ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδιαρθρώσεις, διαγραφές και πωλήσεις

Πως θα μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια οι τράπεζες

Αναδιαρθρώσεις, διαγραφές και πωλήσεις με στόχο την μείωσή τους κατά 40 δισ. ευρώ.
daneia

Την μείωση του όγκου των προβληματικών δανείων, που σήμερα ανέρχονται σε 110 δισ. ευρώ, κατά τουλάχιστον 40 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2018 στοχεύουν οι διοικήσεις των τραπεζών. Τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι πρόκειται για δύσκολο στόχο που για να επιτευχθεί προϋποθέτει σταθερό οικονομικό περιβάλλον, ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και πολλές αλλαγές στο νομικό και φορολογικό πλαίσιο, ώστε οι τράπεζες να μπορέσουν γρήγορα και αποτελεσματικά να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις, πωλήσεις και διαγραφές προβληματικών δανείων.

Σύμφωνα με επιτελικά στελέχη τραπεζών, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 40 με 45 δισ. ευρώ το διάστημα 2016 - 2018 θα έρθει κυρίως από τρία μέτωπα:

• Αναδιαρθρώσεις και «θεραπεία» μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι τράπεζες εκτιμούν ότι «κόκκινα» δάνεια ύψους περίπου 25 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να επανέλθουν σε καθεστώς κανονικότητας μέσω αναδιαρθρώσεων (επιμήκυνση, μερική απομείωση οφειλών, ενίσχυση κεφαλαιακής βάσης επιχειρήσεων κ.λπ.) και άλλων ρυθμίσεων που θα τα καταστήσουν και πάλι εξυπηρετούμενα. Η συμφωνία Alpha - Eurobank - KKR αποτελεί σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της ενεργούς διαχείρισης των προβληματικών δανείων.

• Διαγραφές. Εχοντας σχηματίσει ένα μεγάλο απόθεμα προβλέψεων, ξεπερνούν τα 50 δισ. ευρώ, οι τράπεζες θα κινηθούν πολύ πιο δυναμικά στο σκέλος των διαγραφών. Εφόσον ρυθμιστούν διάφορα λογιστικά - τεχνικά θέματα, οι τράπεζες θα μπορούσαν να προχωρήσουν στη διαγραφή δανείων ύψους 10 δισ. ευρώ, κυρίως παλαιών επιχειρηματικών δανείων που δεν υπάρχουν πιθανότητες να αναβιώσουν. Οι τράπεζες υπογραμμίζουν ότι οι διαγραφές θα είναι λογιστικές. Δηλαδή θα φύγουν από τους ισολογισμούς των τραπεζών, ωστόσο οι απαιτήσεις θα διατηρηθούν και τα νομικά δικαιώματα θα είναι ενεργά και θα πωληθούν σε εξειδικευμένες εταιρείες.

• Πωλήσεις «κόκκινων» δανείων. Οι τράπεζες εκτιμούν ότι το επόμενο χρονικό διάστημα μπορεί να μεταβιβαστούν σε εξειδικευμένες εταιρείες προβληματικά δάνεια ύψους 5 δισ. ευρώ. Αν και οι πωλήσεις δανείων δεν αποτελούν προτεραιότητα για τις διοικήσεις των τραπεζών (καθώς κρίνουν ότι μπορούν να έχουν μεγαλύτερο όφελος σε ανακτήσεις μέσω της ενεργητικής διαχείρισης), σταδιακά θα γίνουν σχετικές συναλλαγές για να σηματοδοτήσουν τη νέα εποχή στην αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων αλλά και για να ικανοποιηθεί η σχετική μνημονιακή υποχρέωση της χώρας για τη δημιουργία αγοράς «κόκκινων» δανείων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.