνας λιποθυμούν από την πείνα ~ To…
  38. EvrosBlogs» livingamadworld» Λιποθυμούν παιδιά στα σχολεία …
  39. Σοκ παιδιά λιποθυμούν σε ελληνικά σχολεία από την πείνα
  40. Λιποθυμούναπό την πείνα παιδιά στα σχολεία της Αθήνας …
  41. ΛΙΠΟΘΥΜΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑΛΟΓΩ ΑΣΙΤΙΑΣ | TrikalaPost
  42. Αποκάλυψη σοκ: Μαθητές λιποθυμούν από ασιτία σε σχολεία στο …
  43. λιποθυμούν τα παιδιάμας, στα σχολεία, από πείνα | IloveIthaki. gr
  44. Παιδιά λιποθυμούναπό ασιτία στα σχολεία μας.Για ποια ΕΥΡΩΠΗ …
  45. GKOUROUμε GK!!!: ΣΟΚ – Παιδιά λιποθυμούν από την πείνα …
  46. Δυστυχώς είναι αλήθεια – Παιδιά έπεσαν λιπόθυμα από ασιτία σε …
  47. Το ένα μετά το άλλο λιποθυμούν τα παιδιά στα σχολεία – Πολλά δεν …
  48. Καταγγελία-σοκ: Μικρά παιδιά λιποθυμούν από ασιτία μέσα στα …
  49. Λιποθυμούν παιδιά στα σχολείαλόγω ασιτίας – Newsbomb.gr…
  50. ΚΚΕ: ΓΙΑ τον ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟ των ΠΑΙΔΙΩΝ | Palo.gr

 2. Από την αυταπάτη στην κατάντια

  Αν δεν ενοχλεί τους άλλους, δεν είναι κακό να κοροϊδεύει κανείς τον εαυτό του. Τίποτε, άλλωστε, δεν καθορίζει τους ανθρώπους περισσότερο από την προθυμία τους να κάνουν παράλογα πράγματα στην επιδίωξη για οφέλη που είναι εξωφρενικά απίθανα. Αυτή είναι η αρχή της αυταπάτης πίσω από το κυνήγι του κέρδους στο Τζόκερ ή την αναμονή για μια θέση στο παράδεισο.

  Το να αυτοοικτίρεται, όμως μια κυβέρνηση , όπως διατυπώθηκε στη Βουλή από τα χείλη του πρωθυπουργού που είπε:”Κατηγορήστε μας για αυταπάτες, όχι για ψέματα!” δεν αποτελεί συγνώμη. Ούτε καν έκκληση για άφεση αμαρτιών. Δικαίωμά της να αυτοπαραμυθιάζεται και να πλασάρει με υποτιθέμενη ειλικρίνεια το αφήγημά της. Όταν, όμως, επιχειρεί να παραμυθιάσει τον άλλο, αυτό δε λέγεται αυταπάτη αλλά σκέτα απάτη. Ειδικότερα, όταν προσπαθεί να κοροϊδέψει και όλους τους άλλους, αυτό λέγεται απλώς κατάντια. Σε αυτή ακριβώς τη κατηφορική λογική πορεύεται η κυβερνητική προπαγάνδα, που μόνο δεν προέτρεψε την κοινωνία να πανηγυρίσει για τα εις βάρος της ακρωτηριαστικά μέτρα που ψήφισε προχθές στη Βουλή.

  Ενδεχομένως, θα μπορούσε να ανακαλύψει κανείς ελαφρυντικά σε μια κυβέρνηση αριστερού προφίλ, αν είχε καταφέρει να εμπεδώσει μια ελάχιστη αξιοπιστία προς το δημόσιο σώμα. Αν οι ανέξοδες επαγγελίες της για ένα «διαφορετικό», έστω ανέφικτο κόσμο, δεν αθετούνταν συνειδητά οδηγώντας την αδιαλείπτως από οδυνηρούς συμβιβασμούς σε περήφανες ήττες- και τούμπαλιν. Εν προκειμένω, όμως, η ταλαιπωρημένη κοινωνία παρακολουθεί με κρεμασμένο το σαγόνι ένα παραλυτικό συνονθύλευμα που ανεβοκατεβάζει την παράσταση των ξεθωριασμένων «κόκκινων γραμμών» και μετακινείται από ψέμα σε ψέμα αλλάζοντας θέσεις.

  Πώς να της παρέχουν, μετά τις αλλεπάλληλες παλινωδίες και «εκπτώσεις» της, την υποστήριξη ή ακόμη και την φιλευσπλαχνία τους οι ταπεινωμένοι αριστεροί ψηφοφόροι της; Με ποιο καλλιεργημένο κλίμα εμπιστοσύνης και με ποιο ηθικό έρεισμα μπορεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ να την επαναδιεκδικήσει όταν ή ίδια άλλαξε το «Όχι» του δημοψηφίσματος σε «Ναι» με μια εντυπωσιακά ακροβατική, ακόμη και για τσίρκο, κωλοτούμπα; Και επί πλέον όταν αναίρεσε κυνικά την υπόσχεσή προς τους αγρότες, πως δεν θα φορολογηθούν οι επιδοτήσεις, παραβίασε τη δέσμευσή της για μη μείωση του αφορολογήτου και των ποσοστών αναπλήρωσης των συντάξεων, ξευτέλισε τις εξαγγελίες της για την προστασία των «κόκκινων» αλλά και ενήμερων δανείων.

  Επειδή, όμως, είναι διαπιστωμένο ότι μετά από ένα κακό, ακολουθεί συνήθως ένα χειρότερο, το αντί-ασφαλιστικό και το φορομπηχτικό νομοσχέδιο θα το ακολουθήσει ένα ακόμη πακέτο αντιλαϊκών μέτρων που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή και θα πρέπει να ψηφιστεί από την ίδια πλειοψηφία μέχρι τις 24 Μαΐου.

  Πρόκειται για το αποκαλούμενο σκληρό «δημοσιονομικό πακέτο» που θα περιλαμβάνει την αύξηση του ΦΠΑ, οριζόντιες επιβαρύνσεις σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης, μειώσεις αμοιβών δημοσίων υπαλλήλων και περικοπές σε κοινωνικές δαπάνες. Το ερώτημα είναι αν για μια ακόμη φορά οι εγνωσμένης ηθικής ακεραιότητας και φιλολαϊκής κατεύθυνσης αγωνιστές της Αριστεράς που πυκνώνουν τις γραμμές των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ θα ενδώσουν στις αντινομίες της υποταγμένης στους δανειστές κυβέρνηση απέναντι στο χειμαζόμενο πληβειοποιημένο και διαψευσμένο ελληνικό λαό. Αν δεν αντισταθούν θα επιβεβαιώσουν με ωμότητα ότι δεν υπάρχει τίποτε το ένδοξο στη στρουθοκαμηλική διαχείριση της εξουσιολαγνίας τους. Μόνο κλαψουρίσματα περί αυταπάτης τάχα και δήθεν ειλικρίνειας για να ρίξουν προπέτασμα καπνού στο ρεζίλεμα της ντροπής τους.

  – See more at: http://www.matrix24.gr/2016/05/apo-tin-aftapati-stin-katantia/#sthash.URf7ySf2.dpuf

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.